Wijzigingen in onze paklijst bikepacking na drie jaar

Wat hebben we de afgelopen drie jaar veranderd aan onze bikepacking paklijst? Sommige dingen zijn nog hetzelfde maar veel dingen ook niet.

Dit zijn de grootste aanleidingen waarom we dingen hebben veranderd:

  • De natte vakantie in Engeland in combinatie met een enkeldaks Dyneema tent. Hierdoor wilden we dons en wol vervangen voor synthetisch omdat het sneller droogt;
  • Slijtage. Met name schoenen en kleding zijn sterk aan slijtage onderhevig;
  • Belle’s val van de fiets;
  • Doorontwikkeling van spullen waar we nieuwsgierig naar zijn.

Hier is wat we wijzigden en waarom:

N.B: alle links in dit artikel gaan naar eerdere artikelen op deze site.

Pedalen
Belle wijzigde na haar val en beenverwonding door de scherpe pinnen van haar Blackspire Big Slim van pedalen. Die werden eerst vervangen door een composiet Ride pedaal van Race Face zonder scherpe pinnnen. Maar hiermee gleed bij elk hobbeltje de voet steeds naar voren van het pedaal af. Het pedaal is nu vervangen door Shimano PD-EF202 en wordt deze zomer getest.

Links Race Face, rechts Shimano pedaal

Update testresultaat: zelfde euvel als je te minder druk op de pedalen hebt. Maar wel een lekker pedaal.

Helm
Naar aanleiding van haar val moest Belle haar helm vervangen. Was een Endura MT500 Koroyd, nu een Smith Forefront 2 Rapha met niet alleen koroyd maar ook Mips. Nog veiliger dus.

Smith Forefront2 helm en vernieuwde Camelbak podium drinkfles

Aandrijving
Vanwege vele problemen met derailleurs in het verleden, van de voorderailleur in Dave’s Quest tot de achterderailleur van de Gazelle Kathmandu en de Sonder Frontier, we waren er klaar mee. De derailleurs zijn vervangen door een Rohloff-naven en we hebben in Belgisch Limburg ontdekt dat we daarmee veel beter kunnen klimmen tegen hele steile hellingen. Verder storings- en onderhoudsvrij. De Rohloff is ontworpen voor mountainbikes.

Rohloff-naaf in Dave’s Sonder Frontier

Update: nu ook getest in de Harz en op de R1 en we willen nooit meer iets anders!

Fietsverlichting
Er raakte wat veiligheidslampjes kwijt onderweg en de oplaadbare Lezyne KTV Drive ging niet eens een fietsdag mee. Het achterlicht werd vervangen door een Bontrager Flare RT en op de voorvork zit nu een Cateye Omni 3. Verder houden we ons aan regel 1 van het Grote Fietshandboek van Frank van Rijn: niet fietsen in het donker.

Bontrager Flare RT op fietsreflector bevestigd

De Flare RT gaat 12 uur mee (twee fietsdagen) en gaf ons op autowegen in Duitsland echt een veilig gevoel.

Verlichting
Voor in de tent hadden we eerst een mooi compact lampje, de USR SplashFlash GLO. Prima lampje maar de rubberen behuizing is plakkerig geworden. Vervangen door een Fenix CL05 liplight. Bovendien is de hooflamp weer terug in de bagage: de Black Diamond Flare 40 is lekker simpel te bedienenen en erg licht om mee te nemen.

Zadelpen
We zijn weer terug bij onze originele zadelpennen. Tussendoor hebben we allebei gefietst met een Crane Creek Thudbuster verende zadelpen. Dave wilde hiermee zijn Brooks-zadel beschermen tegen breuken naar aanleiding van onze vakantie op de TNNZ toen de brug van zijn Brooks B68 brak. Hij kreeg echter kniepijn na installatie van Thudbuster, dus de zadelpen met setback is weer teruggezet.

Belle’s zadel bleef niet goed in vastzitten in de Thudbuster en schoof steeds naar achteren. Zadelpennen waarbij het zadel met slechts één bout wordt vastgezet kan je het beste vermijden. Bijkomend nadeel: niet te combineren met een jerrycan bovenbuistasje.

Thudbuster verende zadelpen met Brook C67 zadel

Stoelen
De Alite Mayfly zit het lekkerste maar Belle krijgt er rugpijn van. De Helinox Chair Zero ging de volgende vakantie mee. Maar het aantal keren dat de stoel uit de tas kwam waren zeer beperkt. De stoelen blijven nu thuis. We hebben een zitmatje van een aluminimum autoraambeschermer en dat dubbelt onder de slaapmat voor extra isolatie ter hoogte van de torso. Vaak is er wel iets aanwezig waar je op kunt zitten. Zo niet: kleermakerszit op de grond.

Links Alite, rechts Helinox

Zadel
Zullen we als oud-ligfietsers ooit het ultieme fietszadel vinden? Waarschijnlijk niet. Dave ging van een Brooks B67 met vering naar een B68 zonder veren. Het zadel is na een breuk in de brug vorig jaar opnieuw opgespannen op een nieuw onderstel. Maar het feest zal niet eeuwig duren want de B68 is uit productie. Er is een hartnekkig misverstand dat sportieve fietsers allemaal smalle zadels nodig hebben door hun houding. Brede zadels zijn allemaal stadszadels, vaak met gel. Jammer. Belle ging van de ErgonSMC3 Pro naar een Brooks C67 cambium zadel.

Dave’s zadelbrug is ver ingescheurd, de linkerkant is doorgebogen

Stuur
We vervingen de Jones SG 2.5 Loop H-bar door het Denham-stuur, eigenlijk alleen uit nieuwsgierigheid om het te testen. Maar we zetten de Loop H-bar niet meer terug, waarschijnlijk ook omdat het een rotwerk is om de ESIgrips handvatten van het stuur af te krijgen. En gedoe met kabels verlengen/inkorten. Plus: je hebt meer posities die echt anders van elkaar zijn door de inner barends van het Denham-stuur.

Denham-stuur

Belle verving de ESIgrips handvatten voor handvatten van SQlab: 710.

Drinkflessen
De Camelbak Podium drinkfles is er definitief uit. De dop is door Camelbak vernieuwd, maar deze beschimmelt nog steeds even hard. De dop kan je makkelijker uit elkaar halen om te reinigen maar na het weer in elkaar zetten lekte de dop. De nieuwe dop heeft ook een veel lager teugvolume dan de oude. Dave heeft de fles vervangen door een Camelbak Chute met draaidop (niet ideaal onder het fietsen) en Belle heeft een 750 ml. bidon van Giant die je heel goed moet aandraaien anders lekt deze. Tussendoor ook nog geprobeerd: RVS-flessen van Elite. Die flessen lekten heel erg en waren een miskoop.

Dave neemt een slok uit de Camelbak Podium Dirt bidon

Update: bidon’s zijn niet handig bij het overgooien van water omdat ze onstabiel staan. De bodem loopt vaak wat toe, om de fles makkelijker in een bidonhouder te krijgen. Ook de Giant bidon bleek te lekken. Dit komt omdat we tabletten gebruiken van Isostar en Nuun, en dat zijn bruistabletten. Op vakantie een fles van Sigg tegengekomen die met één hand te openen is (ONE dop)en die geschikt is voor koolzuurhoudende dranken. Hiermee behoort het lekprobleem tot het verleden. Bijna alle onderdelen van de dop zijn van hard plastic dus minder kans op zwarte schimmelgroei.

Voedselpotten
We hebben onze voedselpotten van Thermos King vervangen door grotere exemplaren van 0,71 liter.

Food jars van Thermos King

Servies
OK, dit is meer biketouring dan bikepacking maar voor de lange vakantie nemen we X-plate borden mee van Sea To Summit. Ze zijn erg handig bij het eten van wraps in de berm, precies de goede grootte en kunnen dubbelen als snijplank. Ook verwachten we vaker harde bolletjes te eten want we gaan dit jaar dwars door Duitsland fietsen.

Omdat ze zo lekker drinken gaan de GSI Cascadian cups ook mee voor de koffie. Normaal drinken we uit de bakjes die bij onze pannenset zitten. Omdat we weten dat je in Duitsland niet altijd makkelijk aan oploskoffie kunt komen zonder suiker en melk, nemen we ook een opvouwbaar koffiefilter mee, de X-Brew.

Update: X-Brew niet nodig gehad in Duitsland. Bij grotere vestigingen van REWE en Edeka zijn er koffiezakjes verkrijgbaar (Nescafé Classic). Dave is uitgeschoten met mes en heeft de rand van het X-plate bord voorzien van een lek.

Rugzak
We begonnen met Osprey-rugzakken. Belle had de Escapist 18 en Dave de Talon 22. Er passeerde bij Dave ook nog een MTB-rugzak van Evoc met rugprotectie. Later vervangen door een waterdichte rugzak van Alpkit: simpel en zeer licht. Deze Gourdon 20 is overigens ook alweer vervangen door exact dezelfde tas, al heeft Belle ‘m nu in het rood. Door doorns van bramen waren de fietsrugzakken niet meer helemaal waterdicht. De oude wordt nog gebruikt voor stadswandelingen en dergelijke.

Update: vervangen door een lichter exemplaar van Osprey: de UL Dry Stuff Pack 20.

Fietsgereedschap
De PB Swiss Tools bike tool zit niet meer in onze bagage maar wordt thuis nog het meest gebruikt met sleutelen. Vervangen door de Wolftooth 8-Bit bij Belle, vanwege het feit dat het compacter is met een kettingtang erbij. Maar de Wolftooth blijft een soort noodgereedschap, erg handig is het draaibare bithoudertje niet. Nee, dan is Dave’s Topeak Ratchet Rocket lite DX toch het beste ding dat je bij je kunt hebben. En een los Wolftooth pack plier kettingtangetje. Mogelijk ander alternatief is de Silca T-Ratchet, eventueel met Ti-Torque.

Topeak Ratchet Rocket Lite fietsgereedschap

Waterdichte sokken
We hadden eerst waterdichte sokken van Sealskinz en die vonden we geen van beiden prettig fietsen. Ze gaven druk op de toppen van de tenen. Vervangen door Randy Sun. Deze stropen niet op bij de tenen.

Waterdichte sokken van Randy Sun


Regenbroek
We hebben een top-kwaliteit lange regenbroek: Berghaus Gore-Tex Paclite met ritsen van boven naar beneden. Pakt heel plat in. Heeft ventilatieritsen voor tussen de buien door. Maar om aan te trekken is het toch een heel ding. Vervangen door korte regenbroeken. Die trek je heel makkelijk aan, houden je bovenbenen en kruis droog en het ademend vermogen van de wijde pijpen en de bewegingsvrijheid is fantastisch. Dave heeft de Endura Hummvee waterproof short en Belle heeft, ook van Endura, de GV500.

Korte regenbroek

Dave heeft AGU overschoenen en Belle gebruikt een Distance gaiter van Black Diamond voor als het echt met bakken uit de hemel blijft komen. Zoals in Engeland in 2019.

Slippers
Lekker de warme fietsschoenen uit kunnen trekken en op slippers naar de douche banjeren. Crocs zijn van het beste materiaal (EVA) en gaan jaren mee maar zijn ook erg volumineus om in te pakken. Als vervanging hadden we Swiftwater Crocs maar die zijn van minder prettig materiaal en gingen sneller stuk. Dave heeft ze vervangen door teenslippers en Belle is fan van de Fashy Brighton Slide (o.a. verkrijgbaar bij Woolworth in Duitsland). Ook van EVA maar ze gaan niet zo lang mee als Crocs maar lopen lekker en pakken mooi plat in.

Gescheurde hielband Crocs Swiftwater

Trui
Niks mis met de Rab microgrid fleecevest dat Belle nog steeds heeft maar de Nørrona Falketind Alpha120 fleecetruien zijn nog lichter en lekkerder warm. Wel is gebleken dat Polartec Alpha er snel afgedragen gaat uitzien. Wat dat betreft is Dave’s keuze voor het Norrøna Falketind vest met Alpha60 met een gladde buitenlaag de verstandigste keuze geweest. Dit vest wordt niet meer gemaakt.

Dave in zijn Norrøna jacket met niet-winddichte zijpanelen

In de zomer niet meegenomen maar een trui van Patagonia, Capilene Air Hoody. Wel spijt van gehad op koude dagen, dat ik de fleece niet ook bij me had.

Puff (gewatteerd jack)
De Ayacucho Atlas donsjasjes zijn vervangen door Patagonia Micro Puff’s. Dave heeft de zijne alweer vervangen door een exemplaar met capuchon. Aan te raden. Je trekt dit jasje aan als het koud is. De nek zit beter dicht met een capuchon, ook als je die niet op je hoofd zet.

Shirts
Merinowol hebben we vervangen door synthetische shirts of een kledingstuk dat deels wol, deels synthetisch is. Ook al omdat echt in al onze wollen kleding inmiddels gaatjes zitten. Wat we als oude punkers natuurlijk niet heel erg vinden. Verder kiezen we tegenwoordig vaker voor lange mouwen omdat het smeren met zonnebrandmiddel scheelt. Synthetische kleding met Polygiène tegen luchtjes heeft onze voorkeur. Dave is een groot fan van Mountain Equipment Redline L/S-shirts. Belle heeft een fijn nieuw shirt gevonden van Royal Robbins: Bug Barrier Tech Travel. Beschermt ook tegen instecten.

Broeken
Belle heeft een dames driekwart broek, de Endura 3/4 Hummvee maar de ronde naad aan de achterkant loopt precies ter hoogte van haar zitbotten. Hierdoor is de naad volledig weggesleten. Echt een voorbeeld van pink it & schrink it. Ook Dave is inmiddels afgestapt van de Endura Hummvee, hij vindt de stof te dik. De ideale vervanging is nog niet gevonden. Belle vindt een simpele hardloopbroek prettig maar die slijten wel snel in het zadel. Uit een oude Madison driekwart fietsbroek is de zeem verwijderd.

Zeem
De SQlab SQ-short ONE10 vinden we beiden ideaal. Dit is een lichte fietsonderbroek met zeem die onder allerlei broeken gedragen kan worden. Door het materiaal droogt het snel. We nemen er ieder twee mee zodat we de zeem kunnen wassen en laten drogen.

SQlab SQ-short One10 en Vaude Moab aan linkervoet

Schoenen
Belle rijdt dit jaar met Vaude Moab. Deze hebben goede grip tijdens hike-a-bikes. Waterdicht maar niet benauwd. Dave had nieuwe schoenen gekocht maar kreeg hiermee last van zijn knie. Dus rijdt weer met zijn oude Adidas-schoenen. Die oude Adidas-schoenen bezorgden Belle juist een vervelend pijntje. Gelukkig hebben we dit soort dingen onthouden door het op te schrijven in een verslag met de bevindingen van onze uitrusting tijdens het fietsen van de TNNZ.

Slaapzak/quilt
We slapen nu onder synthetische APEX quilts van Enlightened Equipment. Was: Lightwave Firelight 250 mummy slaapzak. Dat is nog steeds een fantastische slaapzak maar van dons en met onze enkeldaks tent (Zpacks Triplex) is een synthetische slaapzak een betere keuze. Omdat synthetische slaapzakken zwaarder zijn meteen gegaan voor een quilt. Dit bevalt uitstekend.

Enlightened Equipment quilts in de Zpacks Triplex


Slaapmat
We nemen in 2022 onze Therm-a-Rest NeoAir Xlites mee. Deze isoleren beter dan onze slaapmatten van Sea To Summit. Die liggen ook wat harder. Wel blazen die matten veel sneller op. Wat we eigenlijk nooit meer gebruiken zijn onze Exped-matten na meerdere delaminatieproblemen.

Kussens
Omdat de Exped REM pillow toch wat groot is om mee te nemen, heeft Belle dat dit jaar vervangen door een Big Agness AXL Air pillow. Voordeel van de Exped REM is een laagje schuimrubberstukjes, waardoor de druk op het oor verminderd. De AXL Air heeft daarvoor in de plaats hele handige kuiltjes. Dave heeft zijn Exped Air XL kussen vervangen voor een groter opblaaskussen. Een Sea To Summit Aeros Premium Deluxe. Deze opblaaskussentjes nemen leeg bijna geen ruimte in.

Update: het Big Agness kussentje is zeer goed bevallen. Door de maanvorm lijkt het beter op zijn plek te blijven liggen.

Zonnebril
Belle was niet zo tevreden over de Endura Stella en heeft deze vorig jaar vervangen door een Ombraz. Die bril heeft in plaats van pootjes een touwtje en daardoor bergt deze heel compact op en is praktisch onverwoestbaar. Vorig jaar zaten er nog plaklenzen in de bril geplakt, dit jaar zijn de glazen vervangen door meekleurende en bifocale glazen bij de opticiën. Hierdoor zijn de glazen makkelijker te reinigen want plaklenzen raken makkelijk los. Voor ver kijken vensterglas en een leesgedeelte voor de navigatie. Dave heeft ook bifocale meekleurende glazen laten zetten in een van zijn Oakly-brillen.

Ombraz zonnebril

Telefoon/navigatie
Net als vorig jaar gebruikt Belle de iPhone 11 Pro Max. Na twee jaar was de Lifeproof Fré waterdichte hoes wel weer op. Het venster voor de camera wordt dan wazig en ook het scherm werd steeds minder goed afleesbaar. Belle heeft nu eindelijk hetzelfde gekozen als Dave: een niet-waterdicht hoesje van Quadlock. Als het scherm namelijk nat was, kon zij haar telefoon niet meer bedienen maar Dave wel. De telefoon is hierdoor minder goed beschermd tegen water maar nu het toestel ruim twee jaar oud is, vinden we dat minder spannend. Wel een extra screenprotector van tempered glass aangebracht. Niet gekozen voor een upgrade van de iPhone omdat de batterij van de 11 beter is dan van de 12 en de capaciteit zit nog op 97%.

Iets minder belangrijk: Belle heeft het standaard blauwe lipje van de Quadlock-houder veranderd in een rode, omdat het leuk past bij haar fiets.

Rood lipje aan Quadlock-houder

Zodra Belle een nieuwe telefoon heeft, is ze van plan om af te stappen van Quadlock en over te gaan op een hoes en houder van Mous, de Evolution Intralock. Het voordeel is dat je de telefoon makkelijker in de houder kunt plaatsen met behulp van het magnetische veld in de nieuwere iPhones. Helaas is de Intralock alleen beschikbaar voor iPhone 12 en nieuwer.

Update: met de regenponcho van QuadLock kan je het toestel ook niet meer bedienen.

Er is een nieuwe USB-lader mee van Anker, met vier USB-A aansluitingen.

Wasmiddel
Vorig jaar hadden we nog zeepnoten bij ons om de was te kunnen doen bij een wasserette. Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat zeepnoten niet zo effectief zijn. Daarom nemen we nu wasstrips mee van TruEarth. Dit kan ook niet lekken en is heel compact om mee te nemen.

Natte fietskleding te drogen hangen na het douchen

De Scrubba wasbordzak is ook nieuw ten opzichte van 2019. Vorig jaar hadden we ‘m wel mee. En wat hebben ‘m weer gebruikt in 2022. Echt een verbluffend resultaat iedere keer.

Handdoek
De PackTowl is een prima handdoek maar niet heel compact wanneer opgevouwen. Belle test dit jaar de McNett Pt Pod Outgo towel en Dave de Sea To Summit Airlite towel. Die laatste is niet behandeld tegen geuren, dus we zijn benieuwd of het gaat werken. De Airlite towel is echt heel dun en compact om mee te nemen.

McNett Pt Pod Outgo handdoek met in hoek rechtsboven het hoesje

Update: de Pod Outgo towel is te klein en te ruw bevonden, alsof je je moet afdrogen met een stuk suède. De Airlite towel is helemaal goedgekeurd. Razendsnel droog en deze kampeerhanddoek gaat niet stinken.

Hier vind je de volledige bikepacking paklijst 2022. De dingen die erop staan die hier niet zijn besproken, gebruiken we minimaal al drie jaar.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s