Waterdichte hoes voor waterdichte telefoon

Links en rechts wordt op het internet aangeraden om tóch een waterdicht hoesje te gebruiken voor je waterdichte telefoon. Dus ik ging op zoek naar een waterdicht hoesje voor mijn waterdichte iPhone 7 Plus. Eén waarmee ik het toestel ook op mijn fietsstuur kan bevestigen én die mijn toestel beschermt tegen fietsen in de stromende regen en tijdens het tentkamperen.

De waterdichtheid van een iPhone 7 en hoger beschermt het toestel alleen onder laboratoriumomstandigheden tegen zoet water. In de kleine lettertjes staat dat de IP-rating van 67 niet gegarandeerd is voor zeewater, zwembadwater of andere vloeistoffen. Verder neemt de waterdichtheid met de tijd af, bijvoorbeeld omdat rubber, gebruikt voor een afdichting, veroudert.

Hoe weet Apple of je mobiele toestel waterschade heeft? Een iPhone heeft een ‘liquid contact indicator’ (LCI). Als die rood is, wordt geen enkele schade aan de iPhone door Apple vergoed. Ook niet bij de ‘waterdichte’ toestellen. Bij de nieuwere modellen zit deze LCI-strip in het slot voor je simkaart. Op deze Wikihow-pagina wordt uitgelegd hoe je eventuele waterschade aan je iPhone checkt.

Kijk in het simkaartslot voor een rode indicator

Waterschade
Gelukkig is de LCI-indicator in mijn telefoon nog niet rood, ondanks dat deze urenlang in de stromende regen in een houder op mijn fiets heeft gezeten. Maar ik wil het lot niet verder uitdagen en ga voor de zekerheid dus toch maar op zoek naar een waterdichte hoes. Ik wil dat dit hoesje ook beschermt tegen vallen, zeker nadat ik mijn telefoon in Rütenbrock een keer uit mijn handen liet vallen. Gelukkig had ik toen al mijn telefoon voorzien van ‘Tough Armor’, een dun laagje gehard glas, dat je direct op het scherm van je telefoon aanbrengt. Deze laag had op de hoek de klap opgevangen en was daar gebarsten maar heeft het scherm goed beschermd. De Ridecase van Topeak waarmee ik de telefoon eerder vastzette op het stuur had dus de klap op de hoek niet goed opgevangen. Tijd dus voor een beter telefoonhoesje: waterdicht én ‘rugged’.

Schermprotectie
Na een avondje onderzoek op YouTube viel mijn keuze op een LifeProof Fré. Dit merk wordt alom bejubeld en aanbevolen. Dave had al de Nuüd, ik koos de Fré vanwege de extra schermprotectie. Ik had wel gelezen dat de microfoon wat werd afgedekt maar wie gebruikt een telefoon nog om te bellen?

Productfoto Lifeproof Fré

Nou, in dat laatste had ik me wat vergist. Ik bleek vaker te bellen dan gedacht. En elk begin van een gesprek werd sinds het nieuwe hoesje ongeveer beantwoord met “u bent heel slecht te verstaan” of “de verbinding is erg slecht, kunt u terugbellen?” De mooiste: “praat u tegen mij of tegen iemand anders?” In het begin denk je nog ‘toeval’ en viel nog niet op dat dit aan het nieuwe telefoonhoesje lag, ook al omdat ik eerder wekelijks dan dagelijks een telefoongesprek voer. Als je zelf belt is dit nog op te lossen met gebruik van een koptelefoon met microfoon. Maar als je gebeld wordt kan je alleen maar het klepje om op te laden openzetten en WAT. HARDER. PRATEN. Maar het is wel irritant (‘ergerlijk’ voor taalpuristen).

Nuüd
Dave heeft het geluidsprobleem niet met de Nuüd. De Nuüd is een waterdichte hoes zonder scherm. Dat levert echter een ander probleem op. Als het regent en er druppels op zijn scherm vallen, dan gebeuren er allerlei gekke dingen, zoals het aanmaken van een ‘unknown waypoint’. Zowel met als zonder schermprotectie is het scherm slecht te bedienen als het nat is. Andere zaken om op te letten bij het uitzoeken van dit soort hoesjes is hoe de knoppen werken en of de lens van de camera niet deels wordt afgedekt.

Stuurbevestiging
Om mijn telefoon op mijn fietsen te bevestigen gebruik ik QuadLock Bike Mounts. Deze mounts kan je gebruiken met elke hoes die een gladde achterkant heeft. Hiervoor plak je een universele QuadLock adapter op de achterkant van het telefoonhoesje. Dat zit muurvast en werkt heel prettig. Op mijn trike heb ik de handlebar/stem mount en op de MTB een Out Front Mount.

Op de achterkant van het telefoonhoesje zit een Quadlock-adapter

Op YouTube zijn er vele testverslagen te vinden van telefoonhoesjes. Niet altijd precies voor jouw model telefoon maar het geeft een beeld. Het is verstandig om meer video’s te kijken want wát is er getest en wát zijn de argumenten voor de waardering? Deze video met een test van de Lifeproof Fré meldt dat het met het geluid opgepikt door je microfoon wel goed zit. Ik, of beter gezegd de mensen met wie ik bel, ervaren dat anders.

Testvideo’s
Er zijn op YouTube duizenden video’s te vinden waar telefoonhoesjes getest worden op valbescherming, waterdichtheid of bijvoorbeeld hoe de knoppen werken en of je het scherm nog goed kunt bedienen bijvoorbeeld met omhoog en omlaag vegen. In deze video worden tien cases uitgebreid getest op waterdichtheid. Uit deze test komt de Seidio Obex als beste.

Maar dezelfde hoes overleeft dan weer niet deze valtest:

Met de kennis van nu zou ik niet meer kiezen voor deze telefoonhoes, vanwege het geluid. Behalve de Lifeproof Fré leken mij deze hoesjes ook interessant:

  • Catalyst Case
  • Ghostek Atomic 3.0

Ik ben na bijna twee jaar gebruik bij de Lifeproof Fré gebleven. Ook al omdat over andere hoesjes dezelfde geluidsproblemen gerapporteerd worden, zoals in deze recensie van de Ghostek Atomic 3. Daarnaast zijn dit soort hoesjes niet goedkoop, je moet denken aan zo’n 60 à 90 euro. Maar als je het ziet als een eenmalige verzekeringspremie voor een kostbaar toestel, dan valt het wel mee. Het hoesje beschermt tegen water, vallen en… diefstal. Niet alleen de mensen die ik bel denken dat ik een of andere crappy telefoon heb. Ook mensen die mij zíen bellen denken dat. Zelfs als ik ze vertel dat het een iPhone is, willen ze het niet geloven. Met het hoesje blijft mijn telefoon het goed doen tijdens het in de regen op mijn fietsstuur navigeren met Pocket Earth, ik kan onderweg bloggen en foto’s maken en video’s opnemen. Dit zijn voor mij de belangrijkste functies van de telefoon. In de trein lees ik er dan ook nog net nieuws op en blogs via Feedly. tegen de tijd dat ik een nieuw toestel wil, kan ik het oude toestel ‘zo goed als nieuw’ aanbieden: zonder krasjes of waterschade.

UPDATE dd 21 juni: ik kan melden dat de Lifeproof Fré telefoonhoes twee jaar meegaat. Daarna beginnen je foto’s last te krijgen van het David Hamilton-effect (= wazig). Op vakantie heb ik de lensjes die voor de cameralenzen zitten eruit moeten peuteren om weer scherpe foto’s te kunnen maken. Ze waren niet te reinigen, het materiaal was gaan verkleuren.

Een Reactie op “Waterdichte hoes voor waterdichte telefoon

  1. Verstandig Belle! Werkt inderdaad prima, zo’n beschermhoes. Voor m’n Galaxy 7 heb ik er ook een, ondanks dat die ook water- en stofdicht zou zijn. Met mijn werkomstandigheden ben ik eraan gewend dat dat soort garanties wel eens met een korreltje zout te nemen zijn………
    De Samsung zit al vanaf aanschaf in een Otterbox hoes, en blijft inderdaad als nieuw eruit zien als ik het spul eens uit elkaar pluk voor schoonmaak. En ja, niemand ziet welke telefoon erin die dikke hoes zit, ook een voordeel inderdaad.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s