Fietsaccu

Een fietsaccu gaat zo’n vijf jaar of vijfhonderd oplaadbeurten mee. Bij elke keer opladen verliest een accu een beetje opslagcapaciteit. Als de accu slechter begint te worden merk je dit aan dat de batterij sneller leegraakt en je actieradius krimt. Bij de fietshandelaar kan je je accu laten doormeten.

Een accu kan slecht tegen lage temperaturen. Onder de 10ºC levert een accu minder stroom en laadt deze minder snel. In de winter kan je dus het beste de accu binnen bewaren en niet in bijvoorbeeld de onverwarmde schuur.

Dave in de optocht van de GOL

Voor de fietstas zie je één van de twee accu’s zitten

Lithium is het lichtste metaal op aarde en maakt de accu zo licht mogelijk.

Voor een fietsreis heb je minimaal een batterij van 400 Wh nodig. De S-pedelec heeft twee batterijen van 558 Wh. Een frameaccu is gunstiger voor de stabiliteit (bij tweewielers) maar met een accu onder de bagagedrager blijft er meer ruimte over voor frametassen of bidons. Bij de trike staan de twee accu’s op een soort treeplanken.

Wat beïnvloed de actieradius positief?

  • Ondersteuning in lage stand;
  • Een hogere trapfrequentie, denk aan minimaal 75-80 omwentelingen per minuut;
  • Goede bandenspanning;
  • Niet te hoge snelheden, luchtweerstand kan zomaar 30% schelen boven de 22 km/u;
  • Een laag gewicht, maar dat is lastiger te realiseren.

Wat beïnvloed de actieradius negatief?

  • Alles wat hierboven staat negeren;
  • Wegrijden in een te zware versnelling;
  • Slecht weer, tegenwind;
  • Lage temperatuur, rond het vriespunt kan de capaciteit 20 procent dalen;
  • Leeftijd accu. Na 3 jaar neemt de capaciteit van de accu echt af.

Onderweg laden
In stand 2 kan je zo’n 30 kilometer per uur fietsen met de Scorpion en is de actieradius per accu 120 kilometer, dus 240 kilometer in totaal. Tijdens Dave’s testrit naar het Oldenburgse ligfietstreffen werd duidelijk dat de actieradius (afhankelijk van hoeveel je de fiets laat ondersteunen en wegconditie) ergens tussen de 150 en 240 kilometer ligt. Heb je een minder grote actieradius met je pedelec, dan zijn er inmiddels genoeg oplaadpunten voor elektrische fietsen te vinden in Nederland. Een volledig lege accu van de Scorpion FS 26 heeft 3,5 uur nodig om te laden. Er zit een ventilator in de snellader die het formaat heeft van een broodtrommel, dus dit is een extra ding dat je moet meenemen op reis. De gewone lader doet er zo’n 5 uur over, is iets kleiner van formaat en heeft geen ventilator.

Oplaadpunten

Een nieuwe accu moet je de eerste drie keer helemaal leegrijden en daarna helemaal opladen. Op deze manier krijgt de accu zijn volledige capaciteit. Wanneer de accu een aantal dagen niet gebruikt wordt, gaat deze in slaapstand. Je moet dan drukken op de knop die op de accu zit om deze te activeren. Als je de accu langere tijd niet gebruikt, zorg dan dat deze tussen de 60 en 80 procent opgeladen is. Controleer minimaal elke drie maanden de spanning. Niet bewaren onder de 5 graden Celsius.

Lader
Een lader van 4 of 5 Ampère is een snellader.

Bij Gerard Bongers kochten we een kleinere lader om mee te nemen op reis. Helaas is dit geen snellader. Snelladers zijn altijd groter.

Stekker
De stekker is een magnetische RoPD® stekker of Rosenberger Power Data Connector. De connectors zijn los verkrijgbaar bij deze Duitse webshop.

Omrekenen Ah naar Wh bij accu’s
De capaciteit van accu’s wordt aangeduid met twee eenheden: ampère-uur (Ah) of Watt uur (Wh). Om accu’s goed met elkaar te vergelijken moet je kijken naar de geleverde energie (Wh).

De eenheid Ah geeft aan hoe lang een accu een bepaalde stroom kan leveren gedurende één uur. Een accu met een capaciteit van 10 Ah kan gedurende één uur 10 Ampere leveren.

De eenheid Watt uur (Wh) geeft aan hoeveel energie deze kan leveren. Uiteindelijk gaat niet om de geleverde stroom maar de geleverde energie. Je kan twee accu’s op basis van hun Wh waarden goed vergelijken. Met een 360 Wh accu doe je twee keer zo lang dan met een 180 Wh accu.

Om Ah om te rekenen naar Wh moet je deze vermenigvuldigen met Volt (spanning). Stel dat de spanning van een accu 24 Volt is en hij 10 Ah heeft. De capaciteit van de accu is dan 240 Wh.

Milieu
Afgedankte fietsaccu’s worden gerecycled. Lithium-ionbatterijen bevatten geen giftige metalen zoals lood of cadmium. Eén kilometer afgelegd op een elektrische fiets is vijftig keer schoner dan de gemiddelde autokilometer (bron: Milieu Centraal). Het meest milieuvriendelijk blijft een human powered vehicle, dus een fiets aangedreven door louter spierkracht oftewel biomotor.

Bewaren

Bewaren

Bewaren