Slechtweerprotocol (hotels enzo)

Wij hebben een protocol voor slecht weer. Het slechtweerprotocol luidt als volgt: als de verwachting is dat het nog steeds stevig regent in de ochtend, dan wijken we uit naar een trekkershut, jeugdherberg, hostel, B&B of hotel.

Nat, koud en miserabel en geen goede weersvooruitzichten. Regen en/of storm. Uitwijken naar een hotel wordt meestal pas aan het eind van de middag besloten, dan pakken we er een app om een hotel te boeken erbij (hail internet!) en zoeken een droog onderdak voor de nacht. Op die manier proberen we te voorkomen dat we een natte tent in moeten pakken en kunnen we zelf een beetje opdrogen. Het moet wel leuk blijven, kamperen is geen moeten. Overigens is dit wel minder een must geworden sinds we een tent hebben van Dyneema, een materiaal dat geen vocht opneemt.

Voor die gevallen dat we overnachten zonder dat we een tent hoeven opzetten heb ik mijn kleding, toilettas, logboek, laders, adapter en e-book in één fietstas bij elkaar ingepakt. De kookspullen en andere tentdingen zitten samen in andere tassen en zakken. Zo hoeft er in een hotel maar één tas open.

Koken in Trekkershut (Zeeland 2013)

Een andere reden kan zijn: er is geen camping in de buurt. Of een camping waar alleen caravans mogen staan (Engeland) of juist alleen campers (Stellplatzen in Duitsland) en wildkamperen is geen optie. Een hotel kan ook handig zijn als we erg vroeg opmoeten om een trein of veerboot te halen. Dit scheelt tijd met kamp opbreken en inpakken.

Daarom hierbij een opsomming van andere overnachtingsmogelijkheden dan tentkamperen.

Alternatieve overnachtingsmogelijkheden

Andere alternatieve overnachtingsmogelijkheden dan hotels hebben als nadeel dat ze vaak niet meer een paar uur van tevoren te boeken zijn. Ook is de spreiding ervan veel minder. Voor onderweg vonden wij Airbnb niet geschikt voor fietsers die een vaste route volgen. Er is geen handige lijst gesorteerd op afstand (wel een locatiekaart) en het dichtstbijzijnde adres ligt vaak behoorlijk uit de route. Hotels liggen vaak op de route.

Trekkershutten

logostnIn de trekkershuttengids, verkrijgbaar bij ANWB of VVV, staat een overzicht van alle trekkershutten in de Benelux. Of kijk op trekkershutten.nl. Je hebt de gids nodig voor reserveringsnummers en exacte adressen.

Vakantiehuisjes of stacarvans op vakantieparken worden vaak per week verhuurd, niet per nacht.

Stayokay

img_hi_hoverStayokay is een keten van hostels, vroeger de NJHC. Zie hihostels.com voor internationaal overzicht van hostels. Informatie en reserveringen: 020-5513155. Website: stayokay.nl. In een hostel heb je meestal een gedeelde badkamer.

Er waren in 2008 dertig vestigingen van Stayokay in Nederland, in 2020 zijn het er nog maar 22. Ze zijn dus steeds minder vaak in de buurt. Ze hebben verschillende thema’s: water, groen en stad. Plaatsen waar Stayokay is gevestigd:

Ameland, Amsterdam (drie vestigingen: Stadsdoelen, Vondelpark, Zeeburg), Apeldoorn, Arnhem, Bakkum, Bergen op Zoom, Den Haag, Domburg, Dordrecht, Egmond, Elst, Gorssel, Grou, Haarlem, Heeg, Heemskerk, Maastricht, Nijverdal, Noordwijk, Rotterdam, Scheemda, Sneek, Soest, Terschelling, Texel, Utrecht-Bunnink, Utrecht Centrum, Valkenswaard

Hotels, B&B

Premier Inn, Winchester, Engeland (2019)

Hotels zijn duur, naast de overnachting je moet uit eten wat de kosten nog meer opdrijft, en je zit niet in je eigen entourage. Maar als je echt een slechte dag hebt gehad met slecht weer en waarin je onderkoeld, uitgeput of ondervoed bent geraakt, af en toe prettig. Ze zijn ook vaak nog op het laatste moment te boeken en zijn bijna overal te vinden. Wij vinden hotels via de app/site Booking.com.

Bij mensen thuis

Hotels zijn natuurlijk duur. Op basis van wederkerigheid (ik stel mijn huis open voor jou als jij jouw huis openstelt voor mij) zijn er diverse organisaties waarin mensen je gratis of voor een klein bedrag een logeerbed of slaapbank aanbieden. Hierdoor krijg je iets extra’s mee van het land, je ziet hoe mensen wonen en komt in contact met de bevolking. Zelf vakantiegangers huisvesten in je eigen huis is de vakantie een beetje in huis halen. Dus win-win. Om in het bezit te komen van de adressen, moet je vaak lid worden en is er een klein bedrag (tot 20 euro) dat je jaarlijks betaalt voor de informatie. Uitzondering is Airbnb, waarbij woningen en kamers door particulieren verhuurd worden voor prijzen die gelijk liggen met hotels.

Internationaal

  • Airbnb heeft wereldwijd zo’n 3 miljoen adressen. Je hoeft zelf geen gastadres te zijn, betaalt geen lidmaatschap maar particuleren verhuren kamers of hun huis.
  • BeWelcome is misschien minder bekend maar heeft een professionele website. Heeft 125 duizend leden in ruim tweehonderd landen.
  • Overnachten bij mensen op de bank via Couchsurfing.
  • GlobalFreeloaders.com heeft veel leden in de Verenigde Staten en Australië maar zitten wereldwijd. Op de site is precies te zien hoeveel leden per land er zijn. Lidmaatschap is gratis.
  • Servas 15 duizend adressen in honderd landen.
  • Warmshowers.org heeft wereldwijd zo’n 75 duizend adressen.

Nederland

  • De stichting Vrienden op de Fiets heeft  een netwerk van overnachtingsadressen voor sportievelingen die meerdaagse tochten maken. Deze adressen liggen vaak langs fraaie fiets- en wandelroutes in Nederland. U kunt op pad door het hele land. En vervolgens bij mensen thuis overnachten en ontbijten tegen een voordelig tarief.

Duitsland

  • Dachgeber.de Betrouwbare organisate van en voor fietsers met ca. 3500 leden in Duitsland.

Frankrijk

  • Via Cyclo Camping openen circa 500 toerfietsers in Frankrijk hun deuren voor andere fietsers.

Zwitserland

  • Velodach.ch Is een netwerk voor langzame reizigers, dus voor fietsers en wandelaars. Ongeveer 400 gastvrije adressen.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: januari 2019