Zoogdieren

Informatie over zoogdieren naast beren, die een eigen pagina hebben.

Coyote

Ze klinken heel eng als ze huilen naar de maan maar de mens hoeft zich geen zorgen te maken om ze.

Komen voor in alle staten van de VS met uitzondering van Hawaii. Passen zich goed aan aan diverse ecosystemen. Gewicht is afhankelijk van gebied, in de woestijn 11 kilo, in noordoosten oplopend tot 32 kilo, als hun dieet bestaat uit hertachtigen. In geciviliseerd gebied bestaat hun dieet uit afval, katten en kleine honden.

Coyotes vallen zelden mensen aan maar let op kleine kinderen en baby’s.

Jachttrofeeën. Verschil in grootte tussen wolf en coyote

Elanden (moose)

Elanden moeten vermeden worden, hou minimaal 100 meter afstand. Probeer ze niet te verjagen als ze in de weg staan op je pad maar zorg dat je uit de buurt blijft of komt. Maak een grote rondtrekkende beweging om weer terug op het pad te komen. Dit geldt vooral in de herfst, als ze bronstig zijn. Mensen kunnen dan als concurrenten worden gezien. In de lente de moeders met jongen mijden. Zij zullen hun jongen willen verdedigen tegen het menselijk gevaar.

Kenmerken voor de aanval: oren naar achteren, haar borstelig opgezet, zwaaien van de ene kant naar de andere.

Wat doen:

 • Schuil achter boom of rots, uit het zicht.
 • Word je geraakt? Foetuspositie aannemen, bescherm hoofd met je armen en stil blijven liggen.

Maak jezelf niet groot of kijk de eland niet aan, hij zietje dan wellicht als rivaal.

(bron: Backpacker 06.2005, blz. 54 en Backpacking One Step At A Time)

Hoefdieren

Er zijn enkele aanvallen gedocumenteerd door hoefdieren zoals eland, wapiti, sneeuwgeiten, bizon. Bijna alle incidenten zijn veroorzaakt doordat mensen de dieren probeerden te benaderen, bijvoorbeeld voor het maken van een foto.

Honden

Zwerfhonden komen veel voor in landen als Kroatië, Servië, Roemenië, Bulgarije, Macedonia, Griekenland, Georgië. Zie voor tips het artikel Dealing with dogs. Wij zouden overigens naar landen met zwerfhonden een Dazer meenemen.

Knaagdieren

Knaagdieren zoals muizen verspreiden het Hanta-virus, zie aldaar.

Paarden

Praat tegen ze zodat ze doorhebben dat ze met een mens te maken hebben. Ga er niet vanuit dat de ruiter het dier goed onder controle heeft. Schrikachtig dier dat op hol kan slaan. Vooral ook als de ruiter onzeker is.

Paarden zijn bang voor velomobielen en ligfietsers met een vlaggetje (geen grap). Beste is om als ligfietser even stil te staan en wachten tot ze gepasseerd zijn. Haal je de paardrijder in, geef dan aan dat je eraan komt en wilt passeren. De ruiter maakt plaats en geeft hopelijk aan wanneer het veilig is om er langs te gaan.

Poema

Cougar of Mountain Lion in het Engels. Bergleeuw of zilverleeuw in Nederlands. Komen voor in bijna geheel Zuid-Amerika en in het westen van de Verenigde Staten.

Net als andere katachtigen vallen deze alleen aan als ze in een hoek worden gedreven waaruit ze niet kunnen ontsnappen. Je zult ze zelden in het echt zien omdat ze schuw zijn. Aanval vooral gevaarlijk voor kleine kinderen. Er zijn echter ook volwassenen omgekomen door een poema. Ze vallen van achteren aan met een beet in de nek.

Veiligheidstips

 • Als je een poema in het wild ziet, speciaal met jongen, verlaat de locatie;
 • Ren niet weg en hurk niet;
 • Blijf de poema aankijken, hou oogcontact;
 • Til kleine kinderen op zonder te buigen of je af te wenden, ga als groep bij elkaar staan, maak jezelf groot en loop dan langzaam naar achteren, weg van de poema;
 • Sta rechtop, til je armen op, zwaai met je trekkingpole, open je jas, alles om groter te lijken;
 • Als de poema op je afkomt, gedraag je agressief door lawaai te maken, stenen te gooien naar het dier en met je armen te wapperen.
 • Word je aangevallen, vecht dan terug. Speel niet voor dood, dan ben je een makkelijke prooi.

Leefgebied poema in de Verenigde Staten

Het aantal dodelijke slachtoffers stijgt sterk. Tussen 1890-1990 waren het er 10 en tot 2004 waren het er 20. Dus de eerste 10 slachtoffers vielen in een tijdsbestek van 100 jaar, terwijl het tweede tiental doden in slechts 14 jaar viel.

Stekelvarken

Engels: Porcupine. Een hond wordt hier eerder slachtoffer van dan een mens. Gewoon niet laten schrikken.

Stinkdieren

Engels: Skunks. Zorg dat je ze niet laat schrikken.

Wapiti

Engels: Elk. Hertachtige, zie verder bij Eland.

Wasbeertjes

Gevaar voor bijten (hondsdolheid). Het is verstandig ingeënt te zijn tegen Tetanus, Tyfus en hondsdolheid.

Wolven

Grijze wolven zijn opnieuw geïntroduceerd in de staten:

 • Idaho;
 • Michigan;
 • Minnesota;
 • Montana;
 • Wisconsin;
 • Wyoming.

Kleur kan variëren van wit tot zwart. Bewegen zich in groepen en jagen op hertachtigen, elk en eland, soms ook op kleine zoogdieren en vogels. Een volwassen wolf kan tot 36 kilo wegen.

Wolven hebben een slechte naam dankzij Roodkapje en herders. Zeer zeldzaam. Er leven er in 2020 maar 625 van in de staat Montana, USA maar er zijn in datzelfde jaar 6000 jachtvergunningen afgegeven die jagers het recht geeft om vijf wolven te schieten. De vergunningen kosten maar 19 dollar. Incidenten met mensen zijn zeer zeldzaam omdat wolven schuw zijn.

Er is zijn maar enkele gevallen bekend van agressieve ontmoetingen met mensen en de oorzaak was dat mensen met hun hond onderweg waren. Hou 100 meter afstand.

Er is een lijst met fatale aanvallen door wolven te vinden op Wikipedia. De lijst lijkt lang, maar er staan maar twee gevallen in deze eeuw op de lijst en 7 uit de vorige eeuw.

Zeedieren

Bekend is dat walvissen in bijvoorbeeld Mexico, waar ze zich voortplanten, kajakkers hebben aangevallen. Kijk dus goed uit,vooral als ze jongen hebben. Dolfijnen zijn voor kajakkers een waar genot, maar stoor ze niet. Zeehonden en zeeleeuwen zijn niet agressief, maar mannetjes kunnen wel geïrriteerd raken als u te dicht bij hun kolonie komt. Van walrussen is bekend dat ze aanvallen, ook als er geen aanleiding is. Aanbevolen wordt water waar haaien leven te mijden. Zit er niets anders op, wees dan voorzichtig. Als u omslaat, klim dan zo snel mogelijk weer in de kajak en probeer zo min mogelijk te spetteren. Houd afstand als u een slang tegenkomt. In open water kunnen ze bijten of, als de boot laag in het water ligt, in de boot kruipen. Als je zeedieren van dichtbij wilt bekijken, koop dan een waterdichte verrekijker.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: april 2023