Onze reizen

Dit is een overzicht van onze vakantiereizen waarin we (deels) op eigen kracht hebben gereisd, dus met rugzak, fiets, zeilboot of kajak. Er ontbreken jaren, bijvoorbeeld als we alleen met de auto gingen kamperen in Frankrijk of steden bezochten zoals Londen en Berlijn. Micro adventures van enkele dagen laten we in dit overzicht buiten beschouwing.

Meestal verzinnen we rond de jaarwisseling waar de volgende reis heen gaat. Gedurende de winter werkt Belle dan stug door aan de route en alle reisdetails. Ondertussen testen we kampeerspullen tijdens weekendjes en voeren we eventuele aanpassingen door. We werken aan de fiets- en wandelconditie.

2023: Noorwegen, Olavspad

Het is nog vroeg als we dit schrijven (oktober) maar op dit moment zijn we van plan om in Noorwegen het Olavspad te gaan fietsen van Oslo naar Trondheim.

2022: R1 Europa radweg Arnhem-Berlijn met ATB

Corona had tijdens het plannen van onze reis in 2022 ons al twee jaar in de greep en we waren er op dat moment nog niet vanaf. Vandaar dat we afzagen van verre reizen, omdat ons het risico te groot is dat er opeens een andere virusvariant opduikt en de reis vervalt. Op moment van de planning was er ook nog gedoe met Dave’s vaccin Janssen, dat niet door alle landen werd geaccepteerd, waaronder Duitsland. Dat werd op tijd opgelost met twee boosters en het feit dat op op tijd allerlei reisrestricties voor Covid-19 in Europa werden opgeheven.

We zijn er: Berlijn!

De weg was vrij om de R1 Europaradweg naar Berlijn te fietsen, ruim duizend kilometer. We begonnen bij onze voordeur in Almere en fietsten naar Arnhem om vandaar de R1 op te pakken. Deze route sprak ons aan vanwege de vele onverharde stukken die erin zitten. Plus Duitsland is een fijn land en het was alweer vijf jaar geleden dat we er fietsten langs de Moezel en Rijn. Er is een overzichtsartikel, vier reisverslagen en een receptenboekje te vinden onder de tag Europaradweg.

2021: Bikepacken TNNZ

Omdat het reizen in het buitenland door coronamaatregelen wat ingewikkeld is, fietsten we in 2021 van de Noordkaap in Groningen naar grenspaal 12 in Limburg op de grens met België over grotendeels onverharde (mountainbike)paden. Deze route staat onder bikepackers bekend als de Trans Nederland Noord Zuid. Ruim 800 kilometer in drie weken.

Het was een heerlijke fietstocht, grotendeels vrij van autoverkeer, in de natuur.

De verslagen vind je op deze site onder de tag TNNZ-2021. Of ga naar de eerste blogpost en blader daar vandaan verder.

Startpunt van de TNNZ, de noordkaap

2020: Whitefish Montana, USA Staycation in Hintergarten, Tuinesië

Dave wilde graag weer eens een keer naar zijn geboorteland USA. Op 2 februari boekten we een vlucht naar Calgary met het idee om in Montana USA te gaan fietsen. Bijna alles is geregeld als corona vaste voet aan de grond krijgt in Europa. We weten zeker dat de reis lastig gaat worden als het Amerikaanse consulaat in Amsterdam de afspraak afzegt om het paspoort van Dave te vernieuwen…

Nadat na de USA ook Canada zijn grenzen sluit, cancelen we onze reservering bij het aankomsthotel en het Whitefish Bike Retreat.

Mei 2020, KLM start langzaam weer Europese vluchten op. Mondkapjes in het vliegtuig zijn verplicht. We willen van de reis af in verband met besmettingsgevaar. Daarbij zijn we niet in de stemming voor luchtig vermaak als vliegreisjes voor de lol of heimwee. De annuleringsverzekering van ING geeft echter niet thuis, ondanks deze voorwaarden:

Polisvoorwaarden ING annuleringsverzekering, februari 2020

Update januari 2021: We hebben het geld van onze reis terug, op de kosten voor de annuleringsverzekering-waarmee-je-niet-kon-annuleren (350 euro) na. Dus vliegtickets en autohuur (4100 euro), bike retreat (850 euro) en kosten voor stoelen in het vliegtuig (350 euro) en het vervoer van de fietsen (500 euro) en reisverzekering. Enorm verschil ervaren tussen KLM en Air France. Bij de laatste heb je het geld binnen een paar dagen terug en is er goede terugkoppeling en bevestiging van je aanvraag. Van KLM hoor je maanden niets en dan krijg je opeens geld of een afwijzing omdat je het EMD-nummer, boekingnummer of een ander nummer niet goed hebt ingevuld.

2019: Bikepacken in Engeland, onder andere South Downs Way

Dit jaar maakten we een bikepackingtocht met de Sonder Frontier mountainbikes door Engeland met onze nieuwe lichtgewicht tent, de Zpacks Triplex. Bijna zou dit onze eerste fietsreis buiten de EU worden vanwege de Brexit maar die werd uitgesteld.

Reisplan
Reisplan was: fietsen vanuit Gravelines (Frankrijk) naar Duinkerken, met de veerboot naar Dover, van de haven fietsen door naar Folkestone. Hier stappen we op de trein naar Salisbury. We fietsen een rondje via Bath en Glastonbury, komen terug in Salisbury en fietsen dan oostwaarts terug naar Dover. Hierbij pakken we de onverharde South Downs Way (155 km) mee. Dit plan strandde in Winchester, de stad waar de South Downs Way start in het oosten omdat Dave de griep kreeg. Daarom maakten we deze reis in twee delen, waarbij we in de late zomer terugreisden naar Winchester met de trein en van daar via de South Downs Way naar Dover fietsten. Over deze reis zijn meerdere verhalen geschreven:

Alle blogposts inclusief voorbereidingen voor onze reis en de reisverhalen zijn op dit blog te vinden via de tag SDW2019.

Gefietste route deel 1 in magenta, deel 2 in cyaan

2018: Slovenië: kamperen, niet trekken

Dit jaar wilden we meer een kampeervakantie dan een trekvakantie, om wat meer rust in te bouwen. De keuze viel op Slovenië. In augustus bezochten we het festival Punk Rock Holiday. Laat Bikepacking.com daar nu ook een route in de buurt hebben geplot… Zie hier onze vier verslagen.

In het voorjaar gingen we met Mark en George vanaf Duinkerken op de fiets naar de wereldkampioenschappen human powered vehicles in Deal, Engeland. Na het WK plakten we er een zeer bescheiden rondje aan vast door het graafschap Kent.

2017: Vennbahn,  Moezel en Rijn met speed pedelec trike

In 2017 fietsten we op de open speed pedelec trikes een rondje. Eerst van Almere naar Maastricht, daarna langs de grens van België en Luxemburg naar Echternach via de Vennbahn (deel van de route van Benjaminse naar Rome), vervolgens via de Moezel naar de Rijn en via de Rheinradweg (Eurovelo 15) naar Arnhem en vanaf daar weer naar huis.

We bezochten Naturpark DeLux, de Eifel en de geiser van Andernach. We fietsten in vier landen: Nederland, België, Luxemburg en Duitsland. Zie voor meer informatie en een kaartje het artikel Rondje Moezel met de trike.

2016: Wandelvakantie Schotland, beklimming Ben Nevis

img_1850

Beklimming Ben Nevis

In 2016 beklommen we in de eerste week de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk in Schotland, de Ben Nevis. En namen we de Harry Potter-trein. In de tweede week maakten we onder leiding van een gids van HF Holidays wandelingen in Glen Coe en omstreken en in de laatste week bezochten we Edinburgh. Er zijn drie blogposten over gepubliceerd en een video.

2015: Duitsland/Denemarken met velomobiel

In de zomer van 2015 fietsten wij 1620 kilometer door Duitsland en Denemarken. Het vervoermiddel was de velomobiel van het merk Velomobiel.nl, type Quest en Quest XS. We deden in Denemarken de eilanden Fyn en Lolland aan, de route was ruwweg gebaseerd op de Baltic sea route van Bikeline. We legden deze route af in 15 etappes. Voor meer informatie zie het artikel Denemarken.

Duitsland-Denemarken2015

2014: Londen met de trein

Geen sportieve vakantie dit jaar (hoewel: we hebben elke dag 15 à 20 kilometer gewandeld). We zijn twee weken naar Londen geweest. Niet met het vliegtuig maar met trein en boot gereisd. Eerst met de trein (NS) naar Hoek van Holland, vervolgens met de boot (Stena Line) naar Harwich, en vanaf daar met de trein (Abellio, ook van NS) naar Londen. Daar niet gefietst omdat we bijna dagelijks berichten in de krant lazen over verongelukte fietsers in Londen en met een blik op het verkeer leek het ons ook niet de meest slimme bezigheid. Op bijna elke hoek kan je fietsen huren (bijnaam van deze fietsen zijn Boris Bikes, naar de burgemeester) maar er zijn zelden ‘bike lanes’. Fietsers in Londen zien er vaak alternatief uit en rijden op ‘fixies‘. Ze maken veel gebruik van de busbanen. Wie nog niet weet wat een fixie is, zou de film Premium Rush over de fietskoeriersubcultuur in New York eens moeten zien. De terugreis maakten we met de Eurostar door de kanaaltunnel. Eerst naar Brussel-Zuid/Midi en daar overgestapt op de Thalys naar Amsterdam. En vandaar met NS naar huis.

2013: North Sea Cycle Route NL met ligfiets

De kustroute bestaande uit de LF 1 en de LF 10, van Sluis naar Nieuweschans. Het weer in juni zat niet mee. Het werd pas mooi weer in juli, toen we terug waren. Nachttemperaturen lagen rond de 12 graden. Vaak vanwege de regen geslapen in Stayokay’s (ook leuk vanwege de ontmoetingen met andere reizigers in de bar) en trekkershutten. Ook gekampeerd, hele vakantie gefietst met volledige kampeeruitrusting. Op een NTKC-terrein stonden we met ons tentje tussen de caravans. Als zelfs liefhebbers van eenvoudige kampeermiddelen het laten afweten dan weet je dat het bar en boos was. Bij Harlingen zagen we toen we op de buitenkant van de zeedijk fietsen een zeehondje in het wild. Mooiste deel van de route: de LF1 en dan vooral het deel in Zeeland. Dwars door de duinen met soms pittige klimmetjes. En nooit zoveel schapen gezien als in Groningen en Friesland op de dijk met de Waddenzee.

breskensduinhellingeindeLF10deltawerken
Linksboven: het veer Vlissingen-Breskens; rechtboven: hellinkje in de duinen van 10%; linksonder: deltawerken Zeeland; rechtsonder: einde van de route bij Nieuweschans

Het reisverslag van de Nederlandse NSCR met ligfiets.

2011: Duitsland met buscamper

Dit jaar zouden we ons niet laten kisten door rochelende longen en huurden we een buscamper. We namen de fietsen en wandelschoenen mee.

Foto's - 0692 Foto's - 1065

Een rondje door heel Duitsland. Wuppertal-Braubach-Stuttgard-Schwartzwald-Lörrach-Schwangau (slot Neuschwanstein), Berchtesgaden, Treppendorf, Bamberg, Bad Salzungen, Nationalpark Hainich, De Harz, Teutoburgerwald. Veel gewandeld in de bergen en gefietst. Heel veel bekeken ook, van de Schwebebahn in Wuppertal tot de zoutmijn in Berchtesgaden bij Salzburg.

2010: Stukje LF 1 met de trekking bike

2010-06-04 11.11.18

De bedoeling was om in 2010 de LF 1 te gaan fietsen. Maar geveld door astmatische bronchitis viel dat plan in het water.  Aan het eind van de vakantie een klein deel gefietst van deze route en geslapen in Stayokay’s in verband met nog broze gezondheid.

2009: Scandinavië met buscamper

route

Denemarken-Zweden-Noorwegen: vanwege de noordelijke regionen gekozen voor een buscamper en wat denk je? Hele vakantie was het prachtig weer en liepen we in t-shirt en korte broek. We hadden onze trekking bikes mee en hebben een kano gehuurd in Zweden.

2008: Almere-Aken met trekking bike

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Deze reis Almere-Aken verliep voorspoedig tot de Duitse grens. Prachtig fietsen langs de LF 3 langs de Maas. Regen op de fiets deert ons niet zo. Echter liepen we in Duitsland vast. We hadden een beetje gerekend op Deutsche Grundlichkeit, maar: voorbij de Duitse grens hielden de bordjes op. We verdwaalden. De fietskaart had een te grote schaal om echt goed op te kunnen navigeren. We reden op 80 km-wegen met voorbijrazend verkeer. Dus gingen we terug. Hoe je een dergelijk fiasco voorkomt, lees je op het uitstekende artikel over route plannen van Walter Hoogerbeets op Fietsers Afstappen.

Verslag Almere-Aken met trekkingfiets.

2007: Elfstedentocht per kajak

Op een zandplaat te Zeeland

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Diverse kajakreizen. TKBN zeekamp te Zeeland. Deel Elfstedentocht van Groningen naar Hindeloopen met kampeerbagage en Lac d’Hourtin (Maubuisson, Frankrijk). In 2007 was het slecht weer tijdens de geplande Elfstedentocht. Alle dagen langdurige regen, storm, koud en grijs. Na een dag op het water liep je te soppen op verlaten campings door het natte gras. In Hindeloopen stond Teletekst-pagina 704 aan boven de receptie van de camping. De kans op regen was de komende 5 dagen 90 procent. Elfstedentocht afgebroken voor een reis naar de zon. In de auto naar het zuiden klaarde de lucht bij Bordeaux pas op. Daar gepeddeld op Lac d’Hourtin. Erg leuke locatie omdat je op 5 kilometer afstand van elkaar een groot zoetwatermeer en de zee hebt.

Verslag Elfstedentocht per kajak.

2006: Biesbosch met kajak

Biesbosch 077

Gekampeerd in de Biesbosch en vanuit de camping tochtjes per kajak gemaakt.

2005: Pennsylvania, USA

USA2005d 061

Met auto en rugzak. Gekampeerd in Stokes State Forest en Peninsula Erie. Dayhikes: Pine Creek Gorge, Bushkill falls, Hickory Run Boulder Field, een stuk van de Appalachian Trail vanaf Culvers Parking, Kinzua Bridge State Park.

2003: Zeeland met zeilboot

Naar Zeeland via de Staande-mastroute, terug over de Noordzee met een overnachting in Scheveningen.

Dave-Zeelandbrug.jpg

Zeelandbrug

2002: IJsselmeer

Deze vakantie bleven we in onze eigen haven (Flevo Marina) te Lelystad en gingen we overdag zeilen om ’s avonds in onze eigen haven te overnachten.

2001: IJssel- en Markermeer met zeilboot

Lelystad-Stavoren-Hoorn-Enkhuizen-Hindeloopen-Medemblik-Lemmer-Lelystad. Met de Flounder, onze Etap 24i.

PICT0143

1999: Duikvakantie Malta

Geen kampeervakantie. We hadden een huisje in Xlendi op Gozo. Veel gedoken en gesnorkeld. Prachtige locatie voor een duikvakantie.

1994 New Hampshire, USA

White Mountains met rugzak en auto. Basiskamp in de Franconia Notch. Auto was nodig om boodschappen te kunnen doen. Vanuit de Franconia Notch diverse meerdaagse rugzaktochten gehouden door de bergen. Mount Washington beklommen.

bergwandelen

1993 Ardennen en Luxemburg

perrysporttunneltent

Met rugzak en trein. Het plaatsje Côo in de Ardennen is erg leuk. De mensen in Luxemburg vonden we sjacherijnig. Het regende daar ook.

1984 Terschelling

Met de stadsfiets en katoenen A-stoktent naar Terschelling. Gravend in oude dagboeken en fotoalbum schreef ik daar dit verhaal over: Mijn eerste fietsvakantie in 1984. In zes etappes vanuit Dieren (Gelderland) op en neer naar Terschelling:

  • Dieren-Utrecht: 77,8 km
  • Utrecht-Amsterdam: 52,7 km
  • Amsterdam-Harlingen: 109 km
  • Harlingen-Paasloo: 78,7
  • Paasloo-Nijverdal: 78 km
  • Nijverdal-Dieren: 52,6

Op weg naar de veerboot op Terschelling

Toelichting

Zoals je ziet zijn dit meer vakanties dan reizen omdat ze maximaal 30 dagen duurden. Ook zijn we vaak geplaagd door gezondheid en weersomstandigheden, waardoor we minder konden doen dan we wilden. Ik heb het wandelen met een rugzak moeten opgeven vanwege rugproblemen, duiken vanwege mijn longen en fietsen op een trekking bike op advies van de neuroloog vanwege uitval van zenuwen in mijn handen. Met kajakken en zeilen bleken we erg afhankelijk te zijn van de wind en we lieten die reismethoden om die reden afvallen. Ook vinden we het rekening moeten houden met de getijden helemaal niet vakantieachtig. De wekker zetten willen we alleen als we naar kantoor moeten.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: oktober 2022