Onze reizen

Dit is een overzicht van onze vakantiereizen waarin we (deels) op eigen kracht hebben gereisd, dus met rugzak, fiets, zeilboot of kajak. Er ontbreken jaren, bijvoorbeeld als we alleen met de auto gingen kamperen in Frankrijk of steden bezochten zoals Londen en Berlijn. Micro adventures van enkele dagen laten we in dit overzicht buiten beschouwing.

2020: Whitefish Montana, USA

Eind januari piekerden we ons nog steeds suf over waar de reis heen zou gaan. Meestal weten we dat al ruim voor de jaarwisseling en werkt Belle gedurende de winter stug door aan de route en alle reisdetails. Worden kampeerspullen getest tijdens weekendjes en de fietsconditie onderhouden en opgebouwd.

Dave wilde graag weer eens een keer naar zijn geboorteland USA. Belle vindt vliegen echt niet meer kunnen in deze tijd. Inmiddels begon de coronaepidemie in China. Ook wordt bij Dave op het werk een reorganisatie in gang gezet waardoor we misschien wel moesten besluiten om helemaal niet te gaan of pas later in het jaar.

Uiteindelijk hakken we de knoop toch door, nog denkende dat rare virussen meestal lokaal blijven in China of Afrika. We boeken een vlucht naar Calgary met het idee om in Montana USA te gaan fietsen. Reis- en annuleringsverzekering is afgesloten, vliegtickets gekocht, de fiets kan ook mee, de visa-maar-geen-visa voor Belle voor Canada en USA zijn geregeld. Maar dan krijgt corona vaste voet aan de grond in Europa. We weten zeker dat de reis lastig gaat worden als het Amerikaanse consulaat in Amsterdam de afspraak afzegt om het paspoort van Dave te vernieuwen.

Dan gooit de USA zijn grenzen dicht maar kan Belle als partner van een Amerikaan nog wel het land inkomen. Maar dan gooit Canada ook zijn grenzen dicht.

We cancelen onze reservering bij het aankomsthotel en het Whitefish Bike Retreat. Dan kunnen ze het nog verhuren aan landgenoten, denken we dan nog.

Nu is het mei, en KLM start langzaam weer Europese vluchten op. Mondkapjes in het vliegtuig zijn verplicht. Eigenlijk hopen we op een tegoedbon van KLM of geld terug via de annuleringsverzekering. Dat de reis dit jaar niet doorgaat. Laat corona maar even uitwoeden. De wereld en wij zijn even niet in de stemming voor luchtig vermaak als vliegreisjes voor de lol (en ok, een soort diepe hunkering naar land van herkomst in Dave’s geval).

2019: Bikepacken in Engeland, onder andere South Downs Way

Dit jaar maakten we een bikepackingtocht met de Sonder Frontier mountainbikes door Engeland met onze nieuwe lichtgewicht tent, de Zpacks Triplex. Bijna zou dit onze eerste fietsreis buiten de EU worden vanwege de Brexit maar die werd uitgesteld. Het plan was: we fietsen vanuit Gravelines (Frankrijk) naar Duinkerken, nemen de boot naar Dover, en fietsen vervolgens door naar Folkestone. Hier stappen we op de trein naar Salisbury. We fietsen een rondje via Bath en Glastonbury, komen terug in Salisbury en fietsen dan oostwaarts terug naar Dover. Hierbij pakken we de onverharde South Downs Way (155 km) mee. Maar het liep een beetje anders dan gepland. De voorbereidingen voor onze reis zijn op dit blog te vinden via de tag SDW2019 . Een van dag tot dag impressie via Polarsteps en een uitgebreid verslag op de pagina Bikepacken in Engeland 2019.

Gefietste route in magenta, rest van geplande route in cyaan

2018: Slovenië: kamperen, niet trekken

Dit jaar wilden we meer een kampeervakantie dan een trekvakantie, om wat meer rust in te bouwen. De keuze viel op Slovenië. In augustus bezochten we het festival Punk Rock Holiday. Laat Bikepacking.com daar nu ook een route in de buurt hebben geplot… Zie hier onze vier verslagen.

In het voorjaar gingen we met Mark en George vanaf Duinkerken op de fiets naar de wereldkampioenschappen human powered vehicles in Deal, Engeland. Na het WK plakten we er een zeer bescheiden rondje aan vast door het graafschap Kent.

2017: Fietsen met de e-trike

In 2017 fietsten we op de open speed pedelec trikes een rondje. Eerst van Almere naar Maastricht, daarna langs de grens van België en Luxemburg naar Echternach via de Vennbahn (deel van de route van Benjaminse naar Rome), vervolgens via de Moezel naar de Rijn en via de Rheinradweg (Eurovelo 15) naar Arnhem en vanaf daar weer naar huis. We bezochten Naturpark DeLux, de Eifel en de geiser van Andernach. We fietsten in vier landen: Nederland, België, Luxemburg en Duitsland. Zie de reisverslagen met de tag BLeND op het blog.

2016: Wandelvakantie Schotland, beklimming Ben Nevis

img_1850

Beklimming Ben Nevis

In 2016 beklommen we in de eerste week de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk in Schotland, de Ben Nevis. En namen we de Harry Potter-trein. In de tweede week maakten we onder leiding van een gids van HF Holidays wandelingen in Glen Coe en omstreken en in de laatste week bezochten we Edinburgh. Er zijn drie blogposten over gepubliceerd en een video.

2015: Duitsland/Denemarken met velomobiel

In de zomer van 2015 fietsten wij 1620 kilometer door Duitsland en Denemarken. Het vervoermiddel was de velomobiel van het merk Velomobiel.nl, type Quest en Quest XS. We deden in Denemarken de eilanden Fyn en Lolland aan, de route was ruwweg gebaseerd op de Baltic sea route van Bikeline. We legden deze route af in 15 etappes. Voor meer informatie zie de pagina Denemarken.

Duitsland-Denemarken2015

2014: Londen met de trein

Geen sportieve vakantie dit jaar (hoewel: we hebben elke dag 15 à 20 kilometer gewandeld). We zijn twee weken naar Londen geweest. Niet met het vliegtuig maar met trein en boot gereisd. Eerst met de trein (NS) naar Hoek van Holland, vervolgens met de boot (Stena Line) naar Harwich, en vanaf daar met de trein (Abellio, ook van NS) naar Londen. Daar niet gefietst omdat we bijna dagelijks berichten in de krant lazen over verongelukte fietsers in Londen en met een blik op het verkeer leek het ons ook niet de meest slimme bezigheid. Op bijna elke hoek kan je fietsen huren (bijnaam van deze fietsen zijn Boris Bikes, naar de burgemeester) maar er zijn zelden ‘bike lanes’. Fietsers in Londen zien er vaak alternatief uit en rijden op ‘fixies‘. Ze maken veel gebruik van de busbanen. Wie niet weet wat een fixie is, zou de film Premium Rush over de fietskoeriersubcultuur in New York eens moeten zien. De terugreis maakten we met de Eurostar door de kanaaltunnel. Eerst naar Brussel-Zuid/Midi en daar overgestapt op de Thalys naar Amsterdam. En vandaar met NS naar huis.

2013: North Sea Cycle Route NL met ligfiets

De LF 1 en de LF 10 van Sluis naar Nieuweschans. Het weer in juni zat niet mee. Het werd pas mooi weer in juli, toen we terug waren. Nachttemperaturen lagen rond de 12 graden. Vaak vanwege de regen geslapen in Stayokay’s (ook leuk vanwege de ontmoetingen met andere reizigers in de bar) en trekkershutten. Ook gekampeerd, hele vakantie gefietst met volledige kampeeruitrusting. Op een NTKC-terrein stonden we met ons tentje tussen de caravans. Als zelfs liefhebbers van eenvoudige kampeermiddelen het laten afweten dan weet je dat het bar en boos was. Bij Harlingen zagen we toen we op de buitenkant van de zeedijk fietsen een zeehondje in het wild. Mooiste deel van de route: de LF1 en dan vooral het deel in Zeeland. Dwars door de duinen met soms pittige klimmetjes. En nooit zoveel schapen gezien als in Groningen en Friesland op de dijk met de Waddenzee.

breskensduinhellingeindeLF10deltawerken
Linksboven: het veer Vlissingen-Breskens; rechtboven: hellinkje in de duinen van 10%; linksonder: deltawerken Zeeland; rechtsonder: einde van de route bij Nieuweschans

Het reisverslag van de Nederlandse NSCR met ligfiets.

2011: Duitsland met buscamper

Foto's - 0692 Foto's - 1065

Een rondje door heel Duitsland. Wuppertal-Braubach-Stuttgard-Schwartzwald-Lörrach-Schwangau (slot Neuschwanstein), Berchtesgaden, Treppendorf, Bamberg, Bad Salzungen, Nationalpark Hainich, De Harz, Teutoburgerwald. Veel gewandeld in de bergen en gefietst.

2010: Stukje LF 1 met de trekking bike

2010-06-04 11.11.18

De bedoeling was om in 2010 de LF 1 te gaan fietsen. Maar geveld door astmatische bronchitis viel dat plan in het water.  Aan het eind van de vakantie een klein deel gefietst van deze route en geslapen in Stayokay’s in verband met nog broze gezondheid.

2009: Scandinavië met buscamper

route

Denemarken-Zweden-Noorwegen: vanwege de noordelijke regionen gekozen voor een buscamper en wat denk je? Hele vakantie was het prachtig weer en liepen we in t-shirt en korte broek. We hadden onze trekking bikes mee en hebben een kano gehuurd in Zweden.

2008: Almere-Aken met trekking bike

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Deze reis Almere-Aken verliep voorspoedig tot de Duitse grens. Prachtig fietsen langs de LF 3 langs de Maas. Regen op de fiets deert ons niet zo. Echter liepen we in Duitsland vast. We hadden een beetje gerekend op Deutsche Grundlichkeit, maar: voorbij de Duitse grens hielden de bordjes op. We verdwaalden. De fietskaart had een te grote schaal om echt goed op te kunnen navigeren. We reden op 80 km-wegen met voorbijrazend verkeer. Dus gingen we terug. Hoe je een dergelijk fiasco voorkomt, lees je op het uitstekende blog van Walter Hoogerbeets op Fietsers Afstappen.

Verslag Almere-Aken met trekkingfiets.

2007: Elfstedentocht per kajak

Op een zandplaat te Zeeland

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Diverse kajakreizen. TKBN zeekamp te Zeeland. Deel Elfstedentocht van Groningen naar Hindeloopen met kampeerbagage en Lac d’Hourtin (Maubuisson, Frankrijk). In 2007 was het slecht weer tijdens de geplande Elfstedentocht. Alle dagen langdurige regen, storm, koud en grijs. Na een dag op het water liep je te soppen op verlaten campings door het natte gras. In Hindeloopen stond Teletekst-pagina 704 aan boven de receptie van de camping. De kans op regen was de komende 5 dagen 90 procent. Elfstedentocht afgebroken voor een reis naar de zon. In de auto naar het zuiden klaarde de lucht bij Bordeaux pas op. Daar gepeddeld op Lac d’Hourtin. Erg leuke locatie omdat je op 5 kilometer afstand van elkaar een groot zoetwatermeer en de zee hebt.

Verslag Elfstedentocht per kajak.

2006: Biesbosch met kajak

Biesbosch 077

Gekampeerd in de Biesbosch en vanuit de camping tochtjes per kajak gemaakt.

2005: Pennsylvania, USA

USA2005d 061

Met auto en rugzak. Gekampeerd in Stokes State Forest en Peninsula Erie. Dayhikes: Pine Creek Gorge, Bushkill falls, Hickory Run Boulder Field, een stuk van de Appalachian Trail vanaf Culvers Parking, Kinzua Bridge State Park.

2003: Zeeland met zeilboot

Naar Zeeland via de Staande-mastroute, terug over de Noordzee met een overnachting in Scheveningen.

Dave-Zeelandbrug.jpg

Zeelandbrug

2002: IJsselmeer

Deze vakantie bleven we in onze eigen haven (Flevo Marina) te Lelystad en gingen we overdag zeilen om ’s avonds in onze eigen haven te overnachten.

2001: IJssel- en Markermeer met zeilboot

Lelystad-Stavoren-Hoorn-Enkhuizen-Hindeloopen-Medemblik-Lemmer-Lelystad. Met de Flounder, onze Etap 24i.

PICT0143

1999: Duikvakantie Malta

Geen kampeervakantie. We hadden een huisje in Xlendi op Gozo. Veel gedoken en gesnorkeld. Prachtige locatie voor een duikvakantie.

bergwandelen1994 New Hampshire, USA

White Mountains met rugzak en auto. Basiskamp in de Franconia Notch. Auto was nodig om boodschappen te kunnen doen. Vanuit de Franconia Notch diverse een- en meerdaagse rugzaktochten gehouden door de bergen. Mount Washington beklommen.

1993 Ardennen en Luxemburg

perrysporttunneltent

Met rugzak en trein. Het plaatsje Côo in de Ardennen is erg leuk. De mensen in Luxemburg vonden we sjacherijnig. Het regende daar ook.

1984

Met de stadsfiets en katoenen A-stoktent naar Terschelling. Gravend in oude dagboeken en fotoalbum schreef ik daar dit verhaal over: Mijn eerste fietsvakantie in 1984. In zes etappes vanuit Dieren (Gelderland) op en neer naar Terschelling:

  • Dieren-Utrecht: 77,8 km
  • Utrecht-Amsterdam: 52,7 km
  • Amsterdam-Harlingen: 109 km
  • Harlingen-Paasloo: 78,7
  • Paasloo-Nijverdal: 78 km
  • Nijverdal-Dieren: 52,6

Op weg naar de veerboot op Terschelling

Toelichting

Zoals je ziet zijn dit meer vakanties dan reizen omdat ze maximaal 30 dagen duurden. Ook zijn we vaak geplaagd door gezondheid en weersomstandigheden, waardoor we minder konden doen dan we wilden. Ik heb het wandelen met een rugzak moeten opgeven vanwege rugproblemen, duiken vanwege mijn longen en fietsen op een trekking bike op advies van de neuroloog vanwege uitval van zenuwen in mijn handen. Met kajakken en zeilen bleken we erg afhankelijk te zijn van de wind en we lieten die reismethoden om die reden afvallen. Ook vinden we het rekening moeten houden met de getijden helemaal niet vakantieachtig. De wekker zetten willen we alleen als we naar kantoor moeten.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: mei 2020