Elfstedentocht met zeekajak 2007

Dit is het verslag van onze reis per kajak langs de route van de Elfstedentocht.

Route: Elfstedentocht: van Leeuwarden tot Hindeloopen
Vervoermiddel: zeekajaks (P&H, Capella 166)
Slapen: tenten van The North Face: Rock 22 en Fortress 33

Dag 1 – dinsdag 19 juni 2007

Na drie dagen inpakken, passen of alles in de boten past, huis aan kant, katteninstructie gegeven aan de oppassers zijn we vandaag dan eindelijk om 14.15 uur vertrokken richting Leeuwarden, de eerste (en laatste) van de elf steden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In de woonkamer uitproberen of alle bagage in de boten past

We zitten in Leeuwarden om camping Taniaburg. De beheerder is een beetje stug maar hij heeft ook een drukke dag, blijkt later. Een barbecue voor een grote groep van een club met een drieletterige naam. De camping ligt in de aanvliegroute van een militair vliegveld waar de F16’s van af- en aanvliegen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Camping Taniaburg, Leeuwarden

Schitterend weer, na een aantal dagen van regen. Wel broeierig. Korte broek en T-shirt, om 20.00 uur ’s avonds nog. We staan aan de waterkant. Moeder eend en vijf jongen en eerder ook een zwanenfamilie zwemmen voorbij. Aan de overkant van het water staat een lelijke flat in een buurt die doet denken aan de Molenwijk in Amsterdam of de Bijlmer. Chinees gegeten op het winkelcentrum. Wie daar geen hangjongere is, valt uit de toon.

De boten liggen voor de tent. Er drijft een dode vis met vliegen er op in het water. In de wijk scharrelen scholeksters en een stern probeert visjes uit de vijver te plukken. Rondom de vijver staan lantaarnpalen, een beetje schots en scheef.

Morgen willen we naar een camping halverwege Sneek varen, in Weidum. Dit is circa 7 zeemijl. Maar eerst maar eens kijken of de boten blijven drijven met zoveel bagage. We hebben ieder zo’n 30 kilo bij ons. Daar komt nog water bij  (2 liter).

Dag 2 – woensdag 20 juni 2007

De boten bleven drijen en het varen is niet (veel) zwaarder dan normaal. In circa 2 uur hebben we de circa 14 kilometer naar de camping in Weidum afgelegd. Geen mooie tocht. We kwamen langs industrie en vuilnisbergen. Nauwelijks mogelijkheid voor lunch- of plaspauze. Even was er veel wind en dreigde er regen. Maar nu ’s middags weer prachtig weer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Onderweg van Leeuwarden naar Weidum

De GPS viel uit aan het begin van De Zwette. Had geen reservebatterijen in m’n zwemvest gedaan. Wel een heel erg beschimmelde muëslireep chocolade, die zeker niet meer helemaal waterdicht verpakt was.

9.53 km
Tijd bewogen 1 uur 47 minuten
Stilstand 1’58”
Totale tijd 1h 49m
Bewogen gemiddeld 5.3 km/u
Totaal gemiddeld 5.2 km/u

Ziet er naar uit dat de batterij van de GPS niet leeg is maar wellicht dat ik per ongeluk het knopje had ingedrukt.

Naar Weidum gewandeld maar de enige winkel is op woensdagmiddag dicht. Het restaurant bij de camping hier ziet er veelbelovend uit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Camping Weidum

Er staat een behoorlijke wind.

Dag 3 – donderdag 21 juni 2007

Van Weidum naar IJlst gevaren, door Sneek heen, langs de historische en voor Sneek kenmerkende Waterpoort.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sneek

Uit eten geweest in Merberg. We zijn de enige gasten hier op de kleine camping naast een molen en jachthaven. IJlst is een mooi stadje. We zitten vlak bij een supermarkt van een exotisch merk. Toen we net de tent hadden opgezet viel er een bui. Boten uit het water gekregen via een boothellinkje. Spierpijn. Moeite met schaaltjes pakken van tafel (arm uistrekken). Vandaag was een mooiere tocht dan gisteren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Weidum-IJlst

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ergens tussen Weidum en IJlst

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Onderweg van Weidum naar IJlst

Circa 10 zeemijl gevaren, 20,7 km precies.
In 4 uur en 22 minuten waarvan 4 uur en 7 minuten bewogen.
Bewogen gemiddeld 5 km/u.
Totaal gemiddeld 4,7 km/u.

Dag 4 – vrijdag 22 juni 2007

Rustdag in IJlst. Het is hier heerlijk rustig. Vannacht, toen we er even ‘uit’ moesten, zagen we een uil. Je zag zijn contour zitten in de boom en hij vloog geruisloos weg. Dave herkende het geluid.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Camping in IJlst

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Camping in IJlst

Uitgeslapen tot 7.45 uur. Moesten de tent verzetten. Spierpijn valt mee.

Er is sluimerbewolking en een zonnetje. Desondanks is alles kletsnat. Druppels op tarp, tent. Alles wat in de voortent niet op de mat ligt wordt kleddernat.

Waar plastic zakken handig voor zijn:

 • natte schoenen in tent opbergen;
 • voor vuile was;
 • als zitlap;
 • spullen op leggen die niet op het tafeltje passen;
 • kleding ophangen en droog houden in douche;
 • als binnenzak van rugzakje om inhoud droog te houden;
 • boodschappentas.

De slaapzak Haglofs Zleep van Belle is veel te warm. Dit is een goede slaapzak voor herfst/winter/lente/in de bergen. Maar als de nachttemperatuur rond de 13-15 graden ligt, lig je in deze slaapzak te zweten. Dus ik lig steeds in een open zak onder de poncholiner. Met een kleinere slaapzak zouden we veel ruimte kunnen besparen. En ruimte besparen is nodig want we zijn met inpakken veel tijd kwijt om alles in de boten gepuzzeld en gestouwd te krijgen. Dit is erg irritant.

Ik heb vier paar schoenen bij me:

 • Teva gympen;
 • Keen sandalen;
 • Crocs;
 • neopreen schoenen.

Alle schoenen tot nog toe gebruikt. Neopreen is voor tijdens het varen. Crocs zijn ideaal voor onder de douche en als instappers in de voortent. Teva gympen voor koud/nat weer. Keen sandalen voor warm weer en om goed te lopen want hier passen aangepaste inlegzooltjes goed in.

In de kampeerwijzer zou moeten staan hoe je aan het weerbericht komt met een GSM.

Weersverwachting Weerbureau HWS: 035-6039003
Metro Consult: 0900-9725

Met de trein naar Sneek en Leeuwarden geweest. In Sneek waren we namelijk langs een bord gevaren: Patrix buitensport. Ze verkochten The North Face en Vaude. Ons suf gezocht naar Subway (Dave had zin in een submarine sandwich) in al die kromme straatjes. Broodje was lekker. Gezocht naar een zomerslaapzak omdat a) de Haglöfs nu veel te warm is en b) te veel ruimte inneemt.

Op weg naar de Bever in Leeuwarden komen we langs een andere zaak: Dick’s, vlak voor de Bever op de Voorstreek. Daar geslaagd voor twee Ajungilak zomerslaapzakken. Gelukkig was het postagentschap in de supermarkt hier nog open. Dus Dave’s Wildebeast dekenslaapzak en mijn mummy naar onze buurman gepost.

Het weer is wisselvallig. Voor vanmiddag waren er onweer- en (hagel)buien met grote hoeveelheden neerslag voorspeld. Die zijn nog niet gevallen. Ze zeggen dat het volgende week kouder wordt. Overdag 15 graden in plaats van de 20/21 ºC die het nu is. Dus de poncho liner nog maar even niet opgestuurd.

Wat we niet gebruiken: het kaarsje. Is meer voor zwoele avonden als het eerder donker wordt (in zuidelijker contreien wordt het eerder donker. Dus veel gebruikt in New Hampshire maar nu niet). Wat we zijn vergeten: olijfolie in Nalgene flesje! Hierdoor is het opeens onmogelijk zelf bepaalde gerechten klaar te maken zoals ‘Tasty Tom‘. Vandaag bij de supermarkt een kant-en-klare maaltijdsalade met kip en pasta gekocht en gegeten. Ook weer ingeslagen voor onderweg. Peynenburg bammetjes, voorgesmeerde ontbijtkoek, muëslirepen. Isostar in tabletvorm (bij Bever), Bifi-worstjes.

Als je vloeistoffen bewaart in je boot dan condenseert dit behoorlijk.

Er zijn lawaaiige mensen gearriveerd in een stacaravan.

Dag 5 – zaterdag 23 juni

IJlst – Sloten
17 km
Tijd totaal 3 uur 15 minuten
Bewogen gemiddeld 5,2 km/u

Kleine pauze op de kant gehad in Woudsend. Ik deed de GPS toen uit en ik geloof dat die pauze niet is meegerekend want tijd bewogen was ook over de 3 uur.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Woudsend

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Woudsend

Vannacht op de nieuwe plek in IJlst stonden we naast een stacaravan met a-socialen. De hele tijd schreeuwen naar elkaar en naar de poes. Ook nog na 23.00 uur ’s avonds steeds de deur open en schreeuwen naar de poes. Voor de rest was er niemand op de camping.

Vanochtend na de koffie de boten ingepakt nog voor het douchen. De luiken zaten nog niet op de boten of het begon te regenen en onweren. Snel naar de douche gerend. Daar heel sneu op het bankje van de douchecel gezeten. Toen het iets minder hard regende aangebeld bij de receptie. Via het kleine jongetje “we willen betalen” kwam er eindelijk iemand. De beheerder wist te vertellen dat het om 12.00 uur over zou zijn. Het werd 12.11 uur. Nog even snel koffie gekocht en toen van het botenhellinkje af de boot weer in.

In Sloten staan we nu op de dijk. Voor 14 euro, de camping zelf zou 21 euro kosten. Warm afwaswater kost hier 50 cent. Douchen 1 euro, was ook zo in IJlst. Zelfs de wc kost 20 cent. Echt belachelijk duur. Op de dijk staat ook een groep Duitse jongeren die met zeven Polyvalken en tentjes onderweg zijn.

Gegeten in Sloten in restaurant. Sloten zelf bekeken met de kano. Maar het bleek dat de twee campings in Sloten zelf niet meer bestaan.

Wel in T-shirt kunnen peddelen maar de hele tijd voeren we richting een donkere onweerswolk. Wind stond gelukkig goed. Slotermeer ovdergestoken. We gingen net zo snel als een Polyvalk. Wel rare dwarrelige golven. We liggen dieper dan op zeekamp door bagage/zoet water.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Slotermeer

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Slotermeer

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sloten

De nieuwe slaapzakken zijn een stuk minder benauwd. Volgende week op woensdag zal het overdag slechts 15 graden worden, ’s nachts 13. Vandaag was het weer heel broeierig weer. Erg wisselvallig. ’s Avonds fris, niet echt vakantieweer.

Elke dag komt er weer een beetje water in de kaartenmap. Gelukkig is de waterkaart scheur- en watervast. Maar ik snap nu wel waarom kanovaarders hun kaarten lamineren.

Wat handig was geweest is als ik de GPS-kaartjes had kunnen uitprinten. Dan weet je hoe de route loopt. Jammer is dat je van tevoren de afstand alleen kunt schatten met de kaartpasser. In de praktijk blijkt het dan wel een stuk verder. Ik heb de etappes niet precies ingedeeld maar meer van plaatsje tot plaatsje. Dus ik kan morgen zien hoe ver het naar Stavoren is, maar niet hoe ver het naar Koudum is.

Ook was het handig geweest om kaartjes te hebben gehad van sommige stadjes, zoals Sneek en Leeuwarden. Dus de grotere steden. Kopieëren uit het 100.000 Stratenboek of printen van Routenet.

Elke camping heeft wel een irritatiepunt. Hier op de dijk laten mensen hun honden uit. En kost de wc 20 cent.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kamperen op de dijk in Sloten

Dag 6 – zondag 24 juni 2007

Sloten – Koudum

Nog net alles droog kunnen inpakken. Laatste druppels van de tent geveegd. Met Odlo thermisch shirt met lange mouwen de boot in. Net op het Slotermeer begint het te plenzen en waaien. Tegen de wind in oversteken. Hele mooie tocht over de Lutz en een meertje. Net Zweden (althans hoe we denken dat Zweden er uitziet want we zijn er nog nooit geweest).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Boot inpakken: pannenset, kanokar, sleeplijn, kleding en brander in zwarte pouch

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Daar boven op de wielen van het kanokarretje en mijn Crocs

Tijdens lunchpauze in dit beboste gebied worden we aangevallen door vele muggen met rare gele streepjes.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vlak voor Balk

Plaatsje Balk ook weer mooi. Moeder eend gefotografeerd met heel veel jongen. Steeds hebben we buitjes, afgewisseld met grijs weer. Op het Slotermeer merk je dan dat onze anoraks niet voldoen bij koud weer. Ik had m’n mouwen van de Odlo opgestroopt want er loopt via je polsen water je anorak in, ondanks de neopreen seals. Dus je onderarmen zijn koud en nat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Moeder eend met veel kuikens

In Koudum op een hele grote camping met jachthaven erbij terechtgekomen. Weer allemaal caravans. Als er tentjes staan is het voor de kinderen voor erbij. Onze Duitse overbuurman rookt pijp (weer irritatie). Was wel zo aardig om ons een hamer voor de haringen te lenen.

Na wandeling door de haven begon het hard te regenen. Zitten op te drogen onder tarp maar toen kregen we het wel heel koud. Met kleding en al liggen opwarmen in slaapzak en in slaap gevallen. Toen we in de regen onder de tarp zaten, zaten we ons net te verwonderen hoe geweldig dat ding werkt, kwam de Duitse overbuurvrouw vragen of we koffie wilden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Onze Duitse overburen

Gegeten in restaurant op camping. Ze hadden weer Irish coffee met Jameson whisky. Helaas behalve in Weidum nog nergens het Friese bier Us Heit gevonden. Opmerkelijk: in elk restaurant hier krijg je rabarber als bijgerecht geserveerd.

Tijd bewogen: 3 uur 14 minuten
Totale tijd: 3 uur 18 minuten (GPS uitgestaan tijdens pauze)
Afstand 16.9 kilometer
Bewogen gemiddeld 5,2 km/u
Totaal gemiddeld 5,1 km/u

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De Lutz tussen Sloten-Koudum

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Regendruppels in het water en dekken nat van de regen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aankomst Koudum

Dag 7 – maandag 25 juni 2007

Vannacht heeft het geregend. Vanochtend een waterig zonnetje. Bij supermarkt verse broodjes gehaald. Erg lang geslapen: 10,5 uur. Vandaag rustdag te Koudum.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het is koud te Koudum

Het zou handig zijn als ook onze gewone peddels deelbare zouden zijn. Dan kan je ze in de kuip wegbergen. Nu liggen ze voor het grijpen tussen onze boten in. We slapen heel goed op onze geïsoleerde luchtbedden. Veel beter dan vroeger op de matten van Therm-a-Rest.

Veel regen. De was gedaan op de camping. In de bar gezeten met boek. Naar Koudum gewandeld. Boodschappen gedaan. Het ziet er naar uit dat we hier morgen verwaaid liggen, er wordt windkracht 7-8 verwacht. Bij de VVV gevraagd wat er te doen was. Behalve wandelen en fietsen was er niets te doen (waarom dan een VVV?). Op de terugweg worden we overvallen door onweer en een stortregenbui. Gelukkig regenbroeken meegenomen. Alleen wel Keen-sandalen met (versleten) orthopedische zolen aan, dus die zijn doorweekt. Ook wordt de binnenkant van de voering bij de pols van het Fjällräven donkerblauwe regenjasje nat en dat is koud. De temperatuur is behoorlijk gezakt naar zo’n 13-14 graden en ’s nachts 11.

Tasty Tom klaargemaakt. De wind trekt al flink aan. Tarp houdt het. Hele avond bij Duitse overburen in de caraan gezeten. Die hadden de elektrische verwarming op 30 graden staan leek het.

Dag 8 – dinsdag 26 juni 2007

Dave’s 40e verjaardag. Waarschijnlijk de meest waardeloze verjaardag ooit. Geen cadeau en rotweer. De Ajungilak zomerslaapzak was lekker warm tot circa 05.30 uur, daarna werd het koud omdat aan mijn kant de wind onder de voortent sloeg. Het waait behoorlijk, op de Wadden zelfs 11 Bft., op de Frieze meren 7-8, stoten 9. De komende drie dagen wordt windkracht 5-6 verwacht, dus kunnen we niet varen.

Weerbericht:

Wadden Bft. 7
Lokaal bui.
Maximaal 16 graden
Vanuit W regen in loop van avond.
De wind is W 6-7, in avond afnemend 5-6.
Temperatuur 16-17 graden.

Het wordt de komende dagen niet beter en om nou dagen verregend en verwaaid in een klein tentje te verblijven… We hebben daarom de bus genomen naar Leeuwarden om daar de auto op te halen. We gaan thuis beter weer afwachten om de tocht af te maken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Er wordt voor de Friese meren een maximum windkracht van 9 Bft (storm) verwacht

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Brutale eenden

 

Tot overmaat van ramp verbuigt een van de stokken van de Rock 22-tent bij het afbreken doordat de tent door een windvlaag wordt platgedrukt als we bezig zijn de haringen uit de grond te halen. Balen.

Overige reparaties gehad deze vakantie: Dave’s voordekbelijning losgeschoten. Kunnen repareren. Belle’s staafje/geleider skeg losgeraakt. Niet te repareren terwijl we onderweg zijn.

Wensenlijst:

 • Tent met meer leefruimte bij slecht weer.
 • Lichtgewicht waterdichte gypmpen met gamashen.
 • Termische broek gemist (niet meegenomen); ook lekker voor in bed.
 • Jasje dat niet koud aanvoelt als het nat wordt (boorden!)
 • Betere anoraks.
 • Betere waterdichte spatlap.
 • Haringen V-vormig voor in slappe grond (3 stuks nodig), waar meeste wind aan trekt.
 • Peddel deelbaar voor opbergen in kuip.
 • Zomerslaapzak in combinatie met één poncholiner voor ons tweeën is goed.
 • Oplossing voor opladen telefoons/batterij camera. Campingstekker of zonne-energie.
 • Kaarsje is alleen interessant op zuidelijker plaatsen waar het vroeg donker wordt. In Nederland is het in de zomer licht tot een uur of 10, dan ga je gewoon met de kippen op stok.
 • Olieflesje om olijfolie mee te nemen.
 • Stok van de Rock 22 laten repareren/vervangen.

Dag 9 en 10 – woensdag 27 en donderdag 28 juni 2007

Twee dagen van bevoorraden om beter toegerust te zijn op een vakantie met veel slecht weer.

Aangeschaft:

 • Lader voor telefoons op batterij AA;
 • Schoenen met GoreTex;
 • Grotere tent: the North Face Fortress 33 plus bijbehorende ‘footprint’ – grondzeil;
 • LED-inzet voor Maglite zaklamp;
 • Leatherman tool;
 • 2 paar sokken voor Belle;
 • SIGG-flesje voor olie;
 • Extra haringen.

Hiervoor twee keer de Zwerfkei in Woerden bezocht, een keer Bever The Globe in Den Haag (pannenkoeken gegeten in Kijkduin) en een keer Bever Almere.

GPS geüpdate, opgezocht hoe je een waterweerbericht op je telefoon krijgt, foto’s geüpload en Kampeerwijzer bijgewerkt en laten drukken.

Dave is met Legioncsak level 36 geworden (World of Warcraft). Ik ben naar de kapper geweest.

Dag 11 – vrijdag 29 juni 2007

Boot skeggeleider vastgezet met twee-componentenlijm en kabel gesmeerd met superglijmiddel uit spuitbus.

Boodschappen gedaan, was gedaan, opruimen. Gisteren al ledjes ingebouwd in Maglite en naar de film Shrek 3 geweest (niet zo leuk). Om vijf uur richting Multicopy om de nieuwe Kampeerwijzer op te halen en daarna door naar Koudum. Komen we aan: een plensbui en onweer. Gegeten (salade) in de auto. Nieuwe tent opgezet op de oude plek: 144. Onze Duitse buren zijn er nog.

Dag 12 – zaterdag 30 juni 2007

Koudum – Hindeloopen.

Vanochtend zon maar nog steeds veel wind. Brekers, schuimstrepen, rollers op de Morra. Golven kwamen tot op borsthoogte. Natte onderbroek gekregen omdat het spatzeil doorsloeg. Wel zonnig maar hard werken, tegen de wind in. Beter was het geweest als we de anorak tijdens de oversteek aan hadden gehad, beetje op verkeken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Warnservaart bij Stavoren

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stavoren

Geluncht in de tuin van het vakantiehuisje van mijn zwager’s vader in Stavoren. Ze waren er niet.

We zitten nu op camping Hindeloopen, want de camping ervoor is eigenlijk alleen makkelijk bereikbaar via het IJsselmeer. Heel bijzondere tocht via binnenkant IJsselmeerdijk. Allemaal blaatende jonge schaapjes. Hele avond motregen. Lekker luxe in de grote tent. Astronautenvoer (Adventure Food van Bever) gekookt. In Hindeloopen rondgekeken. Badhuis Hindeloopen, vlak bij de camping, is een prachtig pand, helaas aan het vergaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Camping Hindeloopen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Helemaal ingepakt tegen regen en kou op de dijk bij Hindeloopen

De Wollip (kussentje) heeft een nieuwe extra functie: het zit heel lekker als je die over de leuning van de mini resort ChairB-stoeltjes schuift. Het kussentje zit lekker warm en zacht.

In regenpak naar Hindelopen gelopen. Triest grijs weer, had zo anders kunnen zijn.

18,8 km
Tijd bewogen 3 uur 39 minuten
Totale tijd 4 uur 42 minuten
Bewogen gemiddeld 5,1 km/u
Totaal gemiddeld 4,0 km/u

Vannacht hadden we een egel of muskusrat in de voortent die de vuilniszak interessant vond.

Dag 13 – zondag 1 juli 2007

Ochtend begon met regen, helemaal grijs. Er viel een stortbui tijdens het douchen. Het grasveld waar we op staan is drijfnat, de voortent is door condens ook van binnen helemaal nat, er staan plassen op het grondzeil.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Grondzeil van de voortent: alles drijfnat

 

Teletekstpagina 704 boven de receptie geeft aan dat de komende 5 dagen de regenkans 90 procent is. Besloten om weer naar huis te gaan omdat dit niet leuk meer is. Twijfel. We hebben goede spullen om het vol te houden maar dit is geen vakantie meer, dit is afzien. Met een beetje redelijk weer was dit een fantastische tocht geweest maar we hebben ons portie wind, regen en koude gehad. Naar Koudum gelopen, circa 6,5 kilometer, om de auto op te halen. Opeens is het stralend weer de rest van de dag. Twijfel. Spijt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wandeling van Hindeloopen naar Koudum om de auto op te halen

Maandag 2 juli t/m zaterdag 6 juli 2007

Thuis. De hele week bleef het rotweer. Gegeken op de weerkaart van Europa of het misschien lekker weer was in het zuiden van Duitsland. Maar het is bijna overal in Europa regenachtig, behalve aan de Franse Rivièra en Spanje.

Zaterdag 7 t/m 12 juli 2007

Met de kajaks op het dak van de auto net zo lang zuidwaarts gereden totdat we de zon zagen in de buurt van Bordeaux. Daar gekampeerd op een camping waar veel tentjes stonden in de buurt van Maubisson en gekajakt op het binnenmeer Lac d’Hourtin. We kregen ook daar nog regen maar het was tenminste niet zo koud als in Nederland.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s