Elektronica

Er zijn puristen die vinden dat elektronica niet thuishoort op een kampeervakantie. Zij kunnen deze pagina overslaan of ‘m lekker wel lezen om zich te ergeren. Zelf kan ik ook wel eens mijn wenkbrauwen fronsen als mensen een televisie bij zich hebben in de caravan. Waarom zou je dan nog kamperen? Thuis kan je ook tv-kijken. Mensen hebben nu eenmaal wel eens behoefte aan ontsnapping aan het hier-en-nu. Zelfs als ze op vakantie zijn. Zonder deze behoefte zou cultuur niet bestaan. Ontsnappen kan bijvoorbeeld met een film, een goed boek, een goed glas wijn of een videogame. Ik moet de persoon nog tegenkomen die steekhoudend kan beargumenteren dat even ontsnappen aan de werkelijkheid met een boek wel oké is maar met een videogame niet. Dat boek is bij ons overigens al jaren elektronisch, want zo kan je meerdere boeken meenemen maar het gewicht blijft hetzelfde.

GPS en smartphone

Muziek

Hier stond in het oorspronkelijke Kampeerwijzer-boekje ooit iets over een Walkman en later over een iPod. Wat gaat de techniek toch snel, het is alweer achterhaald. Onze ervaring is dat we geen behoefte hebben aan muziek tijdens het fietsen of wandelen. Maar dit is heel persoonlijk. Apparaten waar muziek uit komt kunnen meestal niet zo goed tegen vochtige omstandigheden dus wij nemen die niet mee. Inmiddels heeft de smartphone de functie van iPod overgenomen en die gaat wel mee. Een koptelefoon waarmee je nog steeds je omgeving kunt horen maakt gebruik van bone conduction (beengeleiding). Aftershockz is een merk dat ze maakt. Dit werkt heel erg goed.

Smartphone

Mobiele telefoons zijn niet geschikt voor noodoproepen in afgelegen gebied. Hiervoor kan je alleen vertrouwen op een noodradiobaken, in het Engels personal rescue beacon of personal locator beacon zoals een SPOT,  EPIRB, etc. of satelliettelefoon zoals de Garmin inReach.

Wij nemen onze smartphones mee om te navigeren en fotograferen. Want compact en snel bij de hand. Bijna alle foto’s op dit blog (behalve de hele oude) zijn gemaakt met een iPhone. Een iPhone kan ook gebruikt worden als kookwekker en wekker. Zie pagina smartphone als gps voor meer info over het gebruiken van je smartphone voor navigatie.

Voor het kompas zou ik zeker niet alleen vertrouwen op de smartphone. De batterijen van een gsm gaan snel leeg en zonder speciale hoes zijn de toestellen vaak niet waterbestendig, hoewel er uitzonderingen zijn. iPhones (t/m 6) hebben geen speciale IP-classificatie voor stof- of waterdichtheid. Ze hebben op onze fietsvakanties echter altijd goed gefunctioneerd, ook onder vochtige omstandigheden. Spatwaterdicht durven wij ze wel te noemen. Vanaf versie 7 heeft de iPhone IP 67.

Walter Hoogerbeets (fietstersafstappen.nl) roemde op Cycle Vision 2014 zijn nieuwe Sony smartphone, die waterdicht is. Hij schrijft er ook zijn reisverhalen op.

Er zijn tegenwoordig meer smartphones te krijgen met een IP67-classificering. Onder andere Samsung Galaxy en ook Caterpillar maakt robuuste telefoons. Helaas valt de fotokwaliteit van de Catphone erg tegen. Wellicht te verhelpen met een betere camera-app.

CAT-B15Q

Caterpillar smartphone

Apps

Er zijn veel handige apps voor op reis die je kan installeren op een smartphone, zoals bijvoorbeeld een kompas (deze doet het ook op de Apple Watch), kaarten, reisgidsen een overzicht van natuurkampeerterreinen, woordenboeken, converter van eenheden, voor het berekenen van de wisselkoers of voor het vinden van Duitse Stellplätzen voor de camper.

Digitale camera

In 2005 miste ik een telelens voor het fotograferen van vogels en groundhogs. De digitale camera, een Sony Cybershot, die we toen meehadden ‘zeurde’ alsmaar dat ie het niet scherp kan krijgen, waardoor je moet uitzoomen, om meer licht (?) in de lens te krijgen. Overal in Pennsylvania konden we foto’s op cd laten zetten, zoals bij Wallmart. Tegenwoordig heb ik een toestel met 256 GB schijfruimte en is het niet meer nodig. Alleen niet vergeten voor de vakantie de schijf leeg te maken.

Deze camera is later vervangen door een waterdicht toestel van Olympus mju 770 SW, dat we gebruikten tijdens het kanovaren. Hiervoor heb ik een fietsstatief gekocht. Dit digitale cameraatje is echter alweer verouderd: de video’s die het opneemt verkleuren in jaren ’70 tinten, er is een rare roze streep in beeld en het is zeker niet HD en ook al niet breedbeeld. Net alsof ik het fotorolletje te lang in de camera heb laten zitten! De camera gebruikt LI-42B oplaadbare batterijen, daar kan je er extra van kopen om mee te nemen op vakantie.

Boom met contactdoos

Later gingen we alles fotograferen onze iPhone’s (eerst de 4, later opgevolgd door de 6 (Plus), SE en 7 Plus). De 7 Plus heeft een opslagcapaciteit van 256 GB en is waterdicht. Nieuwere modellen hebben helaas een glazen achterkant, ik wacht even af of Apple in de toekomst weer toestellen met een aluminium behuizing gaat uitbrengen.

Wekker

Een alarmklokje in je (waterdichte) horloge of smartphone is onmisbaar als je vroeg op moet. Voor als je een brugopening moet halen, het getij mee wil hebben of een veerboot moet halen. Of je slaapt in een jeugdherberg waar het ontbijt wordt geserveerd om 07.00 uur of iets dergelijks. Natuurlijk kan je hier ook je telefoon voor gebruiken maar ik ga ervan uit dat ik die niet altijd opgeladen kan houden. Helaas is het alarmklokje in mijn Casio-horloge te zacht om wakker van te worden.

e-Book

Een e-boek is eigenlijk een verkeerde benaming, het is meer een e-boekenkast. Een hele stapel boeken mee voor het gewicht en grootte van minder dan één paperback. Wij hebben beide een Kobo Aura H2O. Dit is een e-book dat heel makkelijk is in het gebruik. De batterij gaat een vakantie mee, dus je hoeft niet eens een USB-kabeltje mee te nemen om ‘m op te laden. Er zit schermverlichting in zodat je er ook in het donker in kunt lezen. Zoals de naam al doet vermoeden is dit e-book waterdicht en dat is een handige eigenschap voor elektronica dat meegaat op bijvoorbeeld een fiets- of kajakvakantie. Een e-book is dus een hele verbetering ten opzichte van het papieren boek: lichter, verlicht en waterbestendig.

Allocacoc stekkerdoos met USB-laders

GPS

Onze gps’en zijn van Garmin, model eTrex. We hebben verschillende typen gehad, de Vista, daarna de 30, 30x en tegenwoordig de Touch 35. Een waterdicht toestel dat tegen een stootje kan. Werkt een paar dagen op twee pennlite batterijen en hoeft dus niet opgeladen te worden. Hiermee vinden wij moeiteloos onze weg door Europa en hoeven we niet bij elke kruising een kaart open te slaan. We fietsen de roze streep achterna en zien hoe lang het nog duurt voordat we aankomen. Routes maken we in Garmin Basecamp met de Open Fietsmap. Met Google Earth controleren we de staat van de wegen op buitenlandse routes. De Touch 35 werkt niet goed op gewone pennlites, hiervoor heb je oplaadbare Ni-MH pennlites nodig. Eneloop (niet de Pro-versie!) zijn hiervoor de beste keuze omdat ze langer hun lading vasthouden dan andere oplaadbare batterijen. Omdat er voor de Touch 35 toch een lader meemoet, wordt het navigeren op de smartphone een interessant alternatief.

Zie voor meer informatie de pagina gps op deze site.

Adapter

Een adapter heb je nodig als je naar het buitenland gaat waar de stopcontacten andere gaten hebben. Zoals in Groot-Brittannië of de Verenigde Staten. Een bekend merk adapters is S-Kross. Als je naar het buitenland gaat dan kies je voor een adapter met de aanduiding ‘Europe to [naam bestemming]’.