Elektronica

Er zijn Luddieten die vinden dat elektronica niet thuishoort op een kampeervakantie. Zij kunnen deze pagina overslaan of ‘m lekker wel lezen om zich te ergeren. Zelf kan ik ook wel eens mijn wenkbrauwen fronsen als mensen een televisie bij zich hebben in de caravan. Waarom zou je dan nog kamperen? Thuis kan je ook tv-kijken. Mensen hebben nu eenmaal wel eens behoefte aan ontsnapping aan het hier-en-nu. Zelfs als ze op vakantie zijn. Zonder deze behoefte zou cultuur niet bestaan. Ontsnappen kan bijvoorbeeld met een film, een goed boek, een goed glas wijn of een videogame. Ik moet de persoon nog tegenkomen die steekhoudend kan beargumenteren dat even ontsnappen aan de werkelijkheid met een boek wel oké is maar met een videogame niet. Dat boek is bij ons overigens al jaren elektronisch, want zo kan je meerdere boeken meenemen bij een zelfde gewicht.

GPS en smartphone

Muziek

Hier stond in het oorspronkelijke Kampeerwijzer-boekje ooit iets over een Walkman en later over een iPod. Wat gaat de techniek toch snel, het is alweer achterhaald. Onze ervaring is dat we geen behoefte hebben aan muziek tijdens het fietsen of wandelen. Maar dit is heel persoonlijk. Apparaten waar muziek uit komt kunnen meestal niet zo goed tegen vochtige omstandigheden dus wij nemen die niet mee. Inmiddels heeft de smartphone de functie van iPod overgenomen en die gaat wel mee.

Een koptelefoon waarmee je nog steeds je omgeving kunt horen maakt gebruik van bone conduction (beengeleiding). Aftershockz is een merk dat zulke koptelefoons maakt. Dit werkt heel erg goed.

Smartphone, noodradiobaken, satelliettelefoon

Mobiele telefoons zijn niet geschikt voor noodoproepen in afgelegen gebied. Hiervoor kan je alleen vertrouwen op een noodradiobaken, in het Engels personal rescue beacon of personal locator beacon zoals een SPOT,  EPIRB, ZOLEO, etc. of satelliettelefoon zoals de Garmin inReach. De iPhone 14 (uitgebracht najaar 2022) heeft de mogelijkheid om noodoproepen via satelliet te versturen. Dit is echter tot nu toe (januari 2023) slechts mogelijk in een beperkt landen: VS, Canada, Groot-Brittannië, Ierland, Frankrijk en Duitsland. De iPhone maakt net als SPOT gebruik van het Globalstar netwerk, dat in Azië, midden Afrika en boven en onder de 62e breedtegraad geen dekking heeft (onder andere Alaska, Groenland). De ZOLEO en Garmin inReach maken gebruik van het Iridium-satellietnetwerk en dat heeft een wereldwijde dekking.

Niet in alle landen is een satelliettelefoon toegestaan. Als je er een bij je hebt dan kan je in landen als Bangladesh zelfs in de gevangenis belanden. Check dus of je je satellietcommunicatie mag meenemen in de landen waar je doorheen reist. In 2017 waren dit de landen met restricties voor satellietcommunicatie. Mocht de link in de toekomst verdwijnen, dit zijn de genoemde landen:

  • Bangladesh
  • China
  • Cuba
  • India
  • Myanmar
  • Nigeria
  • Noord-Korea
  • Republiek Tsjaad
  • Rusland
  • Sri Lanka
  • Sudan

Wij nemen onze smartphones mee om te navigeren en fotograferen. Het voordeel is dat dit compacte apparaten zijn die je snel bij de hand hebt. Bijna alle foto’s op dit blog (behalve de hele oude) zijn gemaakt met een iPhone. Een iPhone kan ook gebruikt worden als (kook)wekker en om een camping te boeken. Zie pagina smartphone als gps voor meer info over het gebruiken van je smartphone voor navigatie.

Voor het kompas zou ik zeker niet alleen vertrouwen op de smartphone. De batterijen van een gsm gaan snel leeg en zonder speciale hoes zijn de toestellen vaak niet langdurig waterbestendig. Vanaf iPhone 7 heeft de iPhone een IP67-classificatie voor stof- of waterdichtheid.

iPhones zijn niet de enige waterdichte toestellen. Er zijn tegenwoordig meer smartphones te krijgen met een IP67-classificatie. Onder andere Sony Xperia (IP65), Samsung Galaxy S9 (IP68) en ook Caterpillar maakt robuuste telefoons. De S62 Pro heeft IP68. Helaas viel de fotokwaliteit van een eerder model van de Catphone erg tegen, ondanks de specificaties.

CAT-B15Q

Caterpillar smartphone

Apps

Er zijn veel handige apps voor op reis die je kan installeren op een smartphone, zoals bijvoorbeeld een kompas (deze doet het ook op de Apple Watch), kaarten, reisgidsen een overzicht van natuurkampeerterreinen, campinggids Archies, woordenboeken, converter van eenheden, voor het berekenen van de wisselkoers of voor het vinden van Duitse Stellplätzen voor de camper.

Digitale camera

In 2005 fotografeerden we nog met een compacte digitale camera, een Sony Cybershot. Deze camera werd later vervangen door een waterdicht toestel van Olympus mju 770 SW, dat we in eerste instantie gebruikten tijdens het kajakken. Hiervoor heb ik later een fietsstatief gekocht. Deze camera’s zijn inmiddels zwaar verouderd. Het enige handige eraa was dat ze oplaadbare batterijen hadden die je kon wisselen.

Tegenwoordig heb ik een smartphone met 256 GB schijfruimte en is een aparte camera niet meer nodig tenzij je het professioneler wil aanpakken, bijvoorbeeld met een DSLR. Alleen niet vergeten voor de vakantie de schijf leeg te maken. Zonder WiFi worden de foto’s niet opgeslagen in de cloud.

Boom met contactdoos

Nieuwere modellen iPhones hebben helaas een glazen achterkant, het zou leuk zijn als Apple een keer een rugged versie op de markt bracht. Ik gebruik een Lifeproof Fré waterdichte hoesje dat ongeveer 1,5 jaar meegaat. Daarna is het venstertje dat voor de cameralenzen zit op, waardoor je alleen nog een soort soft focus foto’s maakt.

Wekker

Een alarmklokje in je (waterdichte) horloge of smartphone is onmisbaar als je vroeg op moet. Voor als je een brugopening moet halen, het getij mee wil hebben of een veerboot moet halen. Of je slaapt in een jeugdherberg waar het ontbijt wordt geserveerd om 07.00 uur of iets dergelijks. Natuurlijk kan je hier ook je telefoon voor gebruiken maar ik ga ervan uit dat ik die niet altijd opgeladen kan houden. Het alarmklokje in mijn Casio-horloge is te zacht om wakker van te worden. Inmiddels vervangen door een Garmin Forerunner 745 en daar word je zeker wakker van, door de trilling.

e-Book

Een e-boek is eigenlijk een verkeerde benaming, het is meer een e-boekenkast. Je neemt erin een hele stapel boeken mee voor het gewicht en grootte van minder dan één paperback. Wij hebben beide al jaren een Kobo Aura H2O. Dit is een e-book dat heel makkelijk is in gebruik. De batterij gaat makkelijk drie weken mee, dus je hoeft op vakantie niet eens een USB-kabeltje mee te nemen om ‘m op te laden. Er zit schermverlichting in zodat je er ook in het donker op kunt lezen. Zoals de naam al doet vermoeden is dit e-book waterdicht en dat is een handige eigenschap voor elektronica dat meegaat op bijvoorbeeld een fiets- of kajakvakantie. Een e-book is dus een hele verbetering ten opzichte van het papieren boek: lichter, verlicht en waterbestendig.

Allocacoc stekkerdoos met USB-laders

Gelukkig is een e-book ook een aanschaf die jarenlang meegaat. Je wordt niet gedwongen door geüpdatete operating systemen om steeds te upgraden. Na vele jaren is het e-book nog even goed en snel als in het begin.

GPS

Onze gps’en waren van Garmin, model eTrex. We hebben verschillende typen gehad, de Vista, daarna de 30, 30x en als laatste de Touch 35. Garmin gps’en zijn waterdichte toestellen die tegen een stootje kunnen. Tot en met de 30x werkte het toestel een paar dagen op twee pennlite batterijen en hoeft dan niet opgeladen te worden. Hiermee vonden wij moeiteloos onze weg door Europa en hoeven we niet bij elke kruising een kaart open te slaan. We fietsten de roze streep achterna en zien hoe lang het nog duurt voordat we aankomen.

Routes maakten we in Garmin Basecamp met de Open Fietsmap. Met Google Earth controleerden we de staat van de wegen op buitenlandse routes. De Touch 35 kwam nadat de 30x was vastgelopen en zowel wij als Garmin het toestel niet meer aan de praat konden krijgen. Ook Walter van FietsersAfstappen.nl heeft zo’n vastloper gehad. Het is belangrijk om niets op het interne geheugen te zetten. Plaats zowel kaarten als tracks op het geheugenkaartje.

De opvolger Garmin Touch 35 had een touchscreen en werkte niet goed op gewone pennlites, hiervoor had ik oplaadbare Ni-MH pennlites nodig. Eneloop (niet de Pro-versie!) zijn hiervoor de beste keuze omdat ze langer hun lading vasthouden dan andere oplaadbare batterijen. Omdat er voor de Touch 35 toch een lader meemoest, werd het navigeren op de smartphone een interessant alternatief. Vanwege dat het scherm groter is en omdat je makkelijker routes op een telefoon zet.

Als je gewend bent met je smartphone te navigeren, dan doet een gps opeens ontzettend gedateerd aan. Een kabeltje die je in een computer moet steken om er een track op te zetten? Als Garmin de gps niet snel gaat doorontwikkelen dan gaan ze Nokia achterna. Voor ons zou die doorontwikkeling al te laat komen omdat we al enige jaren over zijn op iPhone voor navigatie, met de apps PocketEarth en MapOut.

Het enige voordeel van een GPS – mits een exemplaar zonder touch screen – is dat deze apparaten makkelijker te bedienen zijn met dikke handschoenen aan.

Zie voor meer informatie de pagina gps op deze site.

Adapter

Een adapter heb je nodig als je naar het buitenland gaat waar de stopcontacten andere gaten hebben. Zoals in Groot-Brittannië of de Verenigde Staten. Een bekend merk adapters is S-Kross. Als je naar het buitenland gaat dan kies je voor een adapter met de aanduiding ‘Europe to [naam bestemming]’.