Verlichting

Zaklampen

Een lamp in de tent vergroot de leefruimte bij slecht weer. Ook makkelijk voor als je in het donker de weg naar je tent terug wilt vinden. Een duiklampje geeft veel meer licht dan bijvoorbeeld Maglite of LED-zaklamp en het is drukwaterdicht (IP68). Dus ook al vind je dit lampje terug in een (hele diepe) plas met water, het werkt! Onze lampjes zijn van Underwater Kinetics, de Mini Q40. Ze gaan al mee sinds 1995 en zijn nog steeds te koop in 2014. Ze geven een goede spot licht: dus ze schijnen ver met een geconcentreerde lichtstraal. Je kan ook lampen nemen met flood: die geven een brede maar minder intense straal licht. Met zon ‘n elkaar gedraaid waslijntje makkelijk op te hangen in de lusjes van je tentdak.

Unknown

Underwater Kinetics Q40 duiklampje

Er zijn tegenwoordig LED-zaklampen die een brandtijd hebben van 900 uur (Lightwave).

Hoofdlamp

Hoofdlampen hebben als voordeel dat je je handen vrij hebt. Het nadeel is dat je iedereen in zijn gezicht zit te schijnen. De duurdere hebben verschillende standen licht, rood licht, knipperend licht, etc. Helaas moet je een studie informatica gevolgd hebben om nog te weten hoe het ding aan moet, gedimd moet worden of van kleur veranderen (was het drie seconden ingedrukt houden, drie keer indrukken of dubbel tappen op de zijkant?). De meeste hoofdlampjes zijn slechts spatwaterdicht (IPX4) maar onder andere het model Storm van het merk Black Diamond is iets beter waterdicht (IPX7: tot 1 meter waterdicht gedurende een halfuur). Dit is een lamp met 4 tot 160 lumens en vier ledlampen (‘QuadPower LED’). Op 4 lumens brandt de lamp 200 uur en op maximaal 70 uur.

BD_storm_quick_guide

Quick guide voor de hoofdlamp Storm van Black Diamond

Als het lampje blauw knippert, is de lamp gelocked. Anders brandt deze solid groen.

Kaarslamp

De Candlelight hebben we in 2007 tijdens de Elfstedentocht niet gebruikt. Deze kaars is meer voor zwoele avonden in een zuidelijker gelegen warm vakantieland, waar het vroeger donker is dan in Nederland. Dan is het erg gezellig om iets te hebben om naar te staren. In Nederland en noordelijker gaat het pas schemeren rond bedtijd en dan gebruik je de kaarslamp niet.

Knijpkatten

De knijpkat (als we niet kamperen ligt deze in de meterkast) moet je twee minuten knijpend opladen als je hem langere tijd niet gebruikt. Opladen met twee keer knijpen per seconde is aanbevolen. Niet direct in het LED-lampje kijken. Lampje gaat 50.000 branduren mee.

De laadtijden zijn als volgt:

Opladen Lichtduur
30 seconden  3 minuten
1 minuut  7 minuten
3 minuten 18 minuten

Rubytec heeft een led-lampje dat opgeladen wordt door zonne-energie en een draaiarmpje. Het geeft echter weinig licht, net genoeg om een beetje te zien waar alles ligt in de tent maar niet genoeg om bij te lezen.