Verlichting

Wat zijn handige lampen om mee te nemen als je gaat kamperen? Lampen zijn grofweg in twee categorieën te verdelen: spot en flood. Een spotlight geeft gericht licht op een klein oppervlakte. Een floodlight is meer een lantaarn, om een groter gebied mee te verlichten.

Zaklampen

Zaklampen zijn het meest geschikt voor als je in het donker de weg naar je tent terug wilt vinden. Een duiklampje geeft met 250 lumens veel meer licht dan bijvoorbeeld Mini Maglite LED-zaklamp (72 lumens)* en het is drukwaterdicht (IP68). Dus ook al vind je dit lampje terug in een (hele diepe) plas met water, het werkt! Onze lampjes zijn van Underwater Kinetics, de Mini Q40. Ze gaan al mee sinds 1995 en zijn nog steeds te koop in 2022, zij het in iets gewijzigde vorm. Ze geven een goede spot licht: dus ze schijnen ver met een geconcentreerde lichtstraal. Je kan ook lampen nemen met flood: die geven een brede maar minder intense straal licht. Met zo’n in elkaar gedraaid waslijntje makkelijk op te hangen in de lusjes van je tentdak.

Unknown

Underwater Kinetics Q40 duiklampje

*) Er zijn tegenwoordig LED-zaklampen van Maglite die LED PRO als aanduiding hebben, die hebben 272 lumens. Maar deze lampen zijn alleen waterafstotend (IPx4), niet waterdicht. De brandtijd is 2,5 uur op twee penlite batterijen (AA).

Hoofdlamp

Hoofdlampen hebben als voordeel dat je je handen vrij hebt en zijn vooral geschikt om een klus te doen in het donker. Het nadeel is dat je iedereen in zijn gezicht zit te schijnen als je ze aankijkt. Om dit tegen te gaan kan je een hoofdlamp schuin naar opzij op je hoofd zetten.

De duurdere hebben verschillende standen licht, rood licht, knipperend licht, etc. Helaas moet je een studie informatica gevolgd hebben om nog te weten hoe het ding aan moet, gedimd moet worden of van kleur veranderen (was het drie seconden ingedrukt houden, drie keer indrukken of dubbel tappen op de zijkant?). Wij noemen dit morsecode bediening.

De meeste hoofdlampjes zijn slechts spatwaterdicht (IPX4) maar onder andere het model Storm van het merk Black Diamond is iets beter waterdicht (IPX7: tot 1 meter waterdicht gedurende een halfuur). Dit is een lamp met 4 tot 160 lumens en vier ledlampen (‘QuadPower LED’). Op 4 lumens brandt de lamp 200 uur en op maximaal 70 uur.

BD_storm_quick_guide

Quick guide ‘morsecode’ voor de hoofdlamp Storm van Black Diamond

Als het lampje blauw knippert, is de lamp gelocked. Anders brandt deze constant groen.

We hebben de Storm hoofdlamp vervangen door een kleiner en simpeler model, de Black Diamond Flare 40. Dit is eenvoudig te bedienen met een draaibeweging en niet met een soort morsecode zoals in bovenstaand schema voor de Storm te zien is. De achilleshiel van de Flare 40 is het batterijvak, dat in theorie met een reserveknoopcelbatterij te openen is maar in de praktijk blijkt het batterijvak heel moeilijk te openen. Black Diamond heeft aangegeven dat dit een productiefout is en heeft het lampje vervangen door een Cosmo 350. Dit is er helaas weer eentje met ‘morsecodebediening’. Het is wel mooi waterdicht: IPx8. Zie de Black Diamond Cosmo 350 handleiding (Nederlands).

Verlichting in tent

Een tentlampje vergroot de leefruimte bij slecht weer. In het donker in de tent je spullen vinden kan je doen met een hoofdlamp of het LED-lichtje van je telefoon maar wij vinden het fijner om een klein lichtje te hebben dat we ophangen aan een lusje in de nok van de tent. Hiervoor zijn lantaarns met flood light het meest geschikt. We hebben in de tent verschillende lampjes gebruikt, niet groter dan je duim:

  • UST (Ultimate Survival Technologies) heeft een super handig lampje op de markt gebracht dat slechts 28 gram weegt: de SplashFlash GLO. Met 25 Lumen rondschijnend licht geeft het genoeg licht in de tent om ’s avonds je weg te vinden door de spullen in de tent (waar zijn mijn warme droge bedsokken?). Het lampje brandt 11 uur op één AAA-batterij, zou een val van een meter kunnen overleven en heeft een IPx7 classificering voor waterdichtheid. Dit lampje is te vinden bij de Britse Amazon. Dave vindt het lampje wel wat fel. Omdat het van een rubberachtig kunststof is gemaakt, gaat de behuizing na een aantal jaar plakkerig aanvoelen.
  • Eerder gebruikten we de Kao Baby Swing Solar Flashlight van het merk Rubytec. Dit lampje  vonden we te weinig licht geven dat te gericht scheen (spot in plaats van flood).
  • Kikkerland Mini Pull Light, onder andere via de Bijenkorf en Bol.com. Een niet-waterdicht LED-lampje in een wit melkachtig bolletje. Heeft 3 knoopcelbatterijen van het type AG3. Lichtduur niet gespecificeerd. In de praktijk vindt Dave ‘m te fel.
  • Een alternatief zou de Fenix CL09 kunnen zijn voor als het Kikkeland-lampje niet robuust genoeg blijkt te zijn. Dit lampje heeft diverse lichtstanden van 1 tot 200 ANSI Lumen. Geeft wit, rood en groen licht. Heeft IP68-classificering (waterdicht). Kan naar keuze opgeladen worden of werkt op verwisselbare CR123A-batterijen. Het is wel een iets groter lampje dan de eerste drie.
  • Tegenwoordig hebben wij de Fenix CL05 ‘liplight’. Die het formaat heeft van een lippenstift. CL staat voor Camping Light. Werkt op één AAA-batterij. De eerste stand is ‘moonlight’, dat is met 0,8 lumen genoeg licht in de tent. De brandduur in deze stand is 40 uur. Het is waterdicht (IPx8). Weegt 12,8 gram zonder batterij. Kan rood, groen en wit branden, wel of niet knipperend, in totaal zeven standen inclusief een SOS-sein.

Fenix CL05 is er ook in blauw

Update 2024: de hier genoemde Fenix-lampjes worden helaas niet meer gemaakt.

Kaarslamp

We hebben een compacte kaarslantaarn met langbrandende kaarsen. Het gaat om een ‘original candle lantarn’, tegenwoordig van het merk Uco. Deze kaars is meer geschikt voor zwoele avonden in een zuidelijker gelegen warm vakantieland, waar het vroeger donker is dan in Nederland. Dan is het erg gezellig om iets te hebben om naar te staren, denk maar aan een kampvuur. In Nederland en noordelijker gaat het in de zomer pas schemeren rond bedtijd en dan gebruik je de kaars niet. In de winter kan het handig zijn om het te gebruiken als verlichting tijdens het eten. Maar meestal is het na zonsondergang te koud om nog buiten te zitten en zorgen we dat we de afwas al hebben gedaan tijdens de schemering.

Ultralight opties

Ultra-light optie is alleen de lampen gebruiken die je sowieso al bij je hebt: afneembare fietsverlichting of de verlichting in je telefoon. Verder kan je met de kippen op stok gaan, dus gaan slapen als het donker is. Als je een e-reader met achtergrondverlichting hebt, kan je ook in het donker lezen, voor in de winter, als het al vroeg donker is.

Pagina bijgewerkt in: februari 2024