Risico’s

Gevaren waar de buitensporter onderweg mee te maken kan krijgen, in alfabetische volgorde.

Gevaar wordt vaak enorm overschat. Kijk naar het aantal gevallen en bedenk hoe klein de kans is dat je zelf slachtoffer wordt. Wees niet bang maar blijf voorzichtig.

Drijfzand

Drijfzand kan je voortijdig herkennen aan dat je voetsporen zich meteen met water vullen. Dat is het signaal om om te keren naar waar je vandaan komt. Drijfzand komt niet alleen in stripverhalen voor, ook op de Nederlandse Wadden kun je tot je middel wegzakken. Als het dan weer vloed wordt, wordt de situatie al snel levensbedreigend.

Drijfzand

Jachtseizoen

In het najaar en winter is het belangrijk dat je niet voor een doel wordt aangezien tijdens het jachtseizoen. Dit doe je door felle kleuren te dragen, zoals oranje, roze, aquablauw, geel en rood. Vermijd camouflagekleuren als kaki en legergroen en wit-, zwart- en bruintinten.

Maak geluid: zing, fluit of praat met een medereiziger. Hoor je schietgeluiden, laat dan van je horen door stemverheffing. Laat jagers weten dat je in de buurt bent.

In de V.S. wordt niet gejaagd in national parks en state parks. Op andere plekken wordt niet gejaagd op zondag.

Wees extra op je hoede tijdens de schemering.

Klimaat

Gevaarlijke situaties veroorzaakt door weersomstandigheden. Bijvoorbeeld lawines, storm, onweer, overstromingen. Zie pagina Klimaat.

Naast dieren kunnen ook zaken als het klimaat (onderkoeling, oververhitting) en natuurlijke verschijnselen zoals lawines, overstromingen en dergelijke een gevaar vormen voor de mens, waarvan het goed is om te weten wat je moet doen als je ermee geconfronteerd wordt. Maar het grootste gevaar is de mens zelf. Er gaan meer mensen dood aan hartaanvallen omdat ze te hard de berg op lopen of in het verkeer op weg naar de natuur, dan in de natuur zelf door dieren en natuurlijke verschijnselen.

Ongevallen

Zie pagina EHBO/Wilderness First Aid.

Verkeer

In veel andere landen dan Nederland is het verkeer niet gewend aan fietsers als medeweggebruikers. Het verschilt erg per land hoe het autoverkeer zich gedraagt ten opzichte van fietsers. Dat hoeft zich niet als constante te gedragen. Zo is de VS al een stuk fietsvriendelijker dan pakweg 30 jaar geleden. Beste is om reisblogs te lezen van mensen die recent het land hebben befietst.

Flora &fauna

Deze subpagina’s behandelen allerlei dieren, insecten, parasieten en micro-organismen waar je als reiziger last van kunt hebben. De informatie is te vinden op de volgende pagina’s:

Let op: we behandelen alleen gevaarlijke of lastige soorten die voorkomen in Noord-Amerika en Europa. Informeer goed welke dieren voorkomen in het landsdeel dat je zelf bezoekt.

Onschuldige ringslang in Flevoland

Het kan verstandig zijn je laten inenten tegen bijvoorbeeld:

  • hondsdolheid;
  • tekenencefalitis;
  • tetanus.

Hiervoor ga je in onze ervaring het beste naar de GGD in je gemeente. Zij weten het beste af van reizigersvaccinaties, wat je nodig hebt in welk gebied. Denk ook aan hepatitus A, malaria, etc.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: mei 2023