Vuur maken

Manieren om vuur te maken. Hoe aan te steken.

Met aansteker

Verreweg de makkelijkste manier om een brander aan te steken of een vuur is met een (storm)lucifer of aansteker. Bedien de aansteker echter niet met je duim maar met je wijsvinger, zodat je jezelf niet brandt.

gebruik-aansteker.png

Brander aansteken

Firesteel

Een firesteel geeft vonken van 3000 graden en werkt onder alle omstandigheden.

Met een firesteel krijg je de vonk beter op de plek door de firesteel omhoog te trekken langs de schraper die je vast houdt vlak boven het aan te steken voorwerp. Dus niet met de schraper een beweging omlaag maken maar juist de firesteel omhoog bewegen terwijl je de schraper vasthoudt. Deze methode is bijvoorbeeld geschikt om een campinggasbrander aan te steken.

Een andere methode is het firesteel in de tondel te zetten onder een hoek van 45 graden en dan met de lange kant van je afstrijkijzer hard en niet te snel een beweging naar beneden te maken, zodat de vonken in de tondel terechtkomen.

Tondel aansteken met firesteel

Bij nat weer met hout

Vuur maken bij nat weer: snij stukken uit natgeworden takken, zodat het vuur bij het droge hout kan. Zie voor meer info: Veel geleerd in bushcraftweekend.

Met batterij

Gebruik een 9 Volt batterij en twee stukjes ijzerdraad (bijvoorbeeld een vuilniszakclipje waar het plastic van is afgehaald). Zet de draadjes op de plus- en minpool. Laat vervolgens de uiteinden contact maken en houdt dit tegen wat tondel.

Brandpunt met blikje

Maak de onderkant van een frisdrankblikje spiegelend door deze te poetsen met een doekje met daarop wat tandpasta of chocola (hoe puurder hoe beter). Pas wel op dat niet-geoxideerd aluminium giftig is, voorkom contact met de huid. Richt de glimmende onderkant van het blikje vervolgens op de zon.

Cokecan1702

Houdt iets brandbaars (tinder fungus) ongeveer 2,5 tot 3 centimeter voor het midden van de bodem. Dit gaat makkelijk tussen een gespleten dun stokje als op de foto.

Altijd werkend tondeldoosje

Hoe nat het ook wordt branden doet hat altijd; fietsband rubber! altijd een stukje van 15 a 20 cm mee in tondeldoosje. Als niets vlam wil vatten, klein stookje rubber afsnijden, aansteker erbij, en het brandt binnen seconden.

Hars

Schraap wat hars van een boom, doe het bij elkaar in bakje of iets anders. Het brandt lang en goed. Als je bij het bakje ook nog wat takjes doet brandt het langer. Je kan ook een tak van een omgevallen grove den afzagen, kloven en dan van deze tak ‘fatwood’ (harshoudend hout) afschrapen. Takken met hars klinken glasachtig.

Een mooi partje fatwood om tondel van af te schrapen

Tinder Fungus

De berkenweerschijnzwam (in buitenland bekend als chaga of tinder fungus) groeit op berkenbomen en ziet er uit als een bult verbrand hout. Van binnen is het oranje/roodbruin en dat verkruimelt snel. Dit kan gebruikt worden als tondel.

TinderFungus0015
Hier een voorbeeld aan de onderkant van een berkenstam.

RBDSCF0013
De binnenkant van de berkenweerschijnzwam.

TinderFungus0012

Het werkt niet goed als het gedroogd is, vooral niet als het versneld is gedroogd, zoals met behulp van een oven.

Berkenweerschijnzwam (Chaga)

Hier onder een schaal met zowel tondelzwam (grijs met strepen) als de chaga.

TinderFungus0005

Vuuraanmaker (berkenbast)

Om een vuurtje te starten is berkenbast zeer geschikt. De bast van een berk zit vol olie en brand altijd. De berkenbast heeft van nature losse schilfers die je er zo vanaf kan halen. Je hoeft dan ook geen boom te slopen.

Berkenbast schrapen om tondel te maken

Pagina voor het laatst bijgewerkt: april 2023

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren