Tent

Waar moet je op letten bij het selecteren van een tent? Op deze pagina vind je informatie over verschillende tentsoorten, tentdoek, waterdichtheid van tentdoek etc.

Ochtendlicht door tentdoek

Tentwensen

Het is handig om je tentwensen op een rijtje te zetten. Ergens in de jaren ’90 defenieerden wij ons wensenlijstje zo. Het geeft je een idee waar je aan kunt denken bij het kiezen van een tent:

 • vrijstaand (zonder haringen op te zetten)
 • maximaal 2,5 kg (of 3 kg met twee personen die backpacken maar hoe minder hoe beter)
 • binnentent later inhangbaar (of vast)
 • goede kleur (niet te donker)
 • aluminium stokken (i.p.v. fiberglas)
 • (ripstop) polyester buitentent, PU-gecoat (evt. siliconen)
 • nylon binnentent of van gaas
 • 4 m2 (44 s/ft)
 • stormvast
 • makkelijke ingang via voortent (of geen voortent)
 • alle openingen met gaas afsluitbaar tegen knutjes
 • lichte, onbuigbare haringen
 • lengte-slaper of liever nog dwarsslaper met twee uitgangen
 • liglengte minimaal 220 cm
 • gaas in deur afsluitbaar tegen koude

Wanneer je wilt wildkamperen is een gedekte kleur belangrijk, dat houdt nieuwsgierigen of dieven op afstand. Maar in een gele tent word je elke dag vrolijk wakker. Voor welke seizoenen koop je de tent, ook voor de winter met sneeuw? Hoe hoog staat de buitentent van de grond af?

Op de voorgrond onze Sierra Designs Flash 3

Gewicht/volume

De meeste ruimte op/in de fiets wordt tijdens een kampeervakantie in beslag genomen door de tent. Van alle uitrustingsstukken weegt het het meeste. Voor een fietsvakantie werd vroeger voor de tent een basisgewicht aangehouden van 2,5 kg plus 1,5 kg per persoon. Dus 5,5 kg voor twee personen. Dat vinden we tegenwoordig erg zwaar, en gelukkig kan tegenwoordig veel lichter. Onze huidige tweepersoonstent (SD Lightning 2) weegt 1,76 kilo. Lichtgewichtkampeerders gaan uit van een kilo per persoon, dus twee kilo voor een tweepersoonstent. Maar er zijn ook tweepersoons tenten te vinden die minder dan een kilo wegen. Je moet wel opletten of in het opgegeven gewicht zijn inbegrepen: stokken, haringen, het foudraal, grondzeil en bij ultralichtgewicht tenten de binnentent. Zitten er tentstokken bij of wordt ervan uitgegaan dat je wandelstokken bij je hebt?

Het ideale maximumgewicht van een tent hangt volledig af van het toekomstige gebruik. Voor wie gezellig met de auto naar een camping rijdt en daar de familietent opstelt, mag het zonder probleem een kilootje meer zijn.

Anders is het gesteld met de alpinist die een berg wil beklimmen. Een trekker die per dag 20 à 30 kilometer te voet aflegt, zorgt dat zijn tent tussen de maximaal 2,5 à 3,5 kilogram weegt. Er zijn veel lichtere eenpersoonstentjes te krijgen, ze hebben vaak de vorm van een doodskist. Het nadeel van deze tenten is dat ze vaak zo laag zijn dat je er niet in kunt opzitten. Dit is lastig met omkleden. Lichtgewicht trekkers willen het gewicht van hun onderdak maximaal op 1 kilo per persoon hebben en kiezen vaak voor tarp of bivakzak.

Wie met de fiets rondreist, kan zonder problemen een tent meenemen van 3 à 4 kilo, maar lichter is hier natuurlijk ook prettiger, onze tenten wegen rond de 2 kilo.

Verdeel de tent over twee rugzakken. Binnen- en buitentent zijn ongeveer even zwaar. Kan de binnentent niet van de buitentent los dan kan de één de stokken en de ander de tent meenemen.

Dave na de koude natte nacht

Soorten tenten

Er bestaan vier grote families op tentgebied: zomertenten, drieseizoenententen, vierseizoenententen of vierseizoenententen expeditie. De zomertenten vormen de goedkoopste categorie. Eigenlijk gebruik je deze tenten best alleen bij goede weersomstandigheden. Een drieseizoenentent is meer geschikt voor het typische Nederlandse weer. Deze tent kan veel beter tegen regen, isoleert, is stormvaster en heeft een waterafstotende binnentent. Niet toevallig vormt deze categorie in ons land het grootste marktsegment.

De vierseizoenentent past bij wintertrekkers die houden van het hoge noorden of bij wereldreizigers vanwege het duurzame tentzeil. Deze tent is, wegens de condensatie, niet geschikt voor zomerse omstandigheden. De laatste categorie – de vierseizoenentent expeditie – heb je enkel nodig als je op avontuur naar de Himalaya of Antarctica trekt.

De verschillende soorten tenten kan je kopen in alle maten, vormen en gewichten.

Er zijn dwarsslapers en lengteslapers. Als de dwarsslaper maar één uitgang heeft dan moet één persoon altijd over de andere persoon heen naar buiten kruipen. Dit is niet handig in de praktijk.

Sierra Designs Lightning 2 links, rechts onze tarp

Voordelen koepeltenten

Koepeltenten hebben de vorm van een iglo waardoor ze op zichzelf kunnen staan. Dankzij hun specifieke constructie kan je ze gewoon oppakken en enkele meters verder neerplanten. De tentstokken kunnen zich zowel aan de buiten- als aan de binnenkant van de tent bevinden.

Een koepeltent is vooral aan te raden bij een slechte en onstabiele ondergrond. Doordat de constructie zichzelf aanspant, heb je naast het grondoppervlakte geen extra ruimte nodig om de tent strak te zetten met scheerlijnen. Een scheerlijn is een touw waarmee een tent(stok) in positie gehouden wordt.

Een koepeltent is stormvaster en kan grotere hoeveelheden sneeuw dragen als ze geodetisch is. Bij een geodetische tent kruisen meerdere tentstokken elkaar op zoveel mogelijk plaatsen. Hoe meer tentstokken elkaar kruisen, hoe stormvaster de tent. Maar ook hoe zwaarder de tent.

Voordelen tunneltenten

Een tunneltent staat veel sneller recht dan een koepeltent. Je moet de tent bij het opzetten strak zetten door het opspannen van de scheerlijnen. Een tunneltent is dan ook niet echt geschikt voor een klimmer die op een klein rotsplateautje de nacht wil doorbrengen.

De binnentent hangt bij een doorsnee tunneltent vast aan de buitentent. Hierdoor blijft de binnentent droog als je de tent bij regenweer opzet of afbreekt. In verhouding tot het gewicht biedt een tunneltent een grotere leefruimte. Anderzijds is ze minder waterdicht en stormvast dan een koepeltent.

Ons tentje

Tarptent

Een tarptent is iets tussen een tarp en een tent in. Het heeft de ventilatievoordelen van een tarp en de bescherming tegen muggen en opspattend water als van een tent. Onze Sierra Designs Flash 3 en Lightning 2 zijn tarptenten. De buitentent heeft geen ingangen en is eigenlijk alleen een tarp. Daar aan vast zit een binnentent, die helemaal van gaas is gemaakt. Hierdoor is er optimaal veel ventilatie, zodat de tent van binnen niet nat wordt door condens. Als het regent, kunnen we de gazen deuren van de binnentent dichtmaken met waterdicht doek. Tarptent is ook een Amerikaans merk van tenten.

Als je echt lichtgewicht wil reizen, dan slaap je onder een tarp of in een bivakzak.

Hangmatten

Hangmatten zijn handig in gebieden waar de grond niet vlak is, zoals in bergachtige gebieden. Ook hang je vrij van de koude en/of natte grond. Je hebt bomen nodig om de hangmat tussen te hangen, soms kan dit ook met eigen stokken.

Hangmat en quilt

Tent stormvast zetten

Een tent staat of valt met een goede opstelling. De belangrijkste regel is dat je alle voorziene scheerlijnen strak moet zetten. Na een lange en vermoeiende dagtocht is de verleiding vaak groot om enkel de vier hoekpiketten in de grond te slaan. Dat blijft niet ongestraft: bij een storm zal je tent het snel begeven.

Bij het aanspannen en in de grond vastzetten van de lijnen is het belangrijk om de richting van de stikselnaden van het tentzeil te volgen. Afhankelijk van het weer – nat of droog – regel je best regelmatig de spanning van je tent bij.

Meer over het goed opzetten van een tent vind je op de pagina Overnachten.

Opzetten

Je hebt tenten waarbij je eerst de binnentent opzet en dan komt de buitentent er later overheen. Dit soort tenten zijn prettig in een warm droog klimaat: je kan dan eventueel alleen de binnentent opzetten (buitententen heten in de Verenigde Staten: rain fly’s en tenten worden vaak zonder de buitentent afgebeeld in folders en dergelijke). In nattere omstandigheden is het handiger wanneer je de binnentent in de buitentent kan ophangen. Dan kan je die droog inpakken en opzetten. Nog handiger is (want snel op te zetten en af te breken): één geheel, hoewel je dan niet de tent over twee personen kunt verdelen. Of de een neemt het doek, de ander de stokken en haringen.

Sierra Designs Lightning 2

Grondzeil

Een extra grondzeil onder tent beschermt de tentbodem. Laat de folie echter niet uitsteken. Dit werkt als een trechter en dan ontstaan plassen onder de tentbodem. Je kan ook een paar gaatjes in het extra ondergrondzeil prikken, dan kan water weglopen dat eventueel toch tussen de twee lagen is gekomen. Voor veel merken tenten kan je een bijpassende ‘footprint’ krijgen, deze kan je dan vastzetten aan de tentstokken en past altijd goed. Let op dat als je plastic gebruikt dat er geen weekmakers inzitten die de coating van je grondzeil aantasten. Koop dit bij een (goede) kampeerwinkel. Ook kan je een aluminium reddingsdeken gebruiken als grondzeil. Dit materiaal is licht, isoleert en is ook als reddingsdeken te gebruiken.

Wij vinden een grondzeil geen overbodig gewicht: de tent blijft schoon en het grondzeil vouw je makkelijker met de natte viezigheid naar binnen op.

Voortent

Vanuit de voortent moet je veilig kunnen koken tijdens regen. Of neem een tarp mee. Een tarp is echter vaak nogal windgevoelig en daardoor juist vervelend om te gebruiken in de regen. Let op: tenten (ook degenen die vlamvertragend zijn behandeld) zijn zeer brandbaar. Het is veiliger om met spiritus in de voortent te koken dan op benzine.

Buitentent

Wanneer de buitentent hoog eindigt boven de grond, houdt deze slagregens niet buiten. Regen spat dan weer op naar binnen.

Seamsealer

Neem seamsealer mee voor als de tent op een naad gaat lekken. In Frankrijk bleek dat de Sierra Designs Half Moon 3-tent geseamseald moet worden op de naad links van de opening op de voorstok. Moet 12 uur drogen. Eigenlijk ook 3 ‘grips’ bijbestellen voor stormlijnen.

Tunneltent

Materialen tent

Cuben fibre / Dyneema

Supersterk en zeer licht non-woven kunstvezel op basis van polyetheen. Lichtgewicht en scheurbestendig. Zakt niet door in vochtige omstandigheden zoals nylon. Makers van ultralight tenten en rugzakken gebruiken cuben fibre (tegenwoordig Dyneema genoemd) als stof. Dyneema is wat transparant dus je hebt op een camping niet zoveel privacy in je tent.

Polyester

Afhankelijk van de kwaliteit van de tent, kan het tentdoek van verschillende stoffen geweven zijn. De goedkoopste mogelijkheid is polyester. Deze stof heeft, in vergelijking met de andere stoffen, de kortste levensduur. De stof wordt waterdicht gemaakt door een bedekkende laag of coating. Als die coating van polyurethaan is, zal het zeil bij intensief gebruik sneller uitdrogen en dus makkelijk scheuren. Goedkopere tenten hebben een siliconencoating aan de buitenkant en een PU-coating aan de binnenkant. De duurdere tenten hebben zowel siliconen aan de binnen- als buitenkant.

Nylon

Een volgende stofsoort is nylon of de combinatie nylon – polyester. Deze stoffen hebben meer rek- en trekkracht. Dan blijft, ook bij intensief gebruik, het tentzeil soepeler, wat de tent geschikt maakt voor langdurige wereldreizen. Bij zware belasting, zoals stormwind of sneeuw, zal de stof krimpen en uitzetten, maar niet scheuren. In het ideale geval zijn deze stoffen waterdicht gemaakt met een siliconenimpregnatie. In plaats van een oppervlakkige deklaag zoals bij een coating, heeft het tentzeil bij een impregnatie de waterbestendige stof volledig geabsorbeerd.

Katoen

Een vierde stofsoort is katoen. Dat soort tentzeil vind je enkel nog terug bij grote familietenten en liefhebbers van retro. Dankzij het groot ademend vermogen van de stof vermijd je condensatie. De nadelen zijn wel dat het doek traag droogt en de tent (veel) meer weegt. Technisch katoen – een mix van katoen en polyester – combineert het absorberend vermogen van katoen met de sneldrogende eigenschap van ‘lichtgewicht’ polyester.

Tentdoek

Katoen en polycotton laten we buiten de overweging vanwege het gewicht. Blijft over de keuze tussen Dyneema, polyester en nylon. Dyneema is duur in aanschaf en wordt bijna alleen nog maar verwerkt door zogeheten cottage factories. Zowel polyester als nylon tentdoek is van zichzelf niet waterdicht. Om ze waterdicht te maken, wordt het doek aan de binnenzijde voorzien van een dun waterdicht laagje: de coating. Ook hier twee keuzes: polyurethaan (PU) of siliconen coating. PU-tentdoek is goedkoper dan siliconendoek. PU-gecoat doek heeft als voordeel dat de naden aan de binnenzijde voorzien kunnen worden van tape om deze waterdicht te maken. Bij siliconen gecoat doek kan dit niet (alleen Vaude heeft op dit moment een methode gevonden om dit wel te kunnen). Veelal is dit ook niet nodig, omdat de stikgaatjes worden opgevuld met garen en er meestal geen lekkage ontstaat. Sealen kun je zelf doen met Seamseal. Ook is er doek met een siliconen coating aan de buitenzijde. Deze zorgt ervoor dat water sneller van het doek afloopt en bovendien dat het doek beter tegen de inwerking van uv-straling kan.

Polyester tentdoek is minder sterk dan nylon maar wij vinden het beter omdat het vormvaster is. polyester gaat niet slap hangen in de regen. Polyester gaat langer mee dan nylon en ook is nylon gevoeliger voor zonlicht. Zowel polyester – als nylon tenten mogen nat ingepakt worden. Vouw de tent niet op maar prop hem in een foudraal. Als je een tent vouwt komen namelijk de naden onder spanning te staan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Slaphangend nylon tentdoek in vochtig weer (tent van The North Face, Fortress 33)

Onbeschermd nylon wordt langzaam afgebroken door UV-licht. Daarom hebben de meeste nylon doeken een siliconencoating. Deze siliconencoating (elastomeer) zorgt ervoor dat het nylon veel beter beschermd is tegen UV-licht.

De scheursterkte van nylondoek is groter als het een siliconencoating heeft. PU-gecoat (polyurethaan) nylon is goedkoper maar omdat deze coating warm wordt aangebracht neemt de scheursterkte van het doek af.

Nylon doek is onder andere lichter, duurzamer en met een betere coating te verwerken. Zo is een nylon doek met een siliconen elastomeer coating tot zes maal sterker dan een polyester doek met een PU-coating.

Dikte van tentdoek

Bij de technische specificaties van een tent staat bij het doek vaak vermeld hoe dik het is. Er staat bijvoorbeeld ‘40D polyester’. D staat voor Denier (gram per 9 km). Het getal ervoor geeft de dikte van een stof aan. Een stof van 30D is dus dunner en doorgaans lichter dan een stof van 40D. En hoe dunner het doek, des te minder lang gaat het mee.

T: Threads per inch.

Taffeta

Soms zie je bij Nylon ook het begrip Taffeta. Taffeta is een weefmethode wat een hoge kwaliteit stof opleverd. Het woord stamt uit het Perzisch en getekend ‘twisted woven’. Taffeta is a crisp, smooth, plain woven fabric made from silk or synthetic fibres. It is considered to be a “high-end” fabric, suitable for use in ball gowns, wedding dresses, and interiors for curtains or wallcovering.

Kleur

Licht gekleurde tenten zijn warmer. Dit heeft te maken met de uitstralende warmte ’s nachts.

Tentjes van ligfietsers tijdens Cycle Vision in Amsterdam-Sloten

Grondzeil

Het meest kwetsbare deel van de tent is het grondzeil. Bescherm dit door speciaal grondzeil (zonder weekmakers) te gebruiken. Sommige merken maken een bijpassend (duurzaam) grondzeil of footprint. Deze kun je als optie aanschaffen. Wij vinden het handig een los grondzeil te gebruiken omdat de tent dan schoon blijft. De footprint kan je eenvoudig met de vieze kant naar binnen toe opvouwen.

Coating

De coating zorgt ervoor dat het polyester of nylon doek waterdicht wordt. Hoe beter de coating (siliconen elastomeer coating is de beste coating) hoe langer de tent waterdicht blijft en hoe minder het doek gevoelig is voor de schadelijke UV-straling. Goedkopere tenten hebben alleen siliconen aan de buitenzijde en een plyurethaan (PU) coating aan de binnenzijde. Dubbel siliconen is duurder en lastiger te verwerken maar is beter bestand tegen UV-stralen en vaak lichter in gewicht.

Plassen op het kampeerveld, hier zet je beter je tent niet op

Waterdichtheid tentdoek

De waterdichtheid van een tent wordt uitgedrukt in millimeter waterkolom. Een waterkolom van 1.000 mm betekent dat één vierkante centimeter tentzeil de druk van 1 liter water kan weerstaan zonder door te sijpelen. Voor een buitentent is de Europese minimumnorm 1.500 mm. Volgens de Europese wetgeving is een stof dan pas waterdicht.Een beetje kwalitatief tentzeil kan al snel 3.000 mm aan. Voor een grondzeil bedraagt de minimum waterkolom 3.000 mm. Best kies je voor een grondzeil vanaf 5.000 mm waterdichtheid. Deze cijfers vind je normaal gezien terug op elke technische beschrijving van een tent.

Waterkolom

Het ene doek heeft een hogere waterkolom dan het andere. Daarnaast neemt de waterkolom af naarmate het doek ouder wordt. Daarom is het beter om een hogere waterkolom te kiezen, dan kan de tent nog wat slijten voordat deze gaat lekken. Bij polyester gaat dit sneller dan bij nylon. Het grondzeil wordt vaak meerdere keren gecoat om een hogere waterkolom te verkrijgen

Bij vrijwel iedere nieuwe tent wordt in de productinformatie aangegeven wat de waterkolom is van het grondzeil en tentdoek. Maar wat houdt het nu precies in, een waterkolom van 3000, 5000 of zelfs 10.000 mm? Een waterkolom zegt iets over de hoeveelheid water die een tentdoek of grondzeil kan ‘verdragen’ alvorens er water doorheen dringt. De waarde wordt uitgedrukt in mmWS (Millimeter Wassersaüle). Een waterkolom van 3000 mm wil eigenlijk zeggen dat een doek pas water doorlaat wanneer er een druk opkomt die vergelijkbaar is met het gewicht van een kolom water van drie meter hoogte.

Hoe werkt het?
De waterkolom geeft aan hoeveel mm water er per cm2 op het doek kan staan voordat het materiaal doorlekt. Concreet: op een tentdoek, een grondzeil of waterdichte kleding wordt een (doorzichtige) kolom gezet die langzaam wordt gevuld met water. Naarmate er meer water in de kolom komt, wordt de druk op de onderlaag groter. Uiteindelijk zal door de druk het materiaal gaan doorlekken. Hoe hoger de waterkolom, hoe langer het duurt voordat het materiaal doorlekt.

Uitzicht vanuit de tent tijdens een weekend met de Rugzaklopers

Wanneer waterdicht?
Materiaal wordt waterdicht genoemd bij een waterkolom van 800 mm. In het algemeen kan gesteld worden dat een tentdoek met een waterkolom van 2000 mm ook bij een langdurige regenbui waterdicht blijft. Omdat tentdoek slijt, is het veiliger zelfs te kiezen voor een waterkolom vanaf minimaal 3000 mm.

Bij een grondzeil geldt een hogere waarde. Een grondzeil wordt pas betrouwbaar waterdicht geacht met een waterkolom vanaf 5000 mm. Er zijn echter ook grondzeilen met een waterdrukweerstand van 10000 mm of hoger. Deze hogere waarde is eenvoudig te verklaren. Op een grondzeil wordt ook gezeten of geslapen. Er staat dus regelmatig een grote druk op. Een tentdoek krijgt minder directe krachten te verduren. Daarnaast is het verstandig als extra bescherming van uw grondzeil een los grondzeil of ‘footprint’ te gebruiken.

Druk op waterdichte stof verhoogt ook als je bijvoorbeeld ermee op nat gras gaat zitten. Voor een dergelijke broek is een waterkolom van 1500 mm niet voldoende. Je kan dan beter kiezen voor een stof met een hogere waterkolom van ten minste 5000 mm. Hetzelfde geldt voor de druk en wrijving die een rugzak uitoefent op een jas. Een waterdicht kledingstuk met membraan verliest nooit zijn waterdichtheid. Een waterdichte coating, zoals op een tent, slijt met de jaren en het gebruik. Gore-Tex heeft een waterkolom van 23.000 tot 28.000 mm.

Waterkolom (mm) Waterbestendigheid Conditie
0 mm Niet waterdicht
0-1.000 mm Waterafstotend, niet waterdicht Niet bestand tot beperkt bestendig tegen condens.
1.000-5.000 mm Waterdicht tegen regen maar niet bestand tegen enige vorm van druk. Lekt bij het zitten op of leunen tegen nat oppervlak
6.000-10.000 mm Regendicht en waterdicht onder lichte druk. Lichte regen, gemiddelde sneeuw, lichte druk.
11.000-15.000 mm Regendicht en waterdicht behalve onder hoge druk. Gemiddelde regen en sneeuw, lichte druk.
15.000-20.000 mm Regendicht en waterdicht onder hoge druk. Zware regen, natte sneeuw, wat meer druk.
>20.000 mm Regendicht en waterdicht onder zeer hoge druk. Blijft waterdicht bij ondiepe onderdompeling. Zware regen, natte sneeuw, hoge druk.
>30.000 mm Non-poreus materiaal. Zonder schade aan het materiaal lekt het niet.

Soort tentdoek
Het begrip waterkolom is alleen van toepassing bij tentdoeken die zijn gemaakt van nylon of polyester en een waterwerende coating hebben, meestal een pu-coating. Het geldt niet voor katoenen tenten of tenten met een combinatie van katoen/ polyester (Technisch Katoen/ TC). Katoenen draden worden namelijk geïmpregneerd en zwellen op als het regent. Daardoor is katoenen doek waterdicht, maar óók ademend. Een tentdoek van nylon of polyester is weliswaar waterdicht, maar heeft geen enkel ademend vermogen omdat de coating het doek volledig afsluit.

Uiteraard valt er bij katoenen tenten wél iets te zeggen over de waterkolom van het grondzeil omdat er net als polyester of nylon tenten gebruik wordt gemaakt van kunststof grondzeilen (meestal polyester of polyetheen). Een katoenen grondzeil is in theorie mogelijk, maar zou nooit stevig genoeg zijn om te dienen als betrouwbare ondergrond voor kampeerders.

Modder opgespat tegen de tent door harde regen

Stiknaden

Het stikken met een kapnaad is duurzamer dan een gewone stiknaad.

Ritsen

In de betere tenten zitten altijd de beste (YKK) ritsen

Tentstokken

Aluminium is sterker en lichter dan glasfiber stokken. Alleen goedkope tentjes hebben glasfiber stokken. Carbon (koolstofvezel) is het lichtste en sterkste.

Condens

In iedere tent met kunststof doek heb je kans op condens. Er zijn mensen die beweren dat hun tent magisch is omdat deze de natuurwetten weet te omzeilen. Maar als er verschil is tussen warm (in de tent) en koud (buiten de tent), dan condenseert vochtige adem op het koudere oppervlak van het tentdoek. Hetzelfde gebeurt in je badkamer: warme vochtige lucht condenseert op de koudere spiegel.

Een volwassen persoon ademt per dag ongeveer 0,5 liter vocht uit. Dit vocht zet zich af op de binnenkant van het tentdoek en vind je vaak terug onder je slaapmat.

Je kan condensatie verminderen door:

 • Goed te ventileren;
 • Niet te koken in de tent;
 • Natte spullen buiten te tent te bewaren;
 • De grond te bedekken van de buitentent met een grondzeil;
 • Je tent niet op te zetten op het laagste punt in het landschap waar koude lucht naartoe stroomt, dit komt neer op:
  • Je tent niet opzetten in de buurt van water;
  • Je tent niet opzetten op een grasveldje maar op bosgrond onder de bomen.

Als het regent is de luchtvochigheid hoog en ook meer kans op condens. Een binnentent is prettig omdat condensdruppels die daar opvallen meestal er wel vanaf rollen. In een enkeldaks tent kan je met een doek de tent proberen af te nemen.

Tentjes van ligfietsers in Rütenbrock

Ruimtegebrek

Geen plaats in de tent voor je rugzak? Leg ze op en in hun regenhoes in de voortent. Bescherm de banden van je rugzak tijdens transport met een vliegtuig-reiszak.

Stokreparatie

Bij tentstokken zit vaak een hulsje voor gebruik bij breuk of beschadiging van een stokdeel. Dit werkt goed, maar blijft niet op de plaats zitten. Neem twee tie-wraps mee om de huls op z’n plaats te houden. Wegen niets en zijn veel handiger dan touw of tape.

Haringen

Neem altijd een combinatie van verschillende tentharingen mee. V- of maanvromige haringen voor in zand en sneeuw en rotsharingen voor in een stenen ondergrond. In de bergen heb je haringen nodig die geschikt zijn voor gras en rots. Dikke ronde rotsharingen zijn hiervoor geschikt.

haringen

Van links naar rechts: haakharing, rotsharing, dopharing

De bij Zwerfkei gekochte aluminium dopharingen met een trapeziumvormige (schemerlampkapvorm) dopje zijn het fijnste. Deze sla je niet zo snel krom. Dit in tegenstelling tot de haringen die een haakvorm (staf van Sinterklaas) hebben.

Trap haringen nooit de grond in: de kans is dat je ze krom trapt. Sla met een hamer of een steen. De hoek waarin je de haring in de grond zet, moet een 90º hoek maken met de scheerlijn. Zet de haring volledig in de grond, de scheerlijn zo laag mogelijk.

Hamer

Een hamer is toch wel heel fijn voor als de grond te hard is om de haringen in de grond te krijgen. Wat je in elk geval niet moet doen is haringen met je (fiets)schoen in de grond proberen te trappen. Tenzij je kromme haringen niet erg vindt.

Versterking scheerlijnen

En als het dan ècht hard gaat waaien… Om dan nog meer profijt van je scheerlijnen te hebben bij het afspannen van je tent: Knoop de scheerlijn los, haal vervolgens de scheerlijn door het lusje/oogje aan je tent en maak een lusje aan beide zijden van je scheerlijn. Je kunt deze nu met twee haringen afspannen. Je krijgt dan een omgekeerde v-vorm. En je tent kan dan net effe meer hebben.

Onze 4-seizoenentent (Sierra Designs Convert 3) in de buurt van twee hangmatten

Een Reactie op “Tent

Reacties zijn gesloten.