Rugzak

Wat mag een rugzak wegen, hoe groot moet een rugzak zijn, hoe draag je ‘m correct en hoe pak je je backpack het beste in?

Ruime keuze in rugzakken in winkel

Grootte rugzak

Op Engelstalige sites hebben ze het over rugzakken voor hiking (dagtoerrugzak) of backpacking. Er tussenin zit nog de rugzak voor een huttentocht. Voor een huttentocht in Europa wil je bijvoorbeeld sloffen meenemen omdat je met je bergschoenen een hut niet in mag (in de V.S. niet meegemaakt) en een lakenzak of dunne slaapzak. Verder extra op een huttentocht: washand, handdoek, kookspullen.

Doel/type Inhoud
Dagrugzak 18-25 liter
Huttentocht 30-40 liter
Backpacking (meerdaags met tent) 55-70 liter

De hier boven genoemde inhouden zijn gemiddelden. Voor een expeditie kan je wel 100 liter nodig hebben en mensen die ultra-light reizen hebben veel minder liters nodig. Ook hangt het er van af of je solo reist of met zijn tweeën. Reis je met zijn tweeën, dan kan je spullen verdelen over twee rugzakken, bijvoorbeeld:

  • binnentent – buitentent;
  • stokken – haringen;
  • pannen – brander en brandstoffles, etc.

Ik heb een grotere rugzak nodig, dit lijkt me wel wat

Gewicht rugzak

Hoe zwaar mag je rugzak zijn?

  • De vuistregel is niet meer dan een vijfde van je (ideale) lichaamsgewicht.

Wij droegen in bergachtig terrein (White Mountains, New Hampshire, USA):

  • Dave: 17,5 kg
  • Belle: 15 kg

Twee kilo meer (bijvoorbeeld van los daypack) is te veel van het goede en scheelt heel veel! Inmiddels is het gewicht van zaken als tent, slaapzak en slaapmat enorm afgenomen. Een rugzak hoeft dus geen 15 kilo meer te wegen.

Links een lichtgewicht en rechts een traditionele kampeerder

In netzakjes kunnen natte dingen aan de buitenkant drogen. Zoals een paraplu, gamaschen of zaken die kunnen condenseren zoals een brandstoffles.

Neem reserve-tanka’s, -clips en -sluitingen mee (voor rugzakken). Als iemand bijvoorbeeld in het openbaar vervoer op de clip van je heupband gaat staan en deze breekt, ben je aardig onthand zonder reserveclipsluiting.

Hoe gewicht verdelen?

how_to_pack_a_backpackLet bij het inpakken van de rugzak op de volgende zaken.

Hoe hoger het gewicht in de rugzak zit, hoe rechterop en comfortabeler de drager loopt. Je kan als je rechter op loopt ook beter ademhalen. Het heeft ook een effect op het bewaren van ’t evenwicht. Vind daarom het compromis dat het beste werkt voor het terrein waar je je bevindt.

Gebruik gekleurde foudraaltjes om grote compartimenten in te delen. Zorg dat het gewicht niet kan schuiven.

Dingen die je gedurende de dag nodig hebt op makkelijk bereikbare plaats inpakken: zij- en bovenvak. Zoals onder andere kaarten, kompas, regenkleding, zaklamp, drinken en voedsel.

(Tips van Campmor)

Persoon die de benzinebrander draagt niet het voedsel laten dragen.

sierradesignshalfmoon3a

1994, Gregory packs gekocht in New Hampshire. Het oversteken van de beekjes is opeens een stuk makkelijker.

Rugzak afstellen

Als je een rugzak opdoet, begin dan altijd met de heupband. Deze wordt in de regel zo geplaatst dat het heupbot gelijkvalt met de bovenrand van de heupband. Sommige heupbanden mogen iets hoger zitten, zolang de heupband maar op de heup rust en niet in de taille. Lowe Alpine stelt dat het midden van de heupband ter hoogte van de bovenkant van je heup (darmbeen) moet zitten.

Vervolgens trek je de schouderbanden aan, zodanig dat ze netjes aansluiten, maar niet knellen. Nu kun je de stabilisatiebanden van de schouderbanden op spanning zetten. Deze zorgen ervoor dat de tas netjes naar voren kantelt voor de stabiliteit en niet teveel aan de schouders hangt. Deze banden worden ook wel ‘loadlifters’ of top tensioners’ genoemd.

Aan de zijkant van de heupband bevinden zich ook nog twee stabilisatiebanden. Deze zorgen voor een stabieler dragen of voor het verplaatsen van het gewicht naar de heupen.

Als laatste kun je het borstbandje vastzetten. Dit bandje zit er om de schouderbanden uit de oksels te halen wat afknellen voorkomt. Dit bandje is in hoogte verstelbaar om te voorkomen dat het de ademhaling belemmert.

PICT0096

Rugzak toen we nog op foam matjes sliepen

Vaak zijn de schouderbanden van de rugzak instelbaar. Dit is bedoeld om de contour gesneden schouderbanden op de juiste plaats te krijgen. De nek moet mooi vrij zijn en het schoudergewricht ook. Wanneer je vaak veel druk op de schouders ervaart kun je de schouderbanden wat omhoog te verplaatsen. Als je altijd ruimte tussen schouders en banden hebt mogen ze omlaag. Echt goed is dit alleen in te stellen met gewicht in de tas en door er mee te lopen.

Stabilisatiebandje
Vervolgens is de aanhechting van het stabilisatiebandje te verplaatsen. Deze moet netjes middenop de schouder uitkomen. De schouderbandverplaatsing varieert in ieder geval niet de framelengte. Dit betekent dat een te lange rugzak altijd te lang is en een te korte altijd te kort.

Regenhoes

De meeste rugzakken zijn niet waterdicht. Vaak komen ze met een regenhoes, die volstaat voor een korte niet al te intense bui. De regenhoes zit niet om de rugkant van de rugzak en daarom vinden sommige backpackers het beter om ín de rugzak een waterdichte zak te plaatsen. Of in elk geval de zaken die echt droog moeten blijven (slaapzak, kleding) waterdicht te verpakken.

Rugzakken met groene, blauwe, oranje en gele regenhoezen

Je kunt de rugzak ‘voeren’ met een stevige vuilniszak voor bouwafval, ook wel puinzak genoemd.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: februari 2023