Buscamper

Met de camper onderweg betekent veel autorijden en veel asfalt zien. Maar je komt in korte tijd verder van huis dan met een fiets, kajak of te voet met rugzak. Een camper kan het basiskamp zijn vanwaar je de omgeving verder verkent per fiets. Daarbij kan het erg aangenaam zijn met slecht weer. Zo hebben veel campers een Webasto verwarming op diesel.

Camper met fietsen achterop, bij terminal veerboot naar Hirtshals, Denemarken

Met de fietsen onderweg, hier wachten op de veerboot naar Denemarken

Wegenwacht buitenland

De internationale reis- en kredietbrief zorgde er vroeger voor dat je wegenwachthulp en vervangend vervoer hebt in het buitenland. Dit is vervangen door ANWB Europa hulp. Wij hebben pechhulp Europa. Je schakelt dit in via de ANWB Alarmcentrale die dag en nacht bereikbaar is.

Telefoonnummers

 • Nederland: 088-269 28 88
 • Vanuit buitenland +31 70 314 14 14

De routekaart van ANWB is erg overzichtelijk, hierop staan alleen doorgaande wegen. Wel steeds een nieuwe aanvragen want in Frankrijk leggen ze zowaar snelwegen aan, en verandert er veel in tien jaar op zo’n kaart. De app Waze is goed bruikbaar nu in de meeste Europese landen waarin je databundel ook geldig is. Deze vermijdt files.

Op de site met ANWB Landeninformatie, kan je informatie vinden over afwijkende verkeersregels en dergelijke per land. Moet er bijvoorbeeld een EHBO-doos aanwezig zijn, een geel vest, etc.

Drinken

Drinken tijdens autorijden zonder dat je je zicht op de weg verliest en met je handen aan het stuur, doe je met een Camelbak, die je aan je hoofdsteun hangt.

Foto's - 0732

Brandstof

Hoe goed de brandstof die je buscamper verbruikt verkrijgbaar is in de landen van bestemming, kan je opzoeken op de site van de ANWB bij Landeninformatie. Hier vind je ook informatie over afwijkende verkeersregels en reglementen. Zoals het verplicht bij je hebben van een EHBO-koffer bijvoorbeeld.

CNG
Met de app PitPoint kan je CNG-tankstations vinden. Deze liggen vaak niet direct langs de snelweg. In Duitsland en Oostenrijk heet CNG ‘Erdgas’. Het komt voor dat de informatie niet klopt. In juni 2018 troffen we in de omgeving van Frankfurt am Main eerst een Totall-station aan waarbij de gasinstallatie buiten bedrijf was, de tweede locatie bleek op een terrein voor stadsbussen, waar je als particulier niet kon tanken en pas bij de derde locatie, een Shell-station hadden we beet. Dit kostte ons bij elkaar een uur extra reistijd. Dat is dan in Duitsland, waar je op heel veel plaatsen CNG kunt tanken. In Slovenië zijn bijvoorbeeld maar drie locaties. Hier heet CNG: Zemelski plin.

Een route plannen via CNG-tankstations kan op Gas24.

Vuilwatertank

De vuilwatertank van een camper mag je laten leeglopen op een parkeerplaats boven een hemelwater afvoer. Bij de Volkswagen T5 California zit de afvoer aan de kant van de keuken, bij het achterwiel.

Extra meenemen (paklijst campervakantie)

 • Bullseye waterpas (eventueel in smartphone);
 • Boot walaansluiting electriciteitskabel lang;
 • Komaliewant;
 • Onderzetters;
 • Dekenslaapzakken of Therm-a-Rest tweepersoons quilt (Vela) en onderlaken;
 • Echte kussens.

Foto's - 0535   Foto's - 0534   Foto's - 1384

Zie vakantiefoto’s van hoe in te pakken (in klapkratten achterin)

VW T5 California

Wij zijn twee keer op vakantie geweest met een Volkswagen T5 California, de moderne variant van het beroemde hippiebusje met tentdak. Deze huurden we bij het Volkswagen Campercentrum Amersfoort.

 • Rijdt op diesel (80 liter in tank), 1:12;
 • Waterdop heeft aparte sleutel;
 • Vuilwatertank kan geleegd worden boven afvoer, zit aan kant keuken bij achterwiel;
 • Bediening koelkast via display aan plafond, knop rechtsboven;
 • Bediening verwarming idem, knop linksboven. De kachel loopt op diesel;
 • Dak kan alleen gesloten/geopend worden met draaiende motor. Open de schuifdeur. Alleen matras kan blijven liggen. Leeslampje inklappen;
 • Zie stickers voor hoogte wagen, maar denk aan de fietsen die uitsteken.

Porta Potti chemisch toilet

Thetford Porta Porti

Een Porta Potti compact chemisch toilet bestaat uit twee gedeelten: het bovenste gedeelte is een gecombineerde spoelwatertank en toiletpot met een afneembare bril en een afneembaar deksel. Het onderste gedeelte is de afvaltank.

De twee gedeelten zijn gemakkelijk te koppelen en los te koppelen met behulp van een handgreep aan de achterkant van het toilet.

Met de schenktuit kun je heel eenoudig de juiste hoeveelheid Thetford-toiletverzorgingsproducten toevoegen aan de afvaltank.

Water en spoelwatervloeistof kunnen rechtstreeks boven in de spoelwatertank worden gegoten.

De lichtgewicht afvaltank kan gemakkelijk worden vervoerd en is voorzien van een handig vak waarin je de twee gratis monsters van onze toiletverzorgingsproducten kunt opbergen.

Alle modellen zijn uitgerust met een unieke, geïntegreerde, draaibare schenktuit om het legen zo eenvouding mogelijk te maken. Je hoeft geen afzonderlijke delen te demonteren of te reinigen. Dankzij de beluchtingsknop op de afvaltank wordt bovendien spatten tijdens het legen voorkomen.

De Porta Potti’s* zijn voorzien van een niveau-indicator, zodat je tijdig wordt gewaarschuwd waneer de afvaltank moet worden geleegd.

Foto's - 1386

*) Met uitzondering van de Porta Potti 145 e Porta Potti 165.

Kampeerplekken

Met een camper ben je redelijk zelfvoorzienend – al wil je geen grote boodschap doen op een Porta Potti en zit er geen douche in de meeste buscampers. Je kan eigenlijk op bijna elke camping terecht. Enige dingen waar je rekening mee moet houden ten opzichte van tentkamperen is dat je soms een plek nodig hebt waar je de vuilwatertank kunt legen, het chemisch toilet (Porta Potti) kunt legen en je wil graag walstroom.

Er zijn voor campers ook soberder plekken te vinden. In Duitsland heten ze Stellplaetze. Stellplätze kun je vinden via de site en de Radar-app van ProMobil.

Je kunt dit soort plekken ook vinden in andere landen kampeervia Park4Night (tevens app beschikbaar).

Kleinschalige campings worden vaak Charmecampings genoemd. Er zijn diverse gidsen te koop maar je kunt ze ook vinden op Charmecamping.nl. Voor campings in alle populaire vakantielanden, van Denemarken tot Spanje en van Hongarije tot Slovenië.

Met Campspace vind je kampeerplekken bij particulieren over de hele wereld maar vooral in West-Europa.

In Groot-Brittannië zijn de plekken van de Camping and Caravanning Club ook het bezoeken waard. De app heet SiteSeeker.

Links

Pagina bijgewerkt: maart 2022