Hoofdkussen

De minimalist neemt geen kussen mee maar slaapt op een opgevouwen fleecetrui of donsjack. Maar een goed kussen voorkomt een stijve nek en zorgt voor een betere nachtrust en daarom ben ik al jaren op zoek naar het ideale kussentje voor in de tent. Hier alles wat de revue heeft gepasseerd.

Wollip

wollip

De Wollip kan ook als muts gebruikt worden bij kou.

Opvouwbaar lichtgewicht kussentje met dubbelfunctie. Hier nog de Bristol slaapzakken. Kan ook gebruikt worden als hoofdwarmer en als ‘theemuts’ voor de hooikistmethode. En als je de Wollip over de leuning van de kleine vouwstoeltjes (Mini Resort ChaiRB) schuift, zit het ook veel lekkerder.

Je houdt de Wollip tijdens het slapen op je mat door hem in de capuchon van je slaapzak te leggen in plaats van onder je slaapzak.

De Wollip werd vroeger gemaakt door Kodak, anno 2013 was dit Nomad geworden.

Het is de bedoeling dat je nog iets in de Wollip stopt. Een fleecetrui is echter best hard om op te liggen. Het lekkerste is een lichtgewicht donsjackje (mocht je die mee hebben).

Cuddlebug

De Cuddelbug (cuddlebug.eu) is een comfortabel kussentje dat niet veel weegt maar wel veel ruimte inneemt in je bagage. Dus minder geschikt voor vervoersmiddelen met minder bagageruimte (rugzak, kajak, fiets).

Compact Pillow

colecompactpillowEen zacht kussen met hollow fiber dat opvouwbaar is in een deel van de tijk. Gemaakt door Coleman.

  • Tijk: polycotton en nylon
  • Vulling: hollow fiber
  • Afmetingen: 28×40 cm
  • Gewicht: 180 gram

Kan gewassen worden op 30 graden met extra care (wolwasprogramma), niet bleken, chemisch reinigen  of strijken, drogen op 30 graden.

Buff

Een lichtgewicht oplossing is je Buff (multifunctionele sjaal) te gebruiken als kussensloop. Je kan een fleecetrui opvouwen en deze in een Buff stoppen. Minder comfortabel, tenzij je iets gewatteerds bij je hebt om er in te doen.

Opblaaskussen

Handige van een opblaaskussen is dat het heel klein wordt en dus makkelijker is mee te nemen als bagageruimte beperkt is. Er zijn verschillende merken die opblaaskussens maken of maakten (Ajungilak en Exped). Dave zweert erbij (in maat L omdat anders zijn hoofd teveel moet balanceren op een te klein kussen). Op het moment dat je hoofd er op ligt en de lucht volledig samengedrukt wordt, vind ik het kussen te hard.

airpillow

Exped airpillow

De Exped Air Pillow weegt in maat M 80 gram (packsack 4 gr). Er zijn aparte kussenhoesjes voor te krijgen (35 gram in maat M). Maat van het kussen is: 38 x 27 x 11 cm. Verpakkingsmaat 5.5 x 12 cm. 5 Jaar garantie. Heeft twee ventielen: een voor opblazen en een voor laten leeglopen. Er zit een reparatiesetje bij.

Mammut Kompakt Pillow

Opgerold in verkoopwikkel

Opgerold in verkoopwikkel

Mammut Kompakt Pillow

Mammut Kompakt Pillow

We vullen een opblaaskussen met PU schuimstukjes. Dan heb je dus een kussen dat je vacuüm kunt zuigen om kleiner te maken. Een elastisch lusje aan het kussen zorgt ervoor dat het opgerold blijft.

32×18 cm, 129 gram, 100% polyester.

Helaas ook een erg klein kussentje, dat vaak ’s nachts zoekraakt. Door het kleine formaat rolt je hoofd er makkelijk af.

Dus de zoektocht naar het ideale hoofdkussen ging verder…

Sierra Designs DriDown Pillow

Dit kussentje was mee naar Denemarken. In de tijk zit dons (57 gram 600 fill DriDown), er zit een synthetisch kussentje in deze tijk. In de praktijk een fijn kussentje maar wel klein: vaak zoek ’s nachts en aan het eind van de vakantie was het kussentje een stuk dunner geworden. Ook niet echt handig dat de sloop met dons gevuld is, in verband met wassen.

Sierra Designs DriDown Pillow

Sierra Designs DriDown Pillow

Het binnenkussentje kan je thuislaten en de met dons gevulde hoes vullen met kleding (donsjack!).

Binnenkussen te vervangen door donsjack

Binnenkussen te vervangen door donsjack

Afmetingen: 33 x 23 cm, gewicht hoes 80 gram, insteekkussen 88 gram. Omdat het dons tegen vocht is behandeld, blijft het tien keer langer droog dan onbehandeld dons, het behoudt beter zijn vulkracht (2,7 keer beter in vochtige omstandigheden) en mocht het dons toch nat worden, droogt het 33 procent sneller dan onbehandeld dons.

Exped REM Pillow

Het nieuwste kussentje. Een opblaaskussen maar met schuimvlokken in de tijk, waardoor het kussen toch zacht blijft wanneer alle lucht samengedrukt wordt door je hoofd.

Exped REM pillow

Exped REM pillow

Exped REM pillow achterkant met ventiel

Exped REM pillow achterkant met ventiel

Nog niet langdurig mee op reis geweest maar dit lijkt ‘m wel te worden. Maat (in M) 38 × 25 × 13 cm, 150 gram.

Nemo Fillo pillow

Iets dergelijks als de REM pillow maar in plaats van schuimvlokken heeft de Nemo Fillo pillow traagschuim en een groot formaat. Toch vouwt het heel klein op. Afmeting 43 x 27 cm, 260 gram. Geen persoonlijke ervaring mee maar online reviews zijn erg positief over het comfort.