Reiskussen

De minimalist neemt geen kussen mee maar slaapt op een opgevouwen fleecetrui of donsjack. Maar een goed hoofdkussen voorkomt een stijve nek en zorgt voor een betere nachtrust.

Wij zijn jaren op zoek geweest naar het naar het ideale kampeerkussentje voor in de tent. De keuze is namelijk reuze. Hier alles wat de revue heeft gepasseerd en waar we op uit zijn gekomen.

Hoofdkussentjes met een synthetische vulling

Dit type reiskussen is vaak te dun en neemt veel ruimte in je bagage in. Het is ook een wat ouder type reiskussentje.

Wollip

wollip

De Wollip kan ook als muts gebruikt worden bij kou.

Opvouwbaar lichtgewicht slaapkussentje met dubbelfunctie. Hier nog met de Bristol slaapzakken. Kan ook gebruikt worden als hoofdwarmer en als ‘theemuts’ voor de hooikistmethode. En als je de Wollip over de leuning van de kleine vouwstoeltjes (Mini Resort ChaiRB) schuift, zit het ook veel lekkerder.

Je houdt de Wollip tijdens het slapen op je mat door hem in de capuchon van je slaapzak te leggen in plaats van onder je slaapzak.

De Wollip werd vroeger gemaakt door Kodak, anno 2013 was dit Nomad geworden. Anno 2023 nog steeds verkrijgbaar.

Het is de bedoeling dat je nog iets in de Wollip stopt. Een fleecetrui is echter best hard om op te liggen. Het lekkerste is een lichtgewicht donsjackje (mocht je die mee hebben).

Cuddlebug

De Cuddelbug is een cilindervormig comfortabel hoofdkussentje dat niet veel weegt maar wel veel ruimte inneemt in je bagage. Dus minder geschikt voor vervoersmiddelen met minder bagageruimte (rugzak, kajak, fiets).

Compact Pillow

colecompactpillowEen zacht kussen met hollow fiber dat opvouwbaar is in een deel van de tijk. Werd gemaakt door Coleman.

  • Tijk: polycotton en nylon
  • Vulling: hollow fiber
  • Afmetingen: 28×40 cm
  • Gewicht: 180 gram

Kan gewassen worden op 30 graden met extra care (wolwasprogramma), niet bleken, chemisch reinigen  of strijken, drogen op 30 graden.

Buff

Een lichtgewicht oplossing is je Buff (multifunctionele tunnelsjaal) te gebruiken als kussensloop. Je kan een fleecetrui opvouwen en deze in een Buff stoppen. Minder comfortabel, tenzij je iets gewatteerds bij je hebt om er (bij) in te doen. Ook prettig om om een opblaaskussen te doen als extra isolatie en wasbare tijk.

Sierra Designs DriDown Pillow

Dit kussentje was mee naar Denemarken in 2015. In de tijk zit dons (57 gram 600 fill DriDown), er zit een synthetisch kussentje in deze tijk. In de praktijk een fijn kussentje maar wel klein: vaak zoek ’s nachts en aan het eind van de vakantie was het kussentje een stuk dunner geworden. Ook niet echt handig dat de sloop met dons gevuld is, in verband met wassen, al is dons wel wasbaar.

Sierra Designs DriDown Pillow

Sierra Designs DriDown Pillow

Het binnenkussentje kan je thuislaten en de met dons gevulde hoes vullen met kleding (donsjack!).

Binnenkussen te vervangen door donsjack

Binnenkussen te vervangen door donsjack

Afmetingen: 33 x 23 cm, gewicht hoes 80 gram, insteekkussen 88 gram. Omdat het dons tegen vocht is behandeld, blijft het tien keer langer droog dan onbehandeld dons, het behoudt beter zijn vulkracht (2,7 keer beter in vochtige omstandigheden) en mocht het dons toch nat worden, droogt het 33 procent sneller dan onbehandeld dons.

Opblaasbaar kussen

Handige van een opblaaskussen is dat het heel klein wordt en dus makkelijker is mee te nemen als bagageruimte beperkt is. Ook zijn ze zeer licht. Het nadeel is dat je met je hoofd de lucht in het opblaasbare kussentje samendrukt en het kussen hierdoor hard wordt.

Er zijn heel veel merken die opblaaskussens maken of maakten (Ajungilak en Exped). Dave zweert erbij (in maat L omdat anders zijn hoofd teveel moet balanceren op een te klein kussen). Heb je dus brede schouders en ben je een zijslaper, neem dan een grote maat.

Exped Air Pillow

airpillow

Exped airpillow

De Exped Air Pillow weegt in maat M 80 gram (packsack 4 gr). Er zijn aparte kussenhoesjes voor te krijgen (35 gram in maat M). Maat van het kussen is: 38 x 27 x 11 cm. Verpakkingsmaat 5.5 x 12 cm. 5 Jaar garantie. Heeft twee ventielen: een voor opblazen en een voor laten leeglopen. Er zit een reparatiesetje bij.

Big Agness AXL Air pillow

Dit is een opblaasbaar campingkussen dat precies op de juiste plek deukjes heeft om niet teveel druk op het oor te krijgen. De maanvorm werkt heel goed om het lekker aan te laten sluiten op de schouders. Belle’s favoriet sinds 2022.

Big Agness AXL Air Pillow

Dit kussen is klein en weegt slechts 46 gram. Leuk detail voor fietsers: de deukjes zien eruit als fietsschakels.

Sea To Summit Aeros Premium Pillow 

Eigenlijk hetzelfde als de Exped, alleen dit kussen heeft een zachte tijk bovenop. Dit kussen heeft Dave in L, wat een belachelijke grote maat voor reiskussentje is, maar ja, hij heeft ook een groot hoofd en brede schouders, dus hij zweert erbij. Weegt 79 gram in medium en 114 gram in Large. Het laagje bovenop doet dit kussen bijna in de volgende categorie ‘opblaaskussens met vulling’ belanden. Maar het is niet indrukbaar, dus het zal geen druk wegnemen van je oor.

SeaToSummit Aeros Premium reiskussen

Het ‘premium’ in de naam verwijst naar de flanelachtige tijk. Er is ook een Aeros Ultralight die dat niet heeft. Die weegt respectievelijk 60 (M) of 70 (L) gram.

Sea to Summit heeft een systeem met klittenband op hun slaapmatten waar je het campingkussen aan kunt vastmaken want kennelijk zijn er meer mensen ’s nachts op zoek naar hun campingkussentje. Tip: het ligt meestal ergens boven je hoofd, van de mat af gegleden.

Opblaaskussens met vulling

Dit type kussen combineert een opblaasbaar kussen met vulling. Dit is voor Belle de ideale oplossing: compact omdat je de lucht eruit kun laten lopen maar toch zacht zodat je oor er niet pijnlijk op platgedrukt wordt. Zo’n kussen komt ook weer in verschillende soorten en maten

Mammut Kompakt Pillow

Opgerold in verkoopwikkel

Opgerold in verkoopwikkel

Mammut Kompakt Pillow

Mammut Kompakt Pillow

We vullen een opblaaskussen met PU schuimstukjes. Dan heb je dus een kussen dat je vacuüm kunt zuigen om kleiner te maken. Een elastisch lusje aan het kussen zorgt ervoor dat het opgerold blijft.

32×18 cm, 129 gram, 100% polyester.

Helaas ook een erg klein kussentje, dat vaak ’s nachts zoekraakt. Door het kleine formaat rolt je hoofd er makkelijk af.

Dus de zoektocht naar het ideale hoofdkussen ging verder…

Exped REM Pillow

Het nieuwste kussentje. Een opblaaskussen maar met schuimvlokken in de tijk, waardoor het kussen toch zacht blijft wanneer alle lucht samengedrukt wordt door je hoofd.

Exped REM pillow

Exped REM pillow

Exped REM pillow achterkant met ventiel

Exped REM pillow achterkant met ventiel

Maat (in M) 38 × 25 × 13 cm, 150 gram. Hier is Belle vaak mee op reis geweest totdat ze toch voor de compactere AXL Air pillow ging (zie bij opblaasbaar).

Nemo Fillo pillow

Dit is iets dergelijks als de REM pillow maar in plaats van schuimvlokken heeft de Nemo Fillo pillow traagschuim en een groot formaat. Toch vouwt het heel klein op. Afmeting 43 x 27 cm, 260 gram. Geen persoonlijke ervaring mee maar online reviews zijn erg positief over het comfort.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: 2023-02