Tent opzetten

Het advies was altijd om haringen met de hand onder een hoek van 45 graden de grond in te drukken. Het laatste stukje kan je met een tweede haring overdwars op de scherpe bovenkant erin duwen maar pas op dat je deze haring niet krom duwt. Gebruik eventueel een steen maar nooit je voet: de kans is dan dat je de haring krom trapt. Duw de haring bijna helemaal de grond in. Een nieuwe theorie is het rechtop in de grond zetten van je haringen beter is. Dit wordt uitgelegd in onderstaande video. Ook diverse knooptechnieken voor je scheerlijnen komen hierin aan de orde.

Zet de scheerlijnen en andere aanspanlijntjes op zijn langst: zo kan je ze nog aanspannen als door vocht de lijnen slap gaan staan. Ook staat de tent met lange lijnen het meest stormvast. Ga er altijd vanuit dat het weer ’s nachts kan omslaan. Gebruik dus altijd alle scheerlijnen.

Hilleberg heeft voor al zijn tentjes een opzetinstructie op YouTube gezet. De tips zijn echter bruikbaar voor iedere tent:

Tent opzetten op bevroren grond

Maak de grond eerst sneeuwvrij. Neem naast je haringen neem in de winter een schroevendraaier of priem mee. Daarmee maak je makkelijker gaten in de bevroren grond. Vervolgens duw je de haringen in de met de priem gemaakte gaten. Giet water bij de haringen in de gaten en de haringen vriezen vast in de bodem. Zo staat de tent, ondanks een bevroren ondergrond, toch stevig.

Om haringen uit bevroren grond te krijgen helpt het vaak door er eerst een extra tik op te geven de grond in.

Tent opzetten op zand

Bind aan het uiteinde van je scheerlijnen een dikkere tak die je horizontaal begraaft. Indien er stenen te vinden zijn: leg die er bovenop. Je kan ook een zandzak maken van een tas, stuff sack of waterdicht zakje. Hieraan maak je de scheerlijn vast. Begraaf het zakje bij harde wind. Heb je wandelstokken bij je, dan kan je die ook begraven. Als anker kan je ook andere artikelen gebruiken, zoals een schoen of steen waar je je scheerlijn aan vastbindt. Alles wat lijkt op een sleepanker voldoet ook. Bijvoorbeeld een zakdoek met een knoop in elke hoek, die je samenbindt. Graven kan met een (koeken)pannetje (zonder anti-aanbak).

Let op hoe hoog het water komt bij vloed. Dit zie je aan verkleuring en aangroei op bijvoorbeeld rotsen, waar de rand zeewier ligt landinwaarts, etc. Hou een veilige marge aan. Denk aan storm en springvloed.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: januari 2021