Bergen

Voor de bergen heb je specifieke kennis nodig. Er is een verschil tussen bergwandelen en alpinisme. Deze pagina beperkt zich tot bergwandelen.

Alpiene bergtochten voeren over niet-gemarkeerde routes, door steil terrein, met klimpassages en lopen over gletsjers of opgevroren sneeuwvelden en ijs waarbij stijgijzers noodzakelijk zijn, evenals kennis  van het gebruik van pickel en touw.

Lunch op de top van Sron Garbh (873 m), Schotland

Temperatuur

Elke 100-150 hoogtemeter daalt de temperatuur met 1 graad.

Afstanden en tijden

Zie de pagina’s: Vervoersmiddelen > Lopen en Technieken > Navigeren > Kaart en kompas.

Hoeveel water

  • Twee liter water is ongeveer genoeg voor een wandeling van 5-7 uur. Bij heet weer of een erg lange etappe kan meer nodig zijn: 3 liter. Een waterfilter meenemen kan handig zijn.
  • Boven de 3000 meter moet je per 1000 hoogtemeters een liter extra per dag drinken.
  • Voorkom krampen en vul je zouten aan met soep, isotone drank, dropjes, kalium en magnesium.
  • In berghutten is drinkwater verkrijgbaar.

Berghutten

Je hebt meer vrijheid wanneer je kampeert in eigen tent in de bergen. Je hebt anders een tijdschema vanwege je reserveringen in berghutten.

Geschikte kampeerplek

Een geschikte kampeerplek in de bergen vind je door op de kaart te kijken waar de hoogtelijnen verder uit elkaar liggen, daar is het vaak vlakker.

Kampeer niet bij water. Niet alleen heb je daar last van condens en koude lucht, drukte en muggen, het is ook gevaarlijk bij onweer. Neem hier alleen water mee, pauzeer er, bereid er een maaltijd en zoek daarna een hogergelegen plek voor de tent. In een vallei kan je last krijgen van koude vochtige lucht.

Vermijd hoog gras in verband met teken. Als er veel insecten zijn is een plek in de wind het beste. Maar pas op voor plaatsen waar de wind kan aanwakkeren zoals in bergpassen en smalle valleien.

Kijk waar de zon opkomt en zorg dat de tent ’s ochtends in de zon staat, zodat deze snel droog wordt. Tenzij het erg heet weer is en je wilt een beetje kunnen uitslapen.

Let op dat je niet op een plek gaat staan waar stenen kunnen vallen of waar het waterpeil plotseling kan stijgen. Ga ook niet in de buurt van een afgrond staan. Als je dan ’s nachts slaperig je tent uitkruipt zou je deze vergeten kunnen zijn.

Vermijd in verband met onweer het hoogste punt in de omgeving zoals een alleenstaande boom of de bosrand. Ga niet nabij geleidende materialen staan met je tent, zoals water en rotsen.

Let op tekenen van wilde dieren of vee (plukken haar of pootafdrukken).

Zet het laagste gedeelte van de tent in de wind. Het liefst heb je niet de wind op de ingang van de tent staan. Gebruik alle scheerlijnen, als het weer ’s nachts omslaat, sta je goed.

Luchtdruk en hoogtemeter

Hoe hoger je komt, hoe lager de luchtdruk. Boven de 3000 meter kookt water al voordat het de temperatuur van 100 graden bereikt. Luchtdichte zakjes gaan bol staan. Je hoogtemeter maakt hier gebruik van maar luchtdruk verandert ook door weersomstandigheden. IJk daarom je hoogtemeter op plaatsen waarvan je de hoogte weet, bijvoorbeeld door een bord met de hoogtemeters (bij bergpassen, berghut of wegwijzer) of je positie op de kaart.

Geeft je hoogtemeter een te grote hoogte aan, dan is de luchtdruk gedaald.

Hoogte Druk (mbar) Temperatuur
 0  1013  15 ºC
 1000  899  8,5 ºC
 2000  795  2 ºC
 3000  701  -4,5 ºC
 4000  616  -11 ºC
 5000  540  -17,5 ºC
 6000  472  -24 ºC
 7000  410  -30,5 ºC
 8000  356  -37 ºC
 9000  307  -43,5 ºC

Berg- en dalwinden

’s Avonds en tijdens de nacht koelt de lucht af. Omdat koude lucht zwaarder is dan warme lucht, stroomt deze naar de diepste punten in het landschap. Hierdoor ontstaat bergwind (wind dat uit de bergen komt naar de dalen). Als de volgende ochtend en voormiddag deze koude lucht weer opwarmt, ontstaat er dalwind (wind uit het dal omhoog). Als lucht in het dal afkoelt kan deze condenseren en mist veroorzaken. Dit is een dagelijks terugkerend patroon in de bergen. Als het patroon wordt verstoord, dan is er waarschijnlijk  weersverandering op komst.

Verzekering

Een opsporings-, redding- en repatriëringsverzekering zit niet standaard in je reisverzekering. Dek jezelf in met lidmaatschap inclusief verzekering bij een bergsportvereniging. Zie NKBV.nl.

Noodfluitje

Draag altijd een noodfluitje. Het noodsignaal is 6x per minuut, 1 minuut rust. Antwoord is 3x fluiten. In de bergen dragen geluiden beter van beneden naar boven dan andersom. Zie verder de pagina Noodsignalen.

Bergreddingsdiensten

Gebied Telefoonnummer
Zwitserland (m.u.v. Wallis) 1414
Zwitserland Wallis 144
Oostenrijk 140
Frankrijk Chamonix +31 4 50 53 16 89
Italië Südtirol 118