Mountainbike

Je hebt verschillende stijlen mountainbikes, wij concentreren ons hier op plusbikes of off-road gravel tourbikes voor bikepacking: hardtail en liefst rigid met bandbreedte 2.6-3 inch en 27,5+ (650B) of 29 omtrek.

Fiets geschikt voor bikepacking

Plusbike met voldoende nokjes op je voorvork om allerlei cages aan vast te maken voor je bagage. Fietstassen zijn te breed om over enkelspoor paden te rijden en voortassen laten je fiets slingeren op onverhard terrein. Voor bikepacking wordt meestal een ‘rigid’ mountainbike gebruikt, dus zonder vering. Dit heeft te maken met de bagage aan het stuur. Zou de vork inveren, dan komt de bagage klem te zitten. Ook kan je op reizen geen problemen met een verende voorvork oplossen, bijvoorbeeld lekkage. Als je geen nokjes hebt, kan je ook King Cage universal support bolts op je vork bevestigen of SKS Anywhere Mounts. Bij de eerste moet je wel kijken naar de compatibiliteit met je cage, ze zijn bijvoorbeeld niet te gebruiken in combinatie met de Salsa Anything Cage.

Belle op de Trek 1120 bikepacking mountainbike tijdens Bike Motion 2018

Enkele fietsmerken:

  • Surly – Ogre, Troll, ECR
  • Salsa – Fargo
  • Trek – 1120
  • Jones
  • Idworkx – Rock oPinion Ti
  • Avaghon – X29
  • Sonder – Broken Road, Frontier

Voorvork van Surly ECR met bidonhouder en Salsa anything cradle

Uiteraard zijn dit niet alle fietsmerken.

Surly Ogre en Troll

Zadel

Als ligfietsers besteden we nog meer denktijd aan het zadel dan aan de fiets want als het zadel niet lekker zit dan kan de fiets nog zo geweldig zijn maar je gaat het ding haten.

Er is geen zadel te vinden dat de meesten gebruiken. Dat is kennelijk zeer persoonlijk. Frank van Rijn is weliswaar geen bikepacker gezien zijn hoeveelheid bagage maar hij rijdt wel ‘bikepacking’ wegen: grove stenen en gravel, zand, etc. Hij gebruikt een breed zadel, de Brooks B67. Vanwege de uitstekende veren, kan je met dit zadel geen zadeltas gebruiken.

Bas Rotgans rijdt op een Fi’z:ik en een offroad Wereldfietser heeft een zadel van Ergon op zijn Surly Krampus. Darwin OnTheTrail heeft een Selle Anatomica X. Dit zadel zien we bij meer bikepackers maar het is niet te koop in Nederland. Laatst is op Bikepacking.com de Brooks Cambrium All Weather heel positief beoordeeld (in combinatie met een thudbuster).

Links het oorspronkelijke Brooks-zadel dat op de Gazelle zat, vervangen voor Cambrium C17 All-weather. Rechts een zadel van Enjoy, dat we beiden niet enjoyden.

Frank van Rijn’s Santos Travelmaster 3+ met Brooks B67-zadel

Een goede pagina over de keuze van een fietszadel is te vinden bij de Vakantiefietser.

Stuur

Mountainbikes worden vaak met een recht stuur verkocht maar dat kan je het beste vervangen voor een:

  • Stuurbocht met meerdere posities zoals een Jones Loop H-bar of Surly Moloko bar;
  • Drop bar zoals de Salsa Woodchipper.

Surly Moloko bar

Dropper bar met Fred Bar en armliggers

Banden

Je hebt banddiameter 27,5, 27,5+ (650B; ETRTO 584) en 29 inch (700c; ETRTO 622; 28″). De grotere diameter geeft het extra rubber van deze banden aan, het is de buitendiameter van de band. De ETRTO-maat geeft altijd de velgdiameter aan. De 27,5+ banden zijn 2,6 inch breed en hebben meer volume dan een 27,5. Met 29ers heb je eerder problemen met je bagage: boven het achterwiel kan kan je een minder grote zadeltas kwijt en met een verende voorvork zal de rol aan het stuur eerder de voorband raken.

Hoe grover de noppen, hoe meer geschikt voor ruig terrein. Brede banden zorgen voor comfort (vering) en voor lage druk op ondergrond als sneeuw, mul zand, drassig gebied, etc. Je spreekt van een fatbike vanaf een bandbreedte van 3.8 inch/97 mm en een velgbreedte vanaf 2.6 inch/66 mm). Zelf zitten we te denken aan plusbanden in de range van 2.25 inch/57 mm tot 3 inch/76 mm. Logan Watts van Bikepacking.com vindt 2,6″/66 milimeter de ideale bandbreedte.

Noppen aan de zijkant voorkomen het zijwaarts uitbreken. Fijne noppen in het midden zorgen voor minder rolweerstand.

  • Schwalbe – Thunder Burt, Smart Sam

Sinweave Beacon lamp en lader/omvormer

Op de Sonder Frontier zit WTB Ranger, maat 67-584 (2.8×27.5) voor een aanbevolen velgbreedte van 29C-45C. Druk: 1,7-3,1 bar.

Remmen

Mechanische schijfremmen zoals de Avid BB7. Waarom: velgremmen worden heet bij het remmen in afdalingen. Als je velg heet wordt, dan kan je een klapband krijgen. Achter velgremmen blijft ook modder hangen. Hydraulische schijfremmen remmen beter maar de kans dat je een leiding stuk stoot en dat niet kunt repareren in het veld is groot. Dit probleem heb je niet met mechanische schijfremmen.

Pedalen

Platformpedalen
In ruig terrein moet je makkelijk met je voeten bij de grond kunnen en dan moet je niet ingeklikt zitten. Ideaal dat je ook niet én fietsschoenen én schoenen voor het lopen tijdens het kamperen nodig hebt. Daarbij zal het af en toe nodig zijn om met de fiets de berg op te lopen. Fietsschoenen waarmee je ook enigszins kunt lopen zijn meestal én niet geschikt voor fietsen én niet geschikt voor lopen. Schoenen met een stevige zool met weinig torsie zijn geschikt voor platformpedalen.

Klikpedalen
Op Bikepacking.com beweert Skyler des Roches: “The science that has encouraged people to move cleats back on clipless shoes, and has debunked the myth that there are any efficiency gains to be had from “pulling up” on the pedals on the upstroke. Turns out even the world’s best racers don’t do that; the pulling muscles are weak and easily tired out. Humans didn’t evolve to do that.”

Dave heeft op zijn MTB platformpedalen van Crankbrothers, de Stamp 3 Large. Deze hebben wat hogere spijkertjes en dit is niet prettig in combinatie met profielzolen. Hij rijdt op deze fiets daarom met Five Ten-schoenen. Belle rijdt met BMX-platformpedalen Shimano PD-MX30, die werken prima in combinatie met een lichte hikingschoen van Salomon.

Mountainbikeroutes

In Nederland kan je mountainbikeroutes vinden op de site MTBroutes.nl.

Routekaart op site MTB routes

Mountainbikevignet

In Nederland heb je in verschillende gebieden tolwegen voor mountainbikes, je moet er dus betalen om er te mogen fietsen. Dit betreft vooralsnog (2018) de volgende gebieden:

SRAM-groep NX1 handleidingen

Handleidingen van de drivetrain van SRAM-groep NX1 (1 x 11 speed):

Veel algemene informatie over fietsen vind je op de pagina Fiets.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: mei 2018