Compressiezak voor slaapzak

Wat is een handige bagagezak om je slaapzak klein te maken zodat deze past in je rugzak, zeekajak of fietstas? Een paar producten met elkaar vergeleken.

Ortlieb PD350

Ik had een ander type bagagezak voor mijn slaapzak besteld, de 22 liter PD350 van Ortlieb. De lime groene heeft een ventiel, waarmee je de zak vacuüm kunt krijgen. Hiervoor moet je het ventiel openen door het uit te trekken. Wanneer je het pakket plat gedrukt hebt, sluit je het ventiel. Hoe het werkt lees je in de handleiding van Ortlieb. Je kan op deze manier een plat lang pakket van je slaapzak maken. Bijkomend voordeel is dat de zak stof- en spatwaterdicht is (IP64). De zak weegt 290 gram. Ortlieb verkoopt ook lichtere bagagezakken met dezelfde IP-rating: de PS10. Deze weegt in 22 liter 104 gram.

ortlieb-pd350-22l

De PD350, 22 liter, met ventiel

De praktijk
Je moet het ventiel uittrekken om het te openen. Dat is in het begin nog niet zo eenvoudig. Je moet veel kracht in je vingers hebben om het uit te kunnen trekken. Later gaat het soepeler. Lucht stroomt twee kanten op door het ventiel. Dat is jammer. Een ventiel dat alleen lucht er uit laat stromen zou handiger zijn. Erger is dat het exemplaar van de PD350 dat ik kreeg toegestuurd niet luchtdicht bleek. Na een uur of twee is de verpakte slaapzak weer helemaal uitgezet. Dat zou kunnen betekenen dat je de zak bijvoorbeeld wel ín je kajak of velomobiel krijgt maar na uitzetting er niet meer úit.

pd350-niet-vacuum

De PD350 blijft niet vacuüm

Bij zoiets volumineus als een slaapzak kies ik daarom toch maar voor een bagagezak met spanbanden. Daarvan weet je zeker dat deze klein blijft. Het formaat lang en plat vind ik ook minder handig maar dat kan er aan liggen dat ik gewend ben om anders in te pakken.

Sea To Summit – Ultra-Sil Compression DrySack

In een velomobiel vind ik het toch het handiger om een slaapzak als een platte pannenkoek te vervoeren, dus door een compressiezak te gebruiken met een grote diameter. Ook is het belangrijk dat deze stuffsack waterdicht is. Als het buiten kouder is dan in de fiets kan je last van condens krijgen in de fiets. Ook regent het wat in bij in- en uitstappen. Mijn slaapzak verpak ik na een tip van een andere velomobiliste in een Ultra-Sil Compression DrySack van het merk SeaToSummit, maat L. Deze zak heeft een diameter van 23 centimeter, een hoogte (die dus niet gebruikt wordt) van 50 centimeter en weegt 100 gram. Overige specificaties:

  • De inhoud is 20 liter;
  • 30 Denier high-tenacity Cordura nylon stof;
  • Waterproof en luchtdoorlatend (event waterproof technology);
  • Rolsluiting;
  • Met tape gesealede naden.
seatosummit_ultrasil_compression_sack

Ultra-Sil Compression DrySack van Sea To Summit

De praktijk
Maakt van je slaapzak een pakketje ter grootte van een pannensetje. Werkt goed. De lucht gaat er uit terwijl je de rolsluiting al dicht hebt. Materiaal is zo dun dat je meerdere keren kunt oprollen. De trekbandjes hadden wel wat breder gemogen. Ze raken nu makkelijk gedraaid waardoor je ze eerst uit de knoop moet halen en weer goed door het oog geleiden om ze aan te kunnen trekken.

Ortlieb – PS10

Ortlieb verkoopt iets soortgelijks, een compressie bagagezak PS10 met ventiel en compressiebanden. De 12 liter-variant is de grootste, deze heeft een diameter van 21,5 cm. Hier past mijn tweeseizoenenslaapzak uitstekend in. Grote nadeel is dat het ventiel ook lucht inlaat maar de spanbanden zijn veel prettiger dan die van de Sea To Summit-compressiezak. Deze raken niet in de knoop.

ortlieb-ps10

De PS10 met ventiel

De 12-liter versie van deze bagagezak is echter te groot voor mijn lichtgewicht zomerslaapzak. Het kan wel, maar de banden zijn al maximaal aangetrokken terwijl het pakket kleiner kan. Hier komt de 7-liter versie van pas. Zie het verschil in grootte tussen de lente/herfstslaapzak in de 12 liter en de zomerslaapzak in de 7 liter.

IMG_1519

Tweeseizoenenslaapzak in de PS10 van 12 liter

ortlieb-7-liter

Ortlieb PS10 van 7 liter met zomerslaapzak

Conclusie: als Ortlieb het ventiel zo maakt dat het alleen lucht er uitlaat, is dit de ideale compressiezak. De 12 liter is geschikt voor een 3-seizoenen slaapzak en de 7 liter versie voor een ultralichte zomerslaapzak van rond de 600 gram.

Exped Schnozzle Pumpbag

Deze pompzak krijg je bij de UL- en HL-slaapmatten van Exped. Deze is lucht- en waterdicht. Je kan na het uitdrukken van de lucht het ventiel sluiten. Hiervoor kan je deze om de lus heenslaan, zodat er een handvat ontstaat.

Waarschuwing

Volgens Ray Jardine verliest een slaapzak na de eerste keer in een compressiezak 10 procent van zijn volume, permanent. Elke opeenvolgende keer gaat er weer 2 procent vanaf. Hij adviseert om de grootst mogelijke foudraal te gebruiken, dus wat nog past in je bagage.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: juni 2018