Nederland

Wil je als tentkampeerder niet tussen de caravans staan en een beetje natuur en rust om je heen, dan zijn er in Nederland diverse mogelijkheden:

Paalkamperen

Speciaal voor avontuurlijk ingestelde fietsers of wandelaars zijn er de paalkampeerterreinen, waar ‘wild’ gekampeerd mag worden. Ze liggen in open plekken in het bos of aan de bosrand nabij lange afstand wandel- en fietsroutes. Ze zijn niet per auto bereikbaar. Vanwege de geringe afmeting bieden ze plaats aan maximaal drie trekkerstenten die binnen een straal van 10 meter binnen de paal moeten staan. Honden niet toegestaan.

Open vuur is verboden en de enige voorziening is soms een waterpomp. Let wel: het water is er alleen om mee te koken of wassen. Je kunt het niet ongekookt drinken. Deze terreinen zijn alleen te voet of per fiets bereikbaar. Het gebruik is gratis, maar beperkt: je mag er niet langer dan 72 uur bivakkeren. Afval moet je weer meenemen. Reserveren is niet mogelijk. De paalkampeerterreinen zijn het hele jaar open, maar ’s winters wordt de waterpomp verwijderd.

De informatie op de website van Staatsbosbeheer over de locaties van paalkampeerplekken klopt niet altijd. Op het moment van schrijven zijn de aangegeven locaties van Chaamse Bossen 2, Kruiskade en Riviertje De Donge fout. Chaamse Bossen 2 ligt in werkelijkheid ruim een kilometer verder naar het zuiden. Kruiskade ligt 150 meter naar het zuidoosten, Riviertje De Donge 500 meter naar het oosten. De kaarten en coördinaten op deze site kloppen wel.

Voor informatie over kamperen in Nederland zie ook de pagina Tentkamperen.

Natuurkampeerterreinen

Nieuw logo 2012 Natuurkampeerterreinen_02Sec_logo_RGBStichting Natuurkampeerterreinen zet zich in voor ontwikkeling van Natuurkampeerterreinen in Nederland. Dit zijn kampeerterreinen waar de kampeerder in harmonie met natuur en milieu tot rust kan komen en kan genieten van de wereld om hem heen. Om er te mogen kamperen is een kampeeerkaart benodigd. Die vind je bij het Groene Boekje, dat te koop is voor circa 15 euro.

NTKC

Bij de NTKC staat lichtgewicht kamperen met bescheiden middelen centraal. Er wordt bij de tent gekookt. Het sanitair is bescheiden. Voor leden is overnachten op een van de 21 eigen kampeerterreinen spotgoedkoop: 3 euro per persoon. Wie (nog) geen lid is mag komen kennismaken tijdens proefkamperen.

kaart_groot

Overzicht terreinen NTKC

In de praktijk valt het nog tegen hoeveel caravans er op NTKC-terreinen staan. Dit komt omdat oudere leden met een kleine caravan mogen kamperen (bij de NTKC ben je oudere als je 50 plus bent en enige jaren lid – dit geldt voor veel leden).

De NTKC kent veel regels en corfee. Eén van de regels is dat je je fiets niet bij je tent mag stallen. Een andere dat je moet afwassen bij je tent. Omdat het aantal kampeerterreinen beperkt is, ligt er op weg naar een bestemming eigenlijk nooit een terrein in de buurt, daar zijn de natuurkampeerterreinen handiger voor. Een NTKC-lidmaatschap is vrij prijzig. De overnachtingen zijn goedkoop. Daarom lijkt het lidmaatschap vooral aantrekkelijk voor mensen die langere tijd op dezelfde plaats in de natuur willen kamperen. Gezien de voorkeur van veel NTKC-leden voor katoenen tenten met veel haringen (De Waard/Erdman Schmidt) is dat ook het handigste dan elke dag verder trekken.

VEKABO

UnknownBij VEKABO zijn ruim 1.400 verschillende plattelandsaccommodaties aangesloten, herkenbaar aan het opvallende geel-zwarte VEKABO logo met de hooimijt. Er is keuze uit minicampings, groepsaccommodaties, bed & breakfasts of luxe vakantiewoningen. Om de accommodatie te boeken hoef je geen lid te zijn van VEKABO. Kernwaarden van VEKABO zijn rust, authenticiteit, ruimte, gastvrijheid, persoonlijke aandacht, ontspanning en actief plezier.