Nederland

Wil je als tentkampeerder niet tussen de caravans staan en een beetje natuur en rust om je heen, dan zijn er in Nederland diverse mogelijkheden:

Paalkamperen

Speciaal voor avontuurlijk ingestelde fietsers of wandelaars zijn er de paalkampeerterreinen, waar ‘wild’ gekampeerd mag worden. Ze liggen in open plekken in het bos of aan de bosrand nabij lange afstand wandel- en fietsroutes. Ze zijn niet per auto bereikbaar. Vanwege de geringe afmeting bieden ze plaats aan maximaal drie trekkerstenten die binnen een straal van 10 meter binnen de paal moeten staan. Honden zijn niet toegestaan.

Open vuur is verboden en de enige voorziening is soms een waterpomp. Let wel: het water is er alleen om mee te koken of wassen. Je kunt het niet ongekookt drinken. Deze terreinen zijn alleen te voet of per fiets bereikbaar. Het gebruik is gratis, maar beperkt: je mag er niet langer dan 72 uur bivakkeren. Afval moet je weer meenemen. Reserveren is niet mogelijk. De paalkampeerterreinen zijn het hele jaar open, maar ’s winters wordt de waterpomp verwijderd.

Helaas heeft Staatsbosbeheer de paalkampeerplaatsen wegens aanhoudende overlast gesloten. Dat betekent niet dat alle paalkampeerplekken in Nederland weg zijn. Zie voor meer informatie deze blogpost: Paalkampeerterreinen SBB voorgoed gesloten.

Natuurkampeerterreinen

Nieuw logo 2012 Natuurkampeerterreinen_02Sec_logo_RGBStichting Natuurkampeerterreinen zet zich in voor ontwikkeling van Natuurkampeerterreinen in Nederland. Dit zijn kampeerterreinen waar de kampeerder in harmonie met natuur en milieu tot rust kan komen en kan genieten van de wereld om hem heen. Om er te mogen kamperen is een kampeerkaart benodigd. Die vind je bij het Groene Boekje, dat te koop is voor circa 15 euro. Dit boekje is online te bestellen en verkrijgbaar bij de ANWB, Bever en vele andere outdoorzaken. Je kunt je er ook op abonneren, zodat je het jaarlijks krijgt thuisgestuurd.

De natuurkampeerterreinen zijn van wisselende kwaliteit. Soms is het een veldje naast een grotere camping. De natuurkampeerterreinen van Staatsbosbeheer vinden wij het mooiste.

De laatste paar jaar vinden we het steeds drukker worden op de natuurkampeerterreinen, ook met mensen die niet begrijpen dat dit terreinen zijn voor mensen die rust zoeken. Het lijkt allemaal wat commerciëler geworden. Dus zo langzamerhand verdwijnt het verschil met gewone campings rap.

Nivon

Het Nivon heeft soms een trekkersveld voor tenten naast hun natuurvriendenhuizen. Maar dat kan ook weer een terrein zijn waar je een natuurkampeerterreinkaart voor nodig hebt. Beetje verwarrend wellicht.

NTKC

Bij de NTKC staat lichtgewicht kamperen met bescheiden middelen centraal. In de praktijk valt het nogal tegen hoeveel caravans er nog op NTKC-terreinen staan. Dit komt omdat ‘oudere’ leden met een kleine caravan mogen kamperen. ‘Ouder’ is iedereen die een bepaalde tijd lid is en boven de vijftig jaar. In de praktijk slaat dit ongeveer op alle leden. Leden die nog geen caravan hebben aangeschaft staan er veelal met een katoenen tent met veel haringen (De Waard/Erdman Schmidt).

Je moet lid zijn om er te mogen kamperen of meekomen met een ander lid als introducé. Wie (nog) geen lid is mag komen kennismaken tijdens proefkamperen.

Lidmaatschap prijzig
Een NTKC-lidmaatschap is vrij prijzig. De overnachtingen zijn goedkoop. Daardoor lijkt het lidmaatschap vooral aantrekkelijk voor mensen die langere tijd op dezelfde plaats in de natuur willen kamperen. Voor een volwassen stel kost het lidmaatschap jaarlijks 77 euro. Een overnachting kost 4 euro per persoon (prijspeil 2021).

Er wordt bij de tent gekookt én afgewassen (neem een opvouwbaar teiltje mee of was af in een pannetje). Het sanitair is bescheiden.

Weinig terreinen
Omdat de club slechts twintig kampeerterreinen heeft, ligt er op weg naar een bestemming eigenlijk nooit een terrein in de buurt, daar zijn de 145 natuurkampeerterreinen handiger voor. Het is dus meer een club om er bewust te gaan kamperen omdat ze prachtige ruim opgezette terreinen bezitten.

kaart_groot

Overzicht terreinen NTKC

De NTKC is een traditionele club met veel regels, te vinden in het reglement voor de clubcode. Eén van de regels is dat je je fiets niet bij je tent mag stallen. Een andere dat je moet afwassen bij je tent. Verwacht ook corfee: het zelf schoonmaken van de toiletten hoort bij het kamperen bij de NTKC.

Gezien de situatie op natuurkampeerterreinen, waar regelmatig overlast is van niet-natuurliefhebbers, zijn de strenge regels bij de NTKC wellicht een blessing in disguise.

VEKABO

UnknownBij VEKABO zijn ruim 1.400 verschillende plattelandsaccommodaties aangesloten, herkenbaar aan het opvallende geel-zwarte VEKABO-logo met de hooimijt. Er is keuze uit minicampings, groepsaccommodaties, bed & breakfasts of luxe vakantiewoningen. Om de accommodatie te boeken hoef je geen lid te zijn van VEKABO. Kernwaarden van VEKABO zijn rust, authenticiteit, ruimte, gastvrijheid, persoonlijke aandacht, ontspanning en actief plezier.

SVR

Stichting Vrije Recreatie, kamperen bij de boer. De adressen op de SVR-site zijn alleen toegankelijk voor donateurs.

 

Pagina voor het laatst bijgewerkt: januari 2021