Rivier oversteken

Rivieren steek je veilig over via een brug. Maar bij hevige regenval kunnen kleine stroompjes plotseling aanzwellen en dan is de brug te kort. Het kan dan dagen duren voordat je zo’n rivier kunt oversteken. Ga er niet vanuit dat bestaande paden aangeven waar je het veiligste een rivier kunt oversteken. Deze paden zijn aangelegd voor het zomerseizoen, als de rivieren niet meer zoveel smeltwater hebben te verwerken.

Kijk op de kaart of het pad niet twee keer het water kruist. In dat geval kan je beter een stuk door het bos lopen waar geen pad is. Dat is veel veiliger en je houdt droge schoenen. Moet je wel naar de overkant, kijk dan of er stroomopwaarts een vlakker gedeelte is met bergmeertjes. Tussen twee bergmeertjes zal het water minder hard stromen.

Rivier doorwaden

De stroming is ’s ochtends het minst. De stroming is in het voorjaar het zwaarst en ook na zware regenval. Stroming is het minst op een breed recht stuk. Water stroomt het snelst in een buitenbocht. Vermijd draaikolken. Stenen onder water en sterke stroming veroorzaken welvingen. Een dalvormige welving is minder gevaarlijk dan een bolvormige.

fordMethode met lijn

Degene die de rivier doorwaadt zit aan een touw vastgebonden, degene op de kant niet.
Persoon niet stroomopwaarts er uit proberen te trekken. Kijk niet met de stroom mee: de stroming drukt dan in je knieholten waardoor je benen kunnen buigen.
Gebruik een stok aan de stroomopwaartse zijde. Deze moet tot borsthoogte komen zodat je hem met twee handen kunt vastgrijpen.
Borstband rugzak los en heupband ook, zo verdrink je niet mocht je vallen (pas wel op voor grotere instabiliteit).
Een voet tegelijk verzetten, kruis nooit je benen.

Oversteken rivier met drie personen, de sterkste persoon (nummer 1) gaat eerst, zie schema afbeelding.

Gearmd

Sla je armen om elkaars schouder en zet de sterkste of zwaarste persoon stroomopwaarts, zodat de stroming minder is voor de lichtste persoon.

Omgevallen boom gebruiken stroomopwaarts

Let op: touw wordt ook meegesleurd door de stroming en bij sterke stroming mensen zelfs onderuit trekken. Ook kan je verstrengeld raken in het touw. Ieder jaar verdrinken er mensen bij het oversteken van rivieren. Het veiligste is om niet over te steken als het water hoger staat dan je knieën. Zoek het dan stroomopwaarts, naar een omgevallen boom die gebruikt kan worden als brug. Vind je geen omgevallen boom, dan loop je bergopwaarts in elk geval naar de plek waar het water minder breed wordt.

Noodvlot maken

Snel een vlot als drijfmiddel maken met beschikbare middelen.

fig17-8

Rivier oversteken met behulp van een stok

fig17-1

fig17-2

Heb je bergwandelstokken bij je? Gebruik ze! Hiermee kan je goed de bodem aftasten en ze zorgen voor stabiliteit.

Hou tijdens het oversteken schoenen aan om een wond aan je voet te voorkomen. Je houdt je bergschoenen droog als je sandalen hiervoor hebt meegenomen maar dichte schoenen beschermen je voeten beter. Als na een rivierdoorwading je broek nat is geworden, kan je je thermische ondergoed dragen onder je regenbroek.