Pannen

Pannensets zijn vaak gecombineerd met een brander of bieden ruimte aan een gastankje.

Pannen kunnen van verschillend materiaal gemaakt zijn. Eerst waren kampeerpannen van aluminium. Toen dat materiaal in verband gebracht werd met Alzheimer zijn er RVS-pannetjes op de markt gekomen. Die zijn zwaarder dan aluminium, vandaar dat de markt zich verder heeft ontwikkeld naar hard-anodized aluminium en titanium pannen.

RVS is niet alleen zwaarder, het geleidt ook heel slecht warmte. Zonder goede warmtegeleiding ontstaan er plekken met verschillende temperaturen in de pan, hierdoor brandt het eten sneller aan. Ook titanium geleidt slecht. De thermische geleidbaarheid van verschillende metalen:

Metaal W/(m.K)
Titanium 21,9
RVS 16-27
Aluminium 237

Onze pannensets

Dit zijn onze pannensets van zwaar naar licht. En van oud naar nieuw.

Trangia Duossal

Met de MSR Whisperlite benzinebrander gebruikten we Duossal-pannen van Trangia. Twee pannen en een deksel/koekenpan en een pannengreep. Materiaal was van buiten aluminium en van binnen RVS. Na heel lang gekookt te hebben op benzine hebben we even kort geëxperimenteerd met gas en gebruikten we dezelfde pannen. Koken op gas viel ons erg tegen. Gedoe met halflege gastankjes, het afval en de verkrijgbaarheid. Ook is zo’n brander verre van stabiel als je een klein lichtgewicht exemplaar hebt.

Duossal pannen en Vargo titanium gasbrandertje

Trangia 27-6 HA

Over op stoken op spiritus. Lekker low tech, er kan niets stuk aan. Geen pomp, geen O-ringetjes, geen gedoe met voorverwarmen. Tevens kan je de vlam van de Trangia-brander goed temperen en is de brander stil. Spiritus in in elke supermarkt te krijgen in tegenstelling tot Coleman Fuel en gastankjes. We kopen een complete nieuwe set van Trangia, daar zit dan ook een windscherm bij, twee pannen, een deksel en een waterketeltje. De 27-6 HA is officieel voor 3 tot 4 personen. HA staat voor hard-anodized aluminium. De grootste pan van de Trangia-set heeft een inhoud van 1,75 liter en dat vinden we een minimale maat om voor twee personen te kunnen koken op een lange vakantie. De kleinste pan heeft een inhoud van 1,5 liter. Dus als je nog een beetje creatief aan de gang gaat met ingrediënten die je bij een supermarkt kunt vinden onderweg en niet alleen maaltijden kookt waar je alleen water aan hoeft toe te voegen of alleen hoeft op te warmen zoals een blik soep.

De 27-6 HA set weegt 1280 gram volgens onze weegschaal en dan hebben we nog losse bordjes, kopjes en bestek in een apart foudraal dat ook nog eens 900 gram blijkt te wegen tot onze verbazing. Met name het volume van de Trangia-set is een probleem in een rugzak van 50 liter. In deze opzet is onze velkeuken dus 1280 + 900 = 2180 gram. Dus we gaan op zoek naar een lichter en compacter alternatief.

Uitgebreid kokkerellen op de Trangia-set

Multi-disc van Trangia

Bij je Trangia-set kan je een multi-disc aanschaffen die voor meerdere dingen gebruikt kan worden: om mee af te gieten, om te voorkomen dat de brander wegzakt in de sneeuw, als snijplank, als deksel om de inhoud van de pan warm te houden als deze van het vuur is en hij beschermt de anti-aanbaklaag van de koekenpan/deksel als de set vervoerd wordt.

Gebruiksmogelijkheden Trangia Multi-disc

Gebruiksmogelijkheden Trangia Multi-disc

GSI Pinnacle Dualist

Pinnacle Dualist pannenset

De GSI Pinnacle Dualist is een set van één hard-anodized aluminium pan met kunstof afgietdeksel. In de set zitten maar liefst vier kommetjes, twee dekseltjes voor de kommetjes en daarin past een standaard gastankje. Twee kommetjes zijn geïsoleerd met een band van neopreen eromheen. Als je de kommetjes in elkaar laat zitten heb je een soort geïsoleerde mok. Er zitten ook nog twee inschuifbare plastic sporks bij, die we al gauw weggooien wegens te breekbaar. De set zit in een hoes die te gebruiken is als afwasteil en die je bagage tegen roet beschermt. De hele set weegt 555 gram zonder de sporks en brander. Dat is dus minder dan de Trangia-set hierboven en we hoeven ook geen aparte kopjes en bordjes meer mee te nemen, alleen nog twee titanium sporks van 20 gram. Het totale gewicht komt dan uit op 555 + 40 + 160 + 125 = 880 gram.

De GSI Pinnacle Dualist pan van 1,8 liter heeft een Teflon radiance anti-aanbaklaag. Deze laag is schuur- en krasbestendig en is bestand tegen het meeste metalen keukengereedschap. Vrij van PFOA. Het vereist wel wat creativiteit om te koken met één pan maar het kan wel. Denk bijvoorbeeld aan een rookworstje dat opwarmt bovenop de aardappelpuree. Andijvie kan er rauw doorheen geroerd worden.

We besluiten de Trangia-brander te behouden. Dit messing potje weegt met dekseltjes 125 gram en gebruiken die voortaan in combinatie met een opvouwbare titanium Vargo Wood Stove (160 gram inclusief foudraal). We doen hierna nog een experiment met de White Box Stove, ook een spiritusbrander. Deze blijkt water sneller aan de kook te brengen maar ook veel spiritus te verbruiken. Daarbij is de brander onstabiel en onhandig in combinatie met een kleine pan: er komen vlammen uit de zijkant en die gaan langs de pan. Het idee om deze brander als tweede pit te gebruiken komt al snel te vervallen.

GSI-pannenset op Vargo Hexagon wood stove met trangia spiritusbrander

Snow Peak Multi Compact Cook Set SCS-020T

Voor de vakantie besluiten we dat we dat één pan onze mogelijkheden wat teveel zou beperken en breiden we de set uit met de grootste pan van de Multi Compact Cook Set SCS-020T van Snow Peak. Deze pan titanium pan past precies strak om de pan van de GSI Pinnacle Dualist-set en heeft een eigen vouwgreep. Het pannetje heeft een inhoud van 1 liter. Het is een lichtgewicht: voor 100 gram hebben we een extra pan die zo nauw aansluit dat het ook niet gaat rammelen. Het foudraal van de Snow Peak-set verhuist naar de GSI Pinnacle Dualist-set. Hierdoor past het deksel/koekenpan (65 gram) van deze set er ook bij.

Snow Peak pan om GSI Pinnacle Dualist

Het totale gewicht van onze complete veldkeuken komt nu op 880 + 100 + 65 = 1045 gram.

Balthasar waterketel en brander

Omdat een complete pannenset een beetje een overkill is voor een weekend, schaffen we via de ScoutingShop voor 20 euro een eenvoudige set aan die bestaat uit een hard-anodized aluminium waterketel van 1,4 liter en een brander die in de ketel past. Dit model wordt onder verschillende merken op de markt gebracht.

De brander bestaat uit een houder en een spiritus-brander. Die namaak-Trangia blijkt te roeten en wordt al gauw vervangen door de echte Trangia-brander. Dat werkt beter. Opvallend is dat met deze constructie het water sneller aan de kook is dan met de pan van GSI in combinatie met de Wood Stove. De ketel en branderhouder wegen samen 255 gram. In totaal met de Trangia-brander weegt deze set 380 gram. Als servies gaan er alleen twee extra lange aluminium lepels mee om rechtstreeks uit de verpakking van gedehydrateerde maaltijden te eten en twee opvouwbare X-cups voor de koffie, die 38 gram per stuk wegen.

Balthasar keteltje en spiritusbrander

Esbit MF

Wat in het gewicht van de spiritus-branders nog niet is meegenomen is de brandstoffles van een halve liter. Die weegt inclusief inhoud 520 gram. Zes Esbit-blokjes in doordrukverpakking wegen 80 gram. Voor bikepacking wilden we een kleinere set met een minder grote doorsnede. Zo kwamen we uit op de Esbit multi-fuel brander CS985NS. Twee pannen, van 985 en 470 ml waarbij de kleine tevens als deksel fungeert. De kleine pan heeft een anti-aanbaklaag. Er is een apart tableau voor een 14 grams Esbit-blokje.

Esbit multi-fuel brander op spiritus of Esbit vaste brandstof

Esbit brandt ook bij vorst en op elke hoogte. Hij is ook te gebruiken met het meegeleverde spiritusbrandertje. Dit is wederom een kopie van het ontwerp van Trangia, dus die past er ook in, net als de gel brander van Trangia (in feite niets meer dan een bakje met deksel). Die vinden we net iets handiger in gebruik dan het tableau omdat je er het vuur mee kunt doven en het restant van het Esbit-blokje in kunt bewaren.

Esbit-brander in actie op natuurkampeerterrein Landgoed Quadenoord

Pagina voor het laatst bijgewerkt: oktober 2019