EHBO-set

Waaraan moet een EHBO-set voor backpackers en vakantiefietsers aan voldoen. We willen ze graag zo klein mogelijk, maar wel met de meest essentiële gevuld. Overweeg een waterdichte set als je rugzak of fietstas dat niet is.

Je EHBO-set kan je het beste zelf samenstellen. Kant-en-klare setjes bevatten vaak allerlei dingen die je niet nodig hebt of spullen van slechte kwaliteit zoals een slecht pincet en een goedkope schaar.

EHBO-reisset van 12 bij 6 bij 4 centimeter.

Inhoud EHBO-set voor reizigers

Wat er in een EHBO-set voor reizigers moet zitten hangt af van de bestemming. Naar ontwikkelingslanden wil je bijvoorbeeld steriele naalden meenemen voor het geval je ze nodig hebt. In gebieden met malaria neem je malariapillen mee. Zit je in afgelegen gebied of kan er een ambulance snel in de buurt komen?

Inhoud van een reis-EHBO-set

In elk geval moeten er spullen inzitten voor het behandelen van wonden, blaren en splinters. Daarnaast is het handig om dingen mee te nemen tegen teken en muggen.

  • steriele gaasjes en iets om het mee vast te zetten zoals Bandafix of rekbaar fixatiewindsel zoals Elastomull;
  • materialen om een drukverband aan te leggen: hydrofiel zwachtel en klemmen of een cohesief fixatiemiddel zoals Petflex;
  • mitella (eventueel ook op te lossen met extra T-shirt of Buffs);
  • tape;
  • (blaren)pleisters (Compeed zijn de beste);
  • pincet (Tweezerman);
  • Betadine of Hibicet (in ampullen van 15ml);
  • DEET tegen muggen/knutjes;
  • Tekentang.

Urine werd altijd als steriel gezien maar modernere onderzoeken stellen dat er bacteriën in komen bij het verlaten van het lichaam. Het is dus toch beter om Betadine mee te nemen. Urine kan in nood gebruikt worden.

Koortsthermometer
Als je de ruimte hebt, is het soms handig om een koortsthermometer mee te nemen. Of je koorts hebt, dat weet je meestal ook wel zonder thermometer maar met een thermometer kan je wel in de gaten houden hoe hoog die koorts is en of deze stijgt of afneemt.

Koortsthermometer en stripthermometer

Meest compacte thermometer zijn zogeheten stripthermometers die je op je voorhoofd moet houden. Ze zijn niet bestand tegen extreme temperaturen en moeilijk af te lezen maar hebben geen batterij nodig en zijn zeer compact. Binnen 15 seconden weet je de uitslag. Op een tiende graad ga je niks aflezen. Maar je kunt wel het verschil zien tussen 40 graden of 37 graden.

Tip: houd ‘m eens op je voorhoofd als je je kiplekker voelt, dan zie je welk vakje moet oplichten. Bij mij licht 35 graden op terwijl een volwaardige thermometer 36,8 graden aangeeft. Volgens de handleiding moet je er bij een blauwe kleur een halve graad bij optellen en bij rood aftrekken. Groen is goed. Maar de uitslag is altijd een soort gemixte regenboog met als overheersende kleur bruin.

De bedrijfstemperatuur is beperkt: de omgevingstemperatuur moet tussen de 15 en 25 graden zijn. De stripthermometer is er voor op je hoofd maar ik heb het idee dat hij bij mij betrouwbaarder meet op de buik.

Alternatieve mitella’s

Oplossingen voor als je geen driekante doek bij je hebt.

T-shirt gebruiken als mitella
Je kunt een T-shirt gebruiken als mitella.

  • Steek eerst je hoofd door het gat voor de hals.
  • Steek daarna je elleboog van de arm die ondersteund moet worden in de mouw.

Mitella maken van twee Buffs
Eerst haal je de ene Buff-sjaal door de andere Buff en daarna door zichzelf. De Buff die je door de andere Buff hebt gehaald doe je om je nek, de andere gebruik je om de aangedane arm in te dragen. Zie foto.

Mitella gemaakt van twee Buff-sjaals

Probeer dit eerst thuis uit want niet elk type Buff heeft de juiste stretch hiervoor. Voor de foto zijn twee wollen Buffs gebruikt. Er is genoeg ruimte om ook de hand nog in de Buff te laten rusten. Op vakantie heb ik meestal een UV- en insectwerende Buff en een warmere Buff bij me.

Mitella met hoodie
De capuchon van een hoodie kan je gebruiken als mitella. Knoop de mouwen achter in de nek.

Mitella met arm in de capuchon van een hoodie

Deze mitella is minder geschikt om de vingers tussentijds te controleren.

Handige medicijnen

Als medicijnen zijn handig (houd rekening met je eigen lichamelijke gevoeligheden):

  • antibiotica (bijv. tegen blaasontsteking en andere infecties);
  • neusdruppels (met xylometazoline);
  • pijnstillers/ontstekingsremmer (Paracetamol en Ibuprofen;
  • Bepanthen zalf;
  • blaarpleisters;
  • Loperamide tegen diarree (verkocht onder namen als Imodium, Diacure);
  • Iets tegen overgeven en misselijkheid (Domperidon – tegenwoordig alleen nog op recept);
  • anti-conceptie;
  • voorgeschreven medicijnen.

Pillen meenemen

Neem medicijnen mee in doordrukstrips, laat het doosje thuis. Schrijf met een watervaste stift op de strip wat de dagelijkse dosis is en waarvoor het medicijn bedoeld is, bijvoorbeeld “Diarree 3x dgs”. Om te zorgen dat de pillen in de strip blijven zitten, plak je een strook plakband over elke doordrukstrip. Vouw het uiteinde een klein stukje om en plak dit weer aan elkaar, zodat je het makkelijk stukje voor stukje kan lostrekken. Gebruik geen magic tape, dat scheurt.

Pillen in potjes rammelen op de fiets eerder stuk, ook als er een aandruksponsje in het potje zit. Een stukje opgefrommeld huishoudfolie kan ook gebruikt worden om pillen wat vaster te zetten in het potje.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: februari 2023