Opbergen

Na afloop van de reis is het tijd om je kampeermaterialen schoon te maken en op de juiste manier op te bergen of in te pakken. En je nieuwe reis voor te bereiden.

Wensenlijst

Maak direct na je reis of tijdens je reis een wensenlijst en schrijf op wat je onnodig hebt meegenomen. Bij de voorbereiding van een volgende reis vergeet je dan tenminste niet wat je nog nodig hebt. Ook kun je de kosten van aanschaf van vervangende spullen spreiden tot de volgende grotere reis. Tijdens weekenden kunnen deze nieuwe uitrustingsstukken getest worden.

Spullen goed opbergen

Tentstokken

Haal de stokken uit de sleuven door ze er uit te duwen. Als je trekt, dan komt de stof tussen de stokdelen en kan deze beschadigen. Ook trek je het elastiek dan uit.

De stokken vanuit het midden opvouwen, dan komt het elastiek niet zo strak te staan.

Tentstokken niet opgevouwen opslaan: dan blijft het elastiek op spanning staan en gaat de rek eruit.

Slaapmatten

Uitgerold opslaan met ventielen open. Wees voorzichtig met het gebruik van anti-mug middelen met DEET, dit spul kan een lek veroorzaken. Plak de mat volgens de instructies die bij het plaksetje zijn gevoegd. Onderweg kan je de droogtijd van de bij het plaksetje geleverde lijm aardig verkorten door op de plakker een pan kokend water te zetten, wel na één minuut de overtollige lijm wegvegen, na ongeveer 1 uur is het lek dan gedicht.

Slaapzakken

Slaapzakken in ruime hoes of los opslaan. Als je slaapzakken in een compressiehoes stopt om mee te nemen, dan rits helemaal los.

Tent

De tent schoonmaken en opslaan in een ruime hoes. Niet opvouwen maar los er in proppen. In hoes om mee te nemen altijd de tent inproppen of rollen in plaats van vouwen, zodat er geen spanning komt op de naden. Controleer de haringen en vervang kromme of verdwenen haringen.

Waterzakken

Waterzakken schoonmaken met water een een scheutje bleek (1 theelepel per liter). Goed naspoelen. Of gebruik een reinigingstablet voor kunstgebitten (dit adviseert Ortlieb).

Zakmes

Onderweg is de as van een houtvuur prima als polijstmiddel te gebruiken om roestplekjes op een zakmes of gereedschap te verwijderen (ook voor de pannenset).

Roet op pannen

Kan je schuren met zand.

Schoonmaken rugzak en tent

Het is aan te raden om regelmatig je rugzak of tent schoon te maken met warm water en een zachte borstel. Stof en modder zijn zo eenvoudig te verwijderen. Olievlekken kunnen met een milde zeep en licht borstelen verwijderd worden. Oplosmiddelen, benzines en zout kunnen het beste door spoelen in lauwwarm water aangepakt worden.

Het is geen goed idee om vlekken aan te pakken met oplosmiddelen, aangezien deze de stof en coating kunnen aantasten en zo meer schade dan goed doen.

Dit is ook een mooi moment om de ritsen schoon te maken, met een borsteltje kan je stof en vuil verwijderen uit de tanden van de ritsen. Hierdoor lopen ze soepeler en slijten ze minder. Ritsen kun je smeren met een siliconenspray (of kaarsvet). Ritsen zijn het kwetsbaarste onderdeel van een rugzak of tent, het is dus zinnig om er goed voor te zorgen.

Laat een rugzak of tent altijd goed drogen na schoonmaken voordat je de tent rugzak opbergt in afwachting van de volgende tocht, omdat anders ‘het weer’ in het doek komt.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: januari 2021