Dit is deel twee van onze zoektocht naar het ideale fietsslot voor vakantiefietsers. Onze wensen zijn: licht en onkraakbaar. Compact en makkelijk op te bergen. We zijn twee jaar verder, tijd om te kijken hoe de markt is veranderd.
Lichte en veilige fietssloten bestaan niet, concludeerden we in 2019 in IJzersterk en licht fietsslot, bestaat dat? Gaat dat nog steeds op? Het goede nieuws is dat er nu ART 2-gekeurde sloten op de markt zijn die minder dan 500 gram wegen.
Keurmerken
ART is een onafhankelijke instantie die in Nederland fietssloten keurt. Sloten met twee sterren zijn geschikt voor fietsen. Het idee achter het keurmerk is: hoe duurder het te beveiligen object, hoe meer sterren je nodig hebt. Daarom vind je bij de sloten met drie en vier sterren sloten die meer geschikt zijn voor brommers en motorfietsen. Op de site van ART kun je alle goedgekeurde sloten met 2 sterren vinden.
Sold Secure
De Britse tegenhanger van ART is Sold Secure. Dit keurmerk zie je soms ook bij sloten vermeld staan. Hun classificatiesysteem zit iets anders in elkaar dan bij ART. Sold Secure deelt de sloten geschikt voor fietsen nog op in vier categorieën van brons tot diamant. Onderstaande links verwijzen naar een overzicht van door Sold Secure goedgekeurde sloten in die categorie:
- Diamond: de veiligste sloten in de categorie fiets, geschikt voor zeer dure fietsen en e-bikes;
- Gold: voor fietsen van het midden tot hoge prijsklassement;
- Silver: budgetslot met compromis tussen prijs en veiligheid;
- Bronze: bescherming tegen gelegenheidsdief.
De gemiddelde vakantiefietser is dus beter af met ‘gold’ of ‘diamant’. Opvallend is dat de meeste lichte fietssloten met twee ART-sterren slechts ‘silver’ ontvangen van Sold Secure. Dat komt omdat je in de categorie ‘gold’ geen lichte sloten vindt en bij ‘diamond’ zie je vooral vloerankers.
Transparant
Sold Secure is transparant over wat het testen inhoudt. Met ‘brons’ gewaardeerde sloten zijn bestand tegen licht handgereedschap (uit categorie A), ‘zilver’ tegen enkele stukken zwaarder handgereedschap (uit categorie B) en ‘goud’ ook tegen sommig licht elektrisch gereedschap (uit categorie C). Alleen met ‘diamant’ beschermt tegen de complete lijsten gereedschap A tot en met C.
Als een slot geen certificaat van ART- of Sold Secure heeft of maar een van de twee, hoeft dit niet te betekenen dat het een onveilig slot is. De fabrikant heeft het dan (nog) niet aangeboden om te laten testen. Zo heeft onze ABUS Bordo 6000 geen ART-sterren maar wel ‘silver’ bij Sold Secure.
Fietsverzekering
Fietsverzekeraars hebben vaak in hun polisvoorwaarden staan dat je fiets tegen diefstal op slot moet staan met een slot met een ART-keurmerk van minimaal 2 sterren. Zo staat bijvoorbeeld in de polisvoorwaarden van een fietsverzekering van de ANWB in artikel 17:
Wanneer vergoeden wij niet?
- Bij diefstal van een racefiets of ATB, wanneer:
- Deze zonder direct toezicht is achtergelaten en niet met een ART-goedgekeurd slot (minimaal twee sterren) is vastgemaakt aan een vast voorwerp, zoals een boom, lantaarnpaal, fietsenrek of een vast voorwerp in een (afgesloten) ruimte.
Veiligheid
Maar hoe veilig zijn gekeurde sloten? Wie bijvoorbeeld videokanalen op YouTube volgt waarin fietssloten worden getest kan wel concluderen dat bijna geen enkel slot veilig is. Bijna elk fietsslot is te forceren, hetzij met lockpicking gereedschap waarmee het cilinderslot geopend wordt, hetzij met gereedschap waarmee het slot doorgeknipt of -gezaagd wordt. Dit is ieder keer slechts enkele tientallen seconden werk. Weg is het argument dat je een (professionele) fietsdief met een gekeurd slot kunt ‘vertragen’. Zelfs echt sterke beugelsloten leggen binnen seconden het loodje met een betonschaar danwel haakse slijper.
Gehard staal
Toch zijn er wel wat verschillen. Kabelsloten kunnen erg makkelijk doorgeknipt worden met licht en klein en dus makkelijk te verbergen en mee te nemen gereedschap: een kniptang. Komt de kniptang er niet door, dan wel een simpel ijzerzaagje. Kettingen, beugels, ring- en vouwsloten zijn veiliger mits ze van gehard staal zijn gemaakt. Een ketting is pas door na twee knippen. Discsloten zijn beter dan traditionele hangsloten, die met twee steeksleutels te breken zijn. Tip: het ABUS Diskus slot 20/70 heeft een schijftuimelslot waar zelfs de beroemde LockPickingLawyer (3,4 miljoen followers op YouTube) moeite mee heeft. Hij kan het inmiddels wel openen maar doet er toch langer over dan met een stiftcilinder slot.
Als het dan toch geen nut heeft om een zwaar en gekeurd slot aan je fiets te hangen (tenzij je een fietsverzekering hebt die dat vereist), ben je misschien wel beter af met een licht slot. Je vakantiefiets kan er zo een kilo of meer lichter door worden. Met een licht slot hou je in een kortstondig onbewaakt ogenblik een gelegenheidsdief tegen, die bijvoorbeeld alleen vervoer zoekt. Professionele dieven in stedelijke omgevingen hou je toch niet tegen.
Lichte en nieuwe sloten met ART 2-keurmerk
In de laatste twee jaar zijn er meerdere sloten uitgebracht met een ART 2-keurmerk die minder dan 1200 gram wegen. Het zoeken naar lichte sloten is lastig omdat lang niet alle fabrikanten duidelijk of altijd het gewicht vermelden van hun sloten (o.a. Trelock, ABUS) of verouderde keurmerken uit 2016 vermelden (AXA). We kunnen daarom niet garanderen dat onze lijst compleet is, omdat we niet van alle sloten het gewicht konden vaststellen. De Britse slotenmaker Squire is een prettige uitzondering met een duidelijke site.
Kryptonite
Het Kryptonite Evolution LITE was het lichtste beugelslot dat we konden vinden met een ART 2-keuring. Helaas heeft het van Sold Secure slechts ‘silver’ ontvangen en zijn er sloten met ‘gold’ die geen ART-keuring hebben en daardoor niet te gebruiken zijn in combinatie met een Nederlandse fietsverzekering. Het zou fijn zijn als verzekeraars ook Sold Secure gekeurde sloten zou accepteren, hierdoor zou de keuze voor een slot groter worden.
Wel ‘gold’ en ART 3 heeft het ABUS beugelslot Granit XPlus 54 Mini, bijgenaamd “The San Francisco Lock” en de Kryptonite Evolution Mini maar die zijn bijna een halve kilo zwaarder.
LiteLok
Nieuw op de markt sinds ons vorige artikel is het merk LiteLok met relatief lichte sloten. Helaas knipt de YouTube-lockpicker een slot van LiteLok in 16 seconden door, terwijl het een ART-keurmerk van 2 sterren heeft. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Sold Secure er slechts het predicaat Silver aan toekent.
TiGr
De sloten van TiGr bestaan uit een dunne band van gehard carbonstaal met een dunne transparante bekleding. De vorm is een eigenzinnig soort beugelslot. Het slot is weinig flexibel dus je fiets er ergens mee vastzetten wordt een uitdaging. Hoewel het licht is, 475 gram voor het grote model, de Blue Mini+, blijft het een ding waarvan je je afvraagt: waar laat ik het?
Tex-Lock
Op BikeMotion in 2019 zagen we voor het eerst een Tex-Lock. Destijds was het slot nog niet gekeurd, inmiddels heeft het een ART 2-keurmerk. Het handige van dit slot is dat het je fiets niet beschadigd omdat het omhulsel lijkt op een dik stuk touw, dat voor zeilers doet denken aan de grootschoot. Dit textiele deel van het slot heet de Eyelet. Helaas valt het tegen hoe zwaar het slot is. Maar dat niet alleen. Op internet zijn video’s te vinden dat het slot met een simpel ijzerzaagje in 32 seconden is doorgezaagd. Daarnaast zijn er video’s waarin wordt getoond hoeveel moeite een betonschaar wel niet heeft met dit slot. Je vraagt je af of dit gesponsorde video’s zijn, waarin een botgemaakte betonschaar wordt gebruikt. Het kan ook zijn dat het slot goed bestand is tegen betonscharen maar niet tegen een ijzerzaag.
De Eyelet is verkrijgbaar met verschillende beugelsloten en er is ook een versie die in een ringslot gestoken kan worden. Het hangt met name van het gekozen slot af hoe zwaar het slot in zijn totaal wordt. Je kan kiezen uit een U-lock van 460 gram of een langer X-lock van 640 gram. De Eyelet zelf weegt bij een lengte van 80 centimeter 700 gram. Je kan de kabel niet zonder slot kopen dus de lichtste variant is 1160 gram.
De ‘Eyelet’ kabel zelf is door Sold Secure alleen in combinatie met het U-lock getest, dit heeft ‘silver’ gekregen. Zie het overzicht onderaan voor de verschillende keuringen.
Bij het kopen van sloten check je het beste of het keurmerk (nog) klopt op de site van de keuringsinstanties. Zo suggereert Tex-Lock bijvoorbeeld dat het textiele deel van het slot van Sold Secure ‘gold’ heeft ontvangen maar Sold Secure heeft alleen het X-lock ‘gold’ toegekent. Het Eyelet heeft ‘silver’. Masterlock beweert dat de 8200 EURDPRO sloten ‘silver’ hebben maar volgens Sold Secure is het nu ‘bronze’. Wellicht dat het slot eerder wel ‘silver’ heeft ontvangen maar dat de informatie verouderd is. Ook bij de stichting ART zie je vervallen keurmerken in de lijst staan.
Lichte sloten zonder keurmerk
Geen verzekering en je blijft op vakantie toch hooguit een paar stappen verwijderd van je fiets in een minder criminele omgeving dan Nederland? Dan zijn de mogelijkheden legio. Maar we lichten een aantal sloten uit het aanbod die aantrekkelijk zijn vanwege hun compactheid, gewicht of design.
Ottolock
Ottolock heeft een verbeterde versie uitgebracht van hun tiewrap-achtige slot, de Ottolock Hexband. Het bestaat uit staal en kevlar. Helaas blijkt dit slot ook snel door te knippen met een kniptang, het kost alleen iets meer moeite dan het vorige exemplaar, maar het is gedaan binnen enkele seconden.
Bizar dat het slot een adviesprijs heeft van 120 euro. Hier gaat de vuistregel “geef tien procent van de waarde van je fiets uit aan sloten” zeker niet op. Voor hetzelfde geld heb je een slot met een ART 2-keurmerk. De enige goede beschrijving van dit slot is te vinden op BikeInn: kabelbinder oftewel tiewrap.
Het Ottolock-slot is licht en in drie lengten verkrijgbaar. De versie van 76 centimeter weegt volgens de fabrikant 250 gram. Je kan het zo klein oprollen dat het in je fietsshirt past.
Hiplok
Er bestaan verschillende soorten tiewrapachtige sloten, zoals het Hiplok Z Lok, dat slechts 20 gram weegt volgens de fabrikant (exclusief sleuteltje?). Voor 12 euro ben je eigenaar.
Rockbros
Rockbros maakt onder andere compacte vouwsloten. Een rond hamburgerslot met een radiaalslot en een vierkant model met een cijferslot. Het ronde model weegt 630 gram maar is slechts 58,5 centimeter lang. Dat is erg kort om je fiets nog ergens aan vast te kunnen zetten. Maar door de kleinere schakels dan een ABUS Bordo vouwslot heb je wel meer flexibiliteit.
Het vierkante Lock Cube Bike Lock van Rosbros heeft een cijferslot, een lengte van 85 centimeter en weegt 650 gram. Helaas toont onderstaande video aan dat de schakels niet van gehard staal zijn en dat de aluminium behuizing van het cijferslot snel doorgezaagd kan worden met een ijzerzaag. Echter is het cijferslot van goede kwaliteit en hebben dieven met alleen een kniptang het nakijken.
BBB
Dave heeft gekozen voor een licht kabelslot. De BBB Microloop BBL-51 is goedkoop. Het kost ongeveer 23 euro. Het cijferslot schuift over de kabel en daardoor is het een handig slot om op allerlei manieren dingen vast te leggen, een zogeheten multiloop kabel. De kabel heeft een diameter van 48 milimeter en het gewicht is 128 gram op onze keukenweegschaal. Met een klittenband is het slot makkelijk opgerold te houden. Prima om de fietsen mee vast te zetten als je onderweg ergens gaat lunchen, met zicht op de fietsen.
Een vergelijkbaar compact en licht kabelslot is de Safeman.
ABUS
De ABUS Bordo-sloten met een ART 2-keuring wegen rond de twee kilo. Het zijn zogeheten vouwsloten, die opvouwen als een duimstok. De sloten zijn lekker compact en komen met een houder waarmee je het slot bijvoorbeeld kwijt kan onder de onderbuis van je fiets.
Er zijn ook lichtere varianten zonder keurmerk te krijgen van de Bordo, zoals de Lite 6050 en uGrip 5700. Omdat de elementen van het slot niet zijwaarts kunnen buigen, is het vooral in het begin wennen met op slot zetten. Een kabel- of kettingslot is veel flexibeler om ergens tussendoor te wurmen.
Anti-diefstal tips
Voor wie in het centrum van een grote stad woont of heeft gewoond kent wel bijna alle trucs uit dit lijstje van de Fietsersbond met tips om je fiets veilig op slot te zetten. Enige dat wij eraan kunnen toevoegen is te zorgen dat je fiets opvallend is. Zo is mijn neon geel gespoten opoefiets nooit gestolen, zelfs niet toen deze drie maanden in een fietsenrek bij het centraal station stond omdat ik op stage was. Het kan dus geen kwaad om je mooie vakantiefiets te bewerken met een spuitbus, dat maakt ‘m minder aantrekkelijk voor heling. Hoe goed de opoefiets opviel bleek ook toen ik meeging met een vriend om op het politiebureau op de Warmoesstraat aangifte te doen van zíjn gestolen fiets. De agenten vroegen meteen of het ging om mijn gele opoefiets. Daar was het makkelijk naar uitkijken, wat niet gold voor de gestolen onopvallende fiets van mijn vriend, die nooit teruggevonden is.
Lokfiets
Belangrijke tips zijn je fiets ergens aan vast te zetten, zodat dieven ‘m niet makkelijk kunnen inladen in een busje of verplaatsen naar een afgelegen plek om te testen of het geen lokfiets van de politie is. Lokfietsen zijn uitgerust met een tracker en geven een sein af wanneer ze verplaatst worden. Ook kan je het beste je fiets ergens neerzetten waar mensen staan te wachten, omdat een dief niet van toeschouwers houdt. Maar de vraag is of dat nog werkt, aangezien de meeste mensen op hun telefoonscherm staan te kijken als ze wachten op de bus. Bovendien verkleden sommige dieven zich als fietskoerier of medewerker van de gemeente waardoor hun gedrag minder opvalt.
Het advies waar je als bikepacker het minst op zit te wachten is om drie verschillende typen sloten op je fiets te gebruiken: bijvoorbeeld ringslot, beugelslot en ketting of vouwslot. Deze tip is gebaseerd op het idee dat een fietsendief meestal maar in één type slot is gespecialiseerd. Aangezien ART 2-sloten meestal tussen de 1,5 en 2,5 kilo wegen, zit je al gauw op het gewicht van je hele kampeeruitrusting bij elkaar.
Alternatieven
Een stuk veiliger staat je fiets alleen als je deze achter slot en grendel kunt wegzetten. Bijvoorbeeld op je hotelkamer of in een kelder of garage. Ook bij bijvoorbeeld een museum onderweg kan je vragen of je je vakantiefiets tijdens het bezichtigen ergens veilig kunt stallen.
Geen slot
Als je gewicht wil besparen kan je er ook voor kiezen om geen slot mee te nemen. In deze video van Bikepacker.com vind je wat goede tips voor als je geen slot bij je hebt:
Handig is in elk geval een reep tweezijdig klittenband om de remgreep vast te zetten aan je handgreep. Ook bijvoorbeeld tijdens het transport in de trein. Je kan ook een ring rubber geknipt uit een oude binnenband als elastiek gebruiken of iets dat je tussen tussen de ingeknepen remgreep kunt klemmen waardoor de rem wordt aangetrokken. We vergeten vaak zelf dat deze handrem erop staat en je staat even echt te kijken: waarom rijdt ie niet???
Anker
Bij de tent kan je de fiets ook als anker gebruiken en je scheerlijn eraan vastknopen. Dan stort je tent in als een dief er met je fiets vandoor gaat en word je zeker wakker. Sowieso een tip voor in moeilijk terrein voor haringen, zoals mul zand of rotsen.
Als ex-eigenaar van een velomobiel kan ik nog de magie toevoegen van een afdekzeiltje. Wat onder een zeiltje staat, trekt niet langer de aandacht. Het lijkt wel een verdwijntruc. Zo kan je ook een petje even over je telefoon of gps op het stuur hangen als je ergens iets gaat eten of de supermarkt bezoekt. Als het oog er niet opvalt, trekt het minder snel de aandacht.
Alarm
De fietsen zijn bij ons op vakantie alleen buiten armbereik als we in de tent liggen of op een terras hebben plaatsgenomen. Dan kan een alarmslot heel handig zijn om te weten of er iemand aan je fiets zit. Dit type sloten vind je echter niet in de lijst met sloten met ART 2-keurmerk. Kennelijk wordt er alleen getest op sterkte.
Abus maakt een los alarm, niet gecombineerd met een slot. De fietsendief kan gewoon met je fiets er vandoor maar hij loopt wel een gehoorbeschadiging op als het 100 decibel alarm afgaat. De Alarmbox maak je aan je fiets vast. Het weegt 370 gram en is met een druk op de knop te activeren. Deactiveren gaat met een sleutel. Het ontwerp is wat lomp, we zouden liever iets smallers zien. Er is geen informatie over de waterbestendigheid maar gezien de constructie kan die niet hoog zijn. Verder is het wat ouderwets want er zijn al oplossingen die én een akoestisch alarm laten afgaan én een melding naar je telefoon versturen. Lees hier een review over de Alarmbox op het Racefietsblog.
Gps-tracker
Fiets gestolen? Hopelijk heeft je fiets dan een gps-tracker. Fietsen met een gps-tracker worden ook wel smart bikes genoemd. Diverse fietsmerken bieden dit standaard aan, zoals VanMoof en Sparta. De bike hunters van VanMoof zijn zo berucht dat naar verluidt (of goede free publicity) in Amsterdam geen VanMoof-fietsen meer worden gestolen.
Is je fiets niet van een merk dat een tracker aanbiedt, dan kan je een track & trace systeem krijgen bij bijvoorbeeld een ANWB-fietsverzekering. Verzekeraar Kingpolis biedt ook een Connected verzekering aan. ENRA lijkt het alleen aan te bieden bij een e-bike verzekering. Voordeel: bijna alle gestolen fietsen met een gps-tracker worden teruggevonden. De verzekeraar heeft er immers zelf baat bij. Overigens bieden ENRA en Kingpolis geen diefstaldekking voor racefietsen en mountainbikes.
Verder zijn er diverse fietstrackers los te koop. Sommigen geven via een app een seintje als er aan je fiets gemorreld wordt. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- AlterLock;
- Tracemaster (tracker in achterlicht);
- Bikefinder.
Als je niet op tijd reageert is het nadeel dat je zelf achter je fiets aanmoet.
GEO Fence alarm
Wil je geen verzekering en durf je niet zelf achter de fietsendieven aan? Dan is de Smart tracker van FRIS (Find Recover & Insurance Service) wellicht iets voor jou. Je krijgt een alarm op je telefoon via de app Zeker! als je fiets wordt verplaatst, een zogeheten GEO Fence alarm (booteigenaren: werkt als ankeralarm). Je ziet ook waar je fiets is in Google Maps. Als je er te laat bij bent, kan je de vermissing meteen doorgeven aan het opsporingsteam. Dat is 24/7 bereikbaar via een meldkamer. Die gaan de eerste 48 uur meteen op zoek naar je fiets.
De site is wat vaag over de abonnementskosten ‘vanaf 55 euro per jaar’. De smart tracker werkt met het LoRa-netwerk (Long Range, Low Power) van KPN. Zo’n tracker doet jaren met zijn batterij.
De vraag is hoe lang trackers nog een goede beveiliging geven. Als gps-trackers algemener worden zullen fietsdieven zichzelf hier waarschijnlijk ook in gaan specialiseren.
Waar moet een slot aan voldoen?
Waar moet een slot aan voldoen om op onze vergelijkingslijst te komen? In ons vorige artikel gingen we uit van 120 centimeter als een goede lengte om een fiets makkelijk aan een lantaarnpaal of iets dergelijks vast te zetten. Je kan echter ook op zoek naar een paal met een verkeersbord (dunner) of andere smallere vaste opjecten. Verder is bij ons het kwartje gevallen dat je je fiets ook veilig kunt vastzetten alleen aan het achterwiel, mits je dat doet binnen de driehoek zitbuis-staande achtervork-liggende achtervork.* Een langer slot is altijd handiger maar om gewicht te besparen kijken we deze keer ook naar kortere sloten. Bijkomend voordeel is dat kortere beugelsloten minder makkelijk te kraken zijn.
Ringsloten
Waar we niet naar kijken zijn ringsloten die aan de staande achtervork worden vastgemaakt. Hoewel dit zeer goede aanvullende sloten kunnen zijn, die je makkelijk op slot zet (maar niet ergens aan vast tenzij er een aparte losse ketting voor is) zijn ze niet geschikt voor een mountainbike en fietsavonturiers omdat er modder achter ophoopt. Er zijn behoorlijk wat ringsloten verkrijgbaar met een ART 2-keurmerk en ze wegen in het algemeen minder dan een kilo.
Inmiddels bestaan er sloten die te bedienen zijn met je smartphone. Dat lijkt ons voor vakantiefietsers te storingsgevoelig want zo’n slot gaat niet meer open als je telefoon of de accu van het slot leeg is. Dit soort sloten hebben we daarom niet opgenomen in ons vergelijk. Met een ART 2 en een Sold Secure Diamond is de Squire Inigma BL1 wel een aantrekkelijk alternatief voor mensen die vaak hun sleuteltje kwijt zijn maar niet hun telefoon. Bijkomend voordeel is dat er geen sleutelgat is, zodat een lockpicker waarschijnlijk het nakijken heeft. Verder is het slot met 1780 gram sowieso geen lichtgewicht.
Schijfremsloten
Een andere categorie sloten zijn schijfremsloten, lekker compact maar ze zijn niet geschikt voor fietsen. Ten eerste kan je hiermee je fiets niet vastmaken aan een vast object. Ten tweede hebben ze alleen nut op een motorfiets, die niet opgetild kan worden. Verder zijn de schijfremmen van fietsen dunner en kunnen ze makkelijker krom raken door gebruik van een schijfremslot.
Onduidelijke varianten
Er bestaan heel veel varianten en nieuwe uitvoeringen van sloten. Die op de lijsten staan bij Sold Secure en ART komen niet altijd meer helemaal overeen met aanduidingen bij sloten van de fabrikant. Deze sloten konden we dus niet meer met zekerheid terugvinden en zijn weggelaten van de lijst.
Maten
Van kettingen en kabels wordt de lengte genoemd, van beugelsloten de grootste binnenbreedte en -lengte, mits niet vermeld, dan is de buitenmaat aangegeven. Check dus voor eventuele aanschaf de gegevens op de site van de fabrikant.
Gewicht
We hebben alleen sloten opgenomen die minder dan 1200 wegen op enkele uitzonderingen na die bij Sold Secure ‘gold’ of van ART 3 sterren hebben ontvangen of een bijzonder design hadden. Er zijn veel beugelsloten die ‘silver’ krijgen, daarom vinden we alleen diegene interessant die relatief licht zijn én ‘gold’ ontvingen.
Let op dat het opgenomen gewicht van de fabrikanten komt die de zaken soms wat lichter voorstellen dan de weegschaal. Het gewicht is daarom slechts indicatief. Van heel veel sloten konden we bij de fabrikant geen info krijgen hoe zwaar het slot was. We zijn ervan uitgegaan dat het slot dan te zwaar is. De lijst is gesorteerd op gewicht van licht naar zwaarder.
Lijst fietssloten 2021
Klik op deze link om het pdf te openen met het overzicht van Fietssloten 2021:
*** Fietssloten 2021 ***
Welk slot ontbreekt volgens jou op dit lijstje? Laat het ons en andere lezers weten in het reactieveld.
*) Mits je fiets geen tandriem heeft.
Jullie artikelen zijn goud waard. Blijven schrijven, blijven testen aub. ;-)
Dank je, leuk om te lezen.
Als ik dit zo lees, denk ik dat iedereen die met een grote kabelschaar of betonschaar rond loopt niet te stoppen is. Sloten die echt goed zijn, zijn veel te zwaar, dat is duidelijk. Als je een echt dure fiets hebt, is het uitkijken geblazen, maar onbeheerd achterlaten kan dan gewoon niet. Ikzelf geef de voorkeur aan een extra kabel met 2 lussen die je aan je ringslot koppelt. Zeer flexibel, gewicht is te doen, en je hebt maximaal waar voor je geld. Iemand met een kabelschaar hou je niet tegen. Maar interessante artikelen hierboven, ga zo door!
Could you please provide the link where “Sold Secure is transparent about what testing entails.”
This is all I see on their site about what their testing entails
https://www.soldsecure.com/about-us
https://www.soldsecure.com/why-do-we-test
You say “The Kryptonite Evolution LITE was the lightest shackle lock we could find with an ART 2”
The Kryptonite website says their Evolution Lite lock weighs 1.60 lbs (.73 kgs).
https://www.kryptonitelock.com/en/products/product-information/current-key/002093.html?type=bicycle
The TiGr website says their BLUE mini weighs ~15oz/42 and the larger mini+ weighs “~17oz/425g”
https://tigrlock.com/collections/tigr-blue/products/blue-mini
https://tigrlock.com/collections/tigr-blue/products/blue-mini-plus
Both are listed in the same category on the ART site.
https://www.stichtingart.nl/is-mijn-slot-goedgekeurd/?fwp_soort=beugelslot&fwp_aantal_sterren=514faf5a71b4f0f67374c388f37aa0d7&fwp_sort=merknaam_za
What gives?
You are reacting to an article over more than a year old. I think the TiGR locks weren’t tested yet by ART at the time this article was published.