Geldzaken

Alles met betrekking tot geld en reizen: budget, bankzaken, wisselkoersen, betaalpas in het buitenland, creditcard en het vinden van een geldautomaat voor visa of maestro. Diverse telefoonnummers voor blokkeren geldpas ING en ASN Bank en de ANWB Alarmcentrale.

Budget

Frank van Rijn leefde in de VS op een budget van 10 dollar per dag. Als je wildkampeert of vraagt of je bij mensen in de tuin mag staan en dan vaak ook nog mag mee-eten, dan heb je minder geld nodig dan wanneer je af en toe een slaapzaal, hotel of B&B pakt. Investeer in een goede tent, slaapmat en regenkleding, want als je iedere keer met slecht weer op een hotel bent aangewezen dan ben je al snel duurder uit.

Koersen

Actuele wisselkoersen op: www.wisselkoersen.nl of zoek op term ‘valutakoersen’.

Betalen

Betaalpas

Maestro/Cirrus
Met je betaalpas (voorheen giropas) kun je wereldwijd geld opnemen en betalen, overal waar je het Maestro- of Cirrus-logo ziet. Maar niet in alle landen en ook niet als er een Visa-logo of V-pay op de geldautomaat staat. ING verstrekt tegenwoordig ook V-pay kaarten.

Bij het opnemen van geld via een geldautomaat in het buitenland kan worden gevraagd om een code met meer dan vier cijfers. Met je betaalpas ondervindt je hiervan geen hinder. Door de PIN-code van de betaalpas in te toetsen en hierna op de groene “bevestigen” toets te drukken kun je geld opnemen.

Per opname rekent ING een vast bedrag. Geld opnemen met creditcard is veel duurder.

Mastercard
Vind geldautomaten door te zoeken op “land, plaatsnaam” op deze site Mastercard ATM Locations.

Visa
Wereldwijd geldautomaten vinden via de Global ATM locator.

Cash

Het is handig om altijd cash geld mee te hebben om te kunnen wisselen (euro’s of dollars). Wie zien dit als een veiligheidsmaatregel. Als het goed is komen de biljetten gewoon weer thuis. Biljetten van $ 50,- worden slecht geaccepteerd.

Geldriem

Mochten bankautomaten weigeren, dan kan je proberen geld te wisselen bij bijvoorbeeld een groot hotel.

In sommige landen kan je anno 2021 niet met een betaalpas betalen of geld opnemen. Dit is bijvoorbeeld in Syrië, Iran, Noord-Korea, Sudan en Cuba het geval. In Canada kan je alleen betalen met V-pay (Visa) maar zijn er ook Maestro geldautomaten. In Polen en Roemenië kan je bij geldautomaten bijna altijd alleen met V-pay geld opnemen. Zie voor actuele informatie de site van je bank. ING: Betaalpas in het buitenland.

American Express Traveler cheques

Gebruikten we vroeger nog girobetaalkaarten en reischecques zoals American Express Traveler cheques (bestaan nog), tegenwoordig volstaat een creditcard en bankpas. Wel opletten of je bankpas niet geblokkeerd staat voor het land/continent dat je bezoekt.

American Express Traveler cheques neem je het beste mee in kleine coupures: neem geen $ 100-biljetten mee. Neem er veel van $ 20, maximaal biljetten van $ 50. In Frankrijk werden de cheques niet overal geaccepteerd.

Meer info: Wereldreizigersclub.

Geldautomaat

De Engelstalige benaming voor een geldautomaat is ATM. We konden in 2005 in Pennsylvania zonder problemen met onze giropas hier overal geld trekken (let op: met de giropasbasis kan het niet en voor Dave, die destijds een Goldcard had, was het goedkoper om geld te pinnen in het buitenland).

Neem een plat tasje voor onder je kleding mee voor waardevolle papieren als geld, cheques, betaalpassen, paspoort, tickets, verzekeringspapieren. Sommige Fjällräven-broeken hebben nog binnenzakken.

No cash conversion
Pas bij geldautomaten op dat je niet kiest voor ‘with cash conversion’. Je krijgt dan extra kosten berekend en een erg ongunstige koers. Als je dat doet kost 50 pond opeens 69 euro in plaats van 59 euro (in 2019).

In Engeland (en waarschijnlijk ook andere landen) moet je opletten dat je pint bij geldautomaten van banken. Er zijn ook geldautomaten van commerciële partijen, die rekenen extra geld voor pinnen.

Sowieso kost pinnen in het buitenland geld. Als je geld opneemt in buitenlandse valuta dan betaal je bij de ING in 2021 EUR 2,50 per geldopname en wordt de wisselkoers verhoogd met 1,20 procent koersopslag.  Er worden geen kosten berekend voor geldopname in EER-landen.

Gegevens

Schrijf alle nummers van bankpassen en dergelijke op en neem dit mee. Of zet het in een online te bereiken document, zoals in je mailbox, iCloud, Dropbox of Google Drive.

Bankpassen

Schrijf rekeningnummer, pasnummer, geldig tot datum op

Creditcard

Schrijf op: rekeningnummer, pasnummer, datum tot wanneer geldig, PIN, cvg-code

Weet op welke telefoonnummers je je passen of creditcard kunt blokkeren bij diefstal.

Overig

  • Paspoortnummer, geldig tot?
  • Rijbewijs nummer, geldig tot?
  • Burgerservicenummer (voorheen Sofinummer)/Social security number
  • ANWB-lidmaatschapnummer

Geld veilig bewaren

Bewaar je geld en passen op drukke plaatsen op een veilige plek. Bijvoorbeeld een moneybelt dat je onder je kleding draagt of een geldriem. Je binnenzak is al veiliger dan een losse tas die sneller afhandig gemaakt kan worden.

Los geld in een broekzak is minder makkelijk mee te nemen dan geld dat bij elkaar verpakt zit in een portemonnee.

Bij de Vakantiefietser in Amsterdam kan je een blik kopen dat er uitziet als een blik soep maar waar je geld in kunt bewaren. Ook de fiets biedt een aantal goede opbergplekken. Denk aan trapas, stuur, zadelpen. Sommige fiets- en rugtassen hebben een verborgen vak.

In het geval van een overval, waarbij je onder dwang je pincode moet afgeven, is het handig wanneer niet je hele reisbudget op je lopende rekening staat. Neem alleen de creditcard en bankpas mee van de rekening met je wekelijkse of maandelijkse budget (periode afhankelijk van hoe vaak je een werkende geldautomaat verwacht tegen te komen). Je hele reissom zet je op een andere rekening, waar vandaan je periodiek automatisch laat overschrijven op de lopende rekening. Hoe rekening met het (zeldzame) scenario waarbij je wordt vastgehouden terwijl een tweede overvaller checkt bij de geldautomaat of de doorgegeven pincode correct is en dit telefonisch doorgeeft aan je belager.

Geldkluis

Hulp

Vakantiehulplijn ING

Voor advies en hulp in financiële noodgevallen in het buitenland.
24/7 bereikbaar op +31 20 22 888 00.

Om snel geld te laten overboeken (fikse onkosten).

Blokkeren bankpassen

ING: blokkeren betaalpas, creditcard of platinum card: +31 20 22 888 00 (24 uur per dag/7 dagen per week.

ING pas kan ook online geblokkeerd worden via Mijn ING. Zie Verlies of diefstal van je Betaalpas.

ASN Bank Klantenservice +31 (0)70 – 3569 335 (24 uur per dag)

Creditcard ICS +31 (0)20 660 0611 (24/7)

Saldo controleren zonder internet

ING Saldolijn: +31 20 22 888 44 (24/7).

Geldbuidel om onder je kleding te dragen

Verzekeringen

Zorg dat je je gegevens (polisnummer) en contactgegevens bij je hebt van je ziektekostenverzekering (heb je werelddekking nodig?) en je (doorlopende) reisverzekering.

Een reisverzekering is niet altijd nodig voor ziektenkosten, informeer bij je ziektenkostenverzekeraar. Een reisverzekering is vooral belangrijk voor repatriëring als je niet meer zelfstandig naar huis kunt reizen.

PNO (www.pnomedia.nl)
Registratienummer is sofinummer
Tel. +31 35-625 92 43 (of 40)

Misschien heb je ook een aparte kanoverzekering (via de TKBN) of fietsverzekering (via NTFU).

ANWB Alarmlijn

De alarmcentrale is 24 uur per dag telefonisch bereikbaar op:

+31 (0)70 3 14 14 14 (ezelsbruggetje: 3 x 14 in Den Haag).

Kopie

Maak altijd fotokopieën van je paspoort en rijbewijs en bewaar deze apart. Of scan je belangrijke papieren en en stuur deze digitale scan’s naar een mailaccount die je via webmail kan lezen (of zet ze in de cloud). Ben je de originele en papieren kopieën van je papieren kwijt dan kan je in een internetcafé makkelijk een nieuwe afdruk maken of het bestand digitaal aanleveren.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: mei 2021