Geldzaken

Budget

Frank van Rijn leefde in de VS op een budget van 10 dollar per dag. Als je wildkampeert of vraagt of je bij mensen in de tuin mag staan en dan vaak ook nog mag mee-eten, dan heb je minder geld nodig dan wanneer je af en toe een hotel of B&B pakt. Investeer in een goede tent en regenkleding, want als je iedere keer met slecht weer op een hotel bent aangewezen dan ben je al snel duurder uit.

Koersen

Actuele wisselkoersen op: www.wisselkoersen.nl of zoek op term ‘valutakoersen’.

Betalen

Gebruikten we vroeger nog girobetaalkaarten en reischecques zoals American Express Traveler checques, tegenwoordig volstaat een creditcard en bankpas. Wel opletten of je bankpas niet geblokkeerd staat voor het land/continent dat je bezoekt.

American Express Traveler cheques waren handig in kleine coupures: neem geen $ 100-biljetten mee. Neem er veel van $ 20, maximaal biljetten van $ 50. In Frankrijk werden de cheques niet overal geaccepteerd.

Wij nemen ook altijd een groot bankbiljet mee, als een veiligheidsmaatregel. Als het goed is komt het biljet gewoon weer thuis.

Betaalpas

Met uw betaalpas (voorheen giropas) kunt u wereldwijd geld opnemen en betalen, overal waar u het Maestro- of Cirrus-logo ziet. Bij het opnemen van geld via een geldautomaat in het buitenland kan worden gevraagd om een code met meer dan vier cijfers. Met uw betaalpas ondervindt u hiervan geen hinder. Door de PIN-code van de betaalpas in te toetsen en hierna op de groene “bevestigen” toets te drukken kunt u geld opnemen.

Per opname rekent ING een vast bedrag. Geld opnemen met creditcard is veel duurder.

Cash

Biljetten van $ 50,- worden slecht geaccepteerd.

Geldautomaat

Amerikaanse benaming voor de flappentapper is ATM. We konden in 2005 in Pennsylvania zonder problemen met onze giropas hier overal geld trekken (let op: met de giropasbasis kan het niet en voor Dave, die destijds een Goldcard had, was het goedkoper om geld te pinnen in het buitenland).

Neem een plat tasje voor onder je kleding mee voor waardevolle papieren als geld, cheques, betaalpassen, paspoort, tickets, verzekeringspapieren. Sommige Fjällräven-broeken hebben nog binnenzakken.

Pas bij geldautomaten op dat je niet kiest voor ‘with cash conversion’. Je krijgt dan extra kosten berekend en een erg ongunstige koers. Als je dat doet kost 50 pond opeens 69 euro in plaats van 59 euro (in 2019).

In Engeland (en waarschijnlijk ook andere landen) moet je opletten dat je pint bij geldautomaten van banken. Er zijn ook geldoautomaten van commerciële partijen, die rekenen extra geld voor pinnen.

Gegevens

Schrijf alle nummers van bankpassen en dergelijke op en neem dit mee. Of zet het in een online te bereiken document, zoals in je mailbox, iCloud, Dropbox of Google Drive.

Bankpassen

Schrijf rekeningnummer, pasnummer, geldig tot datum op

Creditcard

Schrijf op: rekeningnummer, pasnummer, datum tot wanneer geldig, PIN, cvg-code

Weet op welke telefoonnummers je je passen of creditcard kunt blokkeren bij diefstal.

Overig

  • Paspoortnummer, geldig tot?
  • Rijbewijs nummer, geldig tot?
  • Burgerservicenummer (voorheen Sofinummer)/Social security number
  • ANWB-lidmaatschapnummer

Hulp

Vakantiehulplijn ING

Voor advies en hulp in financiële noodgevallen in het buitenland.
24/7 bereikbaar op +31 58-212 6000.

Om snel geld te laten overboeken (fikse onkosten).

Blokkeren bankpassen

ING: blokkeren betaalpas, creditcard of platinum card: +31 58 212 6000 (24 uur per dag/7 dagen per week

Blokkeren Bijenkorf Card: +31 20-6600 611 (dag en nacht bereikbaar) afdeling Verlies & Diefstal. Doe ook aangifte bij de politie.

Saldo controleren

ING Saldolijn: +31 20 561 1619 (24/7)

Verzekeringen

Zorg dat je je gegevens (polisnummer) en contactgegevens bij je hebt van je ziektekostenverzekering (heb je werelddekking nodig?) en je (doorlopende) reisverzekering.

PNO (www.pnomedia.nl)
Registratienummer is sofinummer
Tel. +31 35-625 92 43 (of 40)

Misschien heb je ook een aparte kanoverzekering (via de TKBN) of fietsverzekering (via NTFU).

ANWB Alarmlijn

De alarmcentrale is 24 uur per dag telefonisch bereikbaar op:

+31 70-3141414.

Kopie

Maak altijd fotokopieën van je paspoort en rijbewijs en bewaar deze apart. Of scan je belangrijke papieren en en stuur deze digitale scan’s naar een mailaccount die je via webmail kan lezen (of zet ze in de cloud). Ben je de originele en papieren kopieën van je papieren kwijt dan kan je in een internetcafé makkelijk een nieuwe afdruk maken of het bestand digitaal aanleveren.