Fatique

Onderweg krijg je te maken met vermoeidheid. Accepteer dat en hou er rekening mee. Fatique is grotendeels te voorkomen.

Het hele jaar werk je op kantoor en ben je een weekend warrior. Dan opeens is het dag-in, dag-uit ‘aan de bak’ op een fietsvakantie. Wellicht denk je niet meteen aan vermoeidheid maar je kunt het herkennen aan je humeur. Ben je chagrijnig, depri, vraag je je af waar je eigenlijk mee bezig bent, staat het huilen je nader dan het lachen, heb je geen zin meer? Grote kans dat je oververmoeid bent.

Fiets de trap op zeulen op station Oostvaarders

De oorzaken van vermoeidheid:

 • Te weinig eten
  Je verbruikt veel meer calorieën dan op een dag thuis. Als je niet je dieet aanvult met de extra verbruikte calorieën, dan teer je letterlijk in. Neem een reep chocola voor het slapen gaan, eet genoeg eiwitten. Drink genoeg en stop onderweg voor een tweede ontbijt of lunch. Check de calorieën, in een pakje miesoep zit bijna niets.
 • Slecht slapen
  Het is niet meer nodig om slecht te slapen in een tent. Neem een goede en warme matras mee, zoals een Therm-a-Rest Xtherm of Xlite. Neem er een van 63 centimeter breedte in plaats van de standaard 51 centimeter. Oordopjes en slaapmasker mee voor als er lawaai is op een camping of als je last hebt van een lantaarn of koplampen of iets dergelijks. Investeer in een opblaasbaar kussen waar een zachte laag op zit.
 • Te hard van stapel gaan
  Houd een rustdag eens per week. Ben je langer onderweg dan is soms een vakantie nemen van de reis nodig.
 • Niet genoeg getraind vooraf
  Zie onze pagina Trainen.
 • Verkeerd fietstempo
  • Als je eerder adem tekort komt dan dat je benen verzuren dan trap je te licht en kun je naar een grotere versnelling.
  • Als je benen verzuren voordat je buiten adem bent dan trap je te zwaar en kan je beter terugschakelen.
  • Als je buiten adem bent én je benen verzuren, fiets je te snel en kun je beter terugschakelen en rustiger aandoen.

Een mooie uitspraak vind ik ‘embrace the suck’. Weet van tevoren dat er dagen zullen zijn die niet Instagram-waardig zullen zijn. Omarm dat, het hoort bij de ervaring. Wellicht ervaar je type 2 fun, niet zo leuk op het moment zelf maar straks kijk je er met voldoening op terug. Neem geen beslissingen op een slechte dag. Wellicht zat het weer tegen, sliep je op een lawaaïge camping, had je tegenwind, at je te weinig. Kijk het even aan. Grote kans dat je je morgen beter voelt en de zon weer schijnt, de wind is gedraaid en hé, dat ziet er uit als een leuke plek… zullen we daar even stoppen?