Groot-Brittannië

Informatie over openbaar vervoer

Openbaar vervoer: www.traveline.info (Schotland): www.travelinescotland.com

Bussen: www.citylink.co.uk

In Google Maps kan je ook routebeschrijvingen opvragen per openbaar vervoer. De haltes hebben, als je deze aanklikt, een unieke 8-cijferige code voor de stopplaats (let wel op dat je de halte aan de juiste kant van de weg kiest, in verband met het rijden aan de andere foute kant). Deze code kan je ook invoeren in de hier boven genoemde reisplanner.

De wegen in Schotland zijn soms erg smal, vergelijkbaar met Noorwegen. Bussen moeten elkaar stapvoets passeren. De uitdaging is dus niet alleen links rijden.

Valuta

In Schotland kan je betalen met Britse ponden maar je krijgt Schotse ponden terug. Die kunnen weer gewisseld worden en zijn evenveel waard. Er zijn meerdere banken in Schotland en die geven allemaal hun eigen geld uit.

Buitensport

Bekendste wandelpad Schotland: West Highland Way.

Hoogste berg: Ben Nevis. Met slechts 1344 meter hoogte worden de omstandigheden op de top van deze munro vaak onderschat. Echter is het boven zo’n 9 graden kouder dan aan de voet en kan het beneden kalm weer zijn terwijl het op de top stormt. De top bevindt zich gemiddeld 355 dagen per jaar in de wolken. Er valt op de top jaarlijks 4350 milimeter neerslag (aan de voet van de berg valt slechts 2050 milimeter). Tussen 1990-’95 verongelukten 13 mensen op de Ben Nevis. Op de top ligt het hele jaar sneeuw.

Fort William staat bekend als buitensportstad en hier zijn zes buitensportzaken (tip: Ellis Brigham, tweede keuze: Cotsworld Outdoor of Nevisport) gevestigd. Het is het eindpunt van de West Highland Way en je ziet hier veel backpackers.

Milne Taxi +44 (0)77 87736699 is een hele aardige taxichauffeur in Fort William.