Groot-Brittannië

Veerboten

Met DFDS kan je varen op Newcastle (vanaf IJmuiden) en Dover (vanaf Duinkerken of Calais).

Informatie over openbaar vervoer

Openbaar vervoer: www.traveline.info (Schotland): www.travelinescotland.com

Bussen: www.citylink.co.uk

In Google Maps kan je ook routebeschrijvingen opvragen per openbaar vervoer. De haltes hebben, als je deze aanklikt, een unieke 8-cijferige code voor de stopplaats (let wel op dat je de halte aan de juiste kant van de weg kiest, in verband met het rijden aan de andere kant van de weg). Deze code kan je ook invoeren in de hier boven genoemde reisplanner.

De wegen in Schotland zijn soms erg smal, vergelijkbaar met Noorwegen. Bussen moeten elkaar stapvoets passeren. De uitdaging is dus niet alleen links rijden.

Fietsroutes

Fietsroutes maken via Bike Hike (te exporteren naar KML/GPX etc.). Klik op course creator en selecteer als hoofdkaart OSMcycle voor een overzicht van fietsroutes. Rechtsboven staat een uitsnede van de Ordnance Survey kaart (op de grote kaart wordt met een kader aangegeven welke uitsnede getoond wordt). De Sustrans-routes zijn gemarkeerd met groene stippen (rode stippen zijn wandelroutes).

Of met de routeplanner van de Britse fietsbond Cycling UK.

In Engeland hebben veel routes hekjes om motorfietsen te weren, waar je met een fiets met fietstassen ook niet doorheen komt.

Valuta

In Schotland kan je betalen met Britse ponden maar je krijgt Schotse ponden terug. Die kunnen weer gewisseld worden en zijn evenveel waard. Er zijn meerdere banken in Schotland en die geven allemaal hun eigen geld uit.

Buitensport

Bekendste wandelpad Schotland: West Highland Way.

Hoogste berg: Ben Nevis. Met slechts 1344 meter hoogte worden de omstandigheden op de top van deze munro vaak onderschat. Echter is het boven zo’n 9 graden kouder dan aan de voet en kan het beneden kalm weer zijn terwijl het op de top stormt. De top bevindt zich gemiddeld 355 dagen per jaar in de wolken. Er valt op de top jaarlijks 4350 milimeter neerslag (aan de voet van de berg valt slechts 2050 milimeter). Tussen 1990-’95 verongelukten 13 mensen op de Ben Nevis. Op de top ligt het hele jaar sneeuw.

Fort William staat bekend als buitensportstad en hier zijn zes buitensportzaken (tip: Ellis Brigham, tweede keuze: Cotsworld Outdoor of Nevisport) gevestigd. Het is het eindpunt van de West Highland Way en je ziet hier veel backpackers.

Milne Taxi +44 (0)77 87736699 is een hele aardige taxichauffeur in Fort William.

Kamperen

In Groot-Brittannië  zijn door het hele land veel campings te vinden. Je mag overal wild kamperen, behalve in de nationale parken. Je kan vaak ook kamperen bij boeren (vooral in populaire wandelgebieden). Als er geen camping is, doe dan navraag  bij de lokale pub. Zelfs in dorpen vind je openbare toiletten.

https://www.campingandcaravanningclub.co.uk

Hou er rekening mee dat je niet op alle campings welkom bent met een tent.

Hostels, guesthouses, inns

Jeugdherbergen kennen in Groot-Brittannië twee organisaties. In Engeland en Wales zijn ze verenigd in de YHA en in Schotland in de SYHA.

Bed and Breakfast’s zijn overal te vinden. Guesthouses en Inns (herbergen) zijn iets duurder dan een Bed and Breakfast maar een stuk goedkoper dan hotels.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: mei 2018