Groot-Brittannië & Ierland

Verenigd Koninkrijk

Veerboten

Met DFDS kan je varen op Newcastle (vanaf IJmuiden) en Dover (vanaf Duinkerken of Calais).

Trein

Om te kijken of je fiets meekan in de trein, plan je eerst je reis op www.nationalrail.co.uk en druk je op ‘Go’. Klik achter de verschillende treinen op ‘Details’. Scroll naar beneden, in de meest rechter kolom staat ‘Additional info’. Zweef over het icoon van een fietser om te zien of een fiets mee mag op de trein en of je moet reserveren. Tijdens daluren (offpeak) hoef je niet te reserveren voor een fiets. Alle treinreizen lijken via Londen te gaan. Let op de uren waarin je niet van of op de trein mag stappen met een fiets in Londen. Treinkaartjes zijn vergeleken met Nederland heel erg duur. Zo’n drie keer duurder. Er is bijna altijd personeel op het perron dat je kunt vragen waar je moet gaan staan om in te stappen en hoe je herkent waar je kunt instappen. Omdat er zoveel verschillende treinmaatschappijen zijn, is er geen standaard markering voor. Het kan het logo van een fiets zijn of bijvoorbeeld een bordeauxrode baan op de deur. De fiets mag gratis mee.

Je mag vaak niet met de fiets op de roltrap. Maar de lift is niet echt op fietsers afgestemd en zit vol met mensen met rolkoffers (die prima met de roltrap kunnen maar misschien mag dat ook niet). Een lift kan op het perron of in de hal aan een andere kant open gaan dan hoe je bent ingestapt. Het beste ga je daarom met één fiets tegelijkertijd, eventueel op zijn achterwiel gezet.

Informatie over openbaar vervoer

Openbaar vervoer: www.traveline.info (Schotland): www.travelinescotland.com

Bussen: www.citylink.co.uk

In Google Maps kan je ook routebeschrijvingen opvragen per openbaar vervoer. De haltes hebben, als je deze aanklikt, een unieke 8-cijferige code voor de stopplaats (let wel op dat je de halte aan de juiste kant van de weg kiest, in verband met het rijden aan de andere kant van de weg). Deze code kan je ook invoeren in de hier boven genoemde reisplanner.

De wegen in Schotland zijn soms erg smal, vergelijkbaar met Noorwegen. Bussen moeten elkaar stapvoets passeren. De uitdaging is dus niet alleen links rijden.

Fietsen in Engeland is een gemixte ervaring

Fietsroutes

Fietsroutes maken via Bike Hike (te exporteren naar KML/GPX etc.). Klik op course creator en selecteer als hoofdkaart OSMcycle voor een overzicht van fietsroutes. Rechtsboven staat een uitsnede van de Ordnance Survey kaart (op de grote kaart wordt met een kader aangegeven welke uitsnede getoond wordt). De National ‘Cycle’ Network routes van Sustrans zijn gemarkeerd met groene stippen (rode stippen zijn wandelroutes). Of plan met de routeplanner van de Britse fietsbond Cycling UK. Of bekijk de Cycle Travel Bike Map. Of Waymarked Trails: cycling.

Er zijn ook routes op voormalige spoorwegtracés, zoals de Devon Coast to Coast Trail. Deze route is 160 kilometer lang en loopt van Ilfracombe in het noorden naar Plymouth in het zuiden. Driekwart van deze route is onverhard.

Een andere onverharde fiets- en wandelroute is 100 mijl lange South Downs Way.

Een verslag van een ligfietsvakantie door Engeland door Kees Swart maakt dat ik nog eens naar Glastonbury wil.

Binnen steden zie je op de kaart soms A-wegen liggen, die in de praktijk een gewone stadsweg blijken te zijn. Anderzijds kunnen viercijferige B-wegen buiten de stad te grote wegen zijn om op te fietsen. Het mag wel, maar deze wegen hebben zeer stroef asfalt en zijn erg druk met auto’s. Niet een plek waar je graag fietst.

National ‘Cycle’ Network

Het National ‘Cycle’ Network is 25.000 kilometer lang, bestaat vaak uit autoluwe weggetjes. Als je pech hebt, dan zijn de hagen langs de wegen zo gesnoeid dat een auto er goed onderdoor kan en jij als fietser last hebt van de overhangende takken in je gezicht. Verwacht ook geen fietsenrek bij horeca langs de route. Engeland is geen fietsland. In Engeland zagen we vaak de route lopen over zogeheten one track roads. Dat zijn eenbaans tweerichtingsverkeer wegen. Als twee auto’s elkaar tegenkomen, moet dus een van de twee auto’s achteruit tot er een passeerhaventje is bereikt.

Omdat de afdalingen erg stijl kunnen zijn en je door heggen vaak niet kunt zien of er na de bocht een auto aankomt, is het hier riskant rijden. Snel remmen kan niet, want dan vlieg je over je stuur. Het liefst blijf je met je zitvlak iets achter je zadel hangen in de afdaling. Daarbij zit het wegdek vol met gaten of ligt er modder op de weg.

Hekjes
In Engeland hebben autovrije routes hekjes om motorfietsen te weren, waar je met een fiets met fietstassen ook niet doorheen komt. Maar meestal zijn de fietsroutes autoluw maar niet vrij van auto’s. In Kent is het zo dat als er geen auto’s kunnen komen op een deel van de nationionale “fiets”route, dat dan het asfalt helemaal is weggebrokkeld en je dus rekening moet houden met grof grint, onverhard, single track. We adviseren een mountainbike, gravelbike of stevige vakantiefiets voor deze routes. Ook al omdat de hellingen vaak zeer steil zijn, soms zo stijl dat zelfs de fiets er tegenop duwen al heel zwaar is.

Het fietsen in Engeland heeft voor- en nadelen, zie hiervoor de blogpost ‘Fietsen in Engeland, een gemengde ervaring‘. Hou er rekening mee dat je als fietser dagelijks wordt gesneden door automobilisten, die vaak rakelings langs je heen rijden met slechts 20 centimeter afstand. Britten hebben een negatieve houding naar fietsers: ze vinden dat ze niks te zoeken hebben op de weg omdat ze geen wegenbelasting betalen en in de weg rijden. Dit geldt met name voor fietsforenzen, naar sportieve fietsers hebben ze wel een positieve houding.

Lezen over fietsen in Engeland: Slow coast home door Josie Dew. Hieruit valt in elk geval op te maken dat je als fietser de ruimte moet claimen op de weg. Dus komt er zo’n verkeersheuveltje aan? Ga zodanig rijden dat de automobilist achter je niet kan denken: ik ga die fietser nog even voor de heuvel inhalen (en dan snijden). Dit scheelt een hoop gevaarlijke situaties.

Let verder op smalle fietspaden langs drukke wegen. Een extra uitstekende zijspiegel van een vrachtwagen kan gevaarlijk dicht langs je hoofd scheren. Beter is misschien hier tegen het verkeer in aan de andere kant van de weg op het fietspad te gaan rijden of als dat er niet is, op de rijbaan zelf.

Valuta

In Schotland kan je betalen met Britse ponden maar je krijgt Schotse ponden terug. Die kunnen weer gewisseld worden en zijn evenveel waard. Er zijn meerdere banken in Schotland en die geven allemaal hun eigen geld uit.

Pas bij geldautomaten op dat je niet kiest voor ‘with cash conversion’. Je krijgt dan extra kosten berekend en een erg ongunstige koers. Als je dat doet kost 50 pond opeens 69 euro in plaats van 59 euro (in 2019).

Kies voor geldautomaten van banken. Er zijn ook geldoautomaten van commerciële partijen, die rekenen extra geld voor pinnen.

We konden in 2019 overal waar het contactloos logo op de pinautomaat stond betalen met Apple Pay. We hebben geen pinautomaten gezien waar je niet contactloos kon betalen.

De enige winkelketen die we in GB zijn tegengekomen waar onze pinpas standaard werd geweigerd is Cotsworld Outdoor. Iedere keer beweerde het personeel dat er een storing was (iedere keer als een buitenlander wil pinnen?).

Buitensport

Bekendste wandelpad Schotland: West Highland Way.

Hoogste berg: Ben Nevis. Met slechts 1344 meter hoogte worden de omstandigheden op de top van deze munro vaak onderschat. Echter is het boven zo’n 9 graden kouder dan aan de voet en kan het beneden kalm weer zijn terwijl het op de top stormt. De top bevindt zich gemiddeld 355 dagen per jaar in de wolken. Er valt op de top jaarlijks 4350 milimeter neerslag (aan de voet van de berg valt slechts 2050 milimeter). Tussen 1990-’95 verongelukten 13 mensen op de Ben Nevis. Op de top ligt het hele jaar sneeuw.

Fort William staat bekend als buitensportstad en hier zijn zes buitensportzaken (tip: Ellis Brigham, tweede keuze: Cotsworld Outdoor of Nevisport) gevestigd. Het is het eindpunt van de West Highland Way en je ziet hier veel backpackers.

Milne Taxi +44 (0)77 87736699 is een hele aardige taxichauffeur in Fort William (in 2017).

Kamperen

In Groot-Brittannië  zijn door het hele land veel campings te vinden. Je mag overal in Schotland wild kamperen, behalve in de nationale parken. Je kan vaak ook kamperen bij boeren (vooral in populaire wandelgebieden). Als er geen camping is, doe dan navraag  bij de lokale pub. Hier mag je ook vaak je tent opzetten. Als je bij iemand op het land caravans ziet staan, kan je vragen of je er mag kamperen. Er zijn veel openbare toiletten, zelfs in dorpen vind je ze.

Hou er rekening mee dat je niet op alle campings welkom bent met een tent. In Engeland wordt een verschil gemaakt tussen ‘caravan parks’ en ‘camping sites’. Caravan parks hebben vaak geen sanitaire voorzieningen en hebben geen vergunning voor tenten. Kamperen met de tent kan dus alleen op een ‘camping site’.

Het scheelt veel geld als je bij de Camping and Caravanning Club lid bent en aangeeft dat je niet met de auto bent, dan geldt het backpacker-tarief. Je kan niet vanuit Nederland reserveren met korting, dat krijg je teruggestort op je creditcard bij het inchecken. De Camping Key Europe-kaart geldt als lidmaatschap. Heb je die niet, dan kan je ook een tijdelijk lidmaatsschap aanvragen. De terreinen zijn, wat we tot nu toe hebben gezien, van hoog niveau. Mooi aangelegd op mooie locaties en met goede wasgelegenheid en wasmachine.

De National Trust (een soort Staatsbosbeheer) beheert kampeerterreinen in natuurgebieden. Hier kan je lid van worden. Als solokampeerder kan je geweigerd worden onder het motto dat de camping alleen voor gezinnen is.

Sites die duidelijk campings aangeven waar tenten welkom zijn:

Geen camping in de buurt? Wellicht kun je een plek vinden in een hostel.

Brandstof

Spiritus is lastig te verkrijgen. Het is nooit te koop in supermarkten en ook niet altijd bij campingwinkels en buitensportzaken. Je kunt het meestal krijgen bij zogenaamde ‘hardware stores’ waar ook verf wordt verkocht. We vonden het bij een keten Wilko’s, dat met bijna 400 vestigingen in het hele land te vinden is. Boots (apotheek/drogist) maakt het ook. De flesjes zijn een halve liter, zijn transparant en de kleur van de spiritus is paars in plaats van blauw. Eén keer moesten we naar een houtzagerij ervoor. De meeste mensen die je vraagt naar methylated spirits, spirit fuel of denatured alcohol hebben geen idee, dus vraag naar een hardware store waar ze verf verkopen. Sommigen denken dat je white spirit bedoelt (wasbenzine). Soms hebben outdoorzaken Cotsworld of Blacks wel Vango Spirit Fuel in literflessen te koop maar niet altijd.

Logo van een Wilko hardware store

Veldkeuken

We kochten bij supermarkt Sainsbury’s in 2018 Smoky Veggie Chilli samen met een blik Smoky BBQ Pulled Pork, dit vonden we een bijzondere smaakvolle combinatie. Je hoeft het alleen een paar minuten op te warmen. Helaas bleek in 2019 de pulled pork uit het assortiment.

engelse-kampeerkeuken.jpg

Voor de rest: neem een blikopener mee, er zijn in Groot-Brittannië veel blikken zonder treklip.

Hostels, guesthouses, inns

Jeugdherbergen kennen in Groot-Brittannië twee organisaties. In Engeland en Wales zijn ze verenigd in de YHA en in Schotland in de SYHA. Op de site St. Christophers vind je backpacker hostels.

Bed and Breakfast’s zijn overal te vinden. Guesthouses en Inns (herbergen) zijn iets duurder dan een Bed and Breakfast maar een stuk goedkoper dan hotels. Niet elke inn heeft kamers en een pub kan ook kamers verhuren.

In Engeland kennen ze niet het Nederlandse gebruik om vlaggen uit te hangen om aan te geven dat een zaak open is. Vaak ziet het er van buiten ook nog donker uit. Maar voel altijd even aan de deur want meestal zijn de zaken die er voor ons gesloten uitzien gewoon open.

Drinkwater

Het water in Schotland en Engeland uit de kraan is ‘drinkbaar’ in de zin van dat je niet hoeft te verwachten dat je last krijgt van Montazuma’s revenge. Sterker nog: ik denk dat je het ermee kunt genezen. Het is zo sterk gechloreerd dat je het risico loopt te weinig te drinken. Denk aan zwembadwater. Hoe graag zou je daar je bidons mee vullen? Daarbij kunnen mensen met gevoelige slijmvliezen, zoals astmapatiënten, er keelpijn van krijgen. Je krijgt de smaak niet geneutraliseerd door er thee van te maken. Voor circa 45 pence koop je in de supermarkt bronwater in grote flessen.

(Medische) hulp

Let op, het alarmnummer is niet 112 maar 999.

De NHS (National Health Service) helpline is bereikbaar op 111 voor niet-spoedeisdende gezondheidszorg.

Ierland

Trein: Irish Rail.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: juli 2019