Tropisch klimaat

De tropen liggen verspreid over de continenten Afrika, Azië en Zuid-Amerika, tussen de keerkringen op aarde. Kenmerken: dichtbevolkt en regenwouden.

De tropen kan je het beste vermijden tijdens het regenseizoen, wanneer de wegen in een onbegaanbare dikke kleimassa veranderen.

Na eindelijk voorgoed van de bergenafgedaald te zijn, ga ik oostwaarts, dwars door het noordelijke gedeelte van India. Na eindeloze uren op de fiets heeft de hete zon mijn huid verbrand en daarna gebruind. Ik heb antibiotica nodig om de zweren op mijn wangen te behandelen die zijn ontstaan door een combinatie van vuil en hitte. Mijn kleding wordt een steeds smeriger bundel lappen, ze staan stijf van het zout van mijn rug en van de viezigheid op de weg. Mijn haar, waar ik het meeste van heb afgeknipt, is dof en gebleekt door de zon. Er is geen ontsnapping mogelijk aan het klimaat en ook niet aan de mensenmassa’s hier. Ik begin vermoeid te raken en leer dat de tropen – zonder de nodige adempauze – verstikkend kunnen zijn. Kamperen is vrijwel onmogelijk, omdat elke centimeter land in gebruik is door mensen.”

~ Joshua Cunningham in Escape By Bike

Tropenzone op aarde

Kleding

De tropen zijn warm en nat. Kleding moet dun zijn en een grote dampdoorlaatbaarheid hebben. Met een katoenen onderbroek kan je wachten op schimmelaandoeningen in je kruis. Draag geen hemd onder je overhemd. Draag synthetische, dunne stoffen die snel drogen. Katoen blijft nat. Het is meer geschikt voor de woestijn.Blouses zijn koeler dan shirts.

Kleuren
Lichte kleuren voorkomen dat je minder gestoken wordt door muggen. Muggen landen liever op donkere kleuren zoals zwart en rood, omdat ze dan minder opvallen. Donkere kleding neemt meer warmte op. Omda het meer warmte uitstraalt dan lichte kleding, trekt het eerder muggen aan. In de tropen zijn er ook muggen die overdag actief zijn en die zijn visueler ingesteld dan muggen die in de schemer opereren. Donkere oppervlakten zijn beter zichtbaar.

Overnachten

Je kunt goedkoop overnachten op plekken waar voorzieningen zijn voor vrachtwagenchauffeurs. Onderdak, wasgelegenheid, voedsel. Hoe meer vrachtwagens geparkeerd, hoe beter de voorzieningen.

Wildkamperen of toestemming vragen aan mensen of je je tent ergens kunt opzetten.

Grens

Behalve visa kan je ook soms een reisschema nodig hebben met reserveringen van hotels of een vliegticket. Zie voor dit laatste de pagina OV, veerboot & vliegtuig bij de paragraaf over vliegen.

Gezondheid

Zie de pagina Medische problemen voor voorkomen en genezen.

Zonnesteek
Zonnesteek, hitteberoerte, hitteslag, oververhitting: inspanning kan gevaarlijk worden voor het menselijk lichaam bij temperaturen boven de 28ºC. Voor minder fitte personen kan die grens al bij 25 graden liggen. Kenmerken:

  • hoofdpijn;
  • duizeligheid;
  • zwarte vlekken zien;
  • neiging tot braken;
  • buikkrampen;
  • rode huid;
  • eventuele stuiptrekkingen;
  • sufheid;
  • verwardheid;
  • eerst hevig zweten en daarna stoppen met zweten;
  • verkrampen spieren in ledematen, buik of rug;
  • opgezwollen vingers.

Niet voor niets wordt er in warme landen een siësta gehouden, een periode ergens tussen 12.00 en 17.00 uur.

Plekken om het lichaam te koelen zijn die plekken waar de grotere aderen lopen: liezen, oksel, nek, polsen.

Je lichaam went aan de warmte, dit moet langzaam opgebouwd worden. Drink veel voordat je dorst hebt. Je lichaam koelt door te zweten. Dit kan lastig worden bij een hoge luchtvochtigheid. Drink geen alcohol. Zorg dat je goed uitgerust bent.

Als fietser zoek je het liefste de tegenwind op. Rij je met de wind mee, dan rij je de wind dood. Is het windstil dan heb je verkoeling door de rijwind.

Hoeveel moet je drinken?
Moet je niet plassen, ruikt je urine sterk en is deze donkerder dan geel (oranje of bruinachtig) dan drink je te weinig. Drink isotone sportdrank of los ORS op in het drinken. Teveel drinken kan ook. Drink niet meer dan een liter per uur.

Lik aan je lippen en proef of het nog steeds zout smaakt. Zoutgebrek maakt duizelig. Zorg dat je dit binnenkrijgt bij het eten.

Diarree
Twintig tot vijftig procent van de reizigers naar Zuid- of Centraal-Amerika, Afrika of Azie krijgt reizigersdiarree. Dit is de meest voorkomende aandoening in de (sub)tropen. Ook bekend als Montezuma’s Revenge of Delhi Belly. Allemaal benamingen voor racekak, de schijterij, diarree en buikloop (ja die woorden staan hier voor de zoekmachine).

Voorkomen door:

Goed gekookt en doorbakken voedsel eten.

Je handen te wassen voor het eten en koken en natuurlijk als je naar de wc bent geweest.

Geen voedsel te eten dat bereid is met of in contact is geweest met ongezuiverd water of ongewassen handen, zoals: salade, fruit eerst schillen voordat je het eet, etc.

Tropische ziekten
Malaria (neem een kuur tabletten mee), Hepatitus A/B, dengue, chikungunya, cholera. Veel is te voorkomen door je te beschermen tegen vliegen, muggen en je water te zuiveren. Zorg op tijd voor de juiste vaccinaties via de GGD. Malaria is te herkennen aan intermitterende koorts. Dus koorts komt, koorts gaat en komt weer terug.

Zorg voor geïmpregneerde klamboe, hoofdnet, DEET, kleding en wellicht lakenzak geïmpregneerd met permethrine (Insect Shield of NosiLife). Zie artikel Beschermende kleding tegen UV en insecten.

Muggen steken tijdens de schemering, dus vlak voor zonsopgang of -ondergang.

Zonnebrand
Neem zonnebrandmiddel mee met factor 50. Er zijn speciale sportversies die je er niet zo makkelijk af zweet of gebruik waterproof zonnebrand. CarePlus maakt extra waterproof zonnebrandcrème.

Brandstof

Spiritus en gasblikjes zijn met name verkrijgbaar in Europa en Noord-Amerika. Dus je keuze voor brandstof voor de tropen is benzine. Zie voor meer informatie de pagina Brander.

Het handigste is een multifuelbrander die meerdere soorten vloeibare brandstof kan branden. In het kort komt het erop neer dat die vuilere brandstoffen kan branden en niet alleen schone kookpuntbenzine. In deze branders kun je geen spiritus stoken, hooguit voor het voorverwarmen.

Petroleum is goed verkrijgbaar in Azië, spiritus niet.

Kleding

Buff maakt een speciale Buff voor de hitte, van CoolNet. Deze beschermt tegen UV. Er zijn ook varianten die beschermen tegen insecten. Het materiaal blijft langer nat dan een klassieke Buff. Heerlijk om de Buff kleddernat op je nek te dragen en vervolgens verdamping het werk te laten doen. Alternatief: de Australische Cobber-sjaal.

Bedek je hoofd. Rechtstreekse hitte op een onbedekt hoofd ontregelt de warmtehuishouding van je lichaam. Belle zweert bij een fietshelm: dit geeft schaduw maar er stroomt wel lucht door.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: augustus 2022