Slaapsysteem

Het slaapsysteem bevat alle onderdelen die samen je kampeerbed vormen, zoals slaapzak, slaapmat en hoofdkussen. Maar denk ook aan extra isolatie in de vorm van lakenzak, bivakzak en vapor barrier en compressiezak voor slaapzak.

VBL, zomerslaapzak en bivakzak

Belle’s slaapsysteem

Kan je een zomerslaapzak gebruiken in de winter? Ja, door extra laagjes toe te voegen. De lagen van onder naar boven en van binnen naar buiten van mijn slaapsysteem bij temperaturen rond het vriespunt:

 1. Mat
  1. Aluminium zitlap onder torso;
  2. Exped Winterlite slaapmat (R-waarde 7);
 2. Exped REM hoofdkussen opblaasbaar (185 gram);
 3. Kleding
  1. Lang merinowollen ondergoed inclusief sokken en capuchon (Aklima en Dilling);
  2. Donsjack (Cumulus Encredilite Endurance) (zwart met paarse rits);
 4. Zakken
  1. Exped Vapor Barrier liner (eventueel alleen tot de taille onder jack) (groen) (135 gram);
  2. Slaapzak Lightwave Firelight 250, zomerslaapzak, 900 (EU)/970 (VS) cuin (geel) (520 gram);
  3. Noodbivvy van Survive Outdoors Longer (oranje/aluminium) (245 gram).

Lagen slaapsysteem van binnen naar buiten

In de zomer gebruik ik alleen de mat, hoofdkussen, wollen ondergoed en de slaapzak, eventueel opengeritst als quilt.

Een aluminium reflectiematje onder de slaapmat bij vorst

Voordeel: multifunctioneel

Het lange wollen ondergoed kan onder kleding gedragen worden als extra isolatie. Het donsjack is voor als het koud is tijdens stops of als ’s avonds de zon onder is. De VBL kan ook gebruikt worden als bivakzak en de bivvy kan als lakenzak gebruikt worden. De aluminium isolatiemat onder de torso is overdag zit- en kniellap. Het opblaaskussen wordt in kamp in een plastic zak gebruikt als rugleuning tegen een boom.

Waarom drie lagen?

Als je een bivakzak om je donzen slaapzak doet, kan je eigen transpiratie niet meer goed verdampen. Daarom gebruik je in combinatie met een bivakzak een vapor barrier liner (VBL), die zorgt dat jouw transpiratie niet bij het dons van je slaapzak kan komen. Je zult verbaasd zijn hoe weinig je zweet in een VBL. Er ontstaat een soort verzadiging, die je wollen lange ondergoed prima kan opnemen. Het is niet eens koud als je even midden in de nacht met je wollen ondergoed aan je tent verlaat.

De bivakzak beschermt je slaapzak van buiten tegen condens en voegt een extra laagje isolatie toe. De aluminium laag aan de binnenkant van mijn SOL bivakzak straalt de warmte terug naar je lichaam. Je moet wel oppassen dat je eigen ademhaling niet condenseert tegen de binnenkant van je bivakzak.