Klikpedalen

Als je nog niet bekend bent met klikpedalen is het aan te raden daar ook mee te leren omgaan. Klikpedalen houden je voeten op de trappers van een ligfiets als je over onregelmatig wegdek rijdt. Ook kan je met klikpedalen even je benen laten rusten zonder dat je voeten van je trappers vallen. En je komt makkelijker heuvels op omdat je met klikpedalen niet alleen kan duwen op de pedalen maar er ook aan trekken. Je kan er voor kiezen de eerste paar honderd kilometer eerst zonder klikpedalen te leren ligfietsen. Als je later gewend bent aan klikpedalen zul je merken dat je fietsen zonder klikpedalen juist eng gaat vinden. Maar er zijn ook ervaren ligfietsers die de voorkeur hebben voor gewone pedalen. Pedalen zijn los te koop en met een dunne steeksleutel 15 makkelijk te verwisselen.

Er zijn meer soorten klikpedalen dan de veel verkochte Shimano’s SPD. Shimano maakt onder andere pedalen met aan de ene kant een kliksysteem en aan de andere kant een normale trapper. Dit heeft als voordeel dat je kunt wisselen tussen fietsschoenen en bijvoorbeeld sandalen.  (Er zijn ook sandalen te koop waar je fietsplaatjes onder kunt monteren). Door hun gewichtsverdelingen, hangen de trappers op een ligfiets met het klikgedeelte vaak naar achteren, dus je kan altijd makkelijk inklikken zonder eerst de pedaal te hoeven draaien. Kijk ook eens naar Egg Beaters van Crankbrothers en Bebop, waar andere vakantiefietsers hun voorkeur voor hadden. Bij Bebop heb je veel meer ‘float’ (bewegingsruimte) op de trapper maar moet je een veel grotere beweging maken om uit te klikken. Dit is voor beginners niet aan te raden.

Zelf fietsen we allebei met Shimano klikpedalen.  Belle met SPD PD-A530 die aan de niet-klikkant wat meer weg hebben van platformpedalen dan de pedalen van Dave: SPD PD-M324.

Om minder last te hebben van druk op de voorvoet is Belle gaan experimenteren met SPD-SL en raceschoenen met carbon zolen. De eerste ervaringen met SPD-SL vind je hier.

Schoenplaatjes

Welke schoenplaatjes of cleats horen bij welk Shimano pedaal?

Type Plaatje
Fuego Belle PD-A530 SM-SH51 of SM-SH56
Greenmachine PD-M324 SM-SH55 (option SM-SH51)
Quest #644 PD-M520 SM-SH51 (option SM-SH56)
Quest XS #108 PD-A600 SM-SH51 (option SM-SH56)
Scorpion FS 26 PD-A520 SM-SH56 (option SM-SH51)

SM-SH51 (zwart): schoenplaten met enkelvoudige losmaakstand, kunnen alleen losgemaakt wanneer de hiel naar buiten gedraaid wordt. Geen zijwaartse speling.

SM-SH56 (zilver) en SM-SH56 (zilver, goud): schoenplaten met meervoudige losmaakstand, kunnen in elke willekeurige richting losgemaakt worden. Deze plaatjes hebben 3º zijwaartse speling.

Schoenplaatjes kan je kwijtraken dus is het verstandig een reservepaar bij je te hebben. In ons geval zou SM-SH51 de beste keuze zijn voor reserveplaatjes omdat we die allebei kunnen gebruiken op alle fietsen.

Schoenplaatjes monteren
De stand van de voet op het pedaal, moet zodanig zijn dat het midden van het gewricht van de grote teen op het midden van de pedaalas valt. Dit geldt voor zowel race als MTB schoenen. Tevens is het van belang om de schoen zoveel mogelijk haaks op het pedaal te plaatsen.