Aansteker

Je kan op verschillende manieren het vuur aansteken. Aangezien we (nog) geen bushcraftcursus hebben gedaan houden we het bij stormvaste lucifers in een waterdicht doosje en aanstekers. Omdat we een spiritusbrander hebben, is het bij lage temperaturen vaak moeilijk om dit aan te krijgen met een firesteel. Gebruik je een firesteel, gebruik dan je zakmes of een stukje van een oude ijzerzaag als aanzetijzer. Dit werkt beter dan het stukje staal wat je er meestal bij krijgt.

Aansteker

Omdat een aansteker voor barbecues van de Albert Heijn toch soms een beetje weigerde, schaften we een Primus PowerLighter aangeschaft met een vlam van 1300 graden. Een soort mini verfbrander. Deze vul je met butaangas. Dat kan een spuitbus zijn voor het vullen van aanstekers. Hou hiervoor de aansteker op zijn kop. De aansteker niet meer dan voor driekwart vullen. Na het vullen 2 minuten wachten met gebruiken. Voor een betere performance kan je de aansteker in je hand opwarmen.

Nadeel van deze aansteker is dat er geen vergrendeling op zit. Ander nadeel is dat de aansteker niet warmer mag worden dan 50ºC en niet aan direct zonlicht mag worden blootgesteld. Mag niet langer dan 10 seconden branden. Er is een adapter te krijgen zodat je de aansteker kan vullen met een tankje van een gasbrander. Grootste nadeel was dat dit dure ding na een jaar de geest gaf.

Primus PowerLighter

De makkelijkste manier om een Trangia spiritusbrander aan te steken als het koud is is met een takje, dat ik eerst in de spiritus doop. Dit steek ik aan met de aansteker.

Heb je een benzinebrander, dan is het handig om een Zippo-aansteker mee te nemen omdat deze dezelfde brandstof gebruikt als je brander. Deze aansteker doet het ook in de wind, dankzij zijn ‘schoorsteen’. Hij is echter niet waterdicht en de benzine verdampt snel, ook als je hem niet gebruikt. Werkt onder andere op Coleman fuel. Er zijn ook waterdichte benzinebranders verkrijgbaar.

Lucifers

Er zijn waterproof lucifers en zogeheten stormlucifers. Wij hebben een voorkeur voor de laatste. Die zijn buiten in de wind het makkelijkste te ontsteken en waaien niet meteen weer uit bij een zuchtje wind. We nemen ze mee in een speciaal waterdicht buisje.

Firesteel

De beste vuursteen die we hebben zit in een mes, het Light My Fire Fireknive van Sea To Summit. Dit vinden we tegenwoordig alleen een beetje te groot mee te nemen. De kleinere firesteels, met vaak ook nog zo’n te kort touwtje tussen de delen, vinden we erg onpraktisch (ook als je zelf het touwtje langer maakt). De mooiste vuursteenaansteker is van titanium, van het merk Vargo. Maar het vuursteentje zit in principe ook in een lege aansteker.

Piëzo

Van Optimus is er een piëzo ontsteker op de markt die compact en licht is. Maar deze zal bij koud weer ook meer geschikt zijn voor gas en benzine dan voor een spiritusbrander.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: april 2022