OV, veerboot & vliegtuig

Op deze pagina vind je praktische informatie over vervoer per trein en bus, vliegtuig en veerboot. Deze informatie is handig voor als je een korte vakantie niet (weer) bij de voordeur wilt laten beginnen of omdat je de reis moet afbreken omdat je deze tijdelijk niet op eigen spierkracht kunt voorzetten.

Openbaar vervoer

Voor het plannen van reizen per openbaar vervoer zijn de volgende websites handig:

Trein

  • 9292.nl
    Voor het plannen van reizen van deur tot deur binnen Nederland, via tram, pont, bus, trein en metro.
  • Wanderu
    Boeken van bus- en treinreizen.
  • Omnio
    Voor het boeken van internationale trein-, bus- en vliegreizen.
  • Trainline
    Voor het boeken van bus- en treintickets.
  • NS International
    Voor het boeken van treinreizen in West-Europa.
  • Fiets-mee
    Voor internationale treintickets als je je fiets wilt meenemen.
  • Treinreiswinkel
    Gespecialiseerd in treinvakanties, ook met de fiets.
  • Bahn.com
    Voor alle informatie over treinreizen in Europa. De zitruimte tweedeklas in een ICE is beter dan de eersteklas bij NS.
  • Interrail treinverbindingen Europa.
    Handig overzichten van op welke lijnen je moet reserveren, reistijden en soorten verbindingen.
  • Interrail treinkaart als pdf (2021)
    Interrail publiceert de kaart zelf niet meer sinds 2022.

Bagage even stallen in Londen voordat je aan de terugreis begint: Left Luggage Service & Facilities.

Busstation van Glasgow, Schotland

OV algemeen (trein, bus, metro)

Fietsvervoer per bus

  • Soetens Fietsvervoer
    Om je fiets van het eindpunt of naar je startpunt van je fietsreis te transporteren. Voor als de fiets niet mee kan in de internationale trein. Rijden niet op Groot-Brittannië.
    Update 2021: vanwege corona ligt de bedrijfsvoering stil in 2021.
  • Camino Transport
    Zoon van Soetens. Voor transport per bestelbus van je fiets naar of van Zuid-Europese landen. Zie site voor meer info.
  • Fietsbus
    Te boeken via de Fietsvakantiewinkel: de fietsbus brengt je naar populaire fietsbestemmingen. Er zijn enkele reizen en retouren te boeken en je gaat samen met je fiets op de bus.

Veerboot naar Dover

Veerboten

Een overzicht van internationale veerbootverbindingen is te vinden op:

Voetveren

Vliegen

Vliegen is niet goed voor het milieu maar soms moet je je reis onvoorzien afbreken of je wil reizen naar continenten overzee.

Het is echt heel krap in een vliegtuig. Aangeboden krijgen dat je bij de nooduitgang mag zitten, in verband met je lengte is er niet meer bij. Dat soort plaatsen heten nu ‘Economy Plus’.

Jetlag

Als je ’s avonds van de oostkust van de USA naar Europa vliegt, duurt de ‘nacht’ slechts twee uur, omdat het dan alweer licht wordt buiten. In de cabine wordt dan ook alweer ontbijt geserveerd en gaat het licht aan. Je kan sowieso toch niet slapen of rusten in het vliegtuig. Naar de VS vliegen is wat betreft tijd makkelijker: je moet wat langer opblijven en je wordt de eerste dagen lekker op vroeg wakker terwijl je voor je gevoel uren hebt uitgeslapen.

Om over de jetlag heen te komen de eerste paar dagen een wekker zetten, anders val je terug in het oude ritme.

Goedkope vliegtickets

Een flink aantal jaren geleden boekte je de goedkoopste tickets via Airfare of NBBS Reizen. Goedkoopste vliegmaatschappijen destijds: Delta, Continental, United Airlines. Dit is natuurlijk niet meer actueel. Ik denk dat EasyJet nog niet eens bestond. Bij navraag bij een jonge collega die veel vliegt: hij boekt via Skyscanner en vertelde me enthousiast dat “de KLM Werelddeal Weken er ook weer aan zaten te komen”.

Het kan goedkoper zijn om pakketreizen te boeken, zoals op KLM Packagedeals, waar je vlucht+hotel of vlucht+auto kunt boeken (maar niet alledrie). Let op, dit zijn pakketreizen. Een pakketreis boeken zou ik nu nooit meer doen, het geeft enorm gedoe met eventuele claims, waarbij je van het kastje naar de muur gestuurd wordt.

Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper het is.

Om ticketprijzen met elkaar te vergelijken en te boeken kan je deze sites gebruiken:

Er zullen vast meer boekingssites zijn. Rechtstreeks boeken bij de maatschappij geeft minder gedoe in het geval dat je een claim wilt indienen.

E-ticket

Soms creditcard tonen die gebruikt is om vlucht te betalen, soms ook kwitantie/reisschema nodig voor douane als bewijs voor retourticket.

Inchecken

Als je online incheckt, kan je je bagage bij fast-dropbalie kwijt. Online inchecken kan vanaf 12 of 24 uur van tevoren.

Bagage

Rugzakken en fietstassen altijd inpakken in flightbag om de banden en ophangsystemen te beschermen. Alle fietstassen in één flightbag is één stuks ruimbagage.

De maximale afmeting van de bagage om mee te nemen in de cabine is afhankelijk van met welke maatschappij je vliegt. De afmeting 55 x 35 x 20 lijkt een veilige keuze. Het laagste maximumgewicht is 7 kilo. Ga er overigens niet vanuit dat je handbagage gratis kunt meenemen bij de goedkoopste tickets.

Er zijn verschillende regels per maatschappij over wat wel en niet meegenomen mag worden. Op dit moment (2019) neemt alleen Transavia elektrische fietsen mee maar de voorwaarde is dat de accu niet meer dan 300 wattuur is. Veel e-bikes zitten daar boven. Een labelprinter kan hier een oplossing bieden. Of je stuurt de accu’s per post naar bijvoorbeeld een Warmshowers-adres.

Zie Skyscanner voor meer informatie of je eigen vliegmaatschappij. Dat is degene die de vlucht uitvoert. Je kan bij KLM boeken maar soms is dan AirFrance de maatschappij die de vlucht uitvoert bijvoorbeeld. Je kunt ook kijken bij Samsonite.

Fiets mee in het vliegtuig

Er zijn horrorfoto’s te vinden op het internet van wat er met je fiets kan gebeuren als je die meeneemt in het vliegtuig. Van een fiets die over het asfalt gesleept moet zijn achter een bagagewagentje of iets dergelijks want vork en stuurstang zijn bijna half doorgesleten. Zo’n fiets komt dus total loss aan. Het beste verpak je het frame van de fiets met leidingisolatiemateriaal en zet je een aluminium buisje voor tussen de voorvork, zodat deze niet platgedrukt kan worden als er allerlei bagage bovenop je fiets gestapeld wordt. Met rechtstreekse vluchten voorkom je extra risico op transportschade.

De fietstassen kan je verpakken in wastassen om te voorkomen dat de haken van het ophangsysteem ergens achter blijven hangen op een transportband. Hoe het verpakken van de fiets voor transport in zijn werk gaat, daarvan heeft John Tellerman een video gemaakt:

John kiest ervoor om de fiets thuis in te pakken en in een hotel uit te pakken, dat voorkomt een hoop stress met inpakken en uitpakken op vliegvelden waar je een deadline hebt en vragen moet beantwoorden over je fiets aan voorbijgangers. Hij kiest er dus voor om met ingepakte fietsen in een taxi naar en van het vliegveld te gaan. De spullen voor transport, zoals de doos, blijven achter in het hotel. Volgens John werken hier de meeste hoteleigenaren aan mee, omdat ze allang blij zijn met dat je straks weer bij ze overnacht op de terugweg. Meer informatie in het verslag van de Wereldfietsbeurs 2019.

Visa/ESTA/Waiver program

Op het groene formulier (waiver program) dat je als Europeaan moest invullen voor de douane om de Verenigde Staten binnen te mogen, moet je alle vragen op de achterkant met ‘nee’ beantwoorden. (Regels om de U.S.A. binnen te komen zijn inmiddels gewijzigd, je moet in 2017 een ESTA-formulier invullen). Zie Visumcentrale. Let op: er zijn commerciële sites die veel geld vragen voor een ESTA-formulier, het kan goedkoper als je verder zoekt. Met een ESTA kan je 90 dagen in de VS verblijven, heb je langer nodig dan heb je een visum nodig.

Voor veel landen buiten Europa is een visum nodig. Of je een visum nodig hebt kan je navragen bij de ambassade of het consulaat van je bestemmingsland.

Als je twee nationaliteiten hebt, en je paspoort is van een nationaliteit van buiten de EU, dan kan je het beste voor je volgende reis door/naar de EU via een vliegveld een Nederlands paspoort aanvragen, om oponthoud bij de grens te voorkomen. Reis je naar het land van je een van je nationaliteiten buiten de EU, reis dan met beide paspoorten.

Bloedcirculatie

Als je last krijgt van opgezette voeten of enkels bij de lange opgevouwen zit in het vliegtuig (of touringcar) dan helpen wellicht speciale sokken om de bloedcirculatie te verbeteren. Je kan ze onder andere krijgen bij de ANWB van het merk Travel&Co. Dit soort compressiesokken kunnen ook averechts werken dus het beste bespreek je dit van tevoren met je huisarts.

Tickets

Het is belangrijk om je boekingsnummer, EMD-nummers van de tickets, en de betaalmanier goed te administreren. Dit heb je nodig als je geld wilt terugvragen omdat een reis bijvoorbeeld is geannuleerd.

Elke optie heeft een eigen EMD-nummer, dus stoel heen heeft er één en stoel terug ook, hetzelfde voor extra bagage, twee nummers voor heen en terug. De eerste drie cijfers van EMD-nummers verwijzen naar de vliegmaatschappij. Bijvoorbeeld 057 voor Air France en 074 voor KLM.

Wanneer je bij KLM een vliegreis + auto besteld, dan heb je opeens geen zaken gedaan met KLM maar met een reisbureau, namelijk Airtrade. Je hebt dan bij KLM geboekt maar je moet het geld terug zien te krijgen van Airtrade.

KLM kan ook opties boeken bij Air France maar je zult met een Fransman moeten onderhandelen om je geld terug te krijgen. Maar die stuurt het dan ook direct terwijl je bij KLM drie maanden op je geld wacht.

Luchtvaart zit administratief erg ingewikkeld in elkaar, je kan ook een KLM-ticket hebben terwijl de uitvoerende vliegmaatschappij een andere is. Dit heet code-sharing. Voor meer informatie hierover: Euclaim.

Verplicht retourticket

Sommige landen/vliegtuigmaatschappijen vereisen een retourticket om het land binnen te mogen komen. Terwijl jij van plan was dat land fietsend of backpackend te verlaten. Of je hebt nog niet besloten wat je volgende bestemming is of hoe lang je wilt blijven in het land. Er bestaan online diensten die een ticket voor je kunnen regelen dat je tijdelijk ‘huurt’ voor 48 uur, waarna zij de vlucht cancellen.

Andere diensten vind je door te zoeken op ‘onward ticket’.

Luchthavens

  • Toandfromtheairport.com
    Engelstalige site over reismogelijkheden van en naar vliegvelden wereldwijd.
  • Vliegveldinfo.nl
    Nederlandstalige site met informatie over vliegvelden, zoals ligging en voorzieningen.

Treinstation Bruxelles-Midi

CO2 compenseren

Hier kan je de carbon footprint van je vlucht berekenen: Carbon Footprint Calculator.

Allerlei dingen die de moderne westerse mens doet levert uitstoot van CO2 op. Niet alleen reizen, maar bijvoorbeeld ook het verwarmen van je huis. Eén kind levert 58 ton CO2 per jaar per ouder op. En dat gaat ook door na jouw dood, ervan uitgaande dat je niet je kind overleeft (bron 1 en 2). Een vlucht van Amsterdam (AMS) naar Beijing (PEK) levert 0,58 ton kooldioxide op. Voor elk kind dat je niet op de wereld zet, kan je dus met je partner vijftig keer per jaar op en neer naar China vliegen.

Hoe kan je al deze CO2-uitstoot compenseren?

  • Greenseat investeert in duurzame energie in ontwikkelingslanden. Je kan ook bomen laten planten, maar die worden gebruikt voor biomassa zodra ze volgroeid zijn, omdat ze dan alleen nog CO2 omzetten maar niet opslaan. De verbranding van hout in houtkachels en biomassacentrales veroorzaken echter een hoop fijnstof en andere kankerverwekkende stoffen in de lucht. Daarbij komt ook weer de CO2 vrij.
  • Gold Standard is een betrouwbaar keurmerk voor projecten waarmee CO2-uitstoot wordt gecompenseerd. Het wordt ondersteund door onder andere het Wereld Natuurfonds. (Bron: Milieu Centraal).
  • Verder kan je overwegen om vegan te leven, hiermee compenseer je je CO2-uitstoot elke dag. Er zijn diverse blogs met tips om te beginnen met vegan te worden, zoals PlantB, The Green Guide en Lisa Goes Vegan.

Wie in een veerhaven eens heeft gekeken naar al die zwartrokende pijpen van veerboten hoeft zich niet zo schuldig te voelen. Vanwege het grote aantal passagiers is de emissie per persoon laag. Bovendien worden deze schepen ook nog eens voornamelijk ingezet voor het vervoeren van goederen (al die vrachtwagens die meegaan). Een retour met een standaard veerboot van Dover naar Calais kost per passagier 10 kilogram CO2 (bron). Dus pas als je 58 keer op en neer bent gevaren heb je net zoveel uitstoot veroorzaakt als één keer naar China vliegen. Daarnaast doet CO2-uitstoot op hoogte door vliegtuigen meer schade dan uitstoot op zeeniveau.

Er is ook een afkickkliniek voor vliegverslaafden, opgericht door Natuur & Milieu. Jammer dat die zich vooralsnog alleen op de vakantiereizigers richten en niet ook op zakelijke reizigers. Die vliegen meerdere keren per jaar en zijn goed voor bijna een derde van de vliegreizen vanaf Schiphol.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: augustus 2022