Bikepacking

Wij richten ons op bikepacking sinds 2016. Langzaam zijn we van een vakantiefietser getransformeerd naar een 0.9 bikepacker. Je kan het bikepacken gefaseerd aanpakken: eerst een lichtere en kleinere kampeeruitrusting, daarna kunnen de lowrider en je voortassen aan de kant. Daarna koop je een hardtail mountainbike, 29’er of 27.5 plus bandmaat. Of gravel bike. In 2018 kochten we onze plus bikes. We hebben nog kleine tassen mee op een bagagerek. Vandaar de 0.9.

Wat is bikepacken? Dat is kort gezegd gaan fietskamperen met je mountainbike (of gravelbike) als vervoermiddel. Het is met je fiets het asfalt met de auto’s en de e-bikers verlaten en de natuur intrekken. Omdat je plaveide paden verlaat is je fiets een mountain bike of gravel bike. Omdat die meestal geen fietsdragers heeft én omdat je op onverharde paden slecht stuurt met voortassen, zijn er speciale bikepackingtassen die je meer in het frame hangt, om het gewicht te centreren. Dit smallere silouet is ook handig op single track paden.

Ultralight en minimalistisch
Omdat je minder tasruimte hebt, gebruiken bikepackers een ultralight en minimalistische kampeeruitrusting (eerder bijvoorbeeld een bivakzak dan een tent). Ook al omdat je met zo min mogelijk gewicht de berg op wilt fietsen en je fiets moet kunnen tillen over de slecht begaanbare delen. Een lichte fiets duwt ook makkelijker, zeker als het het tien kilometer lang moet doen wordt dat erg belangrijk.

Het gedroomde plaatje van een ‘echte’ bikepacker

Bagagedrager
Het vermoeden is dat we altijd iets tussen het klassieke bike touring en bikepacking in blijven. Bikepacking is ontstaan in de VS, waar kampeertochten doorgaans beginnen op vrijdagavond en eindigen op zondagavond. Ga je wat langer op pad, dan moet je rekening houden met meer typen weer. Daarom hebben we een bagagedrager op de mountainbike gezet met kleine zijtassen. Een zadeltas is ook onhandig met opstappen en zit in de weg bij afdalen, bij het achter je zadel hangen.

Gefaseerd van vakantiefietser naar bikepacker

Bikepacker hoef je niet van het ene op het andere moment te worden, je kan langzaam je uitrusting veranderen. Steeds lichter, steeds minder.

Wannabe bikepacker met volledige solo kampeeruitrusting (in vroege voorjaar 2018). Met Ortlieb Gravel-Packs als achtertassen en Gazelle Kathmandu gestript van spatborden, ringslot en voordrager.

Bikepacking 0.9: winterkamperen met lichte vorst, februari 2019. Achtertassen van Arkel, stuur cradle Specialized Burra Burra, overige tassen Alpkit. Fiets Sonder Frontier NX 1 Rigid Rumpus 650b+

Surly ECR met twee bierflesje en bikepackingtassen

Wat niet in de tassen op het frame past gaat mee in een kleine rugzak. Hier komt de naam vandaan: backpacking met de bike = bikepacking. Vanwege het verlaten van de gebaande paden hoort wildkamperen in de bergen en bossen vaak ook bij bikepacking.

Wat heb je nodig om te gaan bikepacken:

Fiets

Een MTB, geschikt voor bikepacken of een gravel bike. Fietsen kunnen van staal, aluminium of titanium zijn gemaakt. Hebben mechanische schijfremmen omdat dit makkelijker is te repareren in het veld dan hydraulische. Geen verende voorvork, ook weer vanwege minder kans op defecten en om te voorkomen dat de stuurrol tegen de band komt.

Idworx Rock oPinion Ti met tassen voor bikepacking

Tips om je fiets lichter te maken vind je op Weight Weenies.

Bikepacking fietstassen

In plaats van dat je traditionele fietstassen gebruikt wordt de bagage meer in de fiets verborgen en aan het stuur. Het handigste is als de rol aan het stuur en onder je zadel vastgezet wordt in een harnas of cradle. De waterdichte zak met rolsluiting haal je daar makkelijk uit. Je wil namelijk niet met de inhoud door de regen naar de tent lopen. De rol op het stuur wordt meestal gebruikt voor slaapspullen: slaapzak, bivy en mat rol je samen op tot één rol. In Amerika zie je dat ze daar vaak een waterdichte zak van eVent voor gebruiken, die werkt niet met een ventiel maar een ademende waterdichte stof om de lucht uit de zak te persen. Sea to Summit maakt deze zakken.

Merken bikepackingtassen:

  • Acepac;
  • Alpkit (frametas op maat voor confectieprijs);
  • Apidura (heeft waterdichte lijn);
  • Porcelain Rocket;
  • Revelate (niet alle tassen);
  • Salsa.

Bikepacking wordt steeds populairder, inmiddels maken steeds meer mainstream merken ook bikepackingtassen:

  • Ortlieb (waterdicht);
  • Topeak;
  • Vaude;
  • Specialized (waterdicht).

Soorten tassen:

  • Framebag, in de driehoek van het fietsframe;
  • Jerrycan, op de bovenbuis bij het zadel;
  • Fueltank of top tube bag, op de bovenbuis bij het stuur;
  • Handlebar roll, roltas voor en onder het stuur, boven de voorvork;
  • Seat pack, tas onder het zadel, vastgemaakt aan zadelbuis en zadel;
  • Stem cell of feed bags, cilindervormige tasjes voor aan het stuur;
  • Waterdichte zakken die op de voorvork bevestigd worden, meestal in een cradle.

Maar je kunt ook echt bikepacken, met alle bagage in een rugzak, zoals te zien is in deze video.

Als je geen seatpack gebruikt, kan je een achterdrager monteren. Er zijn inmiddels lichtgewicht steunen voor bikepackers te koop. Wij hebben een klassiek rek van Topeak. Voordeel is dat je zowel een rol bovenop als kleine zijtassen kunt bevestigen zoals de Arkel Drylites. De Arkel Drylites rammelen niet zoals de Ortlieb Gravelpacks maar zijn waarschijnlijk wel minder slijtvast. Omdat ze niet vierkant zijn pakken ze wat minder makkelijk in dan de Ortlieb. Doordat de rolsluiting bij Arkel Drylites bovenop sluit, kan er een kuil met water ontstaan (als de fiets stilstaat) waardoor de tassen toch water binnen krijgen. Maar dit gebeurt alleen in uitzonderlijke hoosbuien.

Arkel Drylites fietstassen

Geschikte achtertassen voor ‘bikepacking 0.9’ zijn: de voortassen van een standaard tassenset voor toerfietsen of deze lichtere versies:

Merk Arkel Ortlieb Vaude
Type Drylites Gravel-Pack Aqua Back Light
Inhoud 28 liter 25 liter 38 liter
HxBxD 37x28x14 cm 30x25x14 44x29x18
Gewicht 540 g 1160 1080

Al deze fietstassen zijn waterdicht.

Specialized Burra Burra met waterdichte zak van Alpkit

Op deze twee foto’s hebben we een volledige kampeeruitrusting bij ons met driepersoons tent, kookspullen, slaapzak, etc.

Het klittenband en de kabels beschadigen de lak van je fiets. Hiervoor kan je helicoptertape gebruiken. De correcte naam voor deze tape is 3M 8671HS Polyurethane Protective Tape. Het is verkrijgbaar via Amazon in verschillende breedtes. En nogal prijzig.

Water meenemen

Water kan mee in een waterzak op je rug (zwaar), in een kleinere bidon in een feed back/stem cell aan je stuur of een waterzak in je frametas. In bidonhouders op de vork kan je ook water meenemen, bijvoorbeeld in de Salsa Anything Cage (sterk stevig kunststof) of de Santos Alleshouder. Die Alleshouder heeft als voordeel dat de riempjes makkelijk en snel zijn weg te werken en dat een fles er slipvast in vastgezet kan worden. Het nadeel van de Alleshouder zijn de metalen ovale ringen, die direct op de vork gezet moeten worden. Je zal dus eerst tape moeten aanbrengen of een plastic ringetje moeten gebruiken om beschadiging te voorkomen. Ook lijkt de Alleshouder van Santos minder robuust dan de Anything Cage van Salsa. Tip: zet water op je rechter voorvork. Op die manier kan je er makkelijk bij als je fiets ligt.

Gebruik flessen van Camelbak (Chute) of Nalgene, die zijn er tot 1,5 liter water. Deze blijven ook heel als je valt. Er zijn Spa-PET-flessen van 2 liter maar dan kan je sneller je watervoorraad kwijtraken als het water op de voorvork bevestigd hebt en ongelukkig valt.

Santos Alleshouder voor flessen of bijvoorbeeld opgerolde slaapmat

Helmen

Voor bikepacking wordt over het algemeen gereden met een helm in Enduro-stijl. Deze is geschikt voor mountainbiken omdat hij lager is bij de slapen en het achterhoofd beter bedekt dan racefietshelmen. Omdat we geen aangelegde techische mountainbikepaadjes fietsen, vinden we een helm alleen nuttig in landen met bergen of waar je anders gezeur krijg over het niet dragen van een helm. Of bij stormachtige wind, als er takken kunnen vallen. Een trucker pet zit veel lekkerder!

POC Tectal fietshelm met beweegbare klep

Dave heeft een POC Tectal fietshelm en Belle een Endura MT500, waarin je handig je zonnebril kunt wegsteken. Deze helm heeft ook een houder voor een skibril achterop en de mogelijkheid een GoPro-houder vast te klikken op de helm. Het mooiste is nog dat Endura een crash-garantie heeft waarmee je voor een gereduceerde prijs je helm kunt vervangen na een val.

Belle’s fietshelm

Lichtgewicht kamperen

Om in bikepackingtassen je kampeerspullen mee te kunnen nemen moet je lichtgewicht gaan. Er is op Kampeerwijzer een aparte pagina te vinden over lichtgewicht kamperen.

Wildkamperen

Waarom wildkamperen samenhangt met bikepacking: bikepackers verlaten de gebaande paden en fietsen waar geen asfalt is en dus ook geen campings zijn. Het is met je tentje niet leuk om tussen caravans te staan, tussen al dat witte polyester heb je geen natuurbeleving. Er is in de jaren ’70 nagedacht over wat beter zou zijn voor natuurbehoud: kampeerders spreiden door wildkamperen toe te staan of ze te concentreren op campings. In Europa is meestal voor het laatste gekozen (uitzondering: Scandinavië en Schotland). Als je de Leave No Trace (leave only footprints, take only pictures) principes naleeft is er eigenlijk ethisch niets tegen wildkamperen in te brengen. In de natuur kampeer je op minimaal 60 meter van water en je gooit ook geen ‘biologisch afbreekbare zeep’ in het water. Op Kampeerwijzer is een aparte pagina over wildkamperen.

De Avaghon X29 heeft ook een rekje voor bikepacking

Eerder verscheen er een blogpost over Bikepacking op deze site, die ingaat op de voordelen van deze ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van nog lichtere en kleinere kampeermaterialen: Bikepacking: een interessante trend voor alle kampeerders.

Video

In deze video geven twee deelnemers aan de Divide Challenge tips over mee te nemen spullen om van je mountainbiketour een succes te maken. Zij reden de Great Divide Mountain Bike Route (4455 kilometer) van Canada naar Mexico in zes weken. Zij deden dit ‘supported’, wat betekent dat ze niet fietsten met kampeerspullen.

Bikepacking-gerelateerde blogposts krijgen de tag ‘bikepacking’.

Voor tips van ervaren bikepackers, zie dé site: Bikepacking.com. Op die site vind je informatie en reviews van fietsen, sturen, kampeerspullen, routes, alles wat je nodig hebt om te gaan beginnen met bikepacken.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: februari 2021