Bikepacking

Wij zijn wannabe-bikepackers sinds ergens in 2016 denk ik. We verwachten in 2019 onze eerste bikepacking trip te maken. Dus ga voor tips van ervaren mensen naar dé site: bikepacking.com. Op Bikepacking.com vind je informatie en reviews van fietsen, sturen, kampeerspullen, routes, alles wat je nodig hebt om te gaan beginnen met bikepacken. Deze pagina bevat informatie over onze ondekkingsreis over hoe en waar je kunt bikepacken, wat we tot nu toe hebben ontdekt.

Bikepacker

Wat is bikepacken? Dat is kort gezegd gaan kamperen met je mountainbike als vervoermiddel. Het is met je fiets het asfalt met de auto’s en de e-bikers verlaten en de natuur intrekken. Omdat je plaveide paden verlaat is je fiets een mountainbike. Omdat die geen fietsdragers heeft én omdat je op ongelijke paden slecht stuurt met voortassen, zijn er speciale bikepackingtassen die je meer in het frame hangt, om het gewicht te centreren. Omdat je minder tasruimte hebt, gebruiken bikepackers een ultralighte minimalistische kampeeruitrusting (eerder een bivakzak dan een tent). Ook al omdat je met zo min mogelijk gewicht de berg op wilt fietsen en je fiets moet kunnen tillen over de slecht begaanbare delen.

Surly ECR met twee bierflesje en bikepackingtassen

Wat niet in de tassen op het frame past gaat mee in een kleine rugzak. Hier komt de name vandaan: backpacking met de bike = bikepacking. Vanwege het verlaten van de gebaande paden hoort wildkamperen in de bergen en bossen vaak ook bij bikepacking.

Wat heb je nodig om te gaan bikepacken:

Mountainbike

Een MTB, geschikt voor bikepacken.

Idworx Rock oPinion Ti met tassen voor bikepacking

Fietstassen

In plaats van dat je traditionele fietstassen gebruikt wordt de bagage meer in de fiets verborgen en aan het stuur. Het handigste is als de rol aan het stuur en onder je zadel vastgezet wordt in een harnas of cradle. Het waterdichte zakje met rolsluiting haal je daar makkelijk uit en weer in. Er zijn tassen met een ventiel. De rol op het stuur wordt meestal gebruikt voor slaapspullen: slaapzak, bivy en mat rol je samen op tot één rol. In Amerika zie je dat ze daar vaak een waterdichte zak met eVent voor gebruiken, die werkt dus niet met een ventiel maar een ademende waterdichte stof om de lucht uit de zak te persen. Sea to Summit maakt deze zakken.

Merken bikepackingtassen:

 • Acepac
 • Alpkit
 • Apidura
 • Ortlieb
 • Porcelain Rocket
 • Revelate
 • Salsa
 • Topeak

Soorten tassen:

 • Framebag, in de driehoek van de fiets;
 • Jerrycan, op de bovenbuis bij het zadel;
 • Fueltank of top tube bag, op de bovenbuis bij het stuur;
 • Handlebar roll, roltas voor onder het stuur;
 • Seat pack, tas onder het zadel;
 • Stem cell, ronde tasjes voor aan het stuur;
 • Tassen die op de voorvork bevestigd worden, meestal in een cradle.

Maar je kunt ook echt bikepacken, met alle bagage in een rugzak, zoals te zien is in deze video.

Helmen

Voor bikepacking wordt over het algemeen gereden met een helm in Enduro-stijl. Deze is geschikt voor mountainbiken omdat hij lager is bij de slapen en het achterhoofd beter bedekt dan racefietshelmen.

POC Tectal fietshelm met beweegbare klep

Lichtgewicht kamperen

Om in bikepackingtassen je kampeerspullen mee te kunnen nemen moet je ultralight gaan. Er is op Kampeerwijzer een aparte pagina over lichtgewicht kamperen.

Wildkamperen

Waarom wildkamperen samenhangt met bikepacking: het vindt plaats verwijderd van gebaande paden waar geen asfalt is en dus ook geen campings. Het is met je tentje niet leuk om tussen caravans te staan, tussen al dat witte polyester heb je geen natuurbeleving. Er is in de jaren ’70 nagedacht over wat beter zou zijn voor natuurbehoud: kampeerders spreiden door wildkamperen toe te staan of ze te concentreren op campings. In Europa is meestal voor het laatste gekozen (uitzondering: Scandinavië en Schotland). Als je de Leave No Trace (leave only footprints, take only pictures) principes naleeft is er eigenlijk ethisch niets tegen wildkamperen in te brengen. Je kampeert op minimaal 100 meter van water en gooit ook geen ‘biologisch afbreekbare zeep’ in het water. Op Kampeerwijzer is een aparte pagina over wildkamperen.

De Avaghon X29 heeft ook een rekje voor bikepacking

Eerder verscheen er een blogpost over Bikepacking op deze site, die ingaat op de voordelen van deze ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van nog lichtere en kleinere kampeermaterialen: Bikepacking een interessante trend voor alle kampeerders.

Video

In deze video geven twee deelnemers aan de Divide Challenge tips over mee te nemen spullen om van je mountainbiketour een succes te maken. Zij reden de Great Divide Mountain Bike Route (4455 kilometer) van Canada naar Mexico in zes weken. Zij deden dit ‘supported’ dus reden niet met kampeerspullen.