Bikepacking

Wij zijn wannabe-bikepackers sinds ergens in 2016 denk ik. We verwachten in 2019 onze eerste bikepacking trip te maken. Dus ga voor tips van ervaren mensen naar dé site: bikepacking.com. Op Bikepacking.com vind je informatie en reviews van fietsen, sturen, kampeerspullen, routes, alles wat je nodig hebt om te gaan beginnen met bikepacken. Deze pagina bevat informatie over onze ondekkingsreis over hoe en waar je kunt bikepacken, wat we tot nu toe hebben ontdekt.

Bikepacker

Wat is bikepacken? Het is met je fiets het asfalt met de auto’s en de e-bikers verlaten en de natuur intrekken. Omdat je plaveide paden verlaat is je fiets een mountainbike. Omdat die geen fietsdragers heeft én omdat je op ongelijke paden slecht stuurt met voortassen, zijn er speciale bikepackingtassen die je meer in het frame hangt, om het gewicht te centreren. Omdat je minder tasruimte hebt, gebruiken bikepackers een ultralighte minimalistische kampeeruitrusting (eerder een bivakzak dan een tent). Ook al omdat je met zo min mogelijk gewicht de berg op wilt fietsen en je fiets moet kunnen tillen over de slecht begaanbare delen.

Surly ECR met twee bierflesje

Wat niet in de tassen op het frame past gaat mee in een kleine rugzak. Hier komt de name vandaan: backpacking met de bike = bikepacking. Vanwege het verlaten van de gebaande paden hoort wildkamperen in de bergen en bossen vaak ook bij bikepacking.

Wat heb je nodig om te gaan bikepacken:

Fiets geschikt voor bikepacking

Mountainbike met voldoende nokjes op je voorvork om allerlei cages aan vast te maken voor je bagage. Fietstassen zijn te breed om over enkelspoor paden te rijden en voortassen laten je fiets slingeren op onverhard terrein. Voor bikepacking wordt meestal een ‘rigid’ moutainbike gebruikt, dus zonder vering. Dit heeft te maken met de bagage aan het stuur. Zou de vork inveren, dan komt de bagage klem te zitten. Ook kan je op reizen geen problemen met een verende voorvork oplossen, bijvoorbeeld lekkage. Als je geen nokjes hebt, kan je ook King Cage universal support bolts op je vork bevestigen of SKS Anywhere Mounts. Bij de eerste moet je wel kijken naar de compatibiliteit met je cage, ze zijn bijvoorbeeld niet te gebruiken in combinatie met de Salsa Anything Cage.

Belle op de Trek 1120 bikepacking mountainbike tijdens Bike Motion 2018

Enkele fietsmerken:

 • Surly – Ogre, Troll, ECR
 • Salsa – Fargo
 • Trek – 1120
 • Jones
 • Idworkx
 • Avaghon X29
 • Sonder

Voorvork van Surly ECR met bidonhouder en Salsa anything cradle

Uiteraard zijn dit niet alle fietsmerken. Santos maakt de 4.29 maar met velgremmen en een constructie aan het frame waar alle modder achter blijft hangen.

Surly Ogre en Troll

Zadel

Als ligfietsers besteden we nog meer denktijd aan het zadel dan aan de fiets want als het zadel niet lekker zit dan kan de fiets nog zo geweldig zijn maar je gaat het ding haten.

Er is geen zadel te vinden dat de meesten gebruiken. Dat is kennelijk zeer persoonlijk. Frank van Rijn is weliswaar geen bikepacker gezien zijn hoeveelheid bagage maar hij rijdt wel ‘bikepacking’ wegen: grove stenen en gravel, zand, etc. Hij gebruikt een breed zadel, de Brooks B67. Vanwege de uitstekende veren, kan je met dit zadel geen zadeltas gebruiken.

Bas Rotgans rijdt op een Fi’z:ik en een offroad Wereldfietser heeft een zadel van Ergon op zijn Surly Krampus. Darwin OnTheTrail heeft een Selle Anatomica X. Dit zadel zien we bij meer bikepackers maar het is niet te koop in Nederland. Laatst is op Bikepacking.com de Brooks Cambrium All Weather heel positief beoordeeld (in combinatie met een thudbuster).

Links het oorspronkelijke Brooks-zadel dat op de Gazelle zat, vervangen voor Cambrium C17 All-weather. Rechts een zadel van Enjoy, dat we beiden niet enjoyden.

Frank van Rijn’s Santos Travelmaster 3+ met Brooks B67-zadel

Een goede pagina over de keuze van een fietszadel is te vinden bij de Vakantiefietser.

Stuur

Mountainbikes worden vaak met een recht stuur verkocht maar dat kan je het beste vervangen voor een:

 • Stuurbocht met meerdere posities zoals een Jones Loop H-bar of Surly Moloko bar;
 • Drop bar zoals de Salsa Woodchipper.

Surly Moloko bar

Dropper bar met Fred Bar en armliggers

Banden

Je hebt banddiameter 27,5, 27,5+ (650B; ETRTO 584) en 29 inch (700c; ETRTO 622; 28″). De grotere diameter geeft het extra rubber van deze banden aan, het is de buitendiameter van de band. De ETRTO-maat geeft altijd de velgdiameter aan. De 27,5+ banden zijn 2,6 inch breed en hebben meer volume dan een 27,5. Met 29ers heb je eerder problemen met je bagage: boven het achterwiel kan kan je een minder grote zadeltas kwijt en met een verende voorvork zal de rol aan het stuur eerder de voorband raken.

Hoe grover de noppen, hoe meer geschikt voor ruig terrein. Brede banden zorgen voor comfort (vering) en voor lage druk op ondergrond als sneeuw, mul zand, drassig gebied, etc. Je spreekt van een fatbike vanaf een bandbreedte van 3.8 inch/97 mm en een velgbreedte vanaf 2.6 inch/66 mm). Zelf zitten we te denken aan plusbanden in de range van 2.25 inch/57 mm tot 3 inch/76 mm. Logan Watts van Bikepacking.com vindt 2,6″/66 milimeter de ideale bandbreedte.

Noppen aan de zijkant voorkomen het zijwaarts uitbreken. Fijne noppen in het midden zorgen voor minder rolweerstand.

 • Schwalbe – Thunder Burt, Smart Sam

Sinweave Beacon lamp en lader/omvormer

Remmen

Mechanische schijfremmen zoals de Avid BB7. Waarom: velgremmen worden heet bij het remmen in afdalingen. Als je velg heet wordt, dan kan je een klapband krijgen. Achter velgremmen blijft ook modder hangen. Hydraulische schijfremmen remmen beter maar de kans dat je een leiding stuk stoot en dat kunt repareren in het veld is bij de eerste groot en de tweede afwezig.

Pedalen

Platformpedalen. In ruig terrein moet je makkelijk met je voeten bij de grond kunnen en dan moet je niet ingeklikt zitten. Ideaal dat je ook niet én fietsschoenen én schoenen voor het lopen tijdens het kamperen nodig hebt. Daarbij zal het af en toe nodig zijn om met de fiets de berg op te lopen. Fietsschoenen waarmee je ook enigszins kunt lopen zijn meestal én niet geschikt voor fietsen én niet geschikt voor lopen. Schoenen met een stevige zool met weinig torsie zijn geschikt voor platformpedalen.

Idworx Rock oPinion Ti

Fietstassen

In plaats van dat je traditionele fietstassen gebruikt wordt de bagage meer in de fiets verborgen en aan het stuur. Het handigste is als de rol aan het stuur en onder je zadel vastgezet wordt in een harnas of cradle. Het waterdichte zakje met rolsluiting haal je daar makkelijk uit en weer in. Er zijn tassen met een ventiel. De rol op het stuur wordt meestal gebruikt voor slaapspullen: slaapzak, bivy en mat rol je samen op tot één rol. In Amerika zie je dat ze daar vaak een waterdichte zak met eVent voor gebruiken, die werkt dus niet met een ventiel maar een ademende waterdichte stof om de lucht uit de zak te persen. Sea to Summit maakt deze zakken.

Merken bikepackingtassen:

 • Revelate
 • Ortlieb
 • Topeak
 • Alpkit
 • Salsa
 • Apidura
 • Acepac

Soorten tassen:

 • Framebag, in de driehoek van de fiets;
 • Jerrycan, op de bovenbuis bij het zadel;
 • Fueltank of top tube bag, op de bovenbuis bij het stuur;
 • Handlebar roll, roltas voor onder het stuur;
 • Seat pack, tas onder het zadel;
 • Stem cell, ronde tasjes voor aan het stuur;
 • Tassen die op de voorvork bevestigd worden, meestal in een cradle.

Maar je kunt ook echt bikepacken, met alle bagage in een rugzak, zoals te zien is in deze video.

Helmen

Voor bikepacking wordt over het algemeen gereden met een helm in Enduro-stijl. Deze is geschikt voor mountainbiken omdat hij lager is bij de slapen en het achterhoofd beter bedekt dan racefietshelmen.

POC Tectal fietshelm met beweegbare klep

Lichtgewicht kamperen

Om in bikepackingtassen je kampeerspullen mee te kunnen nemen moet je ultralight gaan. Er is op Kampeerwijzer een aparte pagina over lichtgewicht kamperen.

Wildkamperen

Waarom wildkamperen samenhangt met bikepacking: het vindt plaats verwijderd van gebaande paden waar geen asfalt is en dus ook geen campings. Het is met je tentje niet leuk om tussen caravans te staan, tussen al dat witte polyester heb je geen natuurbeleving. Er is in de jaren ’70 nagedacht over wat beter zou zijn voor natuurbehoud: kampeerders spreiden door wildkamperen toe te staan of ze te concentreren op campings. In Europa is meestal voor het laatste gekozen (uitzondering: Scandinavië en Schotland). Als je de Leave No Trace (leave only footprints, take only pictures) principes naleeft is er eigenlijk ethisch niets tegen wildkamperen in te brengen. Je kampeert op minimaal 100 meter van water en gooit ook geen ‘biologisch afbreekbare zeep’ in het water. Op Kampeerwijzer is een aparte pagina over wildkamperen.

De Avaghon X29 heeft ook een rekje voor bikepacking

Eerder verscheen er een blogpost over Bikepacking op deze site, die ingaat op de voordelen van deze ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van nog lichtere en kleinere kampeermaterialen: Bikepacking een interessante trend voor alle kampeerders.

Video

In deze video geven twee deelnemers aan de Divide Challenge tips over mee te nemen spullen om van je mountainbiketour een succes te maken. Zij reden de Great Divide Mountain Bike Route (4455 kilometer) van Canada naar Mexico in zes weken. Zij deden dit ‘supported’ dus reden niet met kampeerspullen.