Bikepacking

Wij zijn wannabe-bikepackers sinds ergens in 2016 denk ik. In 2018 kochten we onze plus bikes. Dus ga voor tips van ervaren mensen naar dé site: Bikepacking.com. Op die site vind je informatie en reviews van fietsen, sturen, kampeerspullen, routes, alles wat je nodig hebt om te gaan beginnen met bikepacken. Deze pagina bevat informatie over onze ondekkingsreis over hoe en waar je kunt bikepacken, wat we tot nu toe hebben ontdekt.

Het gedroomde plaatje van een ‘echte’ bikepacker

Bikepacker hoef je niet overnacht te worden, je kan langzaam je uitrusting veranderen. Steeds lichter, steeds minder.

Wannabe bikepacker met volledige solo kampeeruitrusting (in vroege voorjaar 2018)

Winterkamperen met lichte vorst, februari 2019

Wat is bikepacken? Dat is kort gezegd gaan fietskamperen met je mountainbike (of gravelbike) als vervoermiddel. Het is met je fiets het asfalt met de auto’s en de e-bikers verlaten en de natuur intrekken. Omdat je plaveide paden verlaat is je fiets een mountainbike. Omdat die geen fietsdragers heeft én omdat je op onverharde paden slecht stuurt met voortassen, zijn er speciale bikepackingtassen die je meer in het frame hangt, om het gewicht te centreren. Omdat je minder tasruimte hebt, gebruiken bikepackers een ultralight en minimalistische kampeeruitrusting (eerder bijvoorbeeld een bivakzak dan een tent). Ook al omdat je met zo min mogelijk gewicht de berg op wilt fietsen en je fiets moet kunnen tillen over de slecht begaanbare delen. Een lichte fiets duwt ook makelijker.

Surly ECR met twee bierflesje en bikepackingtassen

Wat niet in de tassen op het frame past gaat mee in een kleine rugzak. Hier komt de name vandaan: backpacking met de bike = bikepacking. Vanwege het verlaten van de gebaande paden hoort wildkamperen in de bergen en bossen vaak ook bij bikepacking.

Wat heb je nodig om te gaan bikepacken:

Mountainbike

Een MTB, geschikt voor bikepacken.

Idworx Rock oPinion Ti met tassen voor bikepacking

Bikepacking fietstassen

In plaats van dat je traditionele fietstassen gebruikt wordt de bagage meer in de fiets verborgen en aan het stuur. Het handigste is als de rol aan het stuur en onder je zadel vastgezet wordt in een harnas of cradle. Het waterdichte zakje met rolsluiting haal je daar makkelijk uit en weer in. Er zijn tassen met een ventiel om ze vacuüm te trekken. De rol op het stuur wordt meestal gebruikt voor slaapspullen: slaapzak, bivy en mat rol je samen op tot één rol. In Amerika zie je dat ze daar vaak een waterdichte zak van eVent voor gebruiken, die werkt dus niet met een ventiel maar een ademende waterdichte stof om de lucht uit de zak te persen. Sea to Summit maakt deze zakken.

Merken bikepackingtassen:

 • Acepac;
 • Alpkit;
 • Apidura (heeft waterdichte lijn);
 • Porcelain Rocket;
 • Revelate (niet alle tassen);
 • Salsa.

Bikepacking wordt steeds populairder, inmiddels maken steeds meer mainstream merken ook bikepackingtassen:

 • Ortlieb (waterdicht);
 • Topeak;
 • Vaude;
 • Specialized (waterdicht).

Soorten tassen:

 • Framebag, in de driehoek van het fietsframe;
 • Jerrycan, op de bovenbuis bij het zadel;
 • Fueltank of top tube bag, op de bovenbuis bij het stuur;
 • Handlebar roll, roltas voor en onder het stuur, boven de voorvork;
 • Seat pack, tas onder het zadel, vastgemaakt aan zadelbuis en zadel;
 • Stem cell of feed bags, cilindervormige tasjes voor aan het stuur;
 • Waterdichte zakken die op de voorvork bevestigd worden, meestal in een cradle.

Maar je kunt ook echt bikepacken, met alle bagage in een rugzak, zoals te zien is in deze video.

Nadeel van een seatpack is dat deze kan gaan slingeren. Ook zit deze in de weg met opstappen. Daarom hebben wij gekozen voor een achterdrager, waarop je een rol en kleine zijtassen kunt bevestigen zoals de Arkel Drylites. Bikepacken is eigenlijk bedacht voor een weekendje weg. Wij denken dat we op langere reizen wel kleine zijtassen kunnen gebruiken. De Arkel Drylites rammelen niet zo als de Ortlieb Gravelpacks maar zijn waarschijnlijk wel minder slijtvast.

Arkel Drylites fietstassen

Specialized Burra Burra met waterdichte zak van Alpkit

Op deze twee foto’s hebben we een volledige kampeeruitrusting bij ons met driepersoons tent, kookspullen, slaapzak, etc.

Water meenemen

Water kan mee in een waterzak op je rug (zwaar), in een kleinere bidon in een feed back/stem cell aan je stuur of een waterzak in je frametas. In bidonhouders op de vork kan je ook water meenemen, bijvoorbeeld in de Salsa Anything Cage (sterk stevig kunststof) of de Santos Alleshouder. Die Alleshouder heeft als voordeel dat de riempjes makkelijk en snel zijn weg te werken. Het nadeel van de Alleshouder zijn de roestende ovale ringen, die direct op de vork gezet moeten worden. Je zal dus eerst tape moeten aanbrengen om beschadiging te voorkomen. De Alleshouder van Santos zal ook minder lang meegaan, hij is lang niet zo stevig als de houder van Salsa.

Gebruik flessen van Camelbak (Chute) of Nalgene, die zijn er tot 1,5 liter water. Deze blijven ook heel als je valt. Er zijn Spa-PET-flessen van 2 liter maar dan kan je sneller je watervoorraad kwijtraken als het water op de voorvork bevestigd hebt en ongelukkig valt.

Santos Alleshouder voor flessen of bijvoorbeeld opgerolde slaapmat

Helmen

Voor bikepacking wordt over het algemeen gereden met een helm in Enduro-stijl. Deze is geschikt voor mountainbiken omdat hij lager is bij de slapen en het achterhoofd beter bedekt dan racefietshelmen.

POC Tectal fietshelm met beweegbare klep

Dave heeft een POC Tectal fietshelm en Belle een Endura MT500, waarin je handig je zonnebril kunt wegsteken. Deze helm heeft ook een houder voor een skibril achterop en de mogelijkheid een GoPro-houder vast te klikken op de helm. Het mooiste is nog dat Endura een crash-garantie heeft waarmee je voor een gereduceerde prijs je helm kunt vervangen na een val.

Belle’s fietshelm

Lichtgewicht kamperen

Om in bikepackingtassen je kampeerspullen mee te kunnen nemen moet je lichtgewicht gaan. Er is op Kampeerwijzer een aparte pagina te vinden over lichtgewicht kamperen.

Wildkamperen

Waarom wildkamperen samenhangt met bikepacking: bikepackers verlaten de gebaande paden en fietsen waar geen asfalt is en dus ook geen campings zijn. Het is met je tentje niet leuk om tussen caravans te staan, tussen al dat witte polyester heb je geen natuurbeleving. Er is in de jaren ’70 nagedacht over wat beter zou zijn voor natuurbehoud: kampeerders spreiden door wildkamperen toe te staan of ze te concentreren op campings. In Europa is meestal voor het laatste gekozen (uitzondering: Scandinavië en Schotland). Als je de Leave No Trace (leave only footprints, take only pictures) principes naleeft is er eigenlijk ethisch niets tegen wildkamperen in te brengen. Je kampeert op minimaal 100 meter van water en gooit ook geen ‘biologisch afbreekbare zeep’ in het water. Op Kampeerwijzer is een aparte pagina over wildkamperen.

De Avaghon X29 heeft ook een rekje voor bikepacking

Eerder verscheen er een blogpost over Bikepacking op deze site, die ingaat op de voordelen van deze ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van nog lichtere en kleinere kampeermaterialen: Bikepacking: een interessante trend voor alle kampeerders.

Video

In deze video geven twee deelnemers aan de Divide Challenge tips over mee te nemen spullen om van je mountainbiketour een succes te maken. Zij reden de Great Divide Mountain Bike Route (4455 kilometer) van Canada naar Mexico in zes weken. Zij deden dit ‘supported’ dus reden niet met kampeerspullen.

Bikepacking-gerelateerde blogposts krijgen de tag ‘bikepacking’.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: januari 2019