Bikepacking: interessante trend voor álle kampeerders

Eerst even kort wat bikepacking is voor wie het nog niet kent: dat is met je mountainbike (MTB) gaan kamperen. Een MTB heeft doorgaans geen bagagedrager en dus moeten alle kampeerspullen in piepkleine frame- en zadeltasjes en dergelijke passen, zoals op onderstaande tekening:

tekening-bikepacking-tassen

Mountainbike met bikepacking tassen

En als kampeerspullen dáár inpassen, dan passen ze zeker in een rugzak, velomobiel of een set fiets- of banaantassen.

quest_bagage.png

Groen aangegeven zones zijn bagageruimte in velomobiel.

Door de bikepacking trend gaan fabrikanten van kampeerspullen nóg kleinere (en dus vaak ook lichtere) artikelen produceren. Of andersom: bikepackers gaan voor ons op zoek naar de allerkleinste en lichtste kampeerspullen. Dat is fijn, want kleiner past makkelijker in je fiets(-) of rugtas en het is lichter dus minder zwaar trappen of dragen.

Een aantal van deze (ultra)light producten is al aan onze kant van de Atlantische oceaan in winkels beland, zoals:

Mini waterfilter Sawyer

IMG_1803

Sawyer Mini SP128 waterfilter

Niet alleen is het waterfilter compact maar ook hoeven we niet langer te pompen om water te zuiveren. Via het Sawyer Mini filter zuig je direct gefilterd water uit je drinkzak of knijp je met de bijgeleverde knijpzak water door het waterfilter heen. De Sawyer is makkelijk te reinigen, is lichter dan een Kathadyn mini filter en zou maar liefst 378.000 liter water kunnen filteren volgens de fabrikant. Ander pluspunt: het filter is goedkoper dan de Kathadyn.

Sawyer Mini SP 128 Kathadyn Mini filter
Gram  57  210
Filtert micrometer > 0,1  > 0,2
Liters  178.000  7.000
Prijs  35  125

In de video worden de gebruiksmogelijkheden van het Sawyer Mini filter uitgelegd en hoe je het makkelijk kunt reinigen.

Het Sawyer Mini SP128 waterfilter is in Nederland onder andere te koop bij de Bushcraftshop.

Appalachian set

IMG_1808

Evernew Appalachian set

De Appalachian set bestaat uit een pan van liter en een brander waar een Trangia brander ingezet kan worden. Mocht je door je spiritusvoorraad heen zijn, dan kan je ook hout stoken in deze brander, net als in de Vargo Hexagon wood stove, hier onder besproken. Het mooie van deze set is (je kan het niet goed zien op deze foto) is dat de pan een rand heeft die in de brander valt, waardoor de pan niet van de brander af kan schuiven.

De Appalachian set is in Europa te bestellen bij Ultralight Outdoor Gear.

Vargo woodstove

Vargo Hexagon wood stove in actie

Vargo Hexagon wood stove in actie

De Vargo titanium Hexagon houtbrander is onder andere verkrijgbaar bij QVist en weegt inclusief hoesje 155 gram. Het deurtje kan open terwijl een pan op het vuur staat.  Ook deze brander kan je combineren met een Trangia brander.

Vargo BOT

BOT (bottle pot)

Vargo BOT

De BOT (bottle pot) is een titanium  pan/pot met een inhoud van 1 liter en daarom vooral geschikt voor solo kampeerders. Het handige is dat de pan een schroefdeksel heeft waardoor de pan overdag als fles gebruikt kan worden of als opbergblik. Tijdens het koken draai je de dop om.

De BOT is onder andere verkrijgbaar bij Bergzeit.

Big Agnes Slater UL2+

Big Agnes Slater UL2+ lichtgewicht tent

Big Agnes Slater UL2+ lichtgewicht tent

Een lichtgewicht tent voor twee personen die 1290 gram weegt. In Europa te koop bij Ultralight Outdoor Gear.

Nog even wachten
Op andere zaken moeten we nog even wachten, deze zijn bij mijn weten alleen nog bij Amerikaanse zaken verkrijgbaar. Die verzenden vaak niet naar Nederland en als ze dat wél doen, dan staat er aan de deur een onaangename verrassing te wachten: een aanslag door de douane, waarbij je zelfs belasting mag betalen over de verzendkosten, vermeerderd met administratiekosten. En zie dat geld maar eens terug te krijgen als het product niet bevalt en je het (voor eigen kosten) hebt teruggestuurd. We moeten dus nog een (paar) jaar wachten op:

Luchtbed met gaten

sleeping-pad-01-2-740x493

Klymate Inertia X-frame slaapmat

De Klymate Inertia X-frame luchtbed leg je niet onder maar ín je slaapzak. Er is ook nog een variant die O Zone heet van hetzelfde merk. Het idee er achter is dat er alleen luchtkamers zitten op drukpunten. De mat weegt 301 gram. Het vouwt op ter grootte van een blikje, maar dat doen onze Exped Winterlite matten ook. Voor 175 gram meer hebben we dan ook nog eens uitstekende isolatie tegen omstandigheden onder het vriespunt.

Korte titanium spork van Snow Peak

short-spork

Snow Peak short spork

Niet opvouwbaar maar kort. Deze short spork van Snow Peak kan je makkelijk opbergen in (thermos) food container of pan en is uiteraard lichter.

Quilt style slaapzakken
Niet genoemd in dit artikel: zogeheten quilt (sprei) style slaapzakken. Deze slaapzakken hebben geen capuchon, geen geïsoleerde onderkant en vaak ook geen rits. Ik kan ten opzichte van mijn Lightwave Firelight 250 slaapzak (met capuchon, rits en ik kan met zak en al draaien) hier ongeveer 150 gram gewicht op besparen. Maar voor dat gewicht kies ik dan toch voor het comfort van een complete mummieslaapzak. Voorbeelden van quilt style slaapzakken:  ZPacks Solo Down en Enlightened Enigma.

Bronnen
Om je op de hoogte te houden van ontwikkelingen op het gebied van kampeerspullen kan je het beste de Amerikaanse markt in de gaten houden. Bijvoorbeeld door het lezen van het tijdschrift Backpacker of Amerikaanse sites. Een héle mooie site over bikepacking is BikePacking.com. Hier vind je prachtige reisverhalen en overzichten van gebruikte uitrusting. Mooi vormgegeven, goede foto’s en inhoud. Het kamperen met lichtere bagage wordt natuurlijk niet alleen door bikepacking ingegeven. Iederéén loopt of fietst liever met minder gewicht. Daarom is er op internet veel informatie te vinden over ultralight (< 5 kg) en lightweight (< 10 kg) backpacking. Het is mede populair geworden door Ray Jardine, wiens boek Trail Life eerder is besproken op dit blog. Rei geeft uitleg over het verschil tussen de minimalist, ultralight en lightweight hiker. Zie ook de Gear Geeks Guide To Ultralight Backpacking.

2 Reacties op “Bikepacking: interessante trend voor álle kampeerders

  1. Bikepacking is niet een trend te noemen. Het bestaat al jaren. Vooral in de Fatbike scene ( wat ook allang geen trend meer is ) wordt er al jaren aan bikepacking en over nighters gesproken en gedaan. Het grootste probleem is dat de meeste mtb bladen weinig openstaan voor nieuwe zaken, anders dat de zoveelste fietstest en de eeuwige discussie “26 va 29 inch”.

    • Ik denk dat we een andere definitie van trend bedoelen. Jij vatte het misschien op als ‘trendy’ als in ‘nieuwe mode’ terwijl ik het meer bedoel als ‘Als een koers zich gedurende een langere tijd in een bepaalde, duidelijke richting beweegt spreekt men van een trend.’ Bikepacking wordt steeds meer bekend bij een breder publiek, dan spreek ik van een trend. Niet als alleen nog een paar voorlopers ermee bezig zijn (en het zich misschien nooit ontwikkelt tot een trend).

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s