Overig

Afhankelijk van je vervoersmiddel kan je onderstaande overige spullen meenemen. Niet in de rugzak maar wel als je met fiets of kajak trekt. Buscamper VW California laten we maar even buiten beschouwing. Die heeft zelfs tuinstoelen in de achterklep zitten.

Was ophangen

Elastische waslijn zonder knijpers van Coghlan's

Elastische waslijn zonder knijpers van Coghlan’s

Losse knijpers zijn handig om te gebruiken op de scheerlijnen voor was ophangen. Heeft je tent geen scheerlijnen of hele lage scheerlijnen, dan zijn er waslijnen in de handel van in elkaar gedraaid elastiek. Deze lijnen zijn makkelijk op te hangen, bijvoorbeeld tussen twee bomen en er zijn geen knijpers nodig. Je klemt de kleding tussen de twee aparte elastieken en dat blijft goed zitten.

Foudralen

00018824_big

Waterdichte zakken met rolsluiting

Gebruik foudralen in verschillende kleuren voor bijvoorbeeld kleding, kookspullen, etc. zodat spullen in de tent geordend blijven en terug te vinden zijn. Gebruik compressiefoudralen voor zaken als een slaapzak, om ruimte in je tas te winnen. Sinds we gekajakt hebben, zitten al onze spullen in waterdichte zakken. Die bleken vervolgens ook weer handig voor in de niet helemaal waterdichte banaanfietstassen op de ligfiets. Als ze nog helemaal goed zijn kan je ze zelfs vacuüm zuigen zodat ze minder ruimte innemen.

Voor in de velomobiel heb ik de voorkeur voor foudralen van Sea To Summit: Ultra-Sil. Die laten lucht er uit maar zijn wel waterdicht. De waterdichte kanozakken liet ik in de velomobiel altijd open zodat ze geen lucht opsloten. Deze Ultra-Sil-zakjes laten zich goed stouwen. Maat L vind ik een goede maat voor een kledingzak. Ik neem er twee mee: een voor kleding op het bovenlichaam (truien, bh’s, hemd) en een voor kleding onder (broeken, sokken, etc.).

Plastic zakken

Neem plastic zakken mee. Handig als vuilniszak, voor de vuile was, om je schoenen in te doen in de tent, kleding in droog te houden tijdens het douchen op de camping. Verder als zitlap, bijzettafeltje, boodschappentas en als waterdichte binnenzak in een niet-waterdicht rugzakje. Boeken hou je goed in een druk-en-sluitzakje. Zo komt er geen vocht bij en de pagina’s kunnen niet beschadigen.

Zitmatten

Foam slaapmat

Foam slaapmat

Met regen zijn aparte zitmatjes handig omdat als je je slaapmat gebruikt om te zitten deze vies en modderig wordt. De zitmatjes kunnen in de voortent dienst doen als knielmat. Dit vergemakkelijkt de instap en het verminderd ook condensatie in de tent. Als je extra ligmatten meeneemt kan je buiten liggen.

Zitmatjes kunnen maar het beste zwart zijn, ze worden anders snel vies. Als zitmatten gebruikten wij stukken uit een oude foam slaapmat maar lichter is zo’n aluminium antivriesdeken voor de voorruit.

Ander alternatief zijn bamboe strandmatten met een aluminium coating. Kunnen in de winter met de aluminium kant naar boven extra isoleren. Is meteen zitmat en tafeltje ineen.

(Strand)handdoek

Neem om gewicht te besparen in plaats van een zware strandhanddoek eventueel een lapje stof van 1.50 meter (stofbreedte) mee om op te liggen. Xenos en ook Primark hebben goede, goedkope en sneldrogende kampeerhanddoeken die er uitzien als badstof. Als droogdoek kan je een theedoek gebruiken, die is net zo licht en snel droog als een speciale sneldrogende handdoek van synthetisch materiaal maar gaat minder snel stinken.

Aansteker (Zippo)

Levenslange garantie en hij doet het ook in de wind, dankzij zijn ‘schoorsteen’. Hij is echter niet waterdicht en ook verdampt de benzine snel, ook als je hem niet gebruikt. Werkt ook op Coleman fuel.

Auto

De auto fungeerde in de VS als basecamp. Campings daar vinden dat een supermarkt dichtbij is als het ‘maar’ 15 mijl hier vandaan is. Openbaar vervoer is er buiten de steden nauwelijks. Mensen die trails doen in de VS moeten dit heel goed vooraf plannen met pakketten met nieuwe voorraden die ‘poste restante’ aan postkantoren gestuurd worden voorzien van teksten als ‘hold for thru-hiker’. Voortaan een paar cd’s meenemen met muziek. Daar heb je meer aan dan aan een iPod.

Zonnebril

Om een juiste keuze te maken uit de vele soorten lenzen hoef je niet alleen op kleur en materiaalsoort te letten. De meeste bekende merken werken tegenwoordig met 4 categorieën (CE Standard Protection Classes), waardoor je makkelijker kunt kijken of de bril wel past bij de omstandigheden waarvoor je ‘m wilt gebruiken:

Onderverdeling in categorieën

Cat. % zichtbaar licht dat wordt doorgelaten Omstandigheden
0 80 tot 100% zwaar bewolkte omstandigheden
1 43 tot 80% (licht) bewolkte omstandigheden
2 18 tot 43% zonnige omstandigheden
3 8 tot 18% zonnige omstandigheden (bright sunlight), hooggebergte en op water
4 3 tot 8% zonnige omstandigheden, hooggebergte en op water, niet te gebruiken in de auto

Van een zonnebril is het verder erg belangrijk dat deze niet beslaat wanneer je je inspant. Brillen met een zogeheten wrap-around model kunnen daar nog wel eens last van hebben. Sommige lenzen zijn waterafstotend (hydrophobic) gemaakt of hebben een anti-fog laag.

Als zeiler/kajakker heb je altijd een touwtje/bandje aan je bril om te voorkomen dat deze in het water valt. Verder is het belangrijk dat de bril niet afzakt en dat hij lekker zit boven en achter je oren. Je moet de bril uren achter elkaar kunnen dragen zonder dat deze irriteert.

Fietsbril Stella van Endura

Meekleurende glazen
Belle heeft twee zonnebrillen met meekleurende glazen, de bril wordt dan donkerder bij feller licht. Dit is ideaal als je een bos inrijdt: binnen 7 seconden is de lens aangepast en daardoor hoef je niet steeds je bril op en af te zetten. Belle’s brillen (geschikt voor smal gezicht):

Endura – Stella, zonnebril in bugeye stijl. High definition Plastic Copolymer Lens Materials, photochromic molecules embedded in lens material provide higher durabilithy then photochromic coating. Reactietijd op lichtsterkte: 7 seconden. ISO 12312-1-2013 standaard. UV filtratie categorie 2, lichttransmissie ca. 33-22%.

Julbo – Whoops, deze zonnebril heeft een coating (die inmiddels een beetje versleten is, vandaar de aanschaf van de Stella). De lenzen van deze bril kleuren van categorie 2 tot 4. Er is ook een andere lens verkrijgbaar voor deze bril, de Zebra light voor categorie 1-3. De lenzen zijn polarized.

De Julbo Whoops heeft een groter bereik en is breder inzetbaar.

Skibril

Een skibril kan handig zijn in winterse omstandigheden in of op een snelle fiets zoals een velomobiel of speed pedelec. Hiermee houd je slagregens, sneeuw en hagel uit je ogen. De lens moet dubbel zijn om beslaan te voorkomen. De lenzen van skibrillen hebben een andere indeling dan zonnebrillen:

Categorie Omstandigheden
S1 Mistig
S2 Bewolkt
S3 Zonnig

Duct tape, tie wraps en GearTie

Altijd handig om bij je te hebben voor noodreparaties:

  • waterbestendige duct tape;
  • tie wraps;
  • GearTie.*

*) GearTie is niets anders dan ijzerdraad met een rubberlaagje dat je dus in allerlei bochten en knopen kunt leggen. Aan één kant zit een oog waar je het andere einde doorheen kunt halen om dingen vast te sjorren, op te hangen, etc. Op Pinterest wordt gezocht naar handige toepassingen.

Bewaren