Weg met het Franse ventiel!

Ik heb altijd ruzie met het Franse ventiel. Als ik mijn pomp er op draai, dan draait het ventiel vaak weer dicht, waardoor het lijkt alsof ik de band met één pompbeweging naar 12 bar weet op te pompen. Probeer ik de pomp er wat losser op te draaien, dan sist de lucht er weer langs en komt niet in de band.

We hebben een keer een perfecte binnenband kunnen weggooien alleen omdat dat steeltje in de ventielopening krom was geworden. Door de lengte van het ventiel (ze zijn er in verschillende lengtes maar het kortste is nog steeds te lang) zijn ze moeilijk door het gat in de velg te krijgen. Kortom: we vinden dat het Franse ventiel ons genoeg gezeur heeft bezorgd. En dan hebben we het nog niet eens voor elkaar gekregen om het binnenwerkje los te krijgen uit het ventiel. Want dat kan ook nog, schijnt.

Autoventielen
Op het Paastreffen weet ik niet meer hoe we er op kwamen (misschien omdat daar de hele dag over ligfietsen gepraat wordt) maar Kees vroeg aan ons waarom we geen binnenbanden met autoventielen gebruiken. Nou, omdat we er van uitgingen dat we daarvoor de ventielopening in de velg moesten uitboren met als gevolg verzwakking van de velg. We zagen tegelijkertijd dat sommige velomobielen waren uitgerust met autoventielen. Dus zou dat gewoon passen? Of hebben mensen de velg uitgeboord?

Thuisgekomen maar eens uitproberen. Vanwege Dave’s Greenmachine hebben we een 20″ binnenband met autoventiel op voorraad. Het blijkt dat het autobandventiel bij Dave’s Quest goed door de voorvelg past. We gaan winkelen bij Fietsbandenkopen.nl voor Schwalbe AV7 en AV13, die zijn voor buitenbanden vanaf 40 mm, dus prima voor in de Greenguards, Almotion en Schredda’s. Met de bestelling gaat iets fout, waarschijnlijk omdat je geen dingen moet bestellen met een grieperig hoofd. We krijgen zes achterbanden en vier voorbanden. Dat had andersom gemoeten (twee Quests met ieder een voor- en achterbinnenband op voorraad).

schwalbe-av-7-13

Binnenbanden met autoventiel

Een carbonuitvoering Quest heeft op de voorwielen andere velgen zitten dan de niet-carbon uitvoering. De gaten voor de spaken zijn gebust. Het autoventiel blijkt ook prima door het standaardgat in de Ryde-velg te passen. Sterker nog: het past perfect. Een Frans ventiel zwabbert altijd een beetje in het te grote gat.

frans-ventiel-ryde-velg

Autoventiel door voorwiel Quest XS carbon

Eindelijk zijn we verlost van het Franse ventiel en kunnen we zonder problemen met onze Lezyne fietspomp met schroefkop de banden oppompen. Daarbij is het handig om te weten dat banden met een autoventiel ook passen. Voor als je op vakantie niet aan banden met Frans ventiel kunt komen omdat je bijvoorbeeld in Bhutan of Lesotho zit (ja, het was een tip van de Wereldfietser). Verder kan je, als je je pomp niet meer kunt terugvinden tussen de vakantiebagage, met autobandventielen je banden ook oppompen bij een benzinestation.

franse-ventielen

Weg met de Franse ventielen

Eén nadeel: je kan met de schroefkop van een Lezyne fietspomp bij Franse ventielen de druk van de slang halen met een druk op het knopje op de pompkop. Dan kan je de slang weer makkelijk losschroeven. Bij autobandventielen loopt dan je band leeg dus je moet de pompkop onder druk proberen los te schroeven zónder dat knopje in te drukken. Zo blijft er altijd wel wat.

schredda

Autobandventiel met opgeschroefde pomp van Lezyne

Een Lezyne pompkop kan je losschroeven en omdraaien. De ene kant is geschikt voor Presta (Frans ventiel) en de andere kant voor Schrader (autoventiel).

pompkop-lezyne

Kop van Lezyne pomp met twee kanten voor Presta en Schrader

18 Reacties op “Weg met het Franse ventiel!

 1. Hoi Belle,

  Dan heb je weer iets bijgeleerd, de meeste velgen kunnen alle ventielsoorten hebben, uitgezonderd 28″ racevelgen, die lusten meestal enkel Presta ventielen.
  In de Strada 26″ velg zat een plastic verloopje in het ventielgat zodat het Presta ventiel niet zwabberde. Bij gebruik van een Schrader ventiel moet dat natuurlijk verwijderd worden, anders past het niet.
  Met mijn racefiets achtergrond heb ik nog steeds een lichte voorkeur voor Presta ventielen, hoewel ook ik steeds meer begin in te zien dat Schrader ventielen ook wel handig zijn………
  Bij pompen heb ik het liefst klemkoppen, dat zet wat vlugger op en af, zeker onderweg met koude vingers. Die koppen hebben dan vaak 2 zijden, een kant voor Presta en Dunlop, de andere kant voor Schrader ventiel.
  Het Schrader ventiel heeft inderdaad het grote voordeel dat je het overal ter wereld op kan pompen bij benzinestations e.d., daarnaast is het bij velomobielen ook handiger in de winter als je gebruik maakt van anti-lek vloeistof in je banden. Het vult iets makkelijker door de wijdere opening.

  Groeten, Adri.

  • Autoventiel lijkt me ook wat sterker dan zo’n dun steeltje. Maar misschien is dat het punt : zijn ze ook een aantal gram zwaarder ?

   Ik vraag me wat dat betreft eigenlijk ook af of er velomobielrijders zover gaan om dat ventiel gewicht in balans te brengen met contragewicht aan de andere kant van de velg :-)))

 2. Ik gebruik al jaren autoventielen in de velomobiel. Handig, omdat je onderweg bij elk benzinestation de druk op peil kunt brengen, mocht dat nodig zijn. Elk type heeft voor- en nadelen, maar een autoventiel heeft toch net wat meer voor.

 3. Prachtig dit zoveel voor en zoveel tegen…als techneut en ex wielrenner zweer ik bij…Franse ventielen ook wel Presta of Sclaverandventiel omdat de velg het minst verzwakt is door het 2 mm. kleiner gat bovendien borg je het ventiel dmv. het kartelmoertje zodat onbedoeld aflopen nooit kan gebeuren en je bent niet afhankelijk van een al dan niet verdroogd rubber slangetje of bolletje(Hollans/Dunlop ventiel)

  Ik heb altijd de juiste pomp mee bovendien passen Franse ventielen in alle velgen, andersom niet. Dan moet de boor erdoor en die heb je ook niet altijd bij de hand.

  Met autoventielen ook wel Schraderventiel moet je altijd met dopje gebruiken, bij de KLPD is het voorgekomen dat, door de hoge toerentallen van de motorfietswielen (middelpuntvliedende kracht) de druk in de banden afnam (afloper) voordeel is idd. dat je bij elke autogarage/pompstation kunt pompen maar dat kan met de Franse en verloopnippeltje ook.
  Nadeel van de Schrader is weer dat er geen een Nederlandse pomp op past zonder verloopnippel
  En eeehh…neem een goede pomp en reservebanden mee!

  • We hebben de velgen niet uit hoeven boren, het gat dat bij een Quest in de velg zit is al groot genoeg voor een autoventiel.

 4. Groot gelijk Belle,

  Al heel lang geleden de Franse ventielen afgezworen.
  Altijd gepriegel met dat fragiele binnenwerkje.
  Nooit problemen met de velgen gehad ivm het “grotere” gat bij de autoventielen.

 5. Ik gebruik nu 15 jaar en 135.000 km uitsluitend Franse ventielen. Een groot bezwaar van autoventielen vind ik dat je met de pompnippel het pennetje in het ventiel moet indrukken. Anders krijg je er helemaal geen druk in. Bij het Franse ventiel is dat niet nodig. Het binnenwerk van het Franse ventiel draai je er mee een hulpstukje zo uit. Daarna kun er met een precies daarop passend plastic vultuitje anti-lek vloeistof inspuiten. Lekt geen druppel. Autoventielen moeten altijd met hun dopje worden gebruikt, Franse ventielen draai je vast en dan is het klaar. Het smallere Franse ventiel levert in de grotere gaten in de velgen geen enkel probleem op. Ik gebruik zelfs het ringetje niet.
  De Lezyne pompen vind ik ondingen. Je moet de nippel erop draaien en dat gaat bij de voorwielen van de Quest heel lastig. Ook ontsnapt er snel lucht. Een dwarse klemmende kop, zoals op de SKS Rennkompressor pomp is n.m.m. ideaal.

  • Wim, heb je ook een lichtgewicht variant voor mee te nemen onderweg (liefst met drukmeter)? De Rennkompressor is nogal groot en zwaar. De Lezyne is de enige handzame pomp waarmee ik banden naar 8 bar kan oppompen. Ik ben nog niet iets anders tegengekomen waarmee me dit ook lukt. Het op de ventiel draaien bij de voorwielen gaat prima via de binnenkant, je laat het slangetje een lus de wielkast in maken. Bijkomend voordeel: wieldekjes kunnen blijven zitten.

   • Belle, Ik heb een lichte Halfords pomp met drukmeter aan boord. Deze pompt tot 8 bar. Door mijn dikke banden pomp ik nooit hoger dan ruim 5 bar erin. Ik heb de originele pompkop vervangen door een superkleine SKS kop. Ik heb ook wieldoekjes aan de binnenkant, dus jouw trucje gaat bij mij niet op :)
    De tekst onder foto van het ventiel van de XS lijkt me onjuist. Je schrijft dat het om een Frans ventiel gaat, maar op de foto lijkt het meer op een autoventiel.
    Groeten,
    Wim

 6. Ik heb een goedkope pomp van Cordo, 15 euro. Klemnippel voor zowel Frans als Hollands en auto. Alles pomt er prima mee. Ook Hollands ventiel is er goed mee op druk te zetten. Uitdrogen van de ventielen, daar heb ik geen last van.
  Antilekvloeistof erin doen? Dat heb ik na 1 bus van dat spul afgezworen. Wat een gepruts. En als je eens een band wil wisselen,. omdat de seizoenen wisselen, stroomt dat spul zo door het ventiel en droogt erin op.
  In heb Antiplatt linten erin, bij lekgevoelige buitenbanden. ( F lite en half opgereden Kojaks). Werkt uitstekend. Sinds ik ze heb nooit meer lek.
  Vindt je autoventielen lastig oppompen dan kan je een verloopstukje gebruiken. I.t.t. wat Wim zegt, kan je daar je band prima mee oppompen. Wel het juiste verloopstukje kiezen, daar helpt je fietsenmaker je wel mee.

 7. Beste mensen, geachte fietsers.
  Het Franse/Presta?/Schraderventiel bestaat omdat de velg van een racefiets dun en kwetsbaar is.
  Je wilt daar geen groot gat als van een autoventiel in hebben, dan gaat je wiel stuk.
  Als je daar niet mee kan omgaan moet je het ook gewoon niet doen !
  Laat een ander dan je fiets maken en hou op met zeuren !

   • Op onze MTB’s zit een Frans ventiel vanwege het tubeless gebeuren, dan heb je een uitdraaibare kern nodig. Met de Lezyne gaat oppompen ervan prima, het is een ander verhaal dan met een velomobiel, waar je minder manoeuvreerruimte hebt. Dat, of de Franse ventielen met de uitneembare kernen pompen makkelijker op dan de ventielen van de binnenbanden die standaard op de velomobiel zaten.

 8. Ah wel ! Het presta ventiel heeft geen schuld, uw onkunde is helaas het probleem ! U zult vaker zulks ontmoeten en doet met uw uitsparaken onrecht aan het presta-ventiel ! Gij zijt een kluns, die elders klaagt over uw onkunde ! Met vriendelijke groet !

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s