Kampeermeubilair

Grammenjagers vallen nu van hun stoel want op fiets- en kajakvakanties nemen wij vaak stoeltjes mee. Tenzij we lichtgewicht gaan, zie dan de oplossing onderaan.

Lichtgewicht kampeerstoelen

Wij hebben nog de Alite Mayfly, inmiddels is het merk Alite helaas uit productie. Gekeken naar pakvolume en gewicht is er momenteel maar één echte concurrent op het gebied van stoeltjes: Helinox. Anders kom je uit op een krukje zonder rugleuning. Er zijn wel andere merken aan het opstaan maar Helinox bestaat al jaren en is goed verkrijgbaar in Nederland. Wij vinden het zitcomfort van de Mayfly beter dan dat van de Helinox-stoelen op één aspect na: de zitting is wat laag en kan hierdoor nat worden van hoog gras. Dit is op te lossen met een plastic zak onder het stoeltje.

Alite

De Alite Mayfly weegt 735 gram. Met beugels in plaats van pootjes.

mayfly

Mayfly Chair van Alite

Met een laag stoeltje kan je nog zitten in een kleine voortent bij slecht weer.

Helinox

Van Helinox is de Chair Zero de lichtste maar die heeft pootjes die kunnen wegzakken. Met de Helinox Ground Chair heb je dit probleem niet maar deze stoel heeft een erg korte rugleuning.

Links Alite, rechts Helinox

Voor een uitgebreide vergelijking tussen de Alite Mayfly en de Helinox Ground Chair en andere zit-opties, zie de blogpost Lichtgewicht kampeerstoelen.

Aanbod & gewicht kampeerstoeltjes

Merk Type Gewicht
Helinox Chair Zero 515
Helinox Ground Chair 640
Alite Mayfly 735
Big Agness Skyline UL 794
Bach Morningbird 930
Decathlon Lage klapstoel MH500 1000

Heb je stoelen nodig? Niet echt, vaak is er wel iets van zitmeubilair te vinden op een camping. Maar net die ene keer dat je een rustdag hebt gepland en het er niet is, dan baal je.

Lichtgewicht kampeertafeltje

Een tafeltje biedt een stabiele ondergrond en afstand tot mieren. Uiteraard kan je dingen ook op een plastic tas leggen maar een beker staat stabieler op een tafeltje. Ook is iets snijden makkelijker op een tafeltje. Iedere keer nemen we ons voor geen tafeltje mee te nemen maar het blijkt in de praktijk toch wel handig te zijn om een plek te hebben waar je dingen op kunt zetten. Een campingtafel kun je meenemen in een velomobiel of als je een vakantiefietser bent met tassen op een lowrider aan het voorwiel. Als halve bikepackers nemen we het campingtafeltje niet meer mee om ruimte uit te sparen.

Mooie lichtgewicht campingtafels voor vakantiefietsers zijn van wat groter naar kleiner:

Bo-Camp

Dit tafeltje van Bo-Camp (ook uitgebracht onder andere merknamen) weegt 800 gram en het pakformaat is 40 x 30 x 15 cm.

Dit tafeltje vind je op Campz.be

Dit tafeltje vind je o.a. op Campz.nl of Campz.be

De vijf plankjes van dit tafeltje rollen zig-zag op. Je zet het in elkaar door twee pennen door de vijf planken te steken en de pootjes uit te klappen.

Aliexpress/Alocs/Alpkit

Dit tafeltje van Alocs, dat ook merkloos op Aliexpress te vinden is en met een andere naam bij Alpkit, weegt slechts 400 gram. Dat is de helft lichter dan de vorige kampeertafel van Bo-Camp. Ingepakt is het zo groot als een half tafelblad.

kampeertafeltje-alocs

Het lichtgewicht aluminium kampeertafeltje Alocs

Het kampeertafeltje van Alocs/Alpkit is iets lager dan het tafeltje van Bo-Camp.

Links het oude en zwaardere tafeltje van Bo-Camp

Evernew

Inmiddels is er een aluminium tafeltje op de markt ter grootte van een A4’tje van Evernew dat 173 gram weegt.

Kampeertafeltje van Evernew

Waarom móet je een tafel meenemen? Het mooiste is om aan te komen met een velomobiel op een camping en als mensen je dan vragen hoe je je kampeeruitrusting meeneemt (in de fiets) om dan te kunnen zeggen dat je niet alleen een tent, slaapzak en -mat, pannen en brander, kleding, toilettas en voedsel bij je hebt maar ook nog een tafeltje en stoeltje.

Zitlap en plastic zak

Lichtgewicht oplossing is een zitlap. Onze zitlappen zijn zelfgemaakt uit een aluminium isolatiematje. Aan de geknipte kant is deze weer afgezet met zwart dubbelgevouwen smal ducttape. Deze matjes gaan opgevouwen mee om ergens onderweg te kunnen lunchen. Een bankje of boomstronk is zo niet meer te koud en nat om op te zitten. De zitmatjes fungeren in het kamp als stoel of knielmat (vaak is knielen handiger tijdens het koken en zitten fijn tijdens eten en drinken). Het zit-/knielmatje is multifunctioneel dient ook ter isolatie ter hoogte van de torso onder de slaapmat met de aluminium kant naar boven. En kan om een pan gevouwen worden voor de hooikistmethode (doorgaren van het vuur af). Een multifunctioneel zit-/kniel-/isolatie- en slaapmatje dus.

Een plastic tas van de supermarkt kan dienst doen als tafel om al je eetgerei en spulletjes als voedsel, aansteker, etc. even bij elkaar op te kunnen leggen, schoon van de grond. Als de afwas is gedaan en de veldkeuken opgeruimd, dan gaat een opblaasbaar hoofdkussentje in de plastic tas tegen een boom als rugleuning terwijl ik op mijn zitmatje zit met een e-book, goed gesprek en whisky (wat gedistilleerd bier is oftewel ultralight bier). ’s Nachts zitten mijn schoenen in deze plastic tas in de binnentent (zodat er niet iets in kruipt). En op de terugweg is het mijn vuile-wastas. Een boodschappentas doet dus multifunctioneel dienst als tafeltje, rugleuning, waszak en schoenenzak.

Een plastic tas of strandmat als zitlap en borreltafel.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: februari 2023

Een Reactie op “Kampeermeubilair

Reacties zijn gesloten.