Meubilair

Grammenjagers vallen nu van hun stoel want op fiets- en kajakvakanties nemen wij stoeltjes mee. Tenzij we lichtgewicht gaan, zie dan de oplossing onderaan.

Onze stoelen

Wij hebben nog de Alite Mayfly, inmiddels is het merk Alite uit productie. Gekeken naar pakvolume en gewicht is er maar één echte concurrent op het gebied van stoeltjes: Helinox. Anders kom je uit op een krukje zonder rugleuning.

Alite

De Alite Mayfly weegt 735 gram. Met beugels in plaats van pootjes.

mayfly

Mayfly Chair van Alite

Met een laag stoeltje kan je misschien nog zitten in een kleine voortent bij slecht weer.

Helinox

Van Helinox is de Chair Zero de lichtste maar die heeft pootjes die kunnen wegzakken. Met de Helinox Ground Chair heb je dit probleem niet maar deze stoel heeft een erg korte rugleuning.

Voor autokamperen (op een basecamp vanwaar je tochten onderneemt) hebben we hogere stoelen mee. Tegenwoordig van Helinox maar vroeger hadden we deze:

Travelchair Standard Alu wegen per stuk 2,15 kilogram.

  • Geschikt voor een lichaamsgewicht tot 125 kilo.
  • Afmetingen ingepakt b/h/d: 73,5 x 16 x 16 cm.
  • Merk is Relags GmbH (www.relags.de).
Maubuisson-060

Onze oude stoelen Travelchair Standard Alu

Voor een uitgebreide vergelijking tussen de Alite Mayfly en de Helinox Ground Chair en andere zit-opties, zie de blogpost Lichtgewicht kampeerstoelen.

Tafeltje

Iedere keer nemen we ons voor het niet mee te nemen maar het blijkt in de praktijk toch wel handig te zijn om een plek te hebben waar je dingen op kunt zetten. Een tafeltje biedt een stabiele ondergrond en afstand tot mieren. Uiteraard kan je dingen ook op een plastic tas leggen maar een beker staat stabieler op een tafeltje.

Dit tafeltje van Bo-Camp (ook uitgebracht onder andere merknamen) weegt 800 gram en het pakformaat is 40 x 30 x 15 cm.

Dit tafeltje vind je op Campz.be

Dit tafeltje vind je o.a. op Campz.nl of Campz.be

Dit tafeltje van Alocs, dat ook merkloos op Aliexpress te vinden is en met een andere naam bij Alpkit, weegt slechts 400 gram. Dat is 340 gram lichter dan het vorige tafeltje van Bo-Camp en dus bijna de helft lichter.

kampeertafeltje-alocs

Het lichtgewicht aluminium kampeertafeltje Alocs

Het Alocs/Alpkit-tafeltje is iets lager dan het tafeltje van Bo-Camp.

Links het oude en zwaardere tafeltje van Bo-Camp

Het mooiste is nog om aan te komen met een velomobiel op een camping en als mensen je dan vragen hoe je je kampeeruitrusting meeneemt (in de fiets) om dan te kunnen zeggen dat je niet alleen een tent, slaapzak en -mat, pannen en brander, kleding, toilettas en voedsel bij je hebt maar ook nog een tafeltje en stoeltje.

Zitlap en plastic zak

Lichtgewicht oplossing is een zitlap. Onze zitlappen zijn zelfgemaakt uit een aluminium isolatiematje. Aan de geknipte kant is deze weer afgezet met zwart dubbelgevouwen smal ducttape. Deze matjes gaan opgevouwen mee om ergens onderweg te kunnen lunchen en fungeren in het kamp als stoel of knielmat (vaak is knielen handiger tijdens het koken en zitten fijn tijdens eten en drinken). Het zit-/knielmatje dient ook ter isolatie ter hoogte van de torso onder de slaapmat met de aluminium kant naar boven. En kan om een pan gevouwen worden voor de hooikistmethode (doorgaren van het vuur af). Een multifunctioneel zit-/kniel-/slaapmatje dus.

Een plastic tas van de supermarkt kan dienst doen als tafel om al je eetgerei en spulletjes als voedsel, aansteker, etc. even bij elkaar op te kunnen leggen, schoon van de grond. Als de afwas is gedaan en de veldkeuken opgeruimd, dan gaat het opblaaskussentje in de plastic tas tegen een boom als rugleuning terwijl ik op mijn zitmatje zit met een e-book, goed gesprek en whisky (wat gedistilleerd bier is oftewel ultralight bier). ’s nachts zitten mijn schoenen in deze plastic tas in de binnentent (zodat er niet iets in kruipt). En op de terugweg is het mijn vuile-wastas. Een boodschappentas doet dus multifunctioneel dienst als tafeltje, rugleuning, waszak en schoenenzak.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: februari 2021

Een Reactie op “Meubilair

Reacties zijn gesloten.