Meubilair

Grammenjagers vallen nu van hun stoel want op fiets- en kajakvakanties nemen wij stoeltjes mee. Tenzij we lichtgewicht gaan, zie dan de oplossing onderaan.

Onze stoelen

Er zijn inmiddels heel lichte stoeltjes op de markt, die ook nog comfortabel zitten. Ingepakt doen ze denken aan een vouwparaplu. De twee bekendste merken zijn Helinox en Alite. Alite maakt een model met één beugel, waarbij je jezelf in evenwicht moet houden. Je kan dan niet echt ontspannen. Het lijkt me ook niet handig voor als je voorover wilt bukken omdat je aan het koken bent bijvoorbeeld. Gelukkig heeft de Mayfly twee beugeltjes en kan je heerlijk ontspannen zitten. Beugels in plaats van pootjes zijn beter, die zakken namelijk niet weg in bijvoorbeeld zachte bosgrond of zand.

Alite

De Alite Mayfly weegt 635 gram. Ander voordeel: lager, dus je kan er ook mee zitten in een kleine voortent. Met beugels in plaats van pootjes.

mayfly

Mayfly Chair van Alite

Nadeel van deze stoel is dat je erg laag bij de grond zit, dus als de ondergrond koud en nat is, dan voel je dat. Dit is te voorkomen door er een stukje aluminium isolatie in te leggen.

Specificaties:

Merk : Alite
Model : Mayfly
Bekleding : 210D Ripstop Nylon
Frame : Aluminium
Kleur : verschillende kleuren
Afmeting : 51 x 51,5 x 37,5 cm
Zithoogte : 10 cm
Afmeting ingeklapt : 30 x 11 x 11 cm
Gewicht : 640 gr
Draagvermogen : 113 kg

Helinox

Met de Helinox Ground Chair zit je wat hoger van het gras. Deze stoelen zijn ook iets lichter maar vonden wij echter net iets mindere zithouding hebben dan de Mayfly. Je moet dit echter voor jezelf uitproberen want elke lichaam is anders. De Helinox Chair Zero is de lichtste, pakt het kleinste in, zit hoger, heeft een langere zitting dan de Ground Chair maar heeft vier losse pootjes die kunnen wegzakken. Dit staat altijd onstabiel. Ook hebben Helinox-stoelen gaten in de zitting, waardoor je gestoken kunt worden door muggen. Dit is een goede review die de lichtste drie stoelen met elkaar vergelijkt:

Voor autokamperen (op een basecamp vanwaar je tochten onderneemt) hebben we hogere stoelen mee. Tegenwoordig van Helinox maar vroeger hadden we deze:

Travelchair Standard Alu wegen per stuk 2,15 kilogram.

  • Geschikt voor een lichaamsgewicht tot 125 kilo.
  • Afmetingen ingepakt b/h/d: 73,5 x 16 x 16 cm.
  • Merk is Relags GmbH (www.relags.de).
Maubuisson-060

Onze oude stoelen Travelchair Standard Alu

Tafeltje

Iedere keer nemen we ons voor het niet mee te nemen maar het blijkt in de praktijk toch wel handig te zijn om een plek te hebben waar je dingen op kunt zetten. Een tafeltje biedt een stabiele ondergrond en afstand tot mieren. Uiteraard kan je dingen ook op een plastic tas leggen maar een beker staat stabieler op een tafeltje.

Dit tafeltje van Bo-Camp (ook uitgebracht onder andere merknamen) weegt 800 gram en het pakformaat is 40 x 30 x 15 cm.

Dit tafeltje vind je op Campz.be

Dit tafeltje vind je o.a. op Campz.nl of Campz.be

Dit tafeltje van Alocs, dat ook merkloos op Aliexpress te vinden is en met een andere naam bij Alpkit, weegt slechts 400 gram. Dat is 340 gram lichter dan het vorige tafeltje van Bo-Camp en dus bijna de helft lichter.

kampeertafeltje-alocs

Het lichtgewicht aluminium kampeertafeltje Alocs

Het Alocs/Alpkit-tafeltje is iets lager dan het tafeltje van Bo-Camp.

Links het oude en zwaardere tafeltje van Bo-Camp

Het mooiste is nog om aan te komen met een velomobiel op een camping en als mensen je dan vragen hoe je je kampeeruitrusting meeneemt (in de fiets) om dan te kunnen zeggen dat je niet alleen een tent, slaapzak en -mat, pannen en brander, kleding, toilettas en voedsel bij je hevt maar ook nog een tafeltje en stoeltje.

Zitlap en plastic zak

Lichtgewicht oplossing is een zitlap. Onze zitlappen zijn zelfgemaakt uit een aluminium isolatiematje. Aan de geknipte kant is deze weer afgezet met zwart dubbelgevouwen smal ducttape. Deze matjes gaan opgevouwen mee om ergens onderweg te kunnen lunchen en fungeren in het kamp als stoel of knielmat (vaak is knielen handiger tijdens het koken en zitten fijn tijdens eten en drinken). Het zit-/knielmatje dient ook ter isolatie ter hoogte van de torso onder de slaapmat met de aluminium kant naar boven. En kan om een pan gevouwen worden voor de hooikistmethode (doorgaren van het vuur af). Een multifunctioneel zit-/kniel-/slaapmatje dus.

Een plastic tas van de supermarkt kan dienst doen als tafel om al je eetgerei en spulletjes als voedsel, aansteker, etc. even bij elkaar op te kunnen leggen, schoon van de grond. Als de afwas is gedaan en de veldkeuken opgeruimd, dan gaat het opblaaskussentje in de plastic tas tegen een boom als rugleuning terwijl ik op mijn zitmatje zit met een e-book, goed gesprek en whisky (wat gedistilleerd bier is oftewel ultralight bier). ’s nachts zitten mijn schoenen in deze plastic tas in de binnentent (zodat er niet iets in kruipt). En op de terugweg is het mijn vuile-wastas. Een boodschappentas doet dus multifunctioneel dienst als tafeltje, rugleuning, waszak en schoenenzak.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: juni 2019

Een Reactie op “Meubilair

Reacties zijn gesloten.