Lichtgewicht kampeerstoelen

Er zijn maar weinig goede lichtgewicht stoelen op de markt waar je als tentkampeerder jaren plezier van kunt hebben. De spoeling is nog dunner geworden nu het erop lijkt dat Alite in 2019 definitief gestopt* is. Blijft over: Helinox. We vergelijken twee interessante modellen die tussen de 515 en 640 gram wegen met onze oude favoriet, de Alite Mayfly.

Alite was en Helinox is goed verkrijgbaar in Nederland via diverse buitensportwinkels. Ze zijn ongeëvenaard als stoeltje voor fietsers en backpackers als je kijkt naar gewicht en pakvolume. Behalve bijvoorbeeld een krukje zonder rugleuning van Big Agnes (Skyline UL Stool). Dat is 2 gram zwaarder dan de Helinox’ Chair Zero, die voor minder gewicht ook nog een rugleuning heeft. Natuurlijk kan je kopieën en andere campingstoelen vinden op AliExpress en dergelijke maar Helinox en Alite komen als lichtste en kwalitatief beste uit tests.

Alite Mayfly bij de tent in Salisbury, Engeland

We gebruiken al vijf jaar de Alite Mayfly, dus die heeft zich bewezen. De coating op het doek aan de achterkant van deze stoel begint er wat sleets uit te zien maar de stoel functioneert nog altijd goed. Er is niets gescheurd of afgebroken. De Mayfly vinden we met zijn langere rugleuning beter zitten dan de Ground Chair van concurrent Helinox. De Mayfly zit echter zo laag, dat de zitting aan de onderkant nat kan worden van nat gras. De stoelen van Helinox hebben dit euvel niet. Die nattigheid is op te lossen met een plastic boodschappentas onder de stoel of bijvoorbeeld een zitmatje in de zitting te leggen. De Mayfly die wij hebben is van een oudere generatie, zie het verschil tussen de Mayfly 1.x en 2.0.

Plastic tas onder zitting tegen nat gras

Helaas krijgt Belle steeds meer last van haar rug in de Mayfly (wat meer zegt over die rug dan het stoeltje want Dave kan er een hele dag in zitten lezen). Daarom gingen we toch eens kijken of een Helinox niet beter zou bevallen. Een stoel is nu eenmaal handig voor ontspannen zitten tijdens het lezen, eten en koken en om droog te blijven bij een eventuele natte ondergrond.

Kampeerstoeltjes ingepakt

Chair Zero
Onze keuze viel op de Chair Zero van Helinox. Deze is 220 gram lichter dan onze Mayfly. De verpakking heeft een vergelijkbare diameter maar is wat langer dan het zakje van de Mayfly. Het foudraal van Helinox is lekker ruim bemeten, de stoel glijdt er zo in, terwijl je bij de Mayfly wel even aan het wurmen bent.

Helinox Chair Zero

De Chair Zero stoel zit wat rechter op, heeft een langere zitting dan de Ground Chair en je zit hoger van de grond. We hopen hiermee zowel de rugklachten als het natte zitvlak op te lossen. Nadeel van de Zero is dat deze vier losse pootjes heeft in plaats van beugels en dus kan wegzakken in losse ondergrond. De stoel voelt er veel wiebeliger door en je kan niet, zoals bij de Mayfly, balanceren op de twee achterste poten. Alite bracht eerder een ander model uit zonder de voorste beugel, waarbij je altijd op twee poten balanceert, de Monarch. Je kan bij de Mayfly er ook voor kiezen de voorste beugel niet te gebruiken en dan heb je hetzelfde idee.

Verstevigde hoeken zitting, waar de stokeinden in schuiven

De hoeken in de stof van de Mayfly voelen wat steviger, ze kunnen niet buigen. Die van de Chair Zero zijn niet helemaal versterkt met een onbuigbare plaat. De stoelen van Alite zijn in de loop van de jaren in verschillende kleuren uitgekomen, zwart, oranje, donkergroen, helder blauw en met patronen. De stoelen van Helinox zijn meestal alleen in zwart verkrijgbaar met blauwe poten. Er is een grijs-gele variant op de markt geweest.

Ground Chair
We kozen niet voor de Ground Chair van Helinox omdat deze zwaarder is en we de rugleuning te kort vinden. Deze heeft wel het voordeel dat de pootjes niet wrikken en kunnen wegzakken.

Persoon linksvoor zit in een Helinox Ground Chair

Constructie
De basisconstructie van de stoelen van Alite en Helinox zijn exact hetzelfde: de aluminium stokken – die doen denken aan tentstokken – schuiven achter de zitting van stof in verstevigde sleuven. Opvallend is dat het frame van de Alight-stoel veel makkelijker in de stof is te schuiven dan bij de Helinox. Achter op de stof van de Zero staat zelfs een speciale aanwijzing voor de volgorde om het voor elkaar te krijgen. Er moet daarbij meer kracht gezet worden, alsof de zitting te klein is voor de breedte van het frame. Maar dit kan ook nieuwigheid zijn.

Stoelen van de achterkant, links Alite, rechts Helinox

Helinox vermeldt trots dat zij de enige kampeerstoeltjes maken met stokken van DAC. Waar de poten van de Alite samenkomen in massief aanvoelende aluminium bollen, worden de poten van de Helinox verbonden met een zwart kunststof tussenstuk van nylon resin. Dat samen met de wiebeligheid van de constructie, roept vragen op over de duurzaamheid. Hoe scheurvast dit onderdeel is, moet de toekomst uitwijzen.

Zitcomfort
Hoe je een stoel vindt zitten, ligt vooral aan je eigen lichaamsverhoudingen. Dave vind de Helinox Chair Zero beter zitten, meer ontspannen. Belle vindt juist het omgekeerde, de Alite Mayfly zit lekkerder. Je kan je benen vooruit steken, voeten rustend op de grond met alleen de hiel, iets wat in de Helinox niet gaat. Daar kan je alleen met je voeten plat op de grond in zitten. Met brede heupen zit de Alite ook lekkerder. Bij de Helinox trekt het doek meer samen door je eigen gewicht. Dave merkt op dat je met de Alite Mayfly ook nog lekker in kleermakerszit kunt zitten.

Dave in kleermakerszit in de Alite Mayfly. George linksvoor zit in een Helinox Ground Chair.

In deze recensie op YouTube komen alle drie de stoeltjes langs en worden de voor- en nadelen goed in beeld gebracht.

Alle voor- en nadelen op een rij
Eigenlijk heeft elke stoel een specifiek nadeel, dat de andere twee niet hebben. Zo heeft de Ground Chair een te korte rugleuning, maar dat hebben de andere stoelen niet. Zelfde geldt voor een te lage zitting die nat kan worden en wegzakkende pootjes. De ideale stoel heeft het gewicht van de zero, de zithoogte van de Ground Chair en breedte en hoogte van de zitting van de Mayfly.

Gewicht en accessoires
Voor de eventueel wegzakkende pootjes van de Zero kan je Vibram balletjes krijgen die je op de pootjes kunt schuiven (250 gram voor een set) of een gronddoek (140 gram). Maar daarmee is de Zero niet meer de lichtste stoel. We wogen de stoelen zelf en het verschil is maar liefst 220 gram tussen de Mayfly en Chair Zero (gewicht Ground Chair is opgegeven gewicht).

Helinox Helinox Alite
Chair Zero Ground Chair Mayfly
Pootjes kunnen wegzakken Korte rugleuning Lage zitting, kan nat worden
515 gram 640 gram 735 gram

En hoe beviel de Helinox Chair Zero in de praktijk? We hadden ‘m mee in Engeland deel 2 in 2019, maar de stoel is nooit uit zijn hoesje gekomen! In Engeland regende het veel en dan zitten we in de tent. Er was meestal een picknicktafel op campings. Verder sliepen we in stadjes in Bed & Breakfasts of Inn’s omdat er òfwel geen camping in de buurt was maar ook omdat we steden liever te voet verkennen terwijl de fiets en bagage veilig staat.

Alternatieven
Wat zijn de alternatieven voor een Helinox stoeltje Van licht naar zwaarder, de concurrenten:

Onderweg zie je altijd wel een bankje, omgevallen boom, een hekje of steen waar je op kunt zitten. Maar op gewone campings waar caravans overheersen is het vaak droevig gesteld met het aanwezige meubilair. Als je echter met je rug tegen een boom aan kunt leunen is zitten op de grond best een avondje vol te houden.

Een boom als rugleuning

De meest lichte optie is natuurlijk een plastic zak of Strand- of zitmatje en verder hopen dat er op een camping gedacht is aan tentkampeerders en er voorzien is in een picknicktafel. Het zal echter niet de eerste keer zijn dat we caravankampeerders (met eigen meubilair) vriendelijk moeten verzoeken de picknicktafel terug te brengen naar het trekkersveld.

Een plastic tas of strandmat als borreltafel.

Mountainsmith’s Slingback Chair, Backpacker’s Editor Choice van 2017 is niet meer verkrijgbaar, maar wie een beetje handig is met een naaimachine kan het idee wel namaken. Het is een stuk stof met bovenin aan de achterkant dubbel geslagen hoeken waar je je trekking poles in zet. We zagen ook al een variant gemaakt van Dyneema.

Mountainsmit’s slingback chair

Minder geschikt als je de trekking poles ook al in gebruik hebt als tentstokken of als je op fietsvakantie bent.

Slaapmat als stoel
Hoezen om je slaapmat in drieën te vouwen tot een stoel. Bestaan al sinds de groene self-inflatables van Therm-a-Rest.

Hoes om van een slaapmat een stoel te vouwen

Alle bekende merken voor slaapmatten maken ze:

 • Therm-a-Rest Trekker Chair 25 (370 gram);
 • Sea-To-Summit Air Chair Kit (258 gram);
 • Exped Chairkit M (540 gram).

Maar wij vinden het altijd een eng idee om je slaapmat zo onder spanning te vouwen en de mat buiten de tent te gebruiken.

Therm-a-Rest Trekker Chair

Een lichtgewicht hangmat. De Grand Trunk Tech Single weegt 312 gram exclusief band om ‘m mee op te hangen. Je hebt wel bomen nodig, op veel campings is hiervoor geen mogelijkheid.

Zitterik
Een Zitterik is een stoel van het type waarbij je de rugleuning moet tegenhouden met je eigen gewicht. Dat zit in onze ervaring niet echt comfortabel. Maar hij kost maar 19 euro en weegt 305 gram. Het pakvolume is opgerold echter een stuk groter dan een stoeltje van Helinox.

Zitterik

Tatteljee Sitje
Tatteljee maakt een stoel met de naam Sitje. Beetje zelfde idee als de Mountainsmith’s Slingback Chair. Voor 700 gram en 112 euro zit je op de grond maar met een rugleuning en een opblaaskussentje.

Wat doe jij beste lezer? Neem jij een stoeltje mee of neem je voor lief dat je soms op de grond moet zitten? Heb je een beter alternatief? Laat het weten in de reacties.

*) Alite maakte op 31 januari 2019 via hun Instagram bekend dat ze voor gingen stoppen met retail en een jaar de tijd namen om de zaak te evalueren. De verkoop zou online doorgaan maar hun website is inmiddels uit de lucht.

5 Reacties op “Lichtgewicht kampeerstoelen

 1. Pingback: Schaatspret met hindernissen | Cor op Pad·

 2. De Helinox Zero is een perfect stoeltje, ook voor iemand van mijn lengte (1,95m) en mijn gewicht (ca. 100kg).

  Groot voordeel is dat je goed je brander kunt bedienen op de grond voor je maar even zo gemakkelijk lekker onderuit gezakt kun genieten van het uitzicht.

  Enige punt van mogelijke kritiek is dat ook bij de Zero de rugleuning niet bepaald uit blinkt in warmte. Hebben andere lichtgewicht stoeltjes ook.

  • Overigens heeft Decathlon de Helinox knap nagemaakt, vind m zelf lekkerder zitten, iets diepere zitting. Ik neem met fietsvakantie een stoeltje mee omdat ik anders heel erg last krijg van mijn rug, en omdat het altijd strijd wordt hebben we inmiddels alle 4 een stoel. 2x Ali, 2x Decathlon.

 3. Bocamp heeft een heel fijn stoeltje voor de rug. Lijkt op het stoeltje met de wandelstokken. Nadeel is dat je op de grond zit, dus op den duur een slapende kont en kouder. Daar kan een los matje onder, of de punt van een picknickkleed.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s