Persoonlijke verzorging

Gezond blijven is belangrijk onderweg.

Inhoud EBBO-doos

In een EHBO-set moeten zitten:

 • steriele gaasjes;
 • materialen om een drukverband aan te leggen;
 • mitella;
 • tape;
 • klemmetjes;
 • pleisters;
 • pincet;
 • Betadine;
 • DEET tegen muggen/knutjes;
 • Tekentang.

Urine werd altijd als steriel gezien maar modernere onderzoeken stellen dat er bacteriën in komen bij het verlaten van het lichaam. Toch maar Betadine meenemen dus. Maar urine kan in nood gebruikt worden.

Medicijnen
Neem medicijnen mee in doordrukstrips, laat het doosje thuis. Als extra medicijnen zijn handig (afhankelijk van je eigen lichamelijke zwakheden):

 • anti-biotica (bijv. tegen blaasontsteking);
 • voorgeschreven middelen;
 • Bromhexil (slijmoplosser);
 • pijnstillers/ontstekingsremmer;
 • hoestprikkelonderdrukker;
 • Cinnarizine (reistablet tegen duizelingen & anti-histamine);
 • neusdruppels;
 • anti-conceptie;
 • anti-schimmelcrème;
 • Bepanthen zalf;
 • blaar-/likdoornpleisters;
 • iets tegen diarree/misselijkheid.

Inhoud toilettas

Neem in plaats van een hele zeep een hotelzeepje. Dit pas precies in een oud Compeed-doosje of in een rond doosje met nagellakremover pads. Je kan ook een stuk van een groter stuk zeep afsnijden. Door alles in de toilettas rechtop naast elkaar te zetten vind je alles in een oogopslag terug. Anders wordt het een grabbelton. Shampoo heb je voor een kort kapsel niet nodig.

Wanneer je elke dag je haar onder de douche uitspoelt blijft het zacht en schoon. En als je je haar niet slap maakt met shampoo, kan je ook de styling middelen zoals gel e.d. thuislaten. Babyshampo kan multifunctioneel gebruikt worden om de was te doen, af te wassen en is als zeep te gebruiken.

Mijn nagelriemen drogen altijd uit op vakantie, dus ik neem wel een zalf mee. Bepanthen zalf is favoriet. Met name aan boord een must.

Bij drogisterijen zijn kleine reisverpakkingen te krijgen voor scheerzeep, deodorant, shampo, tandpasta en dergelijke.

Neem een kindertandenborstel (5-7 jaar), die hoef je niet af te zagen. Kindertandenborstels hebben zachte borstels en worden aangeprezen met dat ze een kleinere borstelkop hebben. Maar hou de borstelkop maar eens naast de diverse tandenborstels voor volwassenen en je ziet geen verschil. De iets kortere steel is echter makkelijker weg te steken in een toilettas. Last but not least kosten kindertandenborstels de helft van de ‘volwassen’ variant.

Muggenspray
Vergeet geen EHBO-set met onder andere DEET tegen muggen en een tekentang. Avon’s Skin So Soft dry oil body spray werkt zo goed tegen midgets, dat de Royal Marine Commando’s dit prefereren boven DEET. Een pet op en een hoofdnet op beschermt je ook tegen muggen in je slaapzak, vooral handig als je met een tarp op pad bent.

Kampeerhanddoeken zijn lichtgewicht, drogen snel maar gaan snel stinken. Er zijn lichtgewicht handdoeken verkrijgbaar met zilver tegen bacteriëngroei om de stank enigszins tegen te gaan. Als je de handdoek halveert heb je twee delen en kan je er langer mee doen.

Zonnebrandcrème

Er bestaat zonnebrandcrème voor sporters, die niet van je voorhoofd in je ogen loopt als je gaat zweten: Garnier Ambre Solaire UV Sport SPF 30. Als je een pet met klep draagt, hoef je je voorhoofd niet in te smeren.

Okselfris

Betadine kan in het veld, als er weinig water beschikbaar is, gebruikt worden om de oksels te reinigen. Dit doodt de bacterieën die de vieze luchtjes veroorzaken. Naar verluidt werkt het meerdere dagen tegen zweetlucht. Hiervoor kan je ook voorverpakte doekjes gebruiken, deze zijn gedrenkt in 70 procent isopropyl-alcohol of povidone-iodine. Let op dat Betadine vlekken kan maken in kleding.

Schoon van onderen

Tijdens langer verblijf in de bossen, waar geen of minimaal de gelegenheid is om je te wassen, kan je hygiënische doekjes meenemen. Je kan je ook wassen met water uit een (knijp)fles, dat je over je arm laat lopen om het daar ‘van onderen’ te krijgen.

wassen-onderweg

Wassen met water uit een fles

Monkey Butt

Amerikanen kunnen het zo mooi zeggen: monkey butt. Misschien is bavianenkont een goede Nederlandse vertaling voor irritaties en schrale huid tussen de billen. Door wandelen en fietsen kan door schuren de huid open gaan. Ook hier komt weer Bepanthen zalf (babyafdeling) van pas. Neem de dikkere zalf en niet de crème.

Mentale conditie

Bereid je mentaal voor op eventuele tegenslagen als pech, ongeluk, diefstal, slecht weer en ziekte. Bedenk ook dat rugzaktoeristen niet altijd overal welkom zijn. Je mentale conditie kan ook negatief beïnvloed worden door te weinig voeding. Zie voor meer informatie de pagina Voedsel en koken.

Blaren voorkomen

Om blaren te voorkomen kan je je tenen aftapen. Gebruik hiervoor niet het standaard Leukoplast-tape. Het plaksel hiervan komt aan de sokken, tenen verkleven met elkaar; niet prettig. Beter is sporttape of silko-plast.

Hydrofiele pleisters (Compeed, Moleskin in USA) tegen blaren mogen niet ontbreken. Je doet langer met deze pleisters als je ze langs de randen afplakt met tape. Als compeed blarenpleisters aan je sokken zijn blijven plakken dan zijn ze soms niet meer los te krijgen. Gebruik dan wasbenzine: de compeed laat meteen weer los.

Er is nu ook een stick van Compeed, dat helpt tegen wrijving en dus ontstaan van blaren.

Een nylon pantykousje onder je sokken, voorkomt wrijving tussen huid en sok. De wrijving gaat nu tussen kousje en sok.

Hygiëne

Door voedsel en drinkwater overgebrachte ziekten als hepatitis A, buiktyfus, cholera, dysenterie, kinderverlamming en paratyfus kan je in belangrijke mate voorkómen door hygiëne: het gekoeld bewaren van voedsel en verhitting bij de bereiding van de maaltijd. Was keukengerei en vaatwerk af in heet sop, ook als je kampeert. Gebruik schone thee-, hand- en vaatdoeken. Houd personen die buikpijn of diarree hebben buiten de keuken. Voor sommige ziekten kan je je ook laten vaccineren.