Persoonlijke verzorging

Wat heb je nodig voor je persoonlijke verzorging onderweg als backpacker, fietser en tentkampeerder?

Inhoud toilettas

Wie echt lichtgewicht gaat gebruikt een ziplock plastic zakje als toilettas. Er zijn ook steviger lichtgewicht kleine exemplaren in de handel bij outdoorzaken.

Vloeibare zeep en shampoo kunnen gaan lekken en zijn onnodig zwaar. Water kan je immers toevoegen onder de douche. Neem in plaats van een hele zeep een klein stukje zeep mee. Dit pas precies in een oud Compeed-doosje of in een oud rond doosje van nagellakremover pads. Je kan hiervoor een stuk van een groter stuk zeep afsnijden.

Bij drogisterijen zijn kleine reisverpakkingen te krijgen voor scheerzeep, deodorant, shampoo, tandpasta en dergelijke. Maar je kan het naar het volgende niveau brengen door al deze middelen te vervangen door één stuk zeep. Dr. Bronner’s natuurlijke zeep met pepermuntsmaak is hiervoor favoriet. Pas wel op: de geur van munt kan dieren en insecten aantrekken. Dus pas ook op met het uitspugen van tandpasta. Tandpasta is niet nodig, het is alleen voor de smaak. De beweging van de borstel reinigt het gebit. Wel is het zo dat fluoride in tandpasta gaatjes voorkomt maar voor een vakantie kan je dus wel even zonder. Er zijn ook tandpasta-tabletten in de handel.

Toilettas en sneldrogende handdoek met Polygiene

Shampoo
Shampoo heb je niet per se nodig. Wanneer je elke dag je haar onder de douche uitspoelt blijft het zacht en schoon. En als je je haar niet slap maakt met shampoo, kan je ook de styling middelen zoals gel thuislaten. Je kan ook gokken op de aanwezigheid van achtergelaten flessen op campingdouches als je voor lichtgewicht gaat. Lush verkoopt shampootabletten. Werkt hetzelfde als een stuk zeep. Even schuimen tussen de handen en in je haar smeren. Bij deze winkel worden ook kleine zeepdoosjes verkocht.

Babyshampoo kan multifunctioneel gebruikt worden om de was te doen, af te wassen en is als zeep te gebruiken. Hetzelfde geldt voor Sea To Summit Wilderness Wash, te koop bij de outdoorwinkel. Wilderness Wash is er in twee uitvoeringen: vloeibaar en gedroogd in blaadjes.

Crème
Mijn nagelriemen drogen altijd uit op vakantie, dus ik neem een zalf mee. Bepanthen (babyafdeling drogist) is hiervoor mijn favoriet. Met name aan boord een must wanneer je steeds met lijnen en schoten werkt. Ik gebruik het ook op mijn lippen, er ontstaat geen afhankelijkheid, zoals met Labello. Verder werkt het ook uitstekend tegen een ‘monkey butt’, zie verderop deze pagina. Fijn is dat de Bepanthen tegenwoordig in een plastic tube zit in plaats van metaal. Die blijft heel.

Tandenborstel
Neem een kindertandenborstel (5-7 jaar), die hoef je niet af te zagen. Kindertandenborstels hebben zachte borstels en worden aangeprezen met dat ze een kleinere borstelkop hebben. Maar hou de borstelkop maar eens naast de diverse tandenborstels voor volwassenen en je ziet geen verschil. De iets kortere steel is echter makkelijker weg te steken in een toilettas. Daarbij kosten kindertandenborstels vaak maar de helft van de ‘volwassen’ variant. Extra lichte hebben een handvat van bamboe.

Muggenspray en tekentang
Vergeet geen EHBO-set met onder andere DEET tegen muggen en een tekentang. Avon’s Skin So Soft dry oil body spray werkt zo goed tegen midgets, dat de Royal Marine commando’s dit prefereren boven DEET. Een pet op en een hoofdnet op beschermt je ook tegen muggen in je slaapzak, vooral handig als je met een tarp op pad bent.

Kampeerhanddoeken
Kampeerhanddoeken zijn lichtgewicht, drogen snel maar gaan snel stinken. Er zijn lichtgewicht handdoeken verkrijgbaar met zilver (Polygiene) tegen bacteriëngroei om de stank enigszins tegen te gaan. Als je de handdoek verdeelt in twee delen of twee kleinere koopt, heb je twee delen en kan je er langer mee doen. Er zijn inmiddels synthethische kampeerhanddoeken met lusjes badstof te koop. Een katoenen handdoek wordt bij vochtig weer nooit en te nimmer meer droog, zorgt voor condens in de tent, is veel te zwaar, etc.

Zonnebrandcrème

Er bestaan zonnebrandcrèmes voor sporters, die niet van je voorhoofd in je ogen loopt als je gaat zweten. Wij kennen alleen Garnier Ambre Solaire UV Sport SPF 30. Als je een pet met klep draagt, hoef je je voorhoofd niet in te smeren. Zonnebrandmiddel is plakkerig, je moet het van je afwassen. Daarom dragen we liever lange mouwen.

Okselfris

Betadine kan in het veld, als er weinig water beschikbaar is, gebruikt worden om de oksels te reinigen. Dit doodt de bacterieën die de vieze luchtjes veroorzaken. Naar verluidt werkt het meerdere dagen tegen zweetlucht. Hiervoor kan je ook voorverpakte doekjes gebruiken, deze zijn gedrenkt in 70 procent isopropyl-alcohol of povidone-iodine. Let op dat Betadine vlekken kan maken in kleding.

Schoon van onderen

Tijdens langer verblijf in de bossen, waar geen of minimaal de gelegenheid is om je te wassen, kan je hygiënische doekjes meenemen. Je kan je ook wassen met water uit een (knijp)fles, dat je over je arm laat lopen om het daar ‘van onderen’ te krijgen.

wassen-onderweg

Wassen met water uit een fles

Voor dit doel zijn er ook reis-bidets te koop die je op een PET-fles kan zetten. Dit kan je ook gebruiken in plaats van wc-papier. Billen afvegen op de Indiase manier met een natte linkerhand.

Reis-bidet of travel bidet

Monkey Butt

Engelstaligen kunnen het zo mooi zeggen: monkey butt. Misschien is bavianenkont een goede Nederlandse vertaling voor irritaties en schrale huid tussen de billen. Door wandelen en fietsen kan door schuren de huid open gaan. Ook hier komt weer Bepanthen zalf (babyafdeling) van pas. Neem de dikkere zalf en niet de crème.

Wielrenners gebruiken billencrème of chamois crème. Een gerenommeerd merk in de wielerwereld is Assos Chamois Creme. Je brengt deze crème aan op de huid van het zitvlak voordat je op pad gaat voor een lange rit. De crème houdt de huid soepel en zorgt voor minder wrijving. Ander merk: Body Glide, te koop in kleine reisverpakking. Maar er zijn er nog veel meer. Mensen op (ergonomisch en aerodynamisch achterhaalde) fietsen met een zadel lopen het risico anders een flinke steenpuist te ontwikkelen. Ligfietsers hebben aan het begin van dit artikel al smalend doorgescrolld naar het volgende onderwerp.

Menstruatie

Het makkelijkste voor een vakantie is je menstruatie uit te stellen met behulp van de pil. Uiteraard is dat voor langere reizen geen optie. Je zult dan toch doorbraakbloedingen krijgen. In de natuur zit je met je afval van tampons en maandverband. Het gebruik van een menstruatiecup is beter voor het milieu omdat je geen afval produceert. Wat je in natuurgebieden weer mee moet nemen in je afval. Dit hoeft niet als je een menstruatiecup gebruikt. Dit is een uitwasbaar en herbruikbaar siliconen ‘opvangbakje’ dat je in je vagina draagt. Als je deze indoet als je van huis gaat, hoef je niets meer verder mee te nemen. Geen tampons of maandverband. Als het tijd is om de cup te legen, spoel je deze om (met bidon) en brengt deze weer in. In het veld is het wel handig om een flesje desinfecterende handgel mee te nemen om de vingers vooraf en erna te reinigen. Zit je in een gebied met beren, leeg de cup dan windafwaarts een stuk van de tent af. Volg de adviezen voor jagers. Een cup gaat zo’n tien jaar mee.

Het advies is om het gebruik van menstruatiecups te oefenen. Je eerste drie menstruaties kan je het beste als back-up nog maandverband gebruiken, om te controleren of je de cup goed hebt ingebracht. Ook moet je er achter komen welke maat is voor jou het meest geschikt is, hoe je de cup het handigste kunt vouwen en laten uitvouwen en oefenen met er in- en uithalen. Voor vrouwen die sporten zijn er speciale steviger sport-uitvoeringen.

Op de Duitse site van Me-Luna (een van de vele merken) kan je een startpakket kopen met twee verschillende maten. Als je de informatie hebt gelezen kun je de indruk krijgen dat het allemaal erg ingewikkeld is. In de praktijk vindt de vrouwelijke redacteur van Kampeerwijzer een cup inbrengen makkelijker dan een tampon. Dit omdat een tampon absorbeert en daardoor niet glad naar binnen glijdt, in tegenstelling tot de cup. Je kunt je cup tussendoor schoonmaken met water en zeep (tip: invalidetoilet of flesje water mee). Na de menstruatie steriliseer je de cup met kokend water. Hiervoor zijn opvouwbare bakjes in de handel met een deksel.

Voor meer informatie, zie Cupkiezer. Ook de site Practicups heeft veel informatie voor een eerste gebruik of om eventuele problemen op te lossen.

Mentale conditie

Bereid je mentaal voor op eventuele tegenslagen als pech, ongeluk, diefstal, slecht weer en ziekte. Lees het boek Op Het Ritme Van de Touareg van het Vlaamse fietsersduo Ingrid & Nicole als voorbereiding hierop (hierna denk je waarschijnlijk: vergeleken met wat Ingrid & Nicole hebben meegemaakt is dit helemaal niks). Bedenk ook dat rugzaktoeristen niet altijd overal welkom zijn. Je mentale conditie wordt ook negatief beïnvloed door te weinig voeding. Eet een reep chocolade als je het niet meer ziet zitten en naar huis wil. Zie voor meer informatie de pagina Voedsel en koken. Stel een beslissing om naar huis te gaan uit tot een goede dag, beslis dit niet op een slechte dag (pech, regen, oververmoeid).

Blaren voorkomen

Om blaren te voorkomen kan je je tenen aftapen. Gebruik hiervoor niet standaard Leukoplast-tape. Het plaksel hiervan komt aan de sokken, tenen verkleven met elkaar; niet prettig. Beter is sporttape of silko-plast.

Hydrofiele pleisters (Compeed, Moleskin in USA) tegen blaren mogen niet ontbreken. Je doet langer met deze pleisters als je ze langs de randen afplakt met tape. Als compeed blarenpleisters aan je sokken zijn blijven plakken dan zijn ze soms niet meer los te krijgen. Gebruik dan wasbenzine: de Compeed laat meteen weer los.

Er is nu een stick van Compeed, dat helpt tegen wrijving en dus ontstaan van blaren.

Een nylon pantykousje onder je sokken, voorkomt wrijving tussen huid en sok. De wrijving gaat nu tussen kousje en sok. Sommigen zweren bij sokken met tenen, zoals die van het merk Injinji. Ik denk echter dat je tenen daarvan meer opgesloten zitten in een schoen omdat er nu ook een dubbele laag sok tussen je tenen zit. Maar als je de ruimte hebt in je schoen kunnen dit soort sokken er wellicht voor zorgen dat je niet hoeft te plakken met pleisters.

Hygiëne

Door voedsel en drinkwater overgebrachte ziekten als hepatitis A, buiktyfus, cholera, dysenterie, kinderverlamming en paratyfus kan je in belangrijke mate voorkómen door hygiëne: het gekoeld bewaren van voedsel en verhitting bij de bereiding van de maaltijd. Was keukengerei en vaatwerk af in heet sop, ook als je kampeert. Gebruik schone thee-, hand- en vaatdoeken. Houd personen die buikpijn of diarree hebben buiten de keuken. Voor sommige ziekten kan je je ook laten vaccineren.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: juli 2021