Sinds de jaren ’90 wordt voor buitensportkleding geadviseerd om drie lagen kleding te dragen waarmee je jezelf optimaal kunt beschermen tegen wisselende omstandigheden: afkoelen door transpiratie, isolatie tegen de kou en bescherming tegen regen en wind.
Dit zijn de drie lagen:
- Basislaag: thermo-ondergoed (houdt de huid vrij van vocht);
- Middenlaag (isoleert): fleece en/of lichtgewicht donsjack;
- Beschermende laag (houdt wind en/of regen tegen): ongevoerd winddicht jack of regenjas (van ademend materiaal zodat isolatielaag droog blijft).
Met het combineren van deze drie lagen kan je comfortabel blijven in diverse omstandigheden. Als je intensief sport, zoals bijvoorbeeld fietsen of bergsport, dan is een basislaag met een winddicht jack vaak voldoende. Is er geen afkoeling door wind, dan kan je bijvoorbeeld alleen de basislaag combineren met een (dunne) fleecetrui. De middelste laag, de isolatielaag, kan uit een of meerdere lagen bestaan. In koud weer draag je over je trui dan nog een licht donsjack bijvoorbeeld of een tweede iets dikkere trui.
Laag 1: Basislaag
De basislaag dient alleen om vocht van de huid af te transporteren, zodat de huid droog blijft. Het bestaat uit een hemd of t-shirt met korte of lange mouwen. Maar vergeet ook niet sokken en ondergoed. In outdoorwinkels is speciaal (lang) ondergoed te koop maar wij kiezen meestal voor de shirts een T-shirt dat je ook als bovenkleding kunt dragen bij mooi weer.
T-shirt of hemd
Hiervoor heb je twee materiaalkeuzes: synthetisch of merinowol of een mix van beide. Synthetisch is voor isolerende lagen tegenwoordig meestal polyester. Polypropyleen kan ook, maar dat gaat erg stinken. De allerbeste basisshirts zijn synthetische grofmazige shirts. Die houden de huid het beste droog en creëren een isolerende luchtlaag.
Is het voornamelijk droog weer en heb je de isolerende en beschermende laag niet nodig, dan kan je kiezen voor een T-shirt als basislaag. Bijvoorbeeld van merinowol van 150-200 g/m2 of voor een polyester T-shirt als enige laag. Merinowol is zelfreinigend mits je het in een wolwasmiddel wast, anders was je de lanoline eruit. Heb je wol gewassen met een middel dat niet bestemd is voor de fijne was en is het dus ontvet geraakt, dan kan je dit herstellen met het wasmiddel Eucalan. Merinowol is kwetsbaar, het beste zit er een klein percentage van rond de tien procent nylon in, tegen gaatjes. Het temperatuurbereik van wol is groot, het houd je koel in de warmte en warm als de temperatuur daalt. Een bekend buitensportmerk van wollen kleding is Icebreaker. Goedkopere wollen shirts worden verkocht door Decathlon (zoek op ‘techwool’) en Engelbert Strauss. Let wel op het wolpercentage, soms is een groot deel synthetisch en dan kan het shirt alsnog gaan stinken.
Tegen motten kan je wol wassen met een wolwasmiddel geparfumeerd met lavendel of leg cederhouten blokjes in je kledingkast.
In een koud en erg nat klimaat kies je het beste voor synthetische shirts. Die drogen sneller. Kies hiervoor een shirt van polyester. Katoen neemt veel vocht op, met gevaar voor onderkoeling (door verdamping. Pas op voor stoffen gemaakt van viscose, bamboe, Tencel (merknaam voor lyocell), etc. Dit zijn stoffen, op basis van cellulose (plantaardig). Lyocell neemt 50 procent meer water op dan katoen. Een polyester shirt kan op vakanties maar het beste een behandeling tegen geurtjes hebben. Je hebt verschillende soorten anti-stink: neutraliserend en antibacterieel.
Enkele voorbeelden (uit collectie 2019) van polyester shirts met anti-funk:
- de Ridge T-shirts voor heren van Haglöfs bevatten bijvoorbeeld Sciessent Lava XL om geuren te neutraliseren;
- het Atacazo Light Zip Pull van Mammut, gemaakt van Polartec Power Dry, bevat Heiq Fresh Tech odor control;
- Patagonia verwerkt in haar Women’s Capilene Cool Trail shirts Polygiene, een biocide van zilverzout;
- ook Mountain Equipment stopt Polygiene in diverse shirts, echter bevatten die shirts 11 procent lyocel, waardoor ze vooral geschikt zijn voor mooi weer, niet ver van de bewoonde wereld.
Alle de genoemde producten zijn Bluesign gekeurd, dus milieuvriendelijk geproduceerd. De anti-stink is mede milieuvriendelijk omdat je hiermee behandelde kleding minder vaak hoeft te wassen. Onze ervaring is dat Sciessent Lava XL en ‘Heiq’ niet zo goed werken als Polygiene. Onthou goed welke shirts een geur neutraliserende behandeling hebben, want als je de kaartjes eraf hebt geknipt blijkt dat meestal niet uit het etiket en moet je het proefondervindelijk testen.
Een T-shirt kan lange mouwen hebben voor kouder weer. Maar je kan ook aparte armwarmers kopen in een wielerzaak en die combineren met een T-shirt met korte mouwen.
Kies voor zichtbaarheid tijdens het kajakken felle kleuren (oranje, lime, geel en turquoise).
Ondergoed
Wij vinden het op vakantie handig om voor twee dagen ondergoed en sokken bij ons te hebben. Je kan niet altijd elke dag ondergoed op de hand wassen, omdat het bijvoorbeeld niet droog kan worden in een nat klimaat. Of omdat er niet genoeg watervoorraad voor is. Echt superlicht reizen doe je met twee stuks, je moet dan elke ochtend met handzeep je ondergoed reinigen en dan hopen dat je de weersomstandigheden treft dat dit kan drogen (bijvoorbeeld in een foudraal van netstof die je aan je rugzak hangt.
Wollen sokken gaan makkelijk een paar dagen mee maar pas op met wollen ondergoed op de fiets: dit kan gaan schuren in de liezen. Beter is dan microfiber of een mix van wol en zijde. Bamboe draagt heel zacht en kan dus een oplossing zijn voor mensen die last hebben van schuurplekken tijdens het fietsen maar het duurt langer dan merino om droog te worden. Microfiber is heel snel droog. Denk niet: die katoenen onderbroek kan wel, want ik heb toch een regenbroek. Een katoenen onderbroek wordt op een kampeervakantie nooit meer droog, tenzij je alleen maar zon en droog weer hebt.
Sokken
In warm klimaat zijn dunne hikingsokken prettiger: dikke sokken houden meer warmte vast. Wollen sokken blijven langer fris ruiken dan synthetische. Je hebt dan minder sokken nodig. Alle bekende merken zijn door ons uitgetest: Smartwool, Icebreaker, Bridgedale en Falke. Unaniem zijn we het er over eens: Falke-sokken zijn het beste. Voor wandelen de TK2 Wool en voor fietsen de TK5. Deze sok heeft een mix van synthetisch en wol en is sneller droog dan sokken van Smartwool, die ook een uitstekende keuze zijn. Uitgangspunt bij het kiezen van de dikte van de sok is: hoe stijver de schoen, hoe dikker de sok. Dus in stijgijzervaste bergschoenen kies je waarschijnlijk het beste voor Falke TK1. Wij lopen echter liever op wat soepeler schoenen en gaan dus voor een dunnere sok, de TK 2.
Andere merken outdoorsokken:
- Smartwool het basismodel heeft een te grove naad op de teen en knellen om de enkel. Het type PHD is de betere keuze van Smartwool.
- Bridgedale ging na één wandeling al pillen en heeft aan de binnenkant allerlei lusjes. Let ook op: als er ‘merino’ op de verpakking staat, hoeft het niet eens het hoofdbestand van de sok te zijn.
- Icebreaker is redelijk.
- Wrightsocks zijn tweelaags, twee sokken zitten aan elkaar gebreid. Dit met het idee dat je minder snel last zou krijgen van blaren. Een pantykousje onder je wandelsokken werkt ook.
De beste buitensportsokken kennen een linker- en rechtersok. Deze hebben een anatomische vorm en sluiten beter aan. Koop sokken aan de kleine kant. Heb je normaal bijvoorbeeld schoenmaat 40, en je kan bijvoorbeeld kiezen uit sokmaten 39-40 en 40-41, kies dan de eerste. Teveel sok gaat in je schoen opstropen onder je voet. Draai sokken voor de grap eens binnenstebuiten en vergelijk.
Voor warm weer zijn we nog op zoek naar de ideale sok. Tot nu toe vinden we alle sokken warm, ook de zogenaamde ‘cool’-sokken. Dat komt natuurlijk ook doordat de meeste stevige bergwandelschoenen veel te warm zijn. Stevige bergwandelschoenen zonder Gore-Tex zijn bijna niet meer te krijgen.
Lichtgewicht rugzaklopers gaan voor trailrunnerschoenen met gaas, die snel drogen. Hier draag je een dunne synthetische sok in, bijvoorbeeld een hardloopsok of zelfs een pantykousje (dikke variant van 60 denier). Het idee hierachter is: GoreTex-schoenen moet je steeds uittrekken bij het doorwaden van stroompjes en dan blijf je aan de gang. Uiteindelijk krijg je ook water via de enkels in je met GoreTex gevoerde schoenen en dit type schoen is dan moeilijk droog te krijgen. Voor mij zijn schoenen waarvan ik de zool kan torderen en de hiel niet stevig is, geen optie. Door dit soort slappe schoenen heb ik hielspoor ontwikkeld. Ook voor fietsen met platformpedalen is een steviger zool prettiger.
Laag 2: Middenlaag
De middenlaag is de isolerende laag tussen de basislaag en de beschermend buitenste laag en kan uit meerdere lagen bestaan, zoals een fleecetrui en/of een gewatteerd jack.
Fleece
Een trui van fleece is warmer en lichter dan een wollen trui. Hij neemt ook minder vocht op en is dus eerder droog. Bij wassen geen wasverzachter gebruiken. Neem geen goedkope fleece maar fleece van Polartec. Micro Grid of nog beter, Power Grid (125 gram per m2), zijn de lichtste soorten. Bijvoorbeeld Häglofs L.I.M. Power Dry Hood, dat 180 gram weegt in herenmaat large.
Ietwat vreemde eend in de bijt is Polartec Alpha. Dit zou dusdanig ademen dat je deze laag kunt aanhouden tijdens het sporten en na het inspannen zo snel drogen dat het weer goed isoleert. Het wordt vaak verwerkt in een kledingstuk dat meerdere lagen combineert, zoals een windwerende laag. Toch is het handiger om een aparte windwerende laag te houden, voor als het Alpha-shirt toch te warm is en je je windjack wil dragen over een T-shirt bijvoorbeeld.
Donsjasje (puff) of gewatteerd jack
Officieel niet behorend tot het drielaags kledingsysteem, is een dunne donsjas toch een heel fijn isolatielaagje om bij je te hebben. Ook al omdat het veel minder ruimte inneemt dan een fleecetrui en minder weegt. Sommige merken voeren jasjes gevuld met hydrophobic down (Rab, Ayacucho). Waterafstotend dons blijft tien keer langer droog dan onbehandeld dons, houdt 2,5 keer meer loft en droogt drie keer sneller dan normaal dons. Het tegen vocht behandelde dons is ademend, vuilafstotend en kan gewassen worden.
Gewatteerde kleding krijgt zijn isolatievermogen niet door het soort vulling (dons, synthetisch, bamboe) maar door de stilstaande lucht. In theorie kan een gewatteerd jack dus gevuld worden met staalwol en dan net zo goed isoleren als dons (als je even de warmtegeleidende eigenschap wegschrapt). Waarom is dons favoriet? Het geeft de meeste isolatie voor het minste gewicht en volume. Dons heeft echter ook een nadeel: nat isoleert het niet meer, synthetische vulling heeft hier minder last van. Dons voelt wel natuurlijker, je heb een groter temperatuurbereik dan met een synthetische vulling. Cumulus maakt een puff Incredilite Endurance van het waterafstotende Pertex Endurance (Pertex Quantum Pro).
Er zijn ook lichte puff’s met synthetische vulling die licht zijn. Bijvoorbeeld The North Face Thermoball en Patagonia Micro Puff (hoody). Een capuchon kan je overbodig gewicht vinden omdat je al een buff en muts bij je hebt. Maar je zult je jack ook vaak moeten gebruiken in combinatie met een quilt (of in de slaapzak als het te koud is). Dan is een capuchon een prettige aanvulling omdat een muts niet altijd goed op het hoofd blijft zitten als je slaapt. Bovendien is je hele nek en schedelbasis goed beschermd tegen de wind met een capuchon omdat er geen kieren zitten tussen muts en buff (sjaal) en buff en kraag. Een capuchon is ook altijd bij de hand, in tegenstelling tot een muts.
Als je wil beoordelen hoe warm een gewatteerde jas of slaapzak is: kijk naar de dikte. Nu je weet dat het niet om de vulling gaat maar om de hoeveelheid stilstaande lucht, kan je de warmte van een jack of slaapzak beoordelen: hoe dikker (hoe meer loft), hoe warmer.
Overhemden
Overhemden geschikt voor outdoor zouden drukknopen moeten hebben in plaats van gewone knopen. Ook zie je wel eens dat de knopen zijn vastgezet met een doorlopend lint, dat is ook een goede oplossing. Zodat je geen naaisetje hoeft mee te nemen om afgevallen knopen weer aan te zetten. Zoals de Fjällrävenbroeken dat goed hebben. Overhemden zijn meestal gemaakt van nylon en hebben een windwerende werking, waardoor dat dunne laagje vaak meer warmte toevoegt dan je op het eerste gezicht zou verwachten. Draag je een overhemd/blouse direct op de huid, dan zit dat een stuk koeler dan een T-shirt en dat maakt het een goede keuze voor tijdens een hittegolf.
Broek
We hebben jaren gezworen bij Fjällräven-broeken van G1000-stof met veel zakken. Onverslijtbaar en snel droog. Als je uit je kano de wal op klimt hou je het niet schoon. Of als je ergens op de grond of een boomstronk gaat zitten. Kies daarom een donkere tint: olijfgroen of antraciet zijn minder besmettelijk dan een zandkleur. Op een ligfiets wil je geen ritsen/drukknopen/zakken op de achterkant, die kunnen gaan irriteren.
Tegenwoordig geven we de voorkeur aan broeken van soft shell, in verschillende diktes voor winter, lente/herfst en zomer. Deze broeken parelen af en zijn volledig synthetisch. Belle’s winterbroek heeft winddichte knieën en zitvlak. Merken: Häglofs, Mountain Equiment, Rab. Smalle pijpen of pijpen die smaller gemaakt kunnen worden met ritsen hebben de voorkeur voor op de trike.
In de winter houdt een broek van dik soft shell je benen voldoende warm. Als het echt koud is draag dan een thermische lange onderbroek, bijvoorbeeld van merinowol. Soft shell stoffen: Exolite, Schoeller, Polartec Power Shield, etc.
Belle heeft o.a. een 545 gram wegende Women’s Mission Pant van Mountain Equipment. Deze is gemaakt van Exolite 275 stretch dubbel geweven dikke soft shell-stof, met Winterstopper soft shell stof op zitvlak en knieën. Er zitten ventilatieritsen in met gaasstof erachter op de dijen. In het kruis zit een gusset (zie afbeelding). De Ibex-pant van hetzelfde merk heeft die ook. Ook in de pijpen zit extra ruimte, te openen met een rits, zodat je er alle soorten bergschoenen onder kunt dragen. De Mission Pant was mijn winterbroek totdat ik de Mid F Fjell II kocht van Häglofs, een broek met een gewatteerde voering. Die is gemaakt van een stof die de naam Climatic heeft gekregen (94% Polyamide, rest Elastane). 173/m2. De voering is QuadFusion+, 100% gerecycled Polyester holle vezels. 60 g/m2 van taille tot knieën, daaronder 40 g/m2. DWR zonder Fluorcarbon. Belle’s zomerbroek is de Women’s Comici Pant van Mountain Equipment. Stof is Exolite 125 stretch double weave soft shell (220 gram).
Voor het fietsen zweert Dave bij broeken van het merk Endura. Een ander merk dat ‘normale’ kleding maakt dat geschikt is om in te fietsen is Vaude. Dave heeft een lange zomerbroek heeft hij van Haglöfs. Zoek het merk wat het beste bij jouw postuur past.
Hoe breng ik Grönlandwax aan op Fjällräven-broeken van G-1000 stof?
Voor het aanbrengen van de waterafstotende Grönlandwax op G-1000 stof heb je een strijkbout nodig en de wax. Kledingstuk moet schoon zijn. Wrijf het kledingstuk in met de wax en ga er met de lauw-warme strijkbout overheen om de wax te verspreiden en in de vezels te laten trekken. Door meerdere lagen aan te brengen gaat het waterafstotende vermogen omhoog.
Laag 3: Beschermende laag
De beschermende laag houdt wind en regen tegen zodat de isolerende laag goed zijn werk kan blijven doen.
Regenjack
Een poncho is luchtiger maar flappert in de wind. Daarom heeft een poncho niet de voorkeur. Er zijn berggidsen die je niet meenemen als je een poncho draagt. Het idee is dat een poncho luchtiger zit dan een regenjas. Weliswaar zijn er ademende regenjacks te koop, gebaseerd op het idee dat het membraan regendruppels van buiten tegenhoudt maar transpiratiedamp van binnen naar buiten doorlaat. Een prachtige theorie, totdat je in de dikke regen tegen een berg op fietst de hele dag. De luchtvochtigheid in je omgeving zit tegen de honderd procent, dus veel zal er niet verdampen. Een regenjack houdt je dus niet droog, je wordt nat van je eigen zweet. De functie van een regenjack is om je warm te houden door je te beschermen tegen koud regenwater. Overigens wijzen wij ademende regenjacks zeker niet naar het rijk der fabelen. Het binnenklimaat van deze jassen is echt een stuk beter dan de oude niet-ademende regenjassen.
Inmiddels zijn er ademende regenjacks te vinden van 100 gram, onder andere Berghaus maakt ze. Zeer geschikt voor op de fiets maar niet in combinatie met een rugzak. Hoe lichter het jack, hoe minder slijtvast en dus minder geschikt voor gebruik met een rugzak. Let ook op de pasvorm. Vaak wordt gewicht gewonnen door het jack erg strak te snijden. Andere trucs om gewicht te besparen zijn het weglaten van ventilatieritsen, jaszakken of een aantrekkoord. Voor fietsen is het echt fijn om je manchetten strakker en losser te kunnen zetten. Ventilatieritsen in de oksels zijn ook heel fijn voor tussen de buien door.
Ligfiets met bovenstuur
Alleen een anorak met seals in de mouwen houden je armen droog op een ligfiets met bovenstuur. Dat komt omdat er plasjes op je buik ontstaan in de golvende stof op de rits en omdat je met je polsen omhoog rijdt. Onze blauwe Palm-anoraks (gekocht bij Kanocentrum Bloem) zijn alleen goed voor een zomers buitje in de kajak. Ze zijn perfect voor op de open ligfiets. De korte rits is waterdicht, in lichtere regen kun je hiermee ventileren. Draag onder de anorak alleen een thermoshirt met lange mouwen (kajak en ligfiets). Een alternatief zou een offshore zeiljack kunnen zijn maar die ademen niet goed omdat je in de kuip vooral stilzit en warm en droog moet blijven.
Ademende membranen
Anno 2017 wordt het membraan eVent gezien als het best ademend, beter dan Gore-Tex. The North Face heeft voor najaar 2019 ‘Futurelight’ aangekondigd dat nog beter zou ademen. Sommige tests hebben laten zien dat eVent bij een luchtvochtigheid van 30 procent twee keer zo goed ademt dan het beste Gore-Tex membraan. Voer in een zoekmachine ‘eVent fabric’ in als je iets over eVent wilt vinden (en niet allerlei evenementen). Onder andere Rab maakt regenjassen met eVent maar stappen daar in 2019 vanaf. Gore-Tex zit overigens ook niet stil. Met de ontwikkeling van Gore-Tex ‘Shakedry’, waarbij de buitenlaag die normaal gesproken bij Gore-Tex laminaten wordt toegepast weggelaten wordt, ontstaat een uitzonderlijk licht product, met een zeer klein pakvolume. Dit is echter kwetsbaar en daardoor niet geschikt voor rugzaklopers en waarschijnlijk ook niet voor ligfietsers. Zowel eVent als Gore-Tex maken verschillende membranen/stoffen. Algemeen kan je stellen: hoe hoger de waterdichtheid, hoe minder deze membranen ademen. Hoe meer lagen, hoe slijtvaster, hoe zwaarder.
Belle’s voormalige favoriete regenjack was van Rab, model Kinetic en woog 235 gram. De capuchon van de Kinetic had een goede klep die goed was af te stellen zodat het zicht naar alle kanten optimaal blijft. De ademende kwaliteit is beter dan dat van GoreTex. Je kon met deze jas aan zelfs fietsen in een velomobiel want de wind waait er doorheen. Als echter de schuimkap op de velomobiel gaat dan zet ik alleen de capuchon op, zodat hoofd, nek en schouders droog blijven.
Inmiddels is deze jas helaas versleten en vervangen door een wat zwaardere Rab Latok (485 gram) met 3-laags eVent fabric membraan, dat meer slijtvast is en dus beter voor gebruik in combinatie met een rugrak. Voor lichtgewicht gebruik op de fiets heeft Belle een lichtere regenjas van 165 gram, de Rab Flashpoint 2 jacket, van 3L Pertex Shield. Met een capuchon die over de fietshelm zou moeten passen (maar dit niet doet), YKK VISLON AquaGuard ritsen. Waterproof, windproof, lichtgewicht, de stuff sack is zo klein als je handpalm.
Zoek je een lichte regenjas, kijk dan op UltraLightOutdoorGear.co.uk. Hier worden alle artikelen gerangschikt op gewicht van laag naar hoog. Bij Zwerfkei kan je ook sorteren op gewicht maar zij kopen (nog) niet echt de lichtgewicht spullen in. Het heeft nauwelijks zin hier merken en modellen te noemen omdat de collectie bijna jaarlijks wisselt. Interessant vinden we het Vertice Rain Jacket van Zpacks en de Visp van Enlightment Equipment. Lichtgewicht jacks van rond de 170 g, drielaags. goede MVTR-specificatie en alsof dat nog niet genoeg is: ritsen in de oksels.
Regenbroek/gamaschen/overschoenen
Een regenbroek met wijde pijpen gaat aan over je schoenen op een wandelvakantie. Neem er een met brede pijpen anders loopt het water in je schoenen.
Als er elastiek onder in de pijpen zit, moet je de broek tijdens het wandelen combineren met gamaschen (Engels: gaiters). Elastiek onder in de pijpen van de regenbroek is een must voor op een open ligfiets. Er zijn ook broeken met een ritssluiting, die het aantrekken vergemakkelijken. Het is handig als die rits tot de heup loopt.
Gamaschen van Rab hebben een haakje dat andersom gemonteerd zit dan op de meeste andere gamaschen. Onze indruk is dat dit haakje, dat je van onder inhaakt in plaats van boven, beter blijft zitten dan de standaard haakjes. Gaiters met staalkabels onder de schoen door gaan langer mee dan kunstof of rubber bandjes. Let er op dat de wandelschoen een hak heeft en geen platte zool, anders slijt je het bandje heel snel door.
Op de fiets kan je het best ook overschoenen gebruiken. Belle heeft een paar van Agu, gaat al decennia mee. Zijn nog altijd te verkrijgen. Ze passen zelfs over bergschoenen cat. C heen. Die voorkomen dat je schoenen doorlekken maar ook dat je regenbroek niet aan de achterkant in de hiel van je schoen blijft hangen en er zo water in je schoen loopt. Verder zijn ze makkelijker af te spoelen dan je (enige) paar schoenen.
Naast onze Berghaus Paclite lange regenbroeken hebben we ook korte regenbroeken die tot de knieën komen van Endurance. Die trek je heel makkelijkmaan, zitten veel luchtiger en houden kruis en bovenbenen droog. Ideaal in combinatie met een korte broek of fietscapri.
Windbreker
Een windbreaker is iets luchtiger dan een regenjas. Als je echt lichtgewicht gaat, gebruik je een regenjack als windbreaker. Nylon is het meest geschikte materiaal voor een windbreaker. Belle’s windstopper is van het merk Rab en de 160 gram kan het verschil maken tussen aangenaam of koud. Dave heeft er een van Arc’teryx en Endura Sport.
Accessoires
Onderschat niet het verschil wat een paar handschoenen of een muts en sjaal kunnen maken. Als je isolatielaag wat aan de dunne kant is, maken deze het verschil tussen het warm of koud hebben.
Handschoenen
Probleem met waterdichte handschoenen is dat ze vaak te warm zijn tijdens het bergwandelen of fietsen. De handschoenen worden dan van binnen uit nat en drogen moeilijk. Zodra ze nat worden van binnen krijg je ook koude handen. Het handigste is een merino wollen dunne handschoen en daar overheen een waterdichte, ongeïsoleerde want. Maar alleen bij koud weer anders ga je er alleen maar in zweten. Deze overwant gebruik je in snijdende wind en harde regen. Ze zijn moeilijk te vinden, Mammut maakt de Makai Advanced Mitten, wind- en waterdicht met een waterkolom van 10.000 mm.
Wanten zijn warmer dan handschoenen maar beperken het gebruik van je handen, waardoor je bijvoorbeeld tijdens het koken iedere keer weer je wanten uit moet trekken. Een mooi compromis zijn drievingerige wanten of lobster wanten, waarbij duim en wijsvinger vrij zijn en de overige drie vingers bij elkaar zitten. Er zijn ook ‘lobster’ handschoenen waarbij steeds twee vingers bij elkaar zitten, dit lijkt me een onpraktisch ontwerp.
Buff
Dit is een lusvormige sjaal waar je allerlei combinaties van kunt maken: een muts, een sjaal, een bivakmuts. Lichtgewicht en neemt geen volume in. Snel droog. Er zijn verschillende uitvoeringen (en er komen er steeds meer bij). Van kunststof, van wol of een combinatie van fleece en kunststof (polar buff). Bij de cap zet je met een polar buff eerst het dunne, bedrukte gedeelte op je hoofd. Je kan ‘m ook nog gebruiken als haarband of topje.
Verschillende manieren waarop je een Buff kan dragen:
Mag gewassen worden op 40°C maar niet strijken of in de droger.
Buff als kussensloop . De meeste mensen weten wel dat je de Buff (sjaaltje) voor van alles kunt gebruiken. Maar dat je ‘m ook als kussensloop kunt gebruiken is voor velen nieuw: gewoon je fleece-trui er instoppen en lekker slapen!
Pet beschermt tegen zon
Een pet is handig in de zon en kan het zweet uit je ogen houden. Voor een ligfietser is een pet onmisbaar. Het beschermt de ogen tegen licht en de neus tegen verbranding. Isoleert tijdens koude. De klep houdt regen uit je gezicht op de fiets en voorkomt dat de capuchon van je regenjack je zicht belemmert. Met een fietspetje onder je fietshelm voeg je een klep toe. Elk buitensportmerk maakt petjes van een materiaal dat snel droogt. De ‘run cap’ van Buff kan elke windvlaag aan op de ligfiets.
Pet voor warm weer
Er bestaat een koelende pet van White Rock, met gaas inzetten aan de zijkant en deze pet heeft een touwtje met een knijpertje om ‘m vast te zetten aan je kraag. Stain & water resistant door Teflon coating, repels insects (impregnated with HealthGuard Vital Protection, a long lasting mosquito and insect repellent. Non-irritant and biodegradable. Last through 20+ washes. Synthetic Pyrethroid extracted from chrysanthemum plants), uv protection factor 30+.
Er zitten kristallen in die koelen als je ze nat maakt. Ideaal tegen een zonnesteek. Deze rand met de koelende kristallen moeten 3 minuten geweekt worden onder water om ze dagen te laten koelen. Regen en zweet activeert deze kristallen tot zover niet. Je kunt ze iedere keer opnieuw water laten opnemen. Wassen van de pet moet je op de hand doen en niet langer dan drie minuten.
Er zit een stevige garantie op: “if this hat ever falls to pieces, send it back to us and we will replace it.” Specialist Ltd (+44) 01753 888 411. Code: SHHC Nov06. De pet kostte 30 euro.
Muts
Voor wandelen in koude is een winddichte muts een must. Let goed op of deze je oren tot je oorlellen bedekt. GoreTex Windstopper is hiervoor het beste. Een muts met een sluiting onder de kin blijft ‘s nachts goed op je hoofd zitten, als je deze gebruikt in combinatie met een quilt.
Pagina voor het laatst bijgewerkt: mei 2021