Een net truitje is de beste basislaag

Wat heb jij nou aan George? Onder het shirt van George steekt een pikant truitje van visnet uit, van het merk SIXS. Verander een letter en de grappen lagen voor de hand. Maar George was natuurlijk iets op het spoor, zo’n nettruitje als ondergoed heeft voordelen!

George zijn SIXS-shirt (foto: George)

Wij gingen dus maar voor een ander merk, Brynje. Het ‘super thermo’ A-shirt van dat merk is gemaakt van synthetish gaasstof (140 g/m2). Zo’n basislaag probeert het probleem op te lossen dat ontstaat nadat je je hebt ingespannen in de kou. Eerst raak je verhit en ga je zweten, vervolgens kan je onderkoeld raken omdat je kleding vochtig is van het zweet. Denk bijvoorbeeld aan klimmen en dalen. Heb je echter een ondershirt aan van grof gaas, dan staat dat in minimaal contact met je huid. Het gaasshirt houdt je tweede kledinglaag op afstand. Hierdoor ontstaat er een isolerende luchtlaag tussen de netstof en het shirt dat je er overheen draagt.

De laag van gaasstof kan maar weinig vocht bevatten en geeft dit dus een stuk effectiever door aan de middenlaag dan een standaard basislaag. Vervolgens zorgt de netstof ervoor dat de middenlaag zo min mogelijk contact met je huid maakt. Volgens de fabrikant hebben tests aangetoond dat basislagen van gaas als beste uit de test komen als het gaat om isolerende werking en snel drogen.

Warmer en droger
We gebruikten het mouwloze A-shirt van Brynje super thermo afgelopen winter als ondershirt. Zo’n shirt zit inderdaad een stuk warmer en droger. Al gauw hadden we spijt dat we voor een mouwloos shirt waren gegaan. Bij temperaturen van bijvoorbeeld 8 graden en koude wind uit het noordoosten en het netshirt als onderste laag, is het voldoende om verder alleen een wollen T-shirt met lange mouwen van normale dikte (150/200 g/m2) te dragen en een dunne windbreker. Met het hemd heb je dan wel koude armen. Vandaar dat een gaasshirt met lange mouwen al snel op de verlanglijst werd gezet. Maar het is geen weggegooid geld, een mouwloos gaasshirt komt ook van pas op koelere dagen in de zomer.

Brynje-shirt onder merino T-shirt

Brynje is een Noors familiebedrijf, opgericht in 1887. Kleding van dit merk werd gedragen tijdens de eerste beklimming van de Mount Everest. Tegenwoordig zijn leden van de Noorse Special Forces en bergreddingsteams ermee uitgerust en gebruiken atleten en buitensporters het.

Polypropyleen
Het Brynje-shirt dat wij hebben is gemaakt van polypropyleen. Dat is een materiaal waar wij hele slechte ervaringen mee hebben gehad in de jaren ’90. De eerste thermoshirts waren van polypropyleen en wát gingen die shirts snel en verschrikkelijk stinken. Het A-lijn Brynje-shirt heeft hier geen last van, een voordeel van zo’n mouwloos model, dat zit niet in je oksels. Het shirt met lange mouwen blijft niet zo lang fris. Het is jammer dat Brynje-shirts niet zijn behandeld tegen onwelriekendheid met Polygiène of iets dergelijks.

Kunststoffen als polypropyleen of polyamide zijn niet de enige materialen waarvan mesh ondershirts worden gemaakt. Sommige merken maken ze ook van wol, zoals door het merk Rapha, dat de merino mesh base layer maakt. Dit is echter niet zo grofmazig als WoolNet van het Noorse merk Aclima. Ook Brynje maakt grofmazige shirts van wol. Ik weet niet of wol even goed zal werken als de kunststoffen shirts, aangezien wol meer vocht kan vasthouden. Het beste lijken me de shirts die vocht zo snel mogelijk doorgeven aan de volgende laag.

The Headless Horseman draagt een gaasshirt van Aclima WoolNet

Brynje en SIXS zijn niet de enige merken die gaasstoffen ondershirts maken. Kijk op de diverse grote fietssites en zoek op ‘mesh ondershirt’. Soms wordt het ook een ‘zweetshirt’ genoemd. Castelli, Craft, dhb en Norhtwave zijn dan merken die je tegenkomt. Niet alle merken maken een grofmazig gaas. Sommige merken, zoals Castelli, Craft, dhb en Rapha maken shirts van stof die ze bijvoorbeeld ‘fully open mesh’ of ‘magic mesh’ noemen maar waarvan de gaasstof er veel dichter uitziet dan de shirts van Brynje, Endura en SIXS, die de grofmazigheid hebben van netkousen. Geen idee of dat net zo goed werkt.

Gripgrab maakt een shirt behandeld met Polygiène, tegen geuren.

Kinky
Zwart en wit zijn de meest verkochte kleuren maar Brynje maakt ook shirts in donkergroen en -blauw. Het shirt van George is in diverse kleuren verkrijbaar. Zelfs in roze, voor als je zwart te kinky of jaren ’80 vindt.

SIXS mesh ondershirt

Een Reactie op “Een net truitje is de beste basislaag

  1. In een velomobiel is een groot voordeel van deze mesh shirts dat je rug veel droger blijft. Maar het is ook warmer en daar kun je, afhankelijk van de buitentemperatuur, last van krijgen. Zeker als je er hard tegen aan gaat (wat mijn gewoonte is). In de praktijk gebruik ik deze mesh shirts dan ook alleen op lange ritten met lagere intensiteit en wanneer ik onderweg pauzes verwacht. Dan is een droge rug heel prettig omdat je lang niet zo gauw onderkoeld raakt. Op mijn woon-werk ritten neem ik een zweetrug voor lief omdat ik de rug en oksels meteen na aankomst op het werk met een vochtige outdoor handdoek afdroog en thuis ga ik uiteraard meteen onder de douche.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s