Haal meer uit de camera van je smartphone

Uit de camera op je smartphone valt meer te halen dan je denkt. Zo kan je opzetlenzen krijgen voor smartphones en er zijn allerlei apps, cursussen en sites voor het maken en nabewerken van foto’s voor een beter resultaat. Voor reisfotografie is het de lichtste optie voor een camera, omdat je je smartphone waarschijnlijk toch al meeneemt. Bovendien heb je ‘m meestal onder handbereik.

Cursussen

In Apple stores worden gratis foto- en videocursussen gegeven, zie het overzicht op Today at Apple. Hier kan je cursussen volgen die uitleg geven over de functies die op je iPhone zitten maar ook creatieve sessies die ingaan op regel van derden, portretfotografie, het nabewerken van foto’s, het maken van verschillende shots, werken met schaduw en licht en hoe je slow motion en hyperlapse video-opnamen kunt gebruiken in je montage. Zelfs op de basiscursus fotografie leerde ik hier nog allerlei nieuwe handigheden, zoals hoe je op een iPhone de scherpte-diepte vastzet, dat de zelfontspanner ideaal is voor het maken van een selfie, en dat je je flitslicht permanent kunt aanzetten om video’s op te nemen in het donker, etc.

Cursus in de Apple Store te Haarlem (screenshot van mijn iPhone van foto in bewerkingsmodus)

Apps en sites

Naast apps met uitgebreidere opties om foto’s en video’s op te nemen, zijn er ook allerlei apps om foto’s na te bewerken. Bijvoorbeeld om een watermerk toe te voegen, het licht aan te passen, een filter over het beeld te zetten, etc. Er kan al veel met de standaard fotoapp op de iPhone maar er kan meer met bijvoorbeeld Snapseed (voor Android en iOS). In Snapseed zelf zitten uitgebreide handleidingen (onder de drie vertikale puntjes rechtsboven in de app). Een van de vele mogelijkheden in Snapseed is om met je vinger op het scherm te vegen op de delen in je foto die je lichter wilt maken. Op reis heb je dus geen laptop meer nodig om je foto’s na te bewerken.

Op de prachtige site Smartzine vind je tips voor het maken en bewerken van je foto’s gemaakt met smartphone. Een andere boeiende site over fotograferen met je smartphone is foonfoto.nl. Via deze site krijg je tal van tips over hoe je betere foto’s maakt met een smartphone. Simpele korte tips vind je op How To Shoot On iPhone. Ook op Snap Snap Snap vind je veel tips voor professioneler fotograferen met een smartphone.

Randapparatuur

De standaard lenzen op je smartphone zijn uit te breiden met opzetlenzen. Hiermee voeg je bijvoorbeeld een telelens, macrolens, groothoeklens of vissenoog objectief toe aan je smartphone. Clip-on lenzen draai je op een soort knijper die je over de lens van je telefoon zet. De betere (en duurdere) lenzen hebben een speciale houder die specifiek op jouw model telefoon past, zoals Olloclip. Helaas werken opzetlenzen niet goed samen met een telefoon in een (waterdichte) hoes. Dat komt omdat het hoesje al een verdikte rand om de lens maakt, waardoor de opzetlens niet direct aansluit.

De randen van de fish eye lens zijn in beeld

Deze beperking geldt niet voor de lens aan de voorkant. Met een groothoeklens krijg je eindelijk iedereen op je usie (selfie met meer personen). Voor het vissenoogobjectief is het normaal dat de behuizing van de lens in beeld komt, dat gebeurt ook zonder hoesje.

Setje lenzen
Ik heb een setje voor een tientje gekocht met drie lenzen van het merk Kikkerland (onder andere bij de Bijenkorf). Er zitten twee lensdopjes bij en een zakje om de lenzen in mee te nemen. De groothoeklens is nog wel een gepriegel, daarvoor moet je de ‘wide’ lens op het macrolensje schroeven. De groothoeklens draait daarbij de andere kant op om ‘m vast te draaien. Het lijkt erop dat hetzelfde setje zonder merk ook goedkoper is te vinden. Er zijn webshops gespecialiseerd in smartphonefotografie, zoals Pixigo. Veel van de spullen zijn ook verkrijgbaar bij Coolblue (smartphonelenzen, tripods, microfoons, gimbals).

Opzetlenzen zijn zo klein en licht dat je ze eenvoudig op reis kunt meenemen. Je kunt met de aanschaf van een macrolens wachten tot september. Het gerucht gaat dat dan de nieuwe iPhone drie lenzen krijgt, waaronder een macrolens.

Olloclip voor iPhone 5c

Om ook op een afstand van de videocamera goed een stem op te nemen, kan je een draadloze koptelefoon gebruiken. Die voor smartphones hebben een ingebouwde microfoon.

Gimbal
Voor het maken van vloeiende videobeelden kan je je telefoon uitbreiden met een gimbal. In deze stabilisator hangt je smartphone cardanisch op (als een ouderwets kompas of kombuis op een zeilboot).

Sommige gimbals hebben een optie voor active tracking. Met software kan je je camera dan vastzetten op iemands gezicht, die volgt dan automatisch de bewegingen van deze persoon. Je hebt geen cameraman meer nodig voor je vlogs! Hoe dat werkt zie je in onderstaande video.

Helaas is een gimbal te groot om mee te nemen om reisvideo’s te maken als je aan het back- of bikepacken bent. Maar een kleine tripod waarmee je de video- of fotocamera op afstand kunt bedienen past makkelijk in een stuurtas.

Update 29-06-2022: link naar Smartzine toegevoegd in artikel.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s