Waterfilter

Wij begonnen ooit met een Katadyn minifilter maar die verstopte soms al na een halve liter pompen. Ook het pompen gaat zwaar. Deze pomp wordt nog steeds (na 25 jaar) verkocht wat wel iets zegt over de kwaliteit. Het is een keramisch waterfilter. Het voordeel van keramische filters is dat eventuele bacteriegroei aan de buitenkant weggeschuurd kan worden.

Wij hebben het Kathadyn filter echter vervangen door een Sawyer Mini Filter, waar je water doorheen moet knijpen in plaats van te pompen. Dit kunststoffilter filtert tot 0,1 micron en gaat meer dan 350.000 liter mee. Nadeel van een kunststoffilter is dat het berust op dieptefiltratie, wat het probleem met zich meebrengt dat bacterieën door het filter heen kunnen groeien. Remedie hiertegen is bescherming door een zilverlaag.

Het Sawyer-filter is de diameter van de poriën 0,1 micron. Hierdoor kunnen schadelijke bacteriën (zoals salmonella, Salmonella Typhi, E. coli, Vibrio cholerae of leptospira), protozoa en parasieten zoals Giardia het filter niet passeren.

Twee ‘mini’ waterfilters

Hoe het Sawyer Mini Water Filter werkt wordt uitgelegd in deze video van de fabrikant:

Sawyer Mini gebruikerstips

  • Knijp niet te hard in de flessen, deze kunnen stuk. Wringen is helemaal uit den boze. Neem een back-up fles mee.
  • Draai de flessen niet te hard aan op het filter, de aansluiting kan dan gaan lekken.
  • Spoel het filter regelmatig met flinke kracht.
  • Het waterfilter mag niet blootgesteld worden aan vorst of watertemperaturen van > 60ºC. Als het vriest moet je het filter op je lichaam bewaren. Is het filter toch bevroren geweest, dan moet het vervangen worden.

Tips voor betere resultaten met de Sawyer Mini

Spoel het filter vaker en met meer kracht. Neem de reinigingsspuit mee op reis, zeker als je meerdere dagen onderweg bent. De eerste spoeling moet krachtig zijn, zodat alle vezels goed gereinigd worden en niet alleen de delen met de minste weerstand.

Gebruiksgemak Sawyer Mini verbeteren

Om het Sawyer Mini Filter goed te laten werken zijn er een paar ‘hacks’, om de volgende redenen:

  • De meegeleverde knijpfles heeft een kleine opening en een klein volume, hierdoor is vullen lastig;
  • Om het filter te reinigen heb je een spuit nodig, die meegeleverd wordt, dit is extra bagage.

Met deze accessoires kan je het gebruiksgemak van de Sawyer Mini verbeteren:

Een grotere flexibele knijpfles met een grote opening zodat deze makkelijker met vuil water gevuld kan worden, die past op het schroefdraad* van de Sawyer:

  • Cnoc Vecto 2 liter of
  • Evernew waterbag 2 liter

Cnoc waterzak in combinatie met Sawyer waterfilter

Het is wel zaak om bij de Cnoc Vecto op te letten of je deze recht op het filter hebt geschroefd.

en de:

Uitleg gebruik Sawyer Filtration Accessory Pack (klik om te vergroten)

en een:

  • PET-fles die past op het schroefdraad van de Sawyer Squeeze (uitproberen; Sourcy past wel en Spa niet).

De PET-fles kan met behulp van de hulpstukken uit het Filtration Accessory Pack gebruikt worden om het Sawyer Squeeze (dus niet de Mini) waterfilter schoon te spuiten, zodat de aparte spuit daarvoor niet meegenomen hoeft worden. De PET-fles dient tevens als drinkfles en opslag van schoon drinkwater.

Inhoud van Sawyer Filtration Accessory Pack

In het Accessory Pack vind je ook een systeem om tussen de waterslang van je waterzak te zetten, zodat je direct gefilterd water hier in kunt opvangen. Sommige hulpstukken zijn handig in combinatie met de Sawyer Mini en andere met alleen de Sawyer Squeeze, die ook schroefdraad heeft aan de schoonwater-uit kant. De Mini heeft alleen schroefdraad aan de vuilwater-in zijde.

Zie voor meer informatie over water zuiveren de pagina Waterzuivering.

*) In tegenstelling tot somige video’s op YouTube: de Platypus flexibele waterfles past wel maar sluit niet helemaal goed af.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: september 2018