Voorbereiden

Adventure is just bad planning”

~Roald Amundsen

Amundsen bereikte als eerste mens de Zuidpool en kon dankzij zijn goede organisatie het ook navertellen. Terwijl Scott juist vertrouwde op doorzettingsvermogen en zijn team het niet overleefde. Een andere mooie uitspraak is:

Als je faalt om te plannen, dan plan je om te falen”

Trainen

Je kan niet 49 weken per jaar op kantoor zitten en dan verwachten dat je zó die berg oploopt of fietst. Train dus 49 weken per jaar. Ga wandelen/fietsen/kajakken/gewichtheffen om de rugspieren te trainen. Zorg dat je fit en sterk bent.

Trainen is nog een hele wetenschap, zie Trainingsleer.

Vaccinaties

Check op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering welke vaccinaties je nodig hebt voor je bestemmingsland, zelfs als je naar Europese landen reist. Als je langdurig in het bos verblijft is bijvoorbeeld voor Duitsland en Denemarken een vaccinatie tegen Tekenencefalitis aan te bevelen. Je moet tijdig beginnen met vaccineren. We hebben de beste ervaring om hiervoor naar de plaatselijke GGD te gaan, aangezien de huisarts niet altijd goed op de hoogte is van bijvoorbeeld Tekenencefalitis. Ook de Stadskliniek heeft een mooi overzicht voor geadviseerde vaccinaties per bestemming.

Het kan verstandig zijn je laten inenten tegen bijvoorbeeld:

  • hondsdolheid;
  • tekenencefalitis;
  • tetanus.

Medicijnen

Zorg voor de juist hoeveelheid voorgeschreven medicijnen en een medisch paspoort. Voor het meenemen van geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, adhd-middelen en sterke pijnstillers), moet je voor deze geneesmiddelen een zogenaamde Schengenverklaring (gelegaliseerde medische verklaring) bij je hebben. Bij de Rijksoverheid vind je meer informatie over het legaliseren van documenten. Het reizen zonder verklaring is strafbaar met deze geneesmiddelen. Op de site van het CAK is te lezen welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe de verklaring aangevraagd kan worden. De verklaring is dertig dagen geldig na de ingangsdatum. Vraag de verklaring minimaal een maand voor vertrek aan.

Route plannen

Vakanties kunnen de mist in gaan als je op de bonnefooi gaat en hoopt dat het wel goed komt. Je verdwaalt, stuit op een tunnel waar je niet op de fiets door mag, het is een saaie of taaie weg, etc. Routeplanning met behulp van Google Maps/Earth en Basecamp voorkomt een groot deel van deze ellende en draagt bij aan een succesvolle reis. Het belang van het plannen van een route wordt herkenbaar beschreven op het blog Fietsers Afstappen.

Tweede voordeel is dat je je mentaal voorbereid. Of je het mentaal ook volhoudt is erg afhankelijk van je voeding. Eet pasta in plaats van rijst. Zorg voor voldoende calorieën.

Spullen in orde

Ga vanaf uiterlijk drie maanden van te voren je spullen testen. Is de slaapmat nog luchtdicht, de tent nog waterdicht, lekt de brander niet? Zitten de schoenen nog lekker, past de buitensportbroek nog, is de regenjas nog waterdicht? Allemaal testen. En als je voor vervelende verassingen komt te staan kan je de kosten nog een beetje verdelen over de komende maanden. Weinig budget? Begin hier dan een jaar van tevoren mee.

Als je verandert van vervoersmiddel of accommodatie, dan zul je nieuwe spullen nodig hebben. Vaak heb je dan ook andere kleding nodig of schoenen. Sliep je voorheen in motels of B&B’s, dan heb je nu een tent nodig, brander, servies, bestek, slaapzak en -mat. Was je backpacker en ga je nu fietsen, dan wil je een regenjack met een langer rugpand. En uiteraard fietsschoenen in plaats van bergschoenen. Zie voor tips om zaken aan te schaffen onder de verschillende submenu’s bij Uitrusting en kijk bij onze paklijsten om te zien of alles compleet is.

Het kan zijn dat door de gekozen bestemming er extra of andere uitrustingstukken nodig zijn. Ander landschap (bijv. bergen), ander klimaat (bijv. tropen of sneeuw) of lokale problemen als beren.

Proefdraaien

Testweekendjes op bijvoorbeeld een natuurcamping of NTKC-terrein hebben een aantal voordelen. Je test je uitrusting, je eigen conditie, je vervoersmiddel en je traint tegelijkertijd. En waarschijnlijk heb je een hoop voorpret. Je weet weer wat je nog mist of wat vervangen had moeten worden (eigenlijk al direct na de vorige reis). Maak aantekeningen en repareer/vervang/etc.

Reisverzekering afsluiten

Voor ziektenkosten in het  buitenland en repatriatie. Vergeet niet de groene kaart van je high speed e-bike. Ga je langer op reis, dan is het voor je verzekeringen voordeliger om in Nederland ingeschreven te blijven staan.

Geldigheid passen en documenten

Check de geldigheid van je passen en reisdocumenten. Is je bankpas, creditcard en paspoort lang genoeg geldig voor je reis?

Kopieën

Maak digitale kopieën van je belangrijke documenten zoals je paspoort. Zet deze in de cloud.

Visa

Als je door meerdere landen reist waarvoor visumplicht geldt, dan kan je de visa van te voren aanvragen bij de ambassades van die landen. Doe je dit vanuit Nederland, dan kom je echter in een tijdschema terecht. Je kunt ook onderweg de benodigde visa aanvragen in het tweede land voor het land dat je wilt bezoeken. Dus stel er zou visumplicht zijn in Europa en je fietst naar het zuiden, dan vraag je in Nederland aan voor Frankrijk en in België voor Spanje. Voor China kun je het beste aanvragen in Iran.

Zorg ervoor dat je paspoort genoeg blanco pagina’s heeft. Visa kunnen erg duur zijn, soms is er ook een letter of approval nodig. Voor Oezbekistan kwam dit in 2017 voor twee personen op 320 euro. Hou er ook rekening mee dat visums geweigerd kunnen worden.

Huis achterlaten

En dan is het zover. We trekken de voordeur achter ons dicht. Denk aan de volgende dingen als je je huis achterlaat.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: januari 2021