Scandinavië

Wij vonden Noorwegen en Zweden geen fietslanden, hoewel menig fietser die naar de Noordkaap is gereden dit zou tegenspreken. In Noorwegen zijn de wegen door zeer bergachtig gebied ‘anderhalf baans’, het is voor auto’s nog een hele toer elkaar te passeren, zeker voor een camper. In Zweden is het normaal om op 80-kilometerwegen te fietsen. Er is geen apart fietspad. Het zal duidelijk zijn: ik hou er niet van om te fietsen op autowegen in landen waar men niet op de fiets is ingesteld.

Noorwegen en Zweden zijn landen waar men warm eet tussen de middag. Er zijn weinig plaatsen waar je ’s avonds wat kan eten en een glas wijn erbij krijgen is helemaal moeilijk. Noorwegen is wel een verpletterend mooi land. Zweden steekt daarbij vergeleken bleek af. Eindeloos veel naaldbomen en meren, maar dat wordt op een gegeven moment saai.

Denemarken daarentegen, dat is een ander verhaal. We hebben dit land bezocht met de camper en met de velomobiel. De Oostzee is prachtig helder. En het is wel zo leuk dat je er ’s avonds ook nog eens uit eten kan met een glaasje erbij.

Bruggen

Er zijn twee bruggen in Denemarken waar je niet met de fiets op mag rijden. De Grote Belt-brug die Funen met Seeland verbindt en de Sont-brug naar Zweden. De fiets moet dan mee met een trein. De bruggen hebben de pontverbindingen vervangen. Ik heb via het forum van de Wereldfietser uitgezocht of het mogelijk is om een velomobiel mee te nemen in deze treinen. Is het platform bereikbaar? Een velomobiel krijg je niet de trap op of in een lift. Is de trein bereikbaar (gelijkvloers of oprijplank) en is er genoeg stallingsruimte om een velomobiel te herbergen? De trein schijnt een nauwe ingang te hebben en je moet je fiets een trap op slepen. Helaas hebben de bruggen de veerboten vervangen. Op Google Maps is goed te zien waar hoe huidige veerbootverbindingen lopen. Wil je met een velomobiel van Funen naar Seeland, waar Kopenhagen op ligt, dan kan je niet rechtstreeks maar zul je via de eilanden Langeland, Lolland en Falster moeten fietsen.

VisitDenmark heeft bevestigd dat een velomobiel niet met de trein mee kan over deze bruggen. Zij beschreven de volgende alternatieve routes naar Seeland (waar Kopenhagen op ligt):

Deense kroon

Omrekenen: schuif de komma één plaats naar links en tel eenderde van het bedrag er bij op. Dus 60 Deense kronen wordt 6, plus 1/3 (is 2), maakt 8 euro.

Kamperen

Primitieve campings vind je in de gids ‘Overnatning i det fri’. Dit boekje wordt online vaak bejubeld. Dit zijn een soort paalkampeerplekken zonder drinkwater, toilet of douche. Het is dus meer wildkamperen. Het brengt je wel op leuke plekjes, weg van de caravans.

CIMG0727

Met deze paaltjes worden primitieve kampeerplekken aangegeven in Denemarken

Allemansrecht

Het Allemansrecht (Allemansrätten) geeft iedereen recht om te genieten van de natuur in Noorwegen, Zweden en Finland. Hoewel het Allemansrecht geen formele wet is, is het wel erg belangrijk voor de recreatie in Zweden.

Heel kort samengevat komt het Allemansrecht neer op: verstoor niets en verniel niets. Uiteraard is dit wel een hele simpele voorstelling van de regels en daarom hieronder een verdere uitleg:

Je mag:

 • Wandelen, fietsen, paard rijden en skieën op terreinen die niet gebruikt worden voor akkerbouw en niet beschadigd worden door je bezoek. Je mag hierbij geen schade toebrengen aan bomen, gewassen en omheiningen.
 • Privé grond in directe omgeving van een woning mag je niet zonder toestemming betreden.
 • Wandelen, fietsen, paardrijden en skieën op particuliere wegen. Motorvoertuigen zijn ook toegestaan tenzij de eigenaar van de wegen dit verboden heeft.
 • Wilde bloemen (met uitzondering van wettelijk beschermde plantensoorten), bessen, paddestoelen, noten en alle eetbare vruchten plukken op grond die niet in gebruik is als landbouwgrond, tuin of plantage.
 • Water nemen van bronnen, rivieren en meren.
 • Je tent opzetten voor een verblijf van maximaal 24 uur. Voor een langer verblijf dien je toestemming te vragen aan de landeigenaar.
 • Vuur maken, mits je geen schade veroorzaakt. Er zijn echter beperkingen gedurende periodes van droogte met een verhoogde kans op bosbranden. Je mag gevallen takken en twijgjes gebruiken als brandhout.
 • Je hond los laten lopen zolang je die volledig onder controle hebt. Eventuele uitzonderingen op bovenstaande zijn vastgelegd in plaatselijke reglementen.
  • Let op: Honden moeten in de periode van 1 maart t/m 20 augustus aangelijnd zijn.

Het is verboden om:

 • Schade toe te brengen aan het land en/of het te vervuilen.
 • Met een motorvoertuig over het terrein rijden.
 • Ook het rijden met een motorvoertuig over particuliere wegen is niet toegestaan als de eigenaar van de weg dit verboden heeft.
 • Takken te breken, bladeren plukken van levende bomen en struiken.
 • Wettelijk beschermde plantensoorten te plukken.
 • Vuur maken indien er kans op schade voor de natuur bestaat.
 • Vrij te vissen. Om te mogen vissen heb je een vergunning nodig, meestal is deze te koop bij de VVV. Uitzondering op deze regeling zijn: kustwateren en de 5 grootste meren van Zweden (Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren en Storsjön), hier mag je wel zonder vergunning vissen.
 • In natuurreservaten, nationale parken en andere beschermde natuurgebieden gelden vaak beperkingen ten aanzien van het Allemansrecht. Uiteraard dien je met deze beperkingen rekening te houden.

Verkrijgbaarheid gastankjes

Behalve bij campings, buitensportwinkels kan je het ook proberen bij bouwmarkten en tuincentra. Maar de spiritusbrander hoort eigenlijk bij Scandinavië.

Bewaren

Bewaren