Elastiek tentstokken vervangen

Is het elastiek van je tentstokken uitgerekt dan is het een eenvoudig klusje om het te vervangen. Zo voorkom je schade aan je tentstokken. Bovendien zet het makkelijker op.

Bij onze Sierra Designs tenten is na vijf jaar de rek uit het elastiek van de aluminium boogstokken. Het ene merk tent heeft hier meer last van dan andere. Wanneer het elastiek de stokken niet goed bij elkaar houdt, kan bij het buigen van de stok een scheur ontstaan in het insteekgedeelte. Het elastiek kan je dus het beste voor vertrek controleren als je de tent langere tijd niet gebruikt hebt.

Benodigdheden om het tentelastiek te vervangen

Voor het vervangen van het elastiek heb je slechts vier dingen nodig:

  • Nieuw tentelastiek (bijv. van MSR);
  • Klem, bijvoorbeeld arterieklem of griptang;
  • Schaar;
  • Aansteker of ander vuur.

Er zijn op YouTube video’s te vinden met een omslachtige uitleg, waarbij je bijvoorbeeld ook nog naald en draad nodig hebt, tape en een permanent marker. Dit is allemaal niet nodig als je de ruimte hebt om de stokken uitgevouwen neer te leggen. Is je woonkamer te klein dan kan je dit het beste doen in je tuin of op de camping.

Uiteinde tentstok met nieuw elastiek

Hoeveel elastiek je nodig hebt is natuurlijk afhankelijk van hoeveel stokken je tent heeft en hoe lang die zijn. Wij konden met twee pakjes MSR tentelastiek drie driepersoons trekkerstenten van nieuw stokelastiek voorzien. Dit elastiek wordt door bijna elke buitensportzaak verkocht en kost rond de 24 euro. Je kunt natuurlijk ook elastiek per meter kopen. Het elastiek van MSR heeft een siliconen kern van 3,5 millimeter dat elastisch blijft bij temperaturen tot -40º. Het tentstokelastiek van Bo-Camp leek ons te dun. Op de verpakking staat ook dat het voor glasfiberstokken is.

Werkwijze

Onze Sierra Designs tenten hebben een systeem waarbij meerdere tentstokken gekruist aan elkaar zitten. Wij vinden het ’t handigste werken om de stokken in elkaar te zetten en het geheel neer te leggen. Dit kan je dus het beste doen waar je genoeg ruimte hebt.

Schroefdraad
Zit er een deukje in het eind van de stok en krijg je het uiteinde er niet uit? Dan heb je kans dat het schroefdraad is. Bij de DAC-stokken van een Sierra Designs tent is dit het geval.

Schroefdraad uiteinde, te herkennen aan putje

Rijg het nieuwe elastiek in via de smallere kanten van de stok, dus het gedeelte dat  in een andere stok gaat. Dus invoeren via de mannelijke kant. Wanneer je namelijk het elastiek van de andere kant doorvoert, moet je het langs het smallere deel krijgen en dit gaat lastig. Vandaar dat mensen op YouTube met naald en draad bezig zijn. Niet nodig als je aan de goede kant van de stok begint.

Aan deze kant invoeren gaat het makkelijkste

Controleer de vrouwelijke kanten van je stokdelen op scheuren. Een vervangend stokdeel heb je misschien in je kast liggen (wanneer je een tent weggooit: stokken bewaren). Wij kregen er een via Bever. Zij bewaren ook stokken waar een deel van gesneuveld is, zodat het gebruikt kan worden voor reparatie. Wanneer je bestelt op internet moet je precies weten welk type stok je hebt. ExtremTextil verkoopt losse stokdelen van DAC.

Gescheurd stokdeel vervangen

Knip de knoop van het oude elastiek af aan de kant waar je gaat invoeren. Trek stokdeel voor stokdeel los van het oude elastiek en voer het nieuwe elastiek door. Op deze manier voorkom je dat je stokdelen verwisselt en zo heb je ook geen permanent marker nodig of stukjes tape en andere omslachtige werkwijzen. Zet de stokdelen in elkaar als het nieuwe elastiek erdoor is.

Tentstokelastiek
Wanneer de stokken kruisen maak je door het stok voor stok aan te pakken ook geen fout met het doorvoeren door het verbindingsstukje. De andere tentstok, die op een ander moment aan de beurt is, zit nog door het verbindingsstuk. Hierdoor kan het bijna niet fout gaan met de doorvoer van het tentstokelastiek.

Dave vervangt het elastiek in de tentstokken op de camping

Bij het eind knoop je het stokeinde of dopje vast. Vanwege de beperkte ruimte in de stok kan je hiervoor waarschijnlijk geen achtknoop gebruiken. De knoop die hiervoor gebruikt wordt is een slipsteek. Dit is een heel eenvoudige knoop. Je maakt een overhandse halve knoop en daar rijg je het uiteinde nog een keer doorheen. Wanneer je de knoop goed hebt aangetrokken voelt het een beetje eng, want het is een slippende lus. Maar wanneer je het uiteinde naar beneden in de stok hebt zitten, schuift de lus niet meer. Als je het niet vertrouwd kan je de knoop een beetje vastsmelten met de aansteker. Zorg ook dat je het uiteinde van het elastiek even heet maakt met behulp van de aansteker, zodat de polyester mantel van het elastiek niet gaat rafelen.

Aan de andere kant van de stok breng je het elastiek op spanning en vervolgens gebruik je een klem om het elastiek op spanning te houden. Knip het elastiek ongeveer tien centimeter langer af, smelt het uiteinde en knoop het vast aan de afdichting. Vervolgens verwijder je de klem. Bij het MSR elastiek dat wij hebben gebruikt zit in de verpakking een plastic klemmetje maar het raakt makkelijk los. Een griptangetje werkt waarschijnlijk beter.

Verschillen
Onthou goed welk stokeinde waar in moet want er kunnen verschillen in de stokeinden zitten. Vandaar ook de tip om stokdeel voor stokdeel te werk te gaan.

Uiteinden van de stokken kunnen verschillend zijn

Wanneer je klaar bent berg je de stokken op door ze vanuit het midden uit elkaar te halen. Op die manier komt de minste spanning op het elastiek te staan en heb je het langste plezier van je nieuwe elastiek!

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s