Dagindeling

Wat is voor jou de ideale dagindeling? Dat hangt van je doel af. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: ben ik een trekker of een kampeerder? Of een combinatie van beide?

Gecombineerd

Wij houden van trekken én van kamperen. Ons schema is: ongeveer om half 8 opstaan, vervolgens pakken we de spullen in de tent in, zodat deze leeg is en nog even op zijn kop neergezet kan worden zodat het grondzeil ook droogt. Ondertussen maken we ontbijt en zetten we koffie. Daarna moeten nog de tanden gepoetst en kan dus pas de toilettas ook opgeborgen worden. Voordat we op de fiets zitten, zijn we drie uur verder. Vervolgens gaan we rond 1 uur ergens lunchen, kost ook zo weer een uur. Om een uur of 4 kijken we waar de dichtstbijzijnde camping is die een beetje op de route ligt. De tent opzetten, het bed klaarleggen en alle spullen in de tent leggen die we in de tent willen hebben, dat doen we vervolgens binnen een kwartier. Effectief fietsen we dus zo’n vijf uur per dag en dat vinden we lang zat.

Vroeger deden we twee fietsdagen, één dag rust. Dat was fout. Op de derde of vierde dag kom je er pas lekker in, in dat fietsen. Je moet ’s ochtends op een rustig tempo beginnen met een warming-up (dat lukt niet altijd als het de heuvelop gaat). Tegenwoordig houden we 1 rustdag per week. Dat betekent wel dat we heel veel indrukken krijgen te verwerken omdat we bijna elke avond ergens anders slapen.

De kampeerder

We zijn ook mensen tegengekomen die meer een kampeerder zijn. Die zetten op een fijne camping de tent op en blijven daar een paar dagen staan. Zonder alle bagage op de fiets maken ze vanaf die camping een paar mooie fietstochtjes, alvorens ze weer verder trekken naar een nieuwe plek vanwaar ze weer tochten maken. Op deze manier leer je een regio beter kennen en zul je eerder contact leggen met anderen mensen.

De trekker

Hoe leg je langere afstanden af op een dag? Door langer onderweg te zijn en zo min mogelijk tijd te besteden aan kamperen. Dit bereik je door een andere dagindeling dan je thuis gewend bent. De trekker volgt dit schema.

Opstaan en direct vertrekken
Pak ’s avonds voor vertrek zoveel mogelijk al in. Breek ’s ochtends binnen een halfuur je tent af en pak je slaapspullen in. Ga op pad. Hou na ongeveer een uur pauze op een mooie plek waar water beschikbaar is en ontbijt tijdens deze pauze. De pauze zou je sowieso gehouden hebben maar nu combineer je die met activiteiten die je anders nog op het kampeerterrein had gedaan waardoor je later zou zijn vertrokken.

Tijdschema dagstart

Tijdschema dagstart

Avondeten onderweg
Doe hetzelfde met het diner. Op een mooie plaats waar water beschikbaar is hou je pauze en maak je het avondeten klaar. Na afloop pak je je kookspullen weer in en loopt nog een paar uur voordat je je kamp weer opzet. Voordeel: je kamp hoeft niet op een plek te zijn waar ook water is. Een tweede voordeel geldt in gebieden met beren: er zijn geen kookluchtjes in de buurt van je slaapplek.

Tijdscheme avondeten

Tijdschema avondeten

Wildkamperen
Wat ook bij deze aanpak hoort is wildkamperen (Engels: stealth camping).

Bewaren

Bewaren