Route plannen

Hoe plan je je route? Ga je op de bonnefooi op reis of bedenk je van tevoren een route? Heb je veel tijd, dan kan je je kompas achterna fietsen. Je kan met kaarten en op bordjes fietsen. Tegenwoordig geven we de voorkeur aan het fietsen met een gps-route.

Kaart

Onderweg route uitstippelen

In diverse landen zijn er speciale lange fietsroutes uitgezet. Soms bestaan ze alleen op de kaart, andere keren zijn ze ook bewegwijzerd met speciale bordjes. In Nederland kennen we de LF-routes, waar LF staat voor Langeafstand Fietsroutes.

Bordjes
Nadeel is dat dit soort routes is dat je afhankelijk bent van de aanwezigheid van consistent aangegeven bordjes en dat je meestal merkt dat je verdwaald bent als je al een tijdje geen bordjes meer tegenkomt. Het fijne is dat er speciale fietskaarten zijn waarop ze worden aangegeven en dat ze ook op digitale kaarten staan, zoals Open Fiets Map.

LF-route bordje

Er zijn vele wandel- en fietsgidsen te koop. Bekende gidsen voor vakantiefietsreizen zijn die van bijvoorbeeld Benjaminse en de gidsen van Bikeline. Zie verder Europafietsers.

In grote steden bestaan er reisboekhandels waar je gidsen en kaartmateriaal kunt kopen.

GPS

Vakanties kunnen de mist in gaan als je op de bonnefooi gaat en hoopt dat het wel goed komt. Je verdwaalt, stuit op een tunnel waar je niet op de fiets door mag, het is een saaie weg, komt terecht in een industriegebied en kan de ‘uitgang’ niet vinden, etc. Routeplanning met behulp van Google Maps/Earth en Basecamp voorkomt een groot deel van deze ellende en draagt bij aan een succesvolle reis. Het belang van het plannen van een route wordt herkenbaar beschreven op het blog Fietsers Afstappen.

Tweede voordeel van het thuis maken van een route is dat je je mentaal voorbereid. Het uitstippelen van een route levert ook voorpret op. Check via websites of campings er nog zijn, zet het adres en telefoonnummer van campings en bezienswaardigheden in waypoints onderweg.

Planning
Met een gps-route kan je je vakantie goed plannen. Wie een beperkt aantal weken heeft, met weten of het lukt om vanaf de voordeur naar Denemarken te fietsen en ook genoeg tijd te hebben om terug te komen.

We maken zelfs thuis achter de computer dagetappes die van camping naar camping gaan. Dit voorkomt dat we na een dag fietsen nog op zoek moeten naar een camping en er zo nog tientallen kilometers bij komen terwijl je steeds moeiër en sacherijniger wordt. Zit je in zo’n situatie, dan kan je maar beter je avondeten langs de kant van de weg bereiden en dan verder zoeken.

Navigeren met gps en telefoon

Rij je met een velomobiel, dan wil je glad asfalt. Google Streetview en Google Earth satellietbeelden kunnen dan helpen om te voorkomen dat je op onverharde paden terecht komt.

Routeplanners
Een gps-route is dus verschrikkelijk handig om niet te verdwalen, campings te vinden en een planning mee te maken. Je kan je eigen route maken, met de diverse online routeplanners die er zijn. Voor bikepackers die graag op gravel rijden kan je het beste je route plannen met Komoot en CXBerlin. Online routeplanners:

  • Komoot (mogelijkheden voor bergwandelen, gravelbiking en mtb)
  • CXBerlin (trekking, gravelbiking en mtb)
  • Ride With GPS (fietsen en wandelen)
  • BRouter (o.a. speciale routering voor ligfietsers)

Van Komoot en Ride With GPS (en vele andere sites) kan je ook kant-en-klare routes downloaden.

Open Fiets Map
Je kan een route ook zelf tekenen in een applicatie op je computer, zoals Basecamp, waar je Open Fiets Map in hebt geïnstalleerd als gratis kaart.

Zie ook deze pagina’s op Kampeerwijzer:

Navigeren

Mooi, je hebt een route en nu wil je ermee gaan navigeren. Hetzij het gpx-bestand gebruiken in een applicatie op je telefoon of in je gps-toestel. Dan wel op pad met kaart en kompas.

Zie verder de pagina’s in het menu onder Onderweg > Navigeren voor meer informatie.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: mei 2021