Winterklaar maken velomobiel

Om de velomobiel winterklaar te maken zijn er aan aantal zaken aangepast en aangeschaft.

Voetgaten dicht

Het resultaat van het dichten van de voetgaten met lycra is matig. Door de spleet die nodig is voor de trapbeweging en het flintstonen komt nog steeds veel wind binnen. Het lijkt wel of die wind nu gerichter geblazen wordt op de achterkant van je dijen. Heb je een andere verhouding in de fiets waarbij de ruimte door de gaten niet nodig is voor je trapbeweging overweeg dan een bergstok of andere (uitschuifbare) stok voor het flintstonen en de voetengaten volledig dicht.

IMG_8431

Voetengaten gedicht met lycra

Inmiddels heeft Wim Schermer een betere oplossing bedacht voor het afsluiten van de voetgaten met siliconenrubber. Twee stroken rubber, 1,5 cm over elkaar, sluiten het voetengat volledig af. Door de hak van de schoen gaat bij elke trap de spleet even open om daarna weer te sluiten. Het is mogelijk om je voet door de spleet te drukken om te ‘Flintstonen’.

IMG_8594

en met siliconenrubber

Inlegzolen

Tegen koude voeten kan je Toasty Feet-inlegzolen gebruiken. Alleen zijn ze niet handig als je speciale inlegzolen gebruikt, bijvoorbeeld met een aanpassing gemaakt door de podoloog. Deze zolen kan je in de meeste schoenen niet extra er nog bij onder leggen, dan wordt de schoen te krap.

toasty-feet-trim-lines-zoom-500

Isolerende inlegzolen tegen koude

“Toasty Feet features breakthrough technology developed for NASA. The advanced nonporous material in Toasty Feet has the highest thermal insulation value of any solid material available today, allowing it to block both heat and cold efficiently, while remaining light and thin enough to fit comfortably in almost any shoe or boot. How does the insulating material, aerogel, work? The thermal barrier is nanotechnology aerogel that was developed for and used by NASA in space suits and spacecraft. This technology provides the most effective barrier to heat loss and gain through your shoes or boots. Without this protection, your feet will become the temperature of the ground on which you stand. With aerogel-infused insoles, your foot temperature will remain constantly comfortable, avoiding the heat loss and gain you would otherwise experience. What is aerogel? Aerogel is the lightest and lowest-density solid known to exist. It is typically 50-99.5% air, yet can hold (theoretically) 500 to 4,000 times its weight in applied force. Aerogel can have surface areas ranging from 250 to 3,000 square meters per gram, meaning that a cubic inch (2.5 cm x 2.5 cm x 2.5 cm) of aerogel flattened out (again, theoretically) would have more surface area than an entire football field! Aerogel’s super-low density makes it useful as a lightweight structural material, and its super-high internal surface area makes it a super-insulating solid material. Aerogel feels like Styrofoam; silica aerogel is transparent with a blue color, causing it to sometimes be referred to as “blue smoke.”

De Toasty Feet-inlegzolen worden gemaakt door Polar Wrap en zijn onder andere bij Amazon verkrijgbaar. We hebben ermee gefiets op onze open ligfietsen en vonden het goed werken.

Mini-vizier

Ik rij niet graag met de schuimkap omdat op slecht wegdek mijn oren dan tegen de randen slaan. Ook vind ik het vervelend om mezelf in te bouwen en uit te bouwen met de zes klittenbanden. Even de fiets uit om te keren of een struik opzoeken wordt zo een onderneming.

Je wil je in de fiets ook niet te dik inpakken want je bent bezig met een intensieve sport: fietsen. Na een kwartier merk je dat de kleding dan te warm is. Om de koude tocht van mijn schouders af te houden heb ik een mini-vizier geplaatst. Nadeel in de winter is dat deze van binnen beslaat of regendruppels vasthoudt. Hierdoor wordt je zicht wel iets beperkt. Het mini-vizier biedt voldoende bescherming in de herfst/lente tegen koude wind. Ik heb er ook mee gereden bij lichte vorst. Met de voetengaten dicht, winterschoenen en het mini-vizier heb ik geen behoefte aan een kap of het schuimdeksel.

Winterbanden

In de herfst merkte ik dat ik soms al door het natte bladerdek op drie wielen over de weg gleed. Ook met wegrijden slipte mijn achterwiel vaak door. Daarom bredere banden met meer grip gemonteerd op de fiets. Bij de bandenkeuze vind ik niet lekrijden belangrijker dan snelheid. Veel velomobilisten maken daarom een andere keuze. Zij die rijden met winterbanden doen dat niet alleen voor meer grip op sneeuw en ijs maar ook om minder vaak lek te rijden omdat het in de winter niet prettig is om een band te moeten verwisselen.

Winter  
Type Maat Druk
Schwalbe Marathon GreenGuard 40-406 4,0-7,0
Continental Top Contact Winter II Reflex* 50-559 3,0-4,0

Klik hier voor het complete overzicht zomer-, vakantie- en winterbanden op mijn velomobiel.

Standaard werd mijn Quest geleverd met 28 mm banden voor. Ik heb daarom mijn wielkasten moeten laten uitzagen om met deze bredere banden een bocht te kunnen nemen.

*) Er bestaat ook een Premium-variant van deze band die een lagere rolweerstand zou hebben.

Schuimkap

De beste bescherming tegen weersinvloeden krijg je met de schuimkap van je velomobiel. Daaronder voldoet een hardloopbroek, wollen t-shirt met lange mouwen en een dun windjackje dat hardlopers gebruiken.

Wel isolerende en regenkleding meenemen voor als je uít de fiets moet, bijvoorbeeld om een band te plakken.

Stormstrip

Een stormstrip plak je op het hoogste punt van je velomobiel, van de koplampen naar de kuiprand. Het kan gemaakt worden van tochtband met D-profiel. Naar verluid kan je langer doorrijden bij harde wind, de stormstrip haalt 1 à 2 Bft. van de wind af.

IMG_0093

Quest XS 108 met stormstrip

Uit een doosje D-tochtband van de Gamma kan je vier stormstrips halen. Even bovenop het middenpunt bepalen, een stukje van de achterkant loshalen en dan het eerste stukje vastplakken. Steeds een stuk van circa 30 cm lostrekken en weer vastplakken terwijl je het punt dat uitkomt bij de naad tussen de kopwielen vasthoudt en een beetje strak trekt.

8799519047710_8711247121596_1_24933_tif_picture_Fullsize

Tochtband met D-profiel

Rijgedrag aanpassen

Bij rijden op ijs kan het achterwiel uitbreken. Wanneer de fiets dan glijdt naar een niet-glad stuk kan je heel snel omslaan. Breekt je achterwiel uit, stop dan met trappen, rem niet en blijf sturen.

Kleding

Winterpet
Een pet met oorflappen, van softshell. Deze is er ook met GoreTex voering, die blijft langer droog bij langdurige regen. De klep houdt de meeste regen uit je ogen. De oorflappen tegen wind en koude. Omdat de softshell variant toch nat wordt naar verloop van tijd deze later vervangen door de variant met GoreTex. Blijft ondanks dat er geen kinband is goed op het hoofd zitten door de oorflappen.

ayacucho_pet

Ayacucho

Buff
Buff met windstopper: neckwarmer pro. Met een bovenstuk gedeeltelijk zonder Windstopper membraan, dat je over je neus kunt trekken zodat je er door kunt ademen. Met het trekkoord kan je er eventueel een muts van maken. Kan verder dus gedragen worden als hoofdband, masker en sjaal. Behandeld met zilver tegen geurtjes.

Wasvoorschrift:

40 Graden, verder mag niets: niet strijken, niet in de droger, niet bleken en niet chemisch reinigen.

Buff neckwarmer Pro

Buff neckwarmer Pro

Balaclava pro Buff
Voor als het extreem koud wordt ligt er ook nog een balaclava pro Buff klaar, van hetzelfde materiaal met Windstopper membraan. Eventueel kan deze bivakmuts onder een helm gebruikt worden. Deze Buffs zijn ademend (vocht wordt afgevoerd)  en sneeuw- en waterresistant (het membraan houdt lichte regen tegen). Belle’s maat: Adult S/M.

Wasvoorschrift:

40sD_9I_2

Winterschoenen
Winterschoenen zoals Northwave Artic Celsius/Commuter GTX. Deze weersbestendige, hoge MTB-winterschoenen zorgen ervoor dat de voeten warm en droog blijven bij temperaturen tussen de -35°C en 5°C . Gore-Tex voering dus waterdicht. Wat erg handig is als je een stuk door nat gras of sneeuw moet lopen richting struik. Carbon zool.

IMG_0917
Northwave Artic Celsius GTX

Belle vindt de Northwave-winterschoenen lekkerder zitten dan haar Shimano-raceschoenen. Ze heeft er nog geen dode voeten in gekregen. Met een dun sokje wordt het toch wel wat fris rond het vriespunt. Smartwool-sokken of lekkere dikke Falke-trekkingsokken zijn een must.

Winddichte bril

Winddichte sport-zonnebril met categorie 1 glazen die ook in het donker te gebruiken zijn en dan voor extra contrast zorgen. Liefst met dubbele glazen tegen het beslaan of minimaal een anti-fog behandeling. Zoals Adidas Terrex Pro, Terrex Fast of ClimaCool Elevation.

Unknown

Adidas Terrex Pro

Voor de winter hebben Dave en ik beide Adidas sportbrillen gekocht die winddicht zijn. De pootjes kan je van de bril afhalen en vervangen door een elastieken band die je erbij krijgt. De bril van Dave, een Terrex Pro, heeft dubbele glazen en beide brillen hebben de mogelijkheid om er een inzetje op sterkte in te zetten. Het is een beetje een compromis tussen een skibril en een zonnebril. Ideaal voor in winterse buien. Voor een kleiner hoofd (dames) is de Elevation ClimaCool een beter model.

De brillen komen standaard met twee verschillende lenzen en je kunt er diverse lenzen bij kopen en ook onderdelen zijn los verkrijgbaar. Voor het model Elevation ClimaCool is geen meekleurende lens verkrijgbaar. We kwamen deze brillen op het spoor dankzij deze blogpost van Marcel.

Bij hevige mist, hevig transpireren (heuvelopwaarts) of bij stilstaan kan de bril wel beslaan. Door rijwind ontwasemt de bril echter weer snel. We merken geen verschil tussen de bril van Dave en die van mij. Honderd procent sluit het schuim van de bril niet aan op het gezicht. Dave heeft het een keer voor elkaar gekregen om twee muggen achter zijn brillenglas te krijgen toen hij door een wolk van die beesten reed. We moesten stoppen om dat probleem op te lossen (het zou handig zijn als we met losse handen konden fietsen in een velomobiel).

mist0

Adidas winddichte sportbrillen

Thermosbidon

laken_thermIn de winter en op kampeertochten vervang ik de drinkfles door een Laken Thermo Classic thermosbidon. Die past in de bidonhouder van de velomobiel. De standaarddop vervang ik door de Laken Jannu Drinkdop Automatic. Met deze fles moet je wel je hoofd achter in je nek leggen om te drinken want er zit geen rietje in. Maar je drankje blijft op temperatuur en je hebt een thermosfles bij je voor als je kampeert (handig voor het tweede kopje oploskoffie, dan hoef je niet nog een keer de brander aan te steken) of een kommetje miesoep onderweg.

Bij vorst is de fles onmisbaar: de inhoud blijft lekker op kamertemperatuur en wordt niet ijs- en ijskoud. Volgens de specificaties blijven dranken 8 uur heet of 24 uur koel. De fles zal door de dubbele wand niet gaan transpireren.

Er bestaan ook verstelbare bidonhouders. Die maken echter de bidon kleiner in plaats van groter, zodat je kleine PETflesjes mee kunt nemen in je bidon. Die vormen dus geen oplossing voor grotere flessen.

Update: YakSports bestaat helaas niet meer, de Laken thermosbidon met de Jannu drinkdop is ook verkrijgbaar bij Yatra Outdoor in diverse kleuren (link gaat naar RVS-versie).

Geïsoleerde brooddoos

Omdat mijn boterham bevroor in de velomobiel bij vorst heb ik een thermos lunchbox gekocht. Sinds deze is gearriveerd via de webshop Goedkoper uit China heeft het niet meer gevroren, dus ik kan nog niet vertellen of het werkt. Het deksel lijkt me niet geïsoleerd, er zit een siliconen randje in om de doos goed luchtdicht mee af te sluiten. Het klepje in de deksel moet je eerst openen zodat het deksel niet vacuüm zuigt wanneer je het er af probeert te halen. De donkere rand zijn hengsels om de doos te dragen. De binnenkant is RVS, de buitenkant kunststof. Zou voedsel 3 à 4 uur warm of koud houden. Ook op AliXpress kan je geïsoleerde brooddozen vinden. Als de links niet meer werken, zoek dan op “geïsoleerde lunchbox” of “thermische lunchbox”.

brooddozen

Geïsoleerde brooddoos